Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Peste 9.000 de cazurile zilnice în decembrie?

Ziarul de Vrancea
14 oct 2020 891 vizualizări

Această cifră este estimată în baza indicelui de reproducție actual, de 1,1 n la un indice de 1,2, în prima lună de iarnă ar putea fi raportate 30.000 de cazuri zilnice, în condițiile unei testări mai largi a populației n premierul îi îndeamnă pe asimptomatici să se trateze acasă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, 4.016 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, o cifră record, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 164.477. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat și 66 de decese, bilanțul fiind de 5.601. În București, rata de infectare este de 2,82 la mia de locuitori, iar 18 județe au trecut de pragul de 1,5. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.439. Dintre acestea, 686 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.740.624 de teste. Dintre acestea, 31.318 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.899 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.419 la cerere. Cazurile COVID-19 au explodat în România și, într-un interval de doar o lună, au crescut de la 1.000 la 4.000 de infectări în 24 de ore. Dacă pe 15 septembrie, România înregistra 1.111 de infectări COVID-19 în 24 de ore, ieri, 14 octombrie, Grupul de Comunicare Strategică a raportat peste 4.000 noi cazuri, un record de la începutul pandemiei. Iar predicțiile arată că putem ajunge, la începutul lunii decembrie, la aproximativ 9.000 de cazuri zilnice, la un indice de reproducție de 1,1 (cât este în prezent) și aproximativ 30.000 de cazuri zilnice la un indice de reproducție de 1,2, scrie g4media.ro. Numărul de reproducție R reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia crește, iar când R este sub 1 epidemia scade. Când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic. Și rata de pozitivare a testelor COVID-19 este una îngrijorătoare, crescând în ultima lună de la 5,28% (15 septembrie) la 12,82% (14 octombrie).

Orban: Cine nu are simptome nu trebuie să se ducă la spital neapărat

Premierul Ludovic Orban a declarat ieri că spitalele nu pot fi aglomerate cu persoane care nu au nevoie de îngrijiri medicale, în defavoarea altor oameni care poate au nevoie de îngrijiri spitalicești. „Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat”, a completat șeful Executivului.„Poate medicul de familie sau un medic de la Direcția de sănătate publică să îi evalueze starea de sănătate. Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de evaluarea stării de sănătate sau de îngrijiri spitalicești, lăsând persoane care poate au nevoie de îngrijiri spitalicești să aștepte”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul ședinței de ieri a Guvernului.Prim-ministrul a precizat că ar trebuie să existe o zonă intermediară pentru pacienții care necesită ventilare mecanică, însă nu trebuie internați la secțiile de terapie intensivă. „Numărul de pacienți care sunt tratați în secțiile de terapie intensivă este mai mare decât numărul pacienților care sunt în ventilație mecanică. Trebuie să se facă o evaluare și mai ales să se prevadă această zonă intermediară pe care am gândit-o, astfel încât să nu existe nicio persoană care să aibă nevoie de ventilare mecanică pentru care să nu existe posibilitatea de a asigura ventilarea mecanică”, a completat Orban. El a adăugat că este nenoie de creșterea capicității de testare pentru COVID-19 și a solicitat ministrului Sănătății să nu existe niciun blocaj pentru ca acest obiectiv să fie atins. Orban a mai spus că e foarte importantă digitalizarea pentru a fi facilitate toate procesele. „Aici, aveți grijă, trebuie puțin nuanțată reglementarea, astfel încât să nu apeleze toți cei care nu au simptome evidente la 112, pentru că încarcă sistemul de ambulanță și reduce capacitatea de răspuns pe care o are pentru urgențele reale. Aici va trebui să găsim o soluție ca să diminuăm excesul de apeluri către 112, prin creșterea capacității de răspuns a direcțiilor de sănătate publică. Acolo unde este nevoie, faceți parteneriate inclusiv cu companii private, care sunt specializate în astfel de tipuri de activități, inclusiv de tip call center, ca să creșteți capacitatea de răspuns”, a concluzionat șeful Executivului.

Analiza Guvernului: Cele mai multe persoane s-au infectat la evenimente private

Ludovic Orban a mai afirmat ieri că evenimentele private - nunți, botezuri, petreceri în grup - sunt pe primul loc privind sursele de transmitere a COVID-19, conform unei analize făcute de Ministerul Sănătății, acesta fiind și motivul interzicerii organizării în următoarele 30 de zile a acestui tip de evenimente. “Din controalele efectuate, raportările făcute de Ministerul de Interne a rezultat clar: noi am permis organizarea unor astfel de evenimente cu 50 de persoane maximum în spațiul închis, 100 de persoane în spațiul deschis - nu s-au respectat aceste reguli. Cele mai multe controale care s-au efectuat au arătat că a fost încălcată flagrant. Ca să nu mai spun de normele de protecție a sănătății care ar fi trebuit respectate. Au fost identificate nunți de 200, 250, 300 de persoane, 500 de persoane, botezuri și alte petreceri în grup care au încălcat drastic și lucrul ăsta s-a și văzut, pentru că în analiza surselor de transmitere a virusului, aceste evenimente private sunt pe primul loc”, a declarat Ludovic Orban în cadrul ședinței de guvern. Șeful Executivului a punctat că România se află “într-un moment de cumpănă, de inflexiune” în privința cazurilor de COVID-19 și a solicitat mobilizare maximă din partea instituțiilor implicate în prevenirea și combaterea pandemiei cu noul coronvirus.

Proteste la Catedrala Mitropolitană din Iași față de restricții

oamenii au strigat “Duceți-vă la diavol” și “Jos dictatura”

Câteva zeci de persoane au protestat, ieri dimineață, în zona Catedralei Mitropolitane din Iași, față de restricțiile impuse de autorități la manifestările religioase organizate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Oamenii s-au adunat pe pietonal în zona unde au fost amplasate garduri metalice, ei arătându-se nemulțumiți de restricțiile impuse la manifestările religioase din acest an. Cei prezenți au strigat printre altele “O să dați socoteală cu toții”, “Duceți-vă la diavol” și “Jos dictatura”. Unii dintre protestatari s-au manifestat agresiv față de jurnaliștii prezenți în zonă, dar și față de alți credincioși.Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, miercuri dimineață, din Catedrala Mitropolitană din Iași și așezată în baldachinul din curtea lăcașului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfășurării pelerinajului ca în anii precedenți. Sfânta Liturghie a fost fost oficiată de câțiva preoți, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Evenimentul religios are loc pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața catedralei. Nu au fost prezenți ierarhi din străinătate sau din alte zone din țară la acest eveniment, ci doar din regiunea Moldovei. La slujbă au asistat câteva sute de persoane, în fața scenei fiind amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt. În zonă au fost amplasate și ecrane gigant, pe care credincioșii au putut urmări Sfânta Liturghie.Mitropolia Moldovei și Bucovinei a comunicat în urmă cu o săptămână că singurul eveniment religios care va fi organizat la Iași de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi Sfânta Liturghie din 14 octombrie, racla urmând să rămână în clădirea catedralei pe toată durata sărbătorilor. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au decis, marți 6 octombrie, ca racla cu sfintele moaște să nu mai fie scoasă din Catedrală, în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus înregistrate la Iași în ultimele zile. Totuși, era luată în calcul varianta scoaterii sfintelor moaște din incinta catedralei în cazul unui aflux ridicat de pelerini. Membrii Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) au stabilit că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reședința în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Dăncilă îl acuză pe Iohannis că a inventat cuvântul “giroscop”

Fostul premier PSD Viorica Dăncilă a afirmat marți, la emisiunea “Studio Politic” de la Digi24, că președintele Klaus Iohannis a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române, dând exemplu cuvântul “giroscop”. Întrebată la Digi 24 dacă PSD îi poate reproșa acum greșelile gramaticale în vreun fel, greșelile de imagine, faptul că a adus o imagine greșită partidului, Viorica Dăncilă a răspuns: “Nu cred că poate face PSD aceste reproșuri. Să ne uităm la declarațiile liderilor politici de la alte partide, la cele ale doamnei ministru al Educației, care e profesor de Română, eu sunt inginer, să ne uităm la declarațiile președintelui României, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române”. Solicitată să ofere exemple de cuvinte noi introduse de președintele Klaus Iohannis, fostul premier, se referit la cuvintele giroscop și sertarizare. “Giroscopul sau sertarizare. Nu mai știu. Am reținut câteva dintre ele. Atunci când există presiune, și cel mai abil jucător poate să facă greșeli”, a afirmat Dăncilă. Conform DEX online, definiția cuvântului “giroscop” este: “Corp solid sprijinit în așa fel, încât este liber să se rotească în jurul axei sale. Aparat care, antrenat de o mișcare de rotație în jurul uneia dintre axe, se poate deplasa astfel încât să nu modifice direcția axei sale de rotație. Dispozitiv care asigură stabilitatea și orientarea în spațiu a unui avion, a unui submarin etc”. Termenul a fost folosit de președinte într-o conferință de presă, când a fost întrebat dacă a girat racolările făcute de PNL din rândurile PSD. Klaus Iohannis l-a rugat pe jurnalist să repete ultima parte a întrebării, spunând: “Aia cu giroscopul”.

Tratament pe viață pentru victimele din Colectiv, asigurat de Guvern

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, ieri, un proiect potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în țară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătății, pe toată durata vieții acestora. “Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătății a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în țară și în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul București, denumite în continuare victime. Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieții, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 și indiferent dacă sunt realizate în țară sau în străinătate, în unități sanitare din sistemul de stat și în cele din sistemul privat, precum și la medici și terapeuți independenți, în regim ambulatoriu, cu internare și în orice altă formă necesară desfășurării optime a tratamentelor medicale”, se arată în proiect. Proiectul a fost adoptat în unanimitate, cu 220 voturi “pentru”. Senatul a adoptat acest proiect de lege, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz, astfel încât legea merge la promulgare. Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a spus că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv pe acest proiect.

Surse: Percheziții la biroul soțului Vioricăi Dăncilă

Procurorii din Topoloveni împreună cu polițiști de la Investigații Economice au descins ieri la biroul soțului fostului premier Viorica Dăncilă, au precizat surse locale pentru site-ul G4Media.ro. Acțiunea a avut loc într-o anchetă în care sunt puși sub învinuire funcționari din cadrul Primăriei Topoloveni privind anumite tranzacții imobiliare în care beneficiar ar fi fost compania la care lucrează Cristinel Dăncilă, au mai precizat sursele. Soțul Vioricăi Dăncilă nu are, deocamdată, vreo calitate în dosar. Perchezițiile vin în contextul în care oamenii legii au cerut anterior punerea la dispoziție a unor documente legate de tranzacțiile care sunt cercetate, însă compania nu a răspuns solicitării. Conform surselor citate, soțul Vioricăi Dăncilă era cel care avea în atribuție această sarcină. Cristinel Dăncilă este momentan în concediu și va fi chemat la audieri zilele următoare.

Brașov: Bărbat, arestat după ce a încercat să omoare cu toporul o fată de 10 ani

Un bărbat de 24 de ani a fost arestat preventiv după ce a încercat să omoare o fată în vârstă de 10 ani, lovind-o de mai multe ori cu un topor, iar apoi și cu picioarele, fapta având loc pe stradă din localitatea brașoveană Săcele. Potrivit procurorilor, marți, un bărbat de 24 de ani se afla pe strada Pajiștei din municipiul Săcele, fiind înarmat cu un topor. “Văzând-o pe persoana vătămată minoră G.A.M., în vârstă de 10 ani, a aruncat cu toporul spre aceasta, nereușind să o nimerească. În momentele următoare, persoana vătămată a fugit, fiind urmărită de inculpatul A.A. care se reînarmase cu obiectul contondent și care a reușit să o ajungă la scurt timp pe minoră. Inculpatul major i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu toporul în zona capului, iar în timp ce minora se ținea de gardul unui imobil pentru a-și menține echilibrul, inculpatul i-a mai aplicat persoanei vătămate două lovituri cu toporul în zona spatelui, minora căzând la pământ. În timp ce minora se afla căzută la pământ, inculpatul a lovit-o pe aceasta cu picioarele în zona corpului”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov. Bărbatul a fost inițial reținut pentru 24 de ore pentru tentativă de omor în stare de recidivă, iar în 14 octombrie a fost prezentat Tribunalului Brașov, care a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Primarul care și-a umilit fiica a rămas fără mandatul în curs

Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, care s-a filmat în timp ce își umilea fiica, a rămas fără mandat, după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare pe motiv că a refuzat prelevarea de mostre biologice la solicitarea poliției. Edilul urmează a fi validat pentru încă un mandat, după ce a fost reales la scrutinul din 27 septembrie.Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a semnat, miercuri, ordinul de încetare înainte de termen a mandatului primarului din orașul Sângeroz-Băi, Traian Ogâgău. Reprezentanții instituției au precizat, pentru News.ro, că este vorba despre încetarea mandatului pentru care Ogâgău a fost ales în 2016. Ogâgău a fost reales la scrutinul din 27 septembrie, la care a candidat independent, cu peste 65% din voturi. El a fost susținut tacit la aceste alegeri de PNL, care nu a avut candidat pentru Primăria Sângeroz Băi.Ogâgău a intrat în atenția opiniei publice după ce au apărut imagini filmate chiar de el, în care o pune pe fiica sa să stea în genunchi, dezbrăcată de la brâu în sus și o umilește.Atribuțiile de primar al orașului Sângeorz-Băi au fost preluate de viceprimarul localității. Instanța va decide dacă Ogâgău își va putea prelua noul mandat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.