Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Primele vaccinări în România, ultimele detalii despre vaccinare

Ziarul de Vrancea
26 dec 2020 959 vizualizări

Prima persoană care s-a vaccinat anti-COVID în România, o asistentă, a spus că este cel mai „nedureros” vaccin pe care l-a făcut până acum n în cât timp de la vaccinare devenim imuni, care sunt potențialele reacții adverse și când ar trebui să se vaccineze cei care au avut deja virusul

Prima persoană vaccinată în România în cadrul campaniei care a început ieri dimineață este o asistentă medicală de la Institutul “Matei Balș“ din Capitală, membră a echipei care a preluat primul pacient cu COVID din România. Campania de vaccinare anti-COVID se desfășoară începând de ieri în două spitale din București și în alte opt spitale din țară, dar și în mai multe state europene. Prima tranșă simbolică de 10.000 de vaccinuri BioNTtech/Pfizer a fost adusă sâmbătă la Institutul Cantacuzino din Capitală, de unde este distribuită în șase centre regionale. Peste 3.000 de doze de vaccin anti-COVID vor fi distribuite în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului din țară. Acestea sunt doar pentru prima administrare, iar la data rapelului va pleca de la Institutul Cantacuzino tranșa necesară. România va beneficia în total de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin, urmând să primească săptămânal între 140.000 și 150.000 de doze. Următoarea tranșă de 144.000 de doze de vaccin este așteptată în 28- 29 decembrie.

Prima persoană din România vaccinată anti-COVID, asistenta Mihaela Anghel, a declarat că a fost privilegiată, că nu a durut-o și i-a invitat pe români să vină să se vaccineze.  Ea a relatat că a fost cea care a primit primul pacient cu COVID și că atunci nimeni nu știa cu ce ne confruntăm.

Asistenta medicală a spus că personalul este afectat de pierderea pacienților, amintind cazul unui bărbat de 31 de ani care a murit după mai mult timp petrecut la Terapie Intensivă. Întrebată cum a fost când a aflat că va fi prima persoană din România vaccinată, ea a afirmat: “Nu am știu cum să reacționez. Nu am întrebat de ce am fost aleasă, pur și simplu am spus da și am ajuns aici”. În ceea ce privește vaccinarea propriu-zisă, Mihaela Anghel a spus că este cel mai nedureros vaccin pe care l-a făcut până acum. Femeia a precizat că nu a fost infectată cu noul coronavirus.

Voiculescu: Pentru următoarele șase luni cel puțin, va trebui să fim precauți

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat, după declanșarea campaniei în România, că persoanele care se vaccinează antigripal se pot vaccina după 28 de zile anti-COVID și invers. Conform medicului, din ce se știe, vaccinul are acoperire cu un nivel bun de protecție pentru noua tulpină. El a precizat că ar trebui ca în primele șase luni din acest moment să poată fi asigurată imunizarea a circa 60-70 la sută din populație, ceea ce reprezintă nivelul la care consecințele pandemiei sunt mult diminuate și putem pune punct acestui flagel. O persoană vaccinată împotriva coronavirusului începe să dezvolte imunitate după aproximativ 14 zile de la momentul injectării primei doze, însă beneficiile maxime se obțin la 7 zile după administrarea celei de-a doua doze, a spus dr. Valeriu Gheorghiță. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat ieri, la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID -19 din țara noastră, că momentul este unul important și plin de speranță, dar a precizat că este esențial ca cetățenii să fie în continuare precauți. “În continuare pentru următoarele șase luni cel puțin va trebui să fim precauți și personalul din spitale în continuare va fi în prima linie și va trebui să lupte pentru pacienți. Este esențial să continuăm să fim precauți”, a declarat Voiculescu. El a precizat că în privința vaccinării lucrurile se desfășoară conform planului.

Rafila se vaccinează în martie - aprilie

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că sunt foarte puține boli care să contraindice vaccinarea împotriva COVID-19, fiind vorba despre boli acute, de boli febrile. El spune că persoanele care au o mică răceală se vor putea vaccina, precum și cele care deja au trecut prin boală, însă pentru aceștia din urmă recomandarea este să se vaccinze după două-trei luni de la momentul infectării cu COVID-19. “Singura problemă care e legată nu de o contraindicație absolută, ci mai degrabă de o eficacitate a vaccinării sunt persoanele care sunt imonodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecțiuni și la care vaccinul ar produce mai greu un răspuns imun. Asta nu înseamnă că aceste persoane nu se pot vaccina, dimpotrivă, ele se pot vaccina însă câteodată la ele rezultatele nu sunt așa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila. Întrebat dacă cei cu boli autoimune se vor putea vaccina împotriva COVID-19, Rafila a declarat că această categorie de persoane ar trebui să se consulte cu medicul care îi tratează în mod curent. El a adăugat că personal își va face vaccinul în martie - aprilie, deoarece tocmai a trecut prin boală și dorește mai întâi imunizarea naturală.

Prospectul și reacțiile adverse

Comisia Europeană a publicat prospectul tradus în limba română la vaccinul anti-COVID. Denumirea comercială a acestuia este Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă - Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) și este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani și peste. Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la o distanță de cel puțin 21 zile una de alta. Reacțiile adverse observate în timpul studiilor clinice foarte frecvente sunt cefalee, durere localizată la articulații, dureri musculare, durere la nivelul locului de administrare a injecției și tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției, frisoane, iar după a doua doză de vaccin și anume rapel s-a observat o frecvență mai mare a febrei.

Peste 15.000 de decese

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat ieri 2.049 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 122 de persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 15.230 de la debutul pandemiei. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.781. Dintre acestea, 1.206 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.718.625 de teste. Dintre acestea, 7.783 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.688 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.095 la cerere.

Studiu: După infecție, imunitatea la virus este de cel puțin 8 luni

Cercetătorii australieni au descoperit că celulele B de memorie, prezente în sistemul imunitar, „își amintesc” infecția și produc rapid anticorpi în fața unei noi posibile infecții. Un studiu australian, publicat în revista Science Immunology, arată că persoanele infectate cu COVID-19 au o memorie imună care îi protejează timp de cel puțin 8 luni de o nouă infecție. Noile cercetări și rezultatele care derivă din acestea sunt importante, deoarece întăresc probabilitatea ca vaccinurile împotriva virusului Sars-Cov-2 să funcționeze pentru perioade lungi de timp. Studiul demonstrează că anumite celule din sistemul imunitar, numite celule de memorie B, își „amintesc” infecția cu virusul și la re-expunere, declanșează un răspuns imun protector prin producerea rapidă de anticorpi.

Prima zi cu Maia Sandu președinte:  Limba moldovenească, înlocuită cu limba română pe site-ul Președinției

Maia Sandu a preluat oficial joi funcția de președinte al Republicii.Moldova, ea afirmând la ceremonia de învestire că nu are altă grijă decât binele Moldovei și pledând pentru alegeri parlamentare anticipate. Igor Dodon a așteptat-o cu un buchet de flori. Maia Sandu a evitat să dea mâna cu acesta, invocând restricțiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19. La câteva ore după preluarea mandatului de președinte de către Maia Sandu, site-ul Președinției a fost modificat, limba de acces a paginii transformându-se din moldovenească - MD, în română - RO. „Am planuri mari pentru țara noastră, dar nu le pot realiza de una singură. Am nevoie de suportul dvs., dragi cetățeni. Așteptările sunt mari, dar provocările sunt și mai mari”, a spus Maia Sandu în discursul său. Totodată, ea a amintit încă o dată că nu există o altă soluție mai bună pentru viitorul republicii decât alegerile anticipate.

Un senator AUR a adormit în Parlament: „Eram în poziția vishuddha chakra”

Sculptorul Mircea Dăneasă, senator AUR de Suceava, ar fi fost surprins dormind în Parlamentul României, chiar în prima săptămână de mandat. Într-o imagine publicată de presa locală se vede că parlamentarul stă cu ochii închiși, bărbia în piept. Senatorul nu purta masca de protecție. Contactat de ziarul „Adevărul”, parlamentarul a explicat că nu dormea, ci că se afla într-o poziție care îi stimula creativitatea. În plus, el nu se afla la Senat, ci la Camera Deputaților atunci când a fost fotografiat. „Acolo este Camera Deputaților. Eu eram lângă un deputat AUR și poziția aia înseamnă presiune pe stern. Asta activează ceea ce în sanscrită se numește vishuddha chakra. Asta activează conexiunile mintale speciale. Poeții o folosesc pentru inspirație, când vor să scrie”, a explicat parlamentarul.

Curtea de Apel București a decis că masca nu e obligatorie afară în spațiile publice

Curtea de Apel București a decis că decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise este nelegală. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de CNSU și DSU la Înalta Curte. Procesul a fost deschis de un cetățean, Ion Minodora, nemulțumit că este nevoit să poarte mască în spațiile publice deschise.

Primii pași pentru reducerea numărului de parlamentari la 300

Președinta Senatului Anca Dragu a anunțat joi că va fi înființată o comisie comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru a implementa referendumul din anul 2009 la care românii au votat pentru un Legislativ unicameral cu maximum 300 de aleși. Ea a adăugat că va fi încercată înființarea acestei comisii în această săptămână, iar dacă nu primește toate avizele, aceasta va fi alcătuită la începutul lunii ianuarie a anului viitor. Fostul președinte Traian Băsescu a organizat un referendum în 2009 în care îi întreba pe români dacă doresc Parlament unicameral cu 300 de aleși. Chiar dacă referendumul a fost validat, el nu a fost pus încă în aplicare.

IPS Teodosie a împărtășit zeci de persoane fără a purta mască

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS)Teodosie, a împărtășit zeci de persoane la slujba Crăciun pe care a oficiat-o la Catedrala Arhiepiscopală “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în condițiile în care Constanța este în carantină până la 1 ianuarie. La ceremonia religioasă ÎPS și ceilalți preoți nu au purtat masca de protecție. La eveniment au fost prezente câteva zeci de persoane care purtau mască de protecție. După slujbă, Arhiepiscopul Tomisului a împărtășit credincioșii prezenți la slujba religioasă, iar aceștia au fost nevoiți să își dea jos pentru câteva secunde masca de protecție. Potrivit ordinului de carantinare, este permisă deplasarea cetățenilor la slujbele religioase. De asemenea, același document prevede că este permisă organizarea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc. Totodată, prin ordinul de carantinare a fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție pentru persoanele care au împlinit cinci ani, atât în spații închise, cât și deschise.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.