Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PSD și PNL par să fi decis:Cine va conduce Parchetul General și DNA

Ziarul de Vrancea
22 mar 2023 723 vizualizări

România este aproape să piardă o tranșă de 3 miliarde de euro din PNRR pentru că majoritatea parlamentară nu ajunge la un acord privind abrogarea pensiilor speciale n reforma cerută de Bruxelles ar putea fi chiar abandonată, sugerează ultimele mesaje transmise de liderii PSD și PNL

Continuă blocajul în Coaliție pe tema reformei pensiilor speciale. Recomandările Comisiei Europene privind procentul prin care s-ar calcula pensiile militarilor și magistraților a aruncat în aer sistemul „specialilor”, iar PSD și PNL își pasează responsabilitatea și nu își asumă o decizie, scrie hotnews.ro. Ministrul responsabil de PNRR, Marcel Boloș, a sugerat miercuri chiar varianta renunțării la reforma pensiilor speciale.

Ceartă dintre cele două partide aflate la guvernare ar putea costa România 3,1 miliarde de euro - cea de-a treia tranșa din PNRR. Potrivit Guvernului, cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 1,5 miliarde de lei pe an.

Surse politice susțin pentru hotnews.ro că propunerea sugerată de cei de la Comisia Europeană „ar duce pensiile militarilor sub pensia medie din România” ceea ce ar arunca în aer sistemul specialilor și ar crea un blocaj în Justiție și Armată. „În plus oficialii europeni mai sugerează că reforma pensiilor speciale să nu se aplice retroactiv și să se păstreze actuale pensii speciale care se află acum în plată. Ar fi dezastru pentru că dacă nu le impozitezi pe cele care se află în plată acum încep să se pensioneze cei care se află în sistem acum. Omorâm sistemul juridic și cel militar dacă am face cum ar propune ei”, susțin sursele citate.

Contre între PNL și PSD

În acest context ministrul Muncii Marius Budăi a invitat partenerii de Coaliție la masă și ministerele în cauză Justiția, Internele și Apărarea să vină cu propuneri și amendeze proiectul de lege în consens cu cerințele CE. „Există blocaj pentru că ministerele de linie Internele și Justiția (conduse de PNL) nu vor să participe la discuții. Marea problemă este ministerul de Interne care are un sindicat puternic din care fac parte foști și actuali speciali și care pun presiune pentru a se renunța la reformarea pensiilor speciale. La fel și la Justiție unde magistrații amenință cu blocarea sistemului”, explică sursele.

La prima întâlnire a grupului de lucru, liberalii le-au transmis partenerilor de guvernare că este responsabilitatea ministerului Muncii să vină și să propună soluții. „PSD vrea să scoată cu mâna PNL castanele din foc și apoi eventual să spună că el a tăiat pensiile speciale. Să vină cu propuneri”, au declarat surse din interiorul PNL pentru hotnews.ro.

La rândul lor, social-democrații sunt deranjați că miniștrii liberali nu participă la întâlnirile de lucru pe tema pensiilor speciale și că nu vin cu nicio propunere.

Coaliția trebuie să identifice o soluție până săptâmâna viitoare când proiectul de lege depus de Guvern în Parlament va fi adoptat tacit de prima Cameră sesizată a Legislativului, Senatul. În plus reforma pensiilor speciale ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii martie, conform angajamentelor luate de Guvern.

Cum se poziționează PSD și PNL

Cele mai mari nenulțumiri au fost în cazul pensiilor militare, nimeni de la nivelul conducerii Coaliției neasumându-și public vreo intervenție în acest caz, invocând o chestiune de siguranță națională.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș(PNL), a sugerat, miercuri, într-o declarație de la Guvern că România ar putea renunța la reforma pensiilor speciale. El a invocat pericolul destabilizării unor domenii de „importanță strategică națională”, un risc pe care ar trebui asumat politic dacă se decide să se dea curs condițiilor puse de Comisia Europeană a cărei toleranță, a comentat el, „tinde spre zero”.

Între timp, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, într-un interviu la Europa fm, că speră ca săptămânile următoare să fie votată în Parlament legea privind reducerea pensiilor speciale, care „să fie constituțională și nu creează haos în România”. „Dacă în acest moment, noi luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate Serviciile din România. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru, mergem ad-litteram”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri la Europa FM.

Potrivit Guvernului cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 12 miliarde de lei. Majoritatea beneficiază de pensii militare - aproape 180.000 - unde intră cele de la MAI, MApN, SRI, SIE și STS. La nivelul MAI sunt 97.000 de beneficiari, care costă anual 5,2 miliarde de lei. La nivelul MAPN sunt în jur de 78.000 de beneficiari, în vreme ce în jur de 5.700 provin din SRI, SIE si STS. La nivelul anului trecut costul cu pensiile acestora era în jur de 4 miliarde de lei.

Doi medici rezidenți de la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iași, anchetați pentru luare de mită

 dosarul este legat de scandalul stimulatoarelor cardiace prelevate de la persoane decedate

Doi medici rezidenți de la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgențe “Sf. Spiridon” Iași au fost puși sub control judiciar pentru luare de mită, după ce ar fi pretins diverse sume de bani pentru consultațiile acordate. Pe durata măsurii, ei nu mai pot profesa la spitale de stat. Dosarul are legătură cu scandalul stimulatoarelor cardiace prelevate de la persoane decedate.

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a transmis, joi, că procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a PÎCCJ au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de doi medici rezidenți, angajați ai Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe “Sf. Spiridon” Iași, pentru luare de mită, respectiv luare de mită în formă continuată (10 acte materiale).

“În mod concret, în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu, materializate prin acordarea de consultații de specialitate, în cabinetele din cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, aceștia au primit diferite sume de bani, cu titlu de mită pentru activitățile prestate”, a arătat sursa citată.

Printre obligațiile pe care inculpații trebuie să le respecte cât se află sub control judiciar se numără și aceea de a nu mai exercita profesia de medic în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe “Sfântul Spiridon” Iași, precum și în nicio altă unitate medicală din rețeaua de stat.

Medicul cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași, a fost reținut pe 18 februarie în dosarul dispozitivelor medicale montate fără respectarea legislației. El a fost ulterior arestat preventiv, prin decizia judecătorilor.

Medicul Tesloianu este acuzat că, încă din 2017, a montat cel puțin 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a li se cunoaște proveniența, deși acest lucru este interzis de lege. De asemenea, procurorii afirmă că unele operații nu erau necesare, dar medicul a oferit pacienților săi medicație care să le inducă anumite simptome și să se ajungă, astfel, la operație.

Ulterior, Parchetul General a anunțat că a extins urmărirea penală față de doi medici și un fost manager de spital, în cazul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre. Procurorii au instituit sechestru pe mai multe bunuri și sume de bani. Printre cei vizați se numără medicul Antoniu Petriș, fostul șef al Clinicii de Cardiologie de la spitalul Sfântul Spiridon Iași, precum și Ioan Bârliba, fostul manager al spitalului.

Eurovision 2023: România intră în concurs pe poziția a treia în a doua semifinală

Organizatorii Eurovision au anunțat ordinea intrării în concurs a celor 31 de artiști care vor concura în cele două semifinale, pe 9 și 11 mai, la Liverpool. Reprezentantul României, Theodor Andrei, va cânta melodia “D.G.T. (Off and On)”, al treilea în a doua semifinală. În prima semifinală vor cânta artiștii din: Norvegia, Malta, Serbia, Letonia, Portugalia, Irlanda, Croația, Elveția, Israel, Moldova, Suedia, Azerbaidjan, Republica Cehă, Regatul Țărilor de Jos, Finlanda.

În cea de-a doua semifinală vor cânta artiștii din: Danemarca, Armenia, România, Estonia, Belgia, Cipru, Islanda, Grecia, Polonia, Slovenia, Goergia, San Marino, Austria, Albania, Lituania, Australia.

Șase țări sunt calificate automat pentru finală și nu participă în semifinale. Acestea sunt cele mai mari contributoare financiare - Franța, Italia, Spania, Marea Britanie și Germania, numite „Big Five” - ​​și câștigătorul anului precedent, Ucraina. Fiecare dintre aceste țări va participa la vot într-una dintre cele două seri, iar această repartizare a fost stabilită prin tragere la sorți.

Semifinala 1: Germania, Franța, Italia. Semifinala 2: Ucraina, Spania, Marea Britanie.

Site-ul de specialitate Wiwibloggs detaliază că odată stabilită această distribuție, organizatorilor competiției le revine misiunea de a stabili ordinea finală de desfășurare pentru fiecare semifinală.

Zece țări se vor califica în finală din fiecare semifinală. Cu Big Five și Ucraina, vor fi în total 26 de participanți pentru finala din 13 mai.

Mai multe schimbări notabile au fost implementate în acest an în funcționarea semifinalelor. Din 2009, au funcționat ca o finală: câștigătorii au fost deciși printr-o combinație de voturi din partea publicului și un juriu format din profesioniști din industria muzicală din fiecare țară. De data aceasta, eliminările se vor baza doar pe votul publicului din semifinale (regulile de vot pentru finală rămân neschimbate). În plus, pentru prima dată, țările care nu participă la Eurovison vor putea vota în timpul acestor semifinale.

Fiul lui Bădălău, pus sub acuzare pentru dare de mită

Gabriel Bădălău, fiul lui Niculae Bădălău, a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, într-un dosar disjuns din cel în care tatăl său este judecat pentru corupție, au declarat surse judiciare.

Gabriel Bădălău este acuzat că i-a dat mită primarului din comuna Bucșani, Dan Păsat (fost deputat PNL), în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

“În contextul derulării unui contract încheiat de Primăria unei comune cu o asociere de firme (din care făcea parte și societatea administrată de inculpat), ce avea ca obiect 'Înființare rețea de alimentare cu apă în satele (...), comuna (...), județul Giurgiu', în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2022, omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, împreună cu o altă persoană, i-ar fi oferit, prin intermediar, primarului comunei respective un procentaj de 7% (344.000 lei) din valoarea contractului, pentru ca, în schimb, acesta din urmă să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În scopul menționat mai sus, la data de 25 noiembrie 2022, prin același intermediar, i-ar fi fost remisă primarului suma de 35.000 lei, reprezentând o primă tranșă din suma promisă inițial”, transmite DNA într-un comunicat de presă.

DNA a dispus plasarea lui Gabriel Bădălău sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 martie.

Niculae Bădălău este judecat la Tribunalul Giurgiu pentru dare de mită și trafic de influență într-un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro primarului din comuna Bucșani Dan Păsat, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

Doi jandarmi au ajuns la spital, după ce arma unuia dintre ei s-a descărcat accidental

Doi jandarmi care patrulau într-o localitate din Ilfov au ajuns la spital, după ce arma unuia dintre ei s-a descărcat accidental.

Cei doi jandarmi se aflau în timpul unei patrule în localitatea Pantelimon. La un moment dat, pe un câmp dintre Glina și Pantelimon, au văzut mai multe persoane care furau fier de pe un teren. Au mers în direcția aia și au încerca să îi oprească trâgând mai multe focuri de armă în plan vertical. După ce i-a somat jandarmul care a tras s-a întors la mașina unde a încercat să își asigure arma însă aceasta s-a descărcat. A trecut prin mâna lui după care l-a rănit pe colegul care se afla în apropiere. Amândoi jandarmii au fost transportați la spital conștienți și sunt îngrijiri de medicii care transmit că viața nu le este pusă în pericol. Parchetul Militar a preluat cazul și procurorii vor stabili împrejutările în care s-a petrecut acest incident.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.