Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PSD, înfrângere (în) Capitală

Ziarul de Vrancea
26 sep 2020 1016 vizualizări

Potrivit exit-poll-urilor, candidatul susținut de PNL-USR PLUS avea un avans liniștitor aseară în fața principalului contracandidat, primarul în funcție, susținut de PSD n este “ziua de naștere a noului București”, a afirmat Nicușor Dan

Candidatul PNL-USR PLUS Nicușor Dan a obținut la alegerile locale de duminică 47,2 % din voturi, profilându-se drept câștigător al Primăriei Capitalei, conform rezultatelor exit-poll-ului CURS - Avangarde, după prelucrarea datelor centralizate până la ora 19:30. Primarul în funcție, candidatul PSD Gabriela Firea, a obținut 39% din voturi, ea fiind urmată de candidatul PMP Traian Băsescu, cu 8,6% din voturi. Conform acelorași date, Florin Călinescu a obținut 1,7% din voturi, iar Călin Popescu Tăriceanu 1,6%. Ceilalți candidați au scoruri sub 1%.

Nicușor Dan a afirmat după anunțarea rezultatelor exit poll-urilor, că este “ziua de naștere a noului București”.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică seară, după anunțarea exit poll-urilor, că alegătorii au ales PNL pentru calitatea candidaților și a programelor acestora. “Mă bucur enorm că am eliberat Bucureștiul”, a afirmat Ludovic Orban. “De la Revoluție până astăzi, după 30 de ani, PNL înregistrează o victorie clară în alegerile locale și pentru prima oară PNL bate PSD-ul fără drept de apel. Le mulțumesc tuturor colegilor mei din echipa de campanie, le mulțumesc tuturor colegilor din țară, echipele județene și de candidați care au făcut o campanie în condiții extrem de dificile și care au reușit ca împreună cu noi să ducă la cel mai spectaculos rezultat al PNL din ultimii 30 de ani. Am câștigat alegerile europarlamentare, cele prezidențiale fără drept de apel și iată că astăzi reușim câștigarea alegerilor locale. Aceste victorii nu ne determină să ne bucurăm în mod excesiv. Ne vom bucura o zi, două, apoi ne apucăm de treabă. Ca premier garantez susținerea pentru toate programele de dezvoltare serioase, bazate pe investiții, pe soluții inteligente în administrația locală, programe care urmăresc atragerea de investiții și de locuri de muncă și atragerea bunăstării în fiecare administrație locală”, a afirmat liderul PNL.

Bărbat reținut pentru mită electorală

Polițiștii din Ilfov au reținut pentru 24 de ore un bărbat, suspectat că ar fi oferit 200 de lei unpr persoane pentru a vota un anumit candidat. “Polițiștii orașului Măgurele efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infractiunii de coruperea alegătorilor, ca urmare a unui denunț formulat de către o femeie la data de 26 septembrie a.c. Din primele verificări a rezultat faptul că un bărbat ar fi oferit suma de 200 de lei la două persoane, pentru a vota un candidat”, a transmis, ieri, IPJ Ilfov.MAI a primit 703 sesizări referitoare la fapte ilegale, care au legătură cu procesul electoral, fiind constatate 133 de infracțiuni, pentru care sunt cercetate 102 persoane, a anunțat aseară purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajboc. „Au fost înregistrate 703 sesizări referitoare la fapte ilegale, care au legătură cu procesul electoral. 255 nu s-au confirmat, iar 242 sunt încă în curs de verificare. Au fost constatate 133 de infracțiuni, pentru care sunt cercetate 102 persoane”, anunță Monica Dajboc. Ea mai precizează că au fost constate 137 de contravenții, fiind aplicate 88 de amenzi, în valoare de peste 122.000 lei și 47 avertismente scrise.

Fost primar răpus de Covid, votat de locuitorii din Deveselu

Situație incredibilă într-o localitate din județul Olt. În Deveselu, localitatea scutului antirachetă, pe lista candidaților la primărie a rămas și numele primarului decedat în urmă cu două săptămâni de COVID-19. Culmea, mulți dintre alegători au spus că au votat cu mortul pentru că a fost un primar bun și a făcut foarte multe lucruri pentru comunitate. Ion Aliman candida anul acesta pentru al treilea mandat la primăria din Deveselu. Pe 17 septembrie însă, a murit la spital, răpus de coronavirus. Buletinele de vot erau deja tipărite și legea nu le-a mai permis să numească un alt candidat și să-l înlocuiască pe liste. Chiar și în aceste condiții, oamenii nu s-au ferit să spună că l-au votat. Dacă primarul decedat va câștiga acest scrutin, se vor organiza din nou alegeri locale.

Cărți de identitate, gaj la magazin pentru că au cumpărat pe datorie

​Mai mulți cetățeni din Ormeniș, Brașov, riscau ieri seară să nu-și poată exercita dreptul de vot pentru că proprietarul unui magazin-bar le-a oprit în gaj cărțile de identitate pentru cumpărăturile făcute pe datorie. Cazul a fost semnalat autorităților printr-un apel la 112. Întregul scandal s-a lăsat cu dosar penal.Până aseară, cinci persoane au sesizat în scris cadrele de poliție cu privire la aceste aspecte, cercetările continuând în vederea stabilirii cu exactitate a stării de fapt. “În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, dosar instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente in care se va propune solutie legala la finalizarea cercetărilor”, a declarat comisar Alina Ivan, purtător de cuvânt al I.P.J. Brașov.Potrivit newsbv.ro, a fost anunțată și Gruparea Mobilă de Jandarmi, fiind vorba despre aproximativ 90 de cărți de identitate reținute de proprietarul societății pentru că le-a dat pe datorie alimente.

Bătaie la o secție de votare din Dolj

Mai mulți bărbați s-au luat la bătaie în zona unei secții de votare din județul Dolj. Conflictul s-a încheiat doar după sosirea polițiștilor, iar scandalagii sunt anchetați. Potrivit IPJ Dolj, polițiștii din Coșoveni au fost sesizați cu privire la faptul că, în comuna Castranova, în zona unei secții de votare, a izbucnit un conflict între mai multe persoane. În urma cercetărilor făcute la fața locului, polițiștii au stabilit că, în timpul unor discuții în contradictoriu, un bărbat de 34 de ani, din Castranova, ar fi fost lovit cu pumnul în zona feței de un alt bărbat de 46 de ani, din aceeași localitate. Ulterior, un bărbat de 69 de ani ar fi lovit la rândul său cu pumnul în față un alt bărbat de 30 de ani.

Mihai Șora, după ce a votat: Domnul cu ștampila a zis „Sperăm să vă vedem și la următoarele alegeri”

Filosoful Mihai Șora, care împlinește 104 ani în luna noiembrie, relatează, într-o postare pe Facebook, că, după ce a votat, unul dintre membrii biroului secției de votare a spus că speră să îl vadă și la următoarele alegeri. “Unde poate fi văzut, în toată splendoarea lui albastră, rotocolul cu douăzeci-douăzeci-lî-mare-de-tipar”, a scris filosoful pe Facebook, postând cartea de identitate cu autocolantele cu mențiunea “votat”. El are și un Post Scriptum, în care afirmă: “Iar domnul cu ștampila a zis: «Sperăm să vă vedem și la următoarele alegeri, domnule Șora!» Eu am crezut – cum e și firesc – că se referea la următoarele alegeri locale, dar (cred că) era vorba (doar) de parlamentare”. Alegerile parlamentare sunt programate în 6 decembrie.Pe de altă parte, fostul președinte Ion Iliescu nu a votat ieri la alegerile locale. Acesta nu s-a prezentat fizic și nici nu a cerut urna mobilă, arată SPP. Potrivit explicațiilor de la SPP, fostul președinte Ion Iliescu a evitat să voteze din cauza pandemiei de coronavirus.

MAI a cerut prelungirea votului

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a cerut Biroului Electoral Central (BEC) ca programul de votare să fie prelungit după ora 21.00, în secțiile de vot unde a fost îngreunat procesul de votare din cauza măsurile luate împotriva răspândirii coronavirusului. O solicitare în acest sens a fost transmisă de MAI către BEC, în contextul în care în unele secții de vot procesul de votare a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID și unde unele persoane așteaptă să voteze, în apropierea secției de vot, au spus surse ale instituției, pentru News.ro.

AFP: Alegeri muncipale în România, un test riscant înaintea alegerilor parlamentare din decembrie

Românii își aleg duminică primarii și consilierii locali, într-un scrutin considerat un test înaintea alegerilor legislative cruciale prevăzute în decembrie, însă amenințat de un puternic absenteism din cauza intensificării epidemiei de Covid-19, a scris ieri agenția France-Presse.În total 43.000 de mandate sunt în joc în acest scrutin într-un singur tur, însă Bucureștiul, metropola cu trei milioane de locuitori - unde învingătorul poate anunța culoarea politică a viitorului Guvern - atrage atenția în mod special. Învins în urmă cu patru ani de social-democrata Gabriela Firea, care candidează pentru al doilea mandat, Nicușor Dan speră să-și ia revanșa, susținut de această dată nu doar de partidul său de centru dreapta USR-PLUS, ci și de Partidul Național Liberal (PNL, la putere).La nivel național, liberalii premierului Ludovic Orban, care conduce un Guvern minoritar, sunt creditați în sondaje cu șase puncte avans față de social-democrații din PSD, îndepărtați de la putere printr-o moțiune de cenzură în urmă cu aproape un an.După ce a dominat scena politică de la căderea comunismului, la sfârșitul lui 1989, cota încrederii în PSD s-a fărâmițat în urma unei serii de reforme controversate ale justiției, pe care le-a lansat în 2017, în pofida avertismentelor Bruxellesului.Însă PSD dispune în continuare, potrivit observatorilor, de o puternică implantare în mediul rural și contează pe un electorat disciplinat, aflat adesea la mila “baronilor locali”, niște aleși cvasi-inamovibili de care depinde acordarea ajutoarelor sociale și atribuirea licitațiilor publice.

În această perioadă de criză sanitară, mobilizarea este o miză majoră.

Măștile sunt obligatorii în secțiile de votare, mai puțin timp de câteva secunde, în care alegătorii le îndepărtează pentru a se identifica.“A merge la vot nu este mai periculos decât a merge la cumpărături”, a dat asigurări miercuri, într-o conferință de presă, șeful statului.

Țară cu două viteze

Potrivit psihologului Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai de la Cluj (nord-vest), tinerii, în general favorabili dreptei, sunt tot mai puțin înclinați să voteze în alegerile municipale, subapreciind impactul acestui scrutin asupra vieții lor. “Județele se dezvoltă în mod inegal pentru că autoritățile locale fac diferența”, subliniază el.Începerea anului școlar la 14 septembrie a pus de altfel reflectoarele asupra unei Românii cu două viteze, în care o școală dintr-un sat dispune de echipamente de vârf, în timp ce școala din satul vecin nu are nici măcar apă curentă. Fondurile de coeziune - din care România a absorbit 58 de miliarde de euro de când a aderat la UE în ianuarie 2007, au permis multor comune să ridice capul, însă diferențe mari în dezvoltare rămân importante.„Eu îmi plătesc impozitele la timp și aștept, în schimb, ca primarul să-și facă treaba, însă de patru ani n-a mișcat nimic”, deplânge Mirela Toader, o locuitoare din Argeș (centrul țării), care așteaptă în continuare ca locuința sa de pe un deal să fie racordată la rețeaua de electricitate și de apă curentă.

Record de contaminări în ultima săptămână

Aproape 10.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în România în această săptămână, fiind un record de la începutul pandemiei, iar rata de pozitivare a testelor se apropie de 7%, potrivit datelor publicate de platforma Graphs.ro. Astfel, în săptămâna care s-a încheiat ieri au fost confirmate 9.892 de infectări cu noul coronavirus, din 142.716 teste efectuate. Rata de pozitivare a testelor urcă la 6,93%, nivel care nu a mai fost atins în ultimele șase luni.Miercuri a fost înregistrat recordul absolut de cazuri zilnice – 1767, iar în zilele care au urmat au fost depistate zilnic peste 1400 de infectări. În buletinul de ieri au fost raportate 1438 de cazuri noi din doar 13.528, rata de pozitivare fiind de 10,63%.31 de persoane au decedat în utlimele 24 de ore, numărul total fiind de 4.718. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.408. Dintre acestea, 535 erau internate la ATI.Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.366.178 de teste.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.