Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PG întreabă ÎCCJ cum trebuie aplicată decizia CJUE privind prescripția

Ziarul de Vrancea
30 iul 2023 689 vizualizări

Parchetul General a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în legătură cu modul în care instanțele trebuie să aplice decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene privind prescripția.

 

Parchetul a folosit ca pretext introducerea unei căi extraordinare de atac - recursul în casație - într-un dosar în care fostul primar din Năvodari, Matei Nicolae, a fost judecat pentru retrocedări ilegale de terenuri la malul Mării Negre, cu un prejudiciu de 25 milioane euro. La instanța de fond, fostul edil primise o condamnare de 9 ani închisoare, însă dosarul a fost închis la apel de Instanța supremă, pe motiv că faptele s-au prescris. "În cursul zilei de astăzi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat recurs în casație împotriva deciziei nr.237 din 21 iulie 2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție - Secția Penală, pronunțată în apel în dosarul nr.3743/2/2015 privind mai mulți inculpați și având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție și spălarea banilor, în care DNA a dispus trimiterea în judecată la data de 27 noiembrie 2014. Având în vedere multiplele opinii juridice exprimate în spațiul public și pentru a preveni generarea unei practici neunitare în aplicarea Deciziei CJUE din 24 iulie 2023 în cauza C-107/23, în cuprinsul motivelor de recurs în casație a fost formulată și o cerere de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept", a transmis luni Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Mai mult interpretări

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat săptămâna trecută o hotărâre care permite judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curții Constituționale și o hotărâre a Instanței supreme privind prescrierea pedepselor, dacă prin aceasta se încalcă dreptul Uniunii Europene.

Pe 26 mai, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 - mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripției penale. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că decizia Curții Constituționale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

În lumea juridică există mai multe interpretări cu privire la punerea în practică a hotărârii CJUE, opinia majoritară fiind că judecătorii români trebuie să aplice cele două decizii ale CCR, dar nu și pe cea a Instanței supreme privind retroactivitatea.

Conform CJUE, dreptul Uniunii Europene impune statelor membre să combată frauda și orice altă activitate ilegală care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii prin măsuri disuasive și efective. Ca atare, Curtea arată că aceste state trebuie să se asigure că normele privind prescripția prevăzute de dreptul național permit o reprimare efectivă a infracțiunilor legate de astfel de fraude.

"Or, soluțiile jurisprudențiale adoptate în România, din care rezultă că, timp de aproape patru ani, dreptul român nu a prevăzut nicio cauză de întrerupere a termenului de prescripție a răspunderii penale, ar genera un risc sistemic de impunitate pentru infracțiunile în discuție care nu este compatibil cu cerințele dreptului Uniunii. Acest risc este accentuat de o eventuală aplicare retroactivă a acestei lipse de cauze de întrerupere unei perioade anterioare, în temeiul principiului legii penale mai favorabile (lex mitior)", declară CJUE.

"Curtea amintește că instanțele naționale trebuie să lase neaplicate reglementarea și jurisprudența naționale în cazul în care acestea conduc la prescrierea răspunderii penale într-un număr atât de mare de cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii, încât rezultă de aici un risc sistemic de impunitate a unor astfel de infracțiuni. Cu toate acestea, o asemenea obligație poate să contravină drepturilor fundamentale. În această privință, Curtea consideră că, atunci când o instanță a unui stat membru este chemată să controleze conformitatea cu drepturile fundamentale a unei dispoziții sau a unei măsuri naționale care, într-o situație în care acțiunea statelor membre nu este în întregime determinată de dreptul Uniunii, pune în aplicare acest drept, autoritățile și instanțele naționale sunt libere să aplice standarde naționale de protecție a acestor drepturi, cu condiția ca această aplicare să nu compromită nivelul de protecție prevăzut de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și nici supremația, unitatea și efectivitatea dreptului Uniunii", precizează CJUE.

În legătură cu răspunderea disciplinară a judecătorilor, dacă nu aplică jurisprudența națională, CJUE spune că, în temeiul principiului supremației dreptului Uniunii, o decizie pronunțată cu titlu preliminar de Curte este obligatorie pentru instanța națională în ceea ce privește interpretarea dreptului Uniunii pentru soluționarea litigiului particular. "În consecință, această instanță nu poate fi împiedicată să dea, imediat, dreptului Uniunii o aplicare conformă cu decizia sau cu jurisprudența Curții, înlăturând la nevoie o jurisprudență națională, care constituie un obstacol în calea deplinei eficacități a acestui drept. Un astfel de comportament al judecătorului național nu poate fi calificat nici drept abatere disciplinară", este o altă concluzie a CJUE.

Urziceni: Imagini cu o femeie care naște pe trotuar, publicate pe internet

 femeia nu ar fi fost primită în Spitalul Urziceni din lipsă de locuri – VIDEO

Imagini cu o femeie care naște pe trotuar, în fața Spitalului Urziceni, au fost publicate, luni, pe Facebook, fiind distribuite de peste o mie cinci sute de persoane. Femeia nu ar fi fost primită în unitatea medicală din lipsă de locuri.

”În ce lume trăim!!!! ROMÂNIA lucrului bine făcut! Cum este posibil așa ceva!!! Femeia asta naște în față Spitalului Urizceni”, a scris, luni, pe Facebook, un bărbat care publica imagini în care se vede o femeie, întinsă pe caldarâm, în timp ce naște, fiind asistată de două cadre medicale.

Întins pe trotuar, pe o pânză albastră, probabil sterilă, se vede și un nou-născut, curățat de către cadrele medicale cu ceea ce par a fi șervețele. La un moment dat, se aude plânsul copilului.  ”Gata, bravo! Gata”, se aude vocea unei femei.

Bărbatul care a publicat imaginile susține că femeia nu a fost primită în spital pe motiv că nu au locuri și că a venit prea târziu.

”A fost dată afară din spital și a născut în fața spitalului pe trotuar! Groaznic!!!”, a mai scris bărbatul.

Postarea acestuia a fost deja distribuită de peste 1.500 de ori luni dimineață, iar sute de persoane au cerut intervenția autorităților, fiind invocat Ministerul Sănătății, dar și ministrul Alexandru Rafila.

Un deputat cere Parchetului General să conteste decizia de întrerupere a pedepsei lui Tudor Stănică

Deputatul PNL, Alexandru Muraru, a solicitat duminică Parchetului General să conteste "imediat" decizia de întrerupere a pedepsei colonelului Tudor Stănică, fostul șef al Direcției de Cercetare Penală a Miliției comuniste și "unul dintre principalii vinovați pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu".

"În calitate de deputat în Parlamentul României, aduc în atenția publică și a instituțiilor statului o situație gravă și revoltătoare care afectează profund încrederea cetățenilor în justiția din țara noastră. Colonelul Tudor Stănică, fostul șef al Direcției de Cercetare Penală a Miliției comuniste și unul dintre principalii vinovați pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu, beneficiază de o întrerupere a pedepsei de 10 ani de închisoare pentru a 20-a oară consecutiv. Această situație, care durează de 20 de ani, ridică semne de întrebare serioase cu privire la funcționarea sistemului nostru judiciar. În lumina faptelor prezentate, solicit Parchetului General să conteste imediat decizia de întrerupere a pedepsei din 16 ianuarie 2023, dată de Curtea de Apel București. Este inadmisibil ca un individ condamnat pentru crime atât de grave să fie, practic, amnistiat de la justiție, invocând afecțiuni medicale, în timp ce victimele și familiile acestora suferă", a declarat Muraru, potrivit unui comunicat de presă.

Deputatul PNL menționează că această situație "este la fel de revoltătoare" ca și cazul recent al ofițerilor de Securitate, Marin Pârvulescu și Vasile Hodis, achitați definitiv, "și reflectă o problemă sistemică în justiția românească".

"În numele dreptății și al respectului față de memoria victimelor regimului comunist, fac apel la toate instituțiile responsabile să acționeze cu fermitate și transparență în acest caz. Justiția trebuie să fie egală pentru toți, indiferent de rang sau poziție, iar cei vinovați de crime împotriva umanității trebuie să răspundă pentru faptele lor. Nu putem permite ca astfel de cazuri să rămână nerezolvate și să submineze încrederea în statul de drept. În încheiere, îmi exprim solidaritatea cu familia disidentului Gheorghe Ursu și cu toți cei care au suferit din cauza regimului comunist", a mai spus acesta.

Iași: Bancnote, un cuțit, dar și bucăți de metal, găsite de medici în stomacul unui bărbat

Mai multe obiecte au fost găsite în stomacul unui bărbat, în urma unei intervenții chirurgicale, printre care bancnote, o lamă de cuțit, dar și cuie sau diverse obiecte din metal și cauciuc.

Un bărbat de 54 de ani a ajuns la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași, în stare gravă, după ce s-a înjunghiat acasă. El a spus că accidentul s-ar fi petrecut în timp ce tăia o felie de salam. Bărbatul a fost supus de urgență unei intervenții chirurgicale. Medicii au descoperit în stomacul lui mai multe obiecte pe care le-a ingerat de-a lungul timpului, printre care bancnote de un leu, o lamă de cuțit, cuie, dar și alte obiecte din metal și cauciuc.

”Pacientul de 54 de ani din localitatea Bârnova a fost preluat de la domiciliu cu plagă înjunghiată abdominală. Are patologie psihiatrică, fiind recent externat de la Institutul de Psihiatrie”, a declarat medicul-șef Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Tânăr de 25 de ani, suspectat că a violat o fată de 15 ani pe care a cunoscut-o online

Un tânăr de 25 de ani din București, suspectat că a violat o fată de 15 ani pe care a cunoscut-o online, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Fapta s-ar fi petrecut într-o mașină, în Sectorul 4.

”La data de 30 iulie 2023, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 15 Poliție au reținut un tânăr,  în vârstă de 25 de ani, față de care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol”, a transmis, luni, Poliția Capitalei. Sursa citată a precizat că, la data de 29 iulie 2023, Secția 15 Poliție a fost sesizată, prin sistem 112, cu privire la faptul că o minoră, în vârstă de 15 ani, ar fi fost victima unei infracțiuni de viol.

”Din cercetări, s-a stabilit că minora ar fi cunoscut în mediul online un tânăr, iar la data menționată, în jurul orei 20.30, în timp ce se aflau într-un autoturism parcat pe o stradă din Sectorul 4, prin constrângere, împotriva voinței persoanei vătămate, tânărul ar fi întreținut raporturi sexuale orale cu aceasta, după ce în prealabil ar fi atins-o în mai multe zone ale corpului”, a mai transmis sursa citată.

În urma verificărilor, a fost identificat  și, ulterior, depistat tânărul bănuit de comiterea faptei. ”Cel în cauză a fost condus la audieri, iar la data de 30 iulie 2023, în baza probatoriului administrat, bănuitul fost reținut pentru 24 de ore. Ulterior, față de acesta, magistrații au dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile”, a mai precizat Poliția.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.