Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Premierul, despre refuzul vaccinării: Când condamni copilul la moarte, nu știu în ce măsură mai sunt drepturi părintești

Ziarul de Vrancea
26 iul 2017 633 vizualizări

Premierul Mihai Tudose a criticat, miercuri, în termeni foarte duri refuzul unor părinți de a-și vaccina copiii, el vorbind chiar despre decăderea din drepturile părintești. ”Când un părinte își condamnă copilul practic la moarte, nu știu în ce măsură se mai poate vorbi despre drepturi părintești”, a afirmat premierul.

Premierul, care i-a solicitat ministrului Sănătății să înceapă o campanie susținută pentru a convinge pe toată lumea de necesitatea vaccinării copiilor, a fost întrebat ce părere are despre faptul că sunt părinți care refuză să își vaccineze copiii.

”Din punctul meu de vedere personal, vă spun că acel părinte care refuză vaccinarea și pune în pericol inconștient viața copilului, decide el asupra copilului, dacă face sau nu poliomielită, face sau nu rujeolă, moare sau nu, eu cred că aici tot ce înseamnă servicii sociale, protecția copilului... Alți părinți sunt decăzuți din drepturi pentru fapte mult mai puțin grave. Când un părinte își condamnă copilul practic la moarte, nu știu în ce măsură se mai poate vorbi despre drepturi părintești”, a afirmat Mihai Tudose.

La remarca unui jurnalist că sunt și medici care sunt împotriva vaccinării, prremierul a replicat: ”Nu știu dacă aceia sunt chiar doctori”.

Întrebat ce măsuri vor fi luate în privința părinților care refuză să își vaccineze copiii, Tudose a spus că este un subiect în discuție și că a cerut soluții.

”Sunt soluții care țin de bunul simț, dar la care trebuie ținut cont și de tot ce înseamnă cadrul legal. Și o anchetă a celor în drept de la protecția copilului, de la asistența socială, dar foarte bine fundamentat juridic”, a subliniat premierul.

Complexul Energetic Hunedoara estimează pierderi de 170 milioane lei în acest an

Producătorul de energie Complexul Energetic Hunedoara estimează pierderi de 169,17 milioane lei în acest an, cu 80,3% mai mici față de cele de anul trecut, de 858,35 milioane lei, arată proiectul bugetului de venituri și cheltuieli publicat în dezbatere de Ministerul Energiei.

”Nivelul pierderii este datorat în principal condițiilor economice în care își desfășoară activitatea societatea, prin eliminarea pieței reglementate, energia electrică fiind vândută la prețurile pieței libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara îl are, ca urmare a faptului că utilizează cel mai scump combustibil, este accentuat de sistemul concurențial de pe piața de energie, în care prețul de vânzare este coborât de către sectoarele energiei regenerabile”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Autorii documentului spun că la nivelul societății au fost luate măsuri de reorganizare și restructurare în condițiile legii, iar efectele acestora se vor vedea în anii următori.

Compania și-a bugetat totodată venituri totale de 664,75 milioane lei și cheltuieli totale în sumă de 833,9 milioane lei.

Elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest s-a realizat ținând cont că veniturile totale au în vedere și ajutorul de stat pentru închiderea minelor de cărbune neviabile pentru anul 2017, în sumă de 198,83 milioane lei.

De asemenea, numărul de personal prognozat pentru finele anului este de 3.773 de persoane, față de 4.942 angajați la sfârșitul anului trecut.

Numărul salariaților scade ca urmare a disponibilizării colective a unui număr de 1.086 persoane în acest an.

În plus, încetează rapoartele de muncă pentru 393 salariați până la sfârșitul acestui an, urmare a ieșirilor voluntare la pensie, conform prevederilor legale, fără a beneficia de plăți compensatorii, ”rezultând necesitatea angajării unui număr de 310 persoane specializate, pentru ca activitatea în subteran să nu fie afectată”, arată documentul.

Cheltuielile cu personalul sunt estimate în acest an la 347,8 milioane lei.

Sunt totodată prevăzute în buget cheltuieli cu plăți compensatorii aferente disponibilizării colective de personal.

În anul 2017 se prevăd plăți restante în sumă de 834,57 milioane lei.

Procesul privind insolvența Complexului Energetic Hunedoara, deschis la Tribunalul Hunedoara, a fost suspendat până la judecarea unui alt dosar disjuns, care se află la Curtea de Apel Alba Iulia.

Tribunalul Hunedoara a respins, în 7 februarie, cererea de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara solicitată de CEH și a disjuns într-un alt dosar deschiderea procedurii de insolvență la solicitarea creditorilor.

Conform tabelului de creanțe întocmit de către administratorul judiciar, datoriile Complexului Energetic Hunedoara se ridică la 1,43 miliarde lei.

Compania de stat a precizat, la acea dată, că ieșirea din insolvență a societății nu se datorează îmbunătățirii situației economice și financiare, lucru care va genera probleme majore în activitatea curentă.

Fostul deputat Cristian Boureanu rămâne în arest preventiv

Magistrații Tribunalului București au decis, miercuri, că fostul deputat Cristian Boureanu, aflat în arest preventiv din 10 iunie după ce a lovit un polițist, va rămâne încercerat, hotărârea fiind definitivă.

Tribunalul București a admis, astfel, contestația Parchetului la decizia magistraților Judecătoriei Sectorului 1, de plasare sub control judiciar a fostului parlamentar.

Magistrații Tribunalului București au mai dispus ca măsura arestului preventiv în cazul lui Boureanu să fie verificată în 24 august.

Cristian Boureanu le-a cerut, marți, magistraților de la Tribunalul București să respingă contestația Parchetului și să fie judecat sub control judiciar. În același timp, el a susținut că, având în vedere probele strânse la dosar, dacă era judecător se aresta singur, dar și că a lucrat în Africa și a "îndurat multe" și că nici în situații mai grave nu a avut contact cu poliția.

Avocatul fostului demnitar trimis în judecată pentru ultraj a arătat că Boureanu are în întreținere o fată de 16 ani și că este conștient de gravitatea faptelor săvârșite.

”Nu e cunoscut cu antecedente penale, e discutabil că e implicat în altă cauza penală. Inculpatul a fost parlamentar în mai multe mandate și nu se poate pune problema că nu conștientizează. Are studii superioare și trebuie să aveți jn vedere că are în custodie unică o fată minoră, de 16 ani, care are nevoie de tatăl ei pentru a-i asigura cele necesare. Având în vedere aceste motive, vă solicit să respingeți contestația formulată de parchet”, a arătat avocatul fostului demnitar.

În ultimul cuvânt, Cristian Boureanu a spus că regretă cele întâmplate și că este conștient că activitatea sa politică este definitiv compromisă.

”Regret foarte mult ce s-a întâmplat și numai cineva care mă privește cu rea-credință poate să creadă că nu regret. Activitatea mea politică e definitv compromisă (...) Am în custodie un copil pe care îl am de la 3 ani și numai eu știu cum a crescut. Nu mi-am lovit niciodată copilul, am tras-o de păr și am dus-o acasă, regret ce s-a întâmplat”, a susținut Boureanu.

Referindu-se la incidentul din trafic, el a spus că era băut și a recunoscut că i-a înjurat pe polițiști.

”Nu neg ce s-a întâmplat, am încercat doar să contest câteva acuzații. De exemplu, cea legată de epoleți. Eram în stare de ebrietate, l-am înjurat o dată și îmi pare rău. Am lucrat în Africa și am îndurat multe, sunt rezident american. Nici în situații mai grave n-am avut contact cu poliția. Nu a fost un control de rutină, control de rutină a fost inițial, filtrul de rutină ne-a găsit în regulă. Polițiștii au fost foarte civilizați. Patru minute mai târziu am fost urmăriți și blocați de o altă mașină de poliție, polițiștii nici nu s-au mai dus la șofer, au venit la mine. M-au amenințat că mă umilesc la Antena 3. Dacă aș fi acceptat umilințele, mă alegeam doar cu o contravenție. Am 45 de zile în arest, n-am cum să influențez judecata, voi avea grijă să respect condițiile impuse. Pe perioada procesului o să mă ocup de familie. Nu am contestat măsura arestului preventiv în primele 30 de zile. Cu probele de la dosar, eu dacă eram judecător mă arestam preventiv”, a mai susținut Boureanu.

Magistrații Judecătoriei Sectorului 1 au decis, în urmă cu o săptămână, că fostul deputat Cristian Boureanu poate fi judecat sub control judiciar, iar decizia a fost atacată de procurori. Judecătoria Sectorului 1 și-a motivat decizia arătând că fostul deputat a stat suficient încarcerat, că este o persoană instruită și a luat act de angajamentul acestuia că nu va da declarații în presă și că acceptă că nu este exclus să-l fi "atins" pe polițist cu genunchiul. Magistrații mai spun că Boureanu a fost parlamentar în două mandate și s-a bucurat de simpatia oamenilor și, în plus, este unic întreținător al unui copil.

Tot săptămâna trecută, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 București a anunțat că procurorii au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a lui Cristian Boureanu, pentru trei infracțiuni de ultraj, și a prietenei acestuia, Laura Dincă, pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii spun că Laura Dincă, prietena lui Cristian Boureanu, care se afla cu acesta la momentul incidentului, a fost audiată ca martor în 9 iunie și în 6 iulie și "a făcut afirmații mincinoase și a creat o situație favorabilă inculpatului". Procurorii spun că declarația pe care Laura Dincă a dat-o în 6 iulie a fost în contradicție cu declarația anterioară și cu probatoriul din acest caz. Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Sectorului 1 București.

Procurorii arată, în rechizitoriu, că în 9 iunie, în jurul orei 01:30, Cristian Boureanu, aflat pe locul din dreapta-față într-un autoturism oprit în trafic în zona Piața Charles de Gaulle de către un echipaj de poliție rutieră, a devenit violent la momentul solicitării documentelor de identitate de către un agent de poliție. Boureanu l-a amenințat pe acesta, i-a prins degetele mâinii drepte prin închiderea portierei autoturismului, i-a răsucit mâna stângă, i-a rupt cămașa uniformei de serviciu și l-a lovit cu genunchiul în zona inghinală, provocându-i leziuni care pot necesita 15-20 zile de îngrijiri medicale. De asemenea, fostul deputat i-a amenintat pe cei doi polițiști din echipaj, mai spun procurorii.

Fostul deputat Cristian Boureanu a fost dus în Arestul Central al Poliției Capitalei în 10 iunie, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile, pentru ultraj.

Tudose: Planul privind achiziția rachetelor Patriot îl vom aproba săptămâna viitoare ”într-o structură mai restrânsă”

Premierul Mihai Tudose a declarat, ieri, că planul propus de ministrul Apărării privind achiziția rachetelor Patriot va fi aprobat săptămâna viitoare ”într-o structură mai restrânsă”. ”Domnia sa (ministrul Apărării - n.r.) are un plan, săptămâna viitoare îl vom aproba cumva într-o structură mai restrânsă. Și da, e un angajament ferm pentru care am pus 2% în bugetul MApN, dar nu am pus 2% ca să îi avem acolo, ci ca să ne onorăm angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achiziții de banii aceia pentru întărirea capacității de apărare a României și, evident, a flancului estic al NATO. Da, banii vor fi cheltuiți pe ceea ce dispune și solicită MApN”, a declarat premierul Tudose, întrebat despre achiziția rachetelor Patriot.

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a declarat ieri, într-o conferință de presă, referitor la achiziția rachetelor Patriot, că va exista un acord între Guvernul României și cel al SUA, fiind necesar totodată să se adopte o lege specială în Parlament, urmând ca în luna noiembrie să se efectueze prima plată în contul acestei achiziții.

Fundația Prințului Charles susține trei militari români răniți în Afganistan pentru a participa la Jocurile Invictus

Fundația Prințului Charles susține trei militari români răniți în Afganistan pentru a participa la Jocurile Invictus, eveniment sportiv inițiat de printul Harry, fiul cel mic al Printului de Wales, pentru militari răniți în teatrele de operațiuni. Sprijinul este acordat în contextul în care fundația lansează un program nou de susținere a militarilor români răniți în conflictele din ultimii ani și a celor care ies la pensie și doresc să înceapă o carieră nouă.

Într-un interviu acordat în exclusivitate Radio Europa FM, directorul executiv al Fundației Prințului de Wales în România, Aura Woodward, a povestit cum a decis Prințul Charles să-i ajute pe militarii români, precizând că unul dintre militari are nevoie de o proteză pentru un picior pe care l-a pierdut în războiul din Afganistan, iar ceilalți doi au nevoie de biciclete speciale.

Conform Aurei Wodward, prințul a spus că va susține financiar, personal, acești trei militari, iar ulterior, prin fundația sa, vor fi gândite programe pe termen lung pentru toți militarii români răniți în teatrele de operațiuni.

"Fundația Prințul de Wales lansează un program nou de susținere a militarilor români răniți în conflictele din ultimii ani și a celor care ies la pensie și doresc să înceapă o carieră nouă", anunță Ambasada Marii Britanii la București, argumentând că "de la războiul din Kosovo de la începutul anilor ’90 și până la razboaiele recente din Irak și Afganistan, au avut loc 30.000 de misiuni ale soldaților români în cadrul forțelor multinaționale NATO", 28 de mililitari fiind uciși și aproape 200 răniți.

Armata României a devenit profesionistă în 2007, în momentul în care serviciul militar obligatoriu a încetat. Mulți dintre soldații care și-au început cariera atunci se apropie de vârsta pensionării - în jur de 50 de ani, în funcție de vechime și alte considerente, constată reprezentanții fundației.

"Această inițiatiativă a Fundației Prințul de Wales începe cu susținerea a trei militari români răniți în Afganistan, în vederea participării la Jocurile Invictus, un eveniment sportiv inițiat de Prințul Harry, fiul cel mic al Prințului de Wales, pentru militari răniți în teatrele de operațiuni. Jocurile Invictus folosesc sportul ca motivație pentru recuperarea fizică și psihică a militarilor eroi și de asemenea contribue la o mai bună înțelegere din partea publicului a situației militarilor răniți", anunță fundația prințului Charles.

Cu aceeași ocazie Fundația Prințul de Wales România lansează și o campanie publică de sprijin prin care urmărește să strângă fonduri pentru două programe noi: unul de consiliere pentru militarii ce suferă de boli cauzate de stres și un altul de reconversie profesională, inclusiv prin susținerea lor de a începe mici afaceri prin care să contribue la viața comunităților în care trăiesc.

Fundația Prințul de Wales va beneficia de expertiză din partea unor organizații din Marea Britanie ce sprijină militari eroi.

Campania Fundației Prințul de Wales de strângere de fonduri se va încheia în același timp cu Jocurile Invictus din Canada la sfârșitul lunii septembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.