Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Peste 2.000.000 de români, vaccinați împotriva COVID-19

Ziarul de Vrancea
30 mar 2021 776 vizualizări

Peste un milion dintre aceștia au primit ambele doze

Comitetul de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19 a anunțat că, ieri dimineață, România a depășit pragul de 2.000.000 de persoane vaccinate. Dintre acestea, aproximativ jumătate au primit deja ambele doze de vaccin.

“În această dimineață, la ora 10.00, am depășit pragul de 2.000.000 de persoane vaccinate împotriva COVID19”, a anunțat CNCAV. Conform sursei citate, din 27 decembrie și până miercuri s-au administrat 3.050.742 de doze. Astfel, 1.050.694 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze.

Orban: Sondajele arată că a crescut puternic numărul românilor dornici să se vaccineze

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat, ieri, că, potrivit tuturor cercetărilor sociologice, a crescut “semnificativ” procentul cetățenilor români care sunt hotărâți să se vaccineze anti-COVID.

“Ce pot să vă spun este că, deocamdată, a crescut semnificativ în toate cercetările sociologice procentul cetățenilor români care sunt hotărâți să se vaccineze. Chiar la ora actuală, nu cred că există un procent mai mare de 12 sau 13% de cetățeni care spun că nu vor să se vaccineze. Ceea ce ne dorim este să crească cantitățile de vaccin care intră în țară, astfel încât să putem vaccina un număr cât mai mare de cetățeni. Deocamdată, mă bucur că a crescut semnificativ numărul persoanelor care vor să se vaccineze. Tuturor le recomand să se vaccineze”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului. El a adăugat că sunt dezbateri în toate țările europene cu privire la relaxarea condițiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 pentru persoanele vaccinate, însă trebuie găsit un echilibru pentru a nu se crea discriminări. “E o temă importantă, e o temă deja introdusă de anumite țări, în mod unilateral, anumite reguli, chiar și celor care vor să se ducă în concediu le va fi mult mai ușor dacă sunt vaccinați. E un motiv în plus să se vaccineze. Problema este să asigurăm creșterea constantă a capacității de vaccinare, astfel încât, pe măsură ce cresc cantitățile de vaccin care vin în țară, să putem să asigurăm din punct de vedere logistic și operațional vaccinarea”, a explicat președintele Camerei Deputaților.

Peste 1.400 de pacienți la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 6.156 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 129 de pacienți au decedat, numărul total fiind de 23.538.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.248. Dintre acestea, 1.412 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.714.704 teste RT-PCR și 603.664 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 28.983 de teste RT-PCR (19.008 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.975 la cerere) și 12.515 teste rapide antigenice.

Doi miniștri cer să fie amendați

Raluca Turcan, ministrul Muncii, afirmă că a solicitat să fie amendată pentru cele “câteva momente” în care nu a purtat mască la acțiune de împădurire de la sfârșitul săptămânii trecute. “A fost o neatenție, pentru care îmi pare rău, nicidecum nu a fost o sfidare sau nepăsare”, susține Turcan. “Am solicitat să fiu amendată. Consider că este corect, chiar dacă au fost doar câteva momente și în tot restul timpului, am respectat regulile. A fost o neatenție, pentru care îmi pare rău, nicidecum nu a fost o sfidare sau nepăsare”, a afirmat Raluca Turcan, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Ea a adăugat că își asumă criticile, dar a reclamat și manipulările apărute în acest context.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a fost fotografiată într-o remorcă, fără mască de protecție, alături de președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, și alte șase persoane, între care un copil. Imaginile au fost surprinse la acțiunea de împădurire care a avut loc sâmbătă, iar unul dintre participanți este internat în spital cu coronavirus.

Și Vlad Voiculescu a anunțat ieri că s-a cerut amendat, după imaginile apărute cu el în Parlament fără a purta mască de protecție. Acesta și-a cerut din nou scuze „pentru o neatenție vinovată”. „Voi contribui la bugetul statului și îmi cer încă o dată scuze pentru o neatenție vinovată de altfel”, a afirmat Vlad Voiculescu, într-o conferință de presă susținută miercuri la Palatul Victoria, după ședința de Guvern. Chestionat pe cine trebuie să suni ca să plătești o amendă, Voiculescu a replicat: „Cred că echipa mea a luat legătura cu cineva la poliție sau la prefectură. Nu știu ce valoare are. Știu doar că voi primi o amendă. Sper să fie cât mai mică”.

Sondaj: Românii au mai multă încredere în presă decât în Facebook

Majoritatea românilor sunt de părere că în ultimele luni au fost expuși la știri false și dezinformări, potrivit unui sondaj INSCOP publicat ieri. Cercetarea relevă că 55% dintre cei chestionați consideră că în ultimele luni au fost expuși la știri false și dezinformări în mare și foarte mare măsură, 42,5% au răspuns că într-o mică, foarte mică măsură și deloc, iar 2,5% nu știu sau nu au răspuns. De asemenea, 58,3% dintre români cred că unele state susțin acțiuni de propagandă și dezinformare în România într-o mare și foarte mare măsură, 32,2% - într-o măsură mică și foarte mică, iar 4,8% cred că deloc și 4,7% nu știu sau nu au răspuns.

Întrebați ce țară sau organizație cred că susține cel mai mult acțiuni de propagandă, dezinformează și răspândește știri false în România, 24% dintre cei chestionați au răspuns Rusia, 18,5% - Uniunea Europeană, 14,8% - China, 9,2% - Ungaria, 9,2% - SUA, 3,3% - Germania, 1,6% au indicat altă țară, iar 19,4% nu știu sau nu au răspuns. Sondajul relevă că 60,7% dintre români sunt înclinați mai degrabă să aibă neîncredere în informațiile difuzate la posturile TV, în timp ce 36,3% sunt înclinați să aibă mai degrabă încredere, iar 3% nu știu sau nu au răspuns. Totodată, 67,7% au răspuns că sunt înclinați mai degrabă să aibă neîncredere în informațiile de pe paginile de internet ale canalelor mass media, 21,8% - să aibă mai degrabă încredere, iar 10,7% nu știu sau nu au răspuns.

În ceea ce privește informațiile citite sau primite pe rețelele sociale (Facebook, Instagram, Youtube, Tik Tok), 74,1% dintre respondenți au răspuns că sunt înclinați să aibă mai degrabă neîncredere, 15,8% să aibă mai degrabă încredere, iar 10,1% nu știu sau nu au răspuns. Referitor la informațiile difuzate de posturile de radio, 44,9% au răspuns că sunt înclinați să aibă mai degrabă neîncredere, 40,6% - mai degrabă încredere, iar 14,5% - nu știu sau nu au răspuns.

Potrivit cercetării, comparativ românii sunt înclinați să aibă mai degrabă încredere în informațiile difuzate de posturile de radio - 40,6%, în informațiile difuzate de posturile TV - 36,3%, în informațiile difuzate de paginile de internet ale canalelor mass media - 21,8%, în informațiile citite sau primite pe rețele sociale - 18,9%.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice) pe un eșantion de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95% la un grad de încredere de 95%.

Cum se va face testarea pentru COVID-19 în farmacii

n testarea se va face exclusiv cu teste rapide antigenice, contra cost

Testarea pentru COVID-19 se va putea face și în farmacii, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern și un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență. Testarea în farmacii se va face exclusiv cu teste rapide antigenice - cu salivă sau nazale - și va fi tot contra cost. Farmaciile vor stabili singure costul testării, dar ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, speră că prețul “va fi competitiv, rezonabil, pentru ca oamenii să se poată testa”.

Ministerul Sănătății va trimite către farmacii teste, iar acestea își pot stabili singure costul de testare, a anunțat Vlad Voiculescu. Nu se va face testare în toate farmaciile, pentru că nu toate farmaciile au capacitatea să facă, ci doar în cele care îndeplinesc anumite condiții, a subliniat medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Avantajul testelor rapide este, așa cum le spune și numele, faptul că rezultatul este disponibil într-un timp scurt. De asemenea, și prețul este mai mic decât cel al unui test de laborator - PCR. Principalul dezavantaj este însă acela că rezultatul este mult mai puțin precis decât al unui test PCR de laborator. În general, un rezultat pozitiv la testul rapid trebuie confirmat și de testul PCR.

Medicul Gheorghe Burnei, condamnat cu suspendare pentru luare de mită

Medicul Gheorghe Burnei a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel București, la 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare. “Condamnă pe inculpatul Burnei Gheorghe (20 de acte materiale) la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, faptă din perioada mai-decembrie 2016. Menține modalitatea de executare a pedepsei principale, de 2 ani și 6 luni închisoare stabilită de prima instanță. Reduce perioada interzicerii celorlalte drepturi de la 5 ani, la 2 ani”, se arată în decizia de marți a Curții de Apel București.

Medicul Gheorghe Burnei a fost condamnat în 16 decembrie 2019, de Tribunalul București, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată, instanța interzicându-i ca pe o perioadă de cinci ani să își exercite profesia. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel București. Medicul Gheorghe Burnei a fost reținut în 10 decembrie 2016 de către procurorii Parchetului Tribunalului București, care au cerut instanței arestarea preventivă a acestuia pentru mai multe fapte de luare de mită. Tribunalul București a respins arestarea preventivă, medicul fiind plasat atunci în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar.

Procurorii au arătat că, în perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins și a primit de 15 ori mită de la părinții unor copii internați la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei și 1.350 de euro. De asemenea, medicul a fost inițial acuzat că a făcut experimente pe copii.

Legea în favoarea evazioniștilor, promulgată de președinte

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea privind modificarea și completarea Legii pentru combaterea evaziunii fiscale. Actul normativ prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție, de Guvernul României și de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituțională. Inițial, legea a fost adoptată de Camera Deputaților pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP și USR la Curtea Constituțională, care a admis obiecțiunile de neconstituționalitate.

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputații au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracțiuni de evaziune fiscală.

Deputatul USR, Ionuț Moșteanu, a declarat, ieri, la Digi24, că este nemulțumit de decizia președintului. “Eu personal sunt nemulțumit, e un fel de invitație. Dacă totuși te prinde, dai bani și gata. Dacă omul are banii ăia, suta de mii, trebuie ca statul să-i poată confisca și să intre în visteria statului”, a declarat Moșteanu.

Pe de altă parte, senatorul liberal, Daniel Fenechiu, a susținut legea, cu argumentul că procesele de evaziune durează și costa statul iar la capătul lor nu este recuperat nici prejudiciul, prin urmare ar fi mai eficientă varianta în care evazioniștii sunt încurajați să plătească prejudiciul când sunt prinși.

Suspect de crimă, prins la peste doi ani de la comiterea faptei

Un bărbat suspectat că în decembrie 2018 a ucis un tânăr într-un apartament din Capitală a fost prins de polițiști. În 3 decembrie 2018, un tânăr în vârstă de 38 de ani, Florin Frimu, a fost găsit mort, înjunghiat, într-un apartament dintr-un bloc aflat pe Aleea Diham, unde locuia cu chirie.

Alerta la 112 fusese dată de vecini, după ce au auzit țipete. Surse din anchetă susțineau la acel moment că victima și criminalul erau prieteni și ar fi băut toată noaptea până dimineață, când între cei doi ar fi izbucnit un conflict. Florin Frimu fusese bucătar și avea un copil.

În cei peste 2 ani de la comiterea crimei, polițiștii au încercat să identifice bărbatul care s-a aflat cu Frimu în noaptea crimei. Cei doi ar fi plecat împreună din Centrul Vechi și s-ar fi oprit la un magazin pentru a cumpăra băutură, însă în tot acest timp suspectul a purtat gluga pe cap și nu a putut fi identificat cu ajutorul imaginilor de pe diferitele camere de supraveghere.

Surse din anchetă afirmă însă că barbatul ar fi fost identificat mai târziu după ADN, verificările fiind făcute prin intermediul unei comisii rogatorii, întrucât în ultima perioadă el s-a aflat în Marea Britanie, de unde a revenit în urmă cu câteva zile. Bărbatul a fost ridicat ieri de polițiștii Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei și dus la audieri. Surse judiciare afirmă că acesta și-ar fi reunoscut fapta.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.