Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Pescador cu 87 de migranți la bord, interceptat în apropierea țărmului românesc al Mării Negre

Ziarul de Vrancea
3 sep 2017 534 vizualizări

Un pescador pe care se aflau 87 de persoane, între care 23 de copii, a fost interceptat, duminică, de polițiștii de frontieră în apropierea țărmului românesc al Mării Negre. Nava nu a răspuns avertismentelor oamenilor legii pentru a fi efectuate verificările specifice și s-a oprit în apropierea Portului Midia.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, duminică, polițiștii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagra – SCOMAR au detectat un pescador suspect în Marea Neagră, la aproximativ 14 mile marine est de Midia, în afara apelor teritoriale, navigând spre țărmul României.

Garda de Coastă a dispus de urgență efectuarea unei misiuni cu două nave din cadrul Grupului de Nave Constanța și Mangalia pentru identificarea ambarcațiunii, cu sprijinul a două nave aparținând ARSVOM (Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare).

"Nava nu a răspuns avertismentelor Poliției de Frontieră și nu s-a oprit pentru a fi efectuate verificările specifice, continuându-si deplasarea spre țărmul românesc. Fiind însoțită de navele Gărzii de Coastă, ambarcațiunea s-a oprit pe malul mării, în apropierea portului Midia", se arată în comunicat.

Cele 87 de persoane - 48 bărbați, 16 femei și 23 de copii – vor fi preluate de către polițiștii de frontieră pentru cercetări.

Ancheta este derulată de Poliția de Frontieră, alături de reprezentanți ai I.J.J. Constanța, I.P.J. Constanța, I.S.U. Dobrogea și Inspectoratul General pentru Imigrări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Profesor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, reținut pentru luare de mită

Profesorul Ioan Ardelean de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fost reținut pentru 24 de ore și urmează a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă pentru luare de mită. În biroul lui, ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au găsit două mii de euro în bancnote de câte 50 de euro, dar și mai multe plicuri cu numele unor studenți.

Profesorul Ioan Ardelean de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fost reținut pentru 24 de ore în urma perchezițiilor pe care ofițerii DGA le-au făcut, sâmbătă, în biroul său, dar și la domiciliu.

În biroul profesorului, ofițerii au găsit două mii de euro, în bancnote de 50 de euro, dar și plicuri cu numele unor studenți.

Ardelean a recunoscut că studenții i-au lăsat bani, afirmând că i-a ajutat și consultat în diferite ocazii.

Profesorul este acuzat de luare de mită, în cursul zilei de duminică urmând a fi prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă.

Ofițerii DGA au făcut, sâmbătă, două percheziții în biroul unui profesor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dar și la domiciliul acestuia, în urma unei acțiuni de flagrant în timpul căreia acesta a primit 450 de euro mită de la mai mulți studenți pentru a promova restanțele.

Șeful RAR a cumpărat un teren pentru instituție la un preț supraevaluat de 10 ori

La teren nici expertul dispus de judecători nu a putut ajunge

Judecătoria Sectorului 1 și-a motivat decizia de condamnare la 5 ani închisoare în cazul lui Flavius Cristian Câmpenau, fiul fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, fost director în cadrul Registrului Auto Român (RAR), și arată că acesta a încălcat numeroase reguli când a decis cumpărarea unui teren pentru construirea unei piste de încercări la preț supraevaluat și că nici măcar expertul dispus de instanță pentru verificări nu a putut ajunge la terenul respectiv din cauza gropilor.

„Deși inculpatul susține în declarațiile date că a respectat procedurile privind achiziționarea terenului, declarațiile angajaților îl contrazic și scot la iveală neregulile care aveau loc. Din declarația martorei (...) rezultă că procedura de achiziție nu a fost respectată, că deși trebuiau întocmite anumite documente, acestea nu erau întocmite corespunzător și mai mult erau întocmite ulterior. Astfel, la informarea martorei că în cauză nu s-a întocmit un raport de evaluare, i se spune verbal să-l contacteze pe evaluator”, se arată în decizia instanței.

Judecătorul mai remarcă faptul că „este inexplicabil și lipsit de logică” cum Flavius Câmpeanu, condamnat alături de complicele său Ovidiu Crăpătureanu, fost director general al RAR, „hotărăsc cumpărarea unui teren pe care se va face o pistă de încercări în funcție de configurarea terenului și nu de necesitatea construirii pistei”.

Magistratul mai constată că, în timpul procesului, la solicitarea inculpaților, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare și că „expertiza nu a fost efectuată deoarece la data de 07.01.2015, expertul desemnat în cauză a depus o adresă prin care arată că „din cauza vremii nefavorabile nu am putut ajunge la terenul ce face obiectul prezentei cauze, urmând a reface convocarea și implicit realizarea operațiunilor de teren necesare întocmirii raportului de expertiză dispus”.

Magistratul notează în motivare și explicațiile expertului: „La data de 14.01.2015, expertul desemnat în cauză a depus o adresă prin care arată următoarele: „Dat fiind că la această dată vremea era nefavorabilă adică multă lapoviță, foarte multă apă pe tarlaua extravilan arabilă, împreună am urcat în mașina marca Dacia Duster aparținând RAR - ului pe motivul că are tracțiune 4x4 și că putem ajunge pe drumul de exploatare la terenul în cauză. Am parcurs pe drumul desfundat ce prezenta denivelări adânci și era foarte alunecos din cauza apei cca 2/3 din distanță de 2,9 km de la asfalt până la teren. După 2/3 parcurse din drum am oprit și am identificat de la distanță terenul în funcție de liziera pădurii, linia de joasă tensiune și după planuri, neputând ajunge pentru inspecția lui. Riscam foarte mult să derapăm”, se consemnează în motivare.

Judecătorul mai notează că, din aceste adrese rezultă că pe timp de ploaie și iarnă, din cauza precipitațiilor, terenul este inaccesibil autovehiculelor.

Câmpeanu și Crăpătureanu doreau să construiască într-un sat din Giurgiu un „poligon complex de încercări pentru performanțele dinamice ale autovehiculelor rutiere” și în acest sens au achiziționat un teren arabil pentru care au plătit din bugetul RAR 1.180.000 de euro pentru 536.000 metri pătrați teren, în condițiile în care acesta valora 103.000 de euro.

Magistratul mai arată că în timpul audierii, atât în cursul urmăririi penale, cât și în cursul judecății, inculpații nu au recunoscut săvârșirea faptelor și au încercat pasarea responsabilității asupra subordonaților.

Cu referire la tranzacția în sine, „instanța constată că toate aceste documente tehnice au fost întocmite ad-hoc, nedocumentat și nerealist, atât din punct de vedere al caracteristicilor dimensionale, cât și al costurilor pentru amenajarea funcțională a poligonului, în scopul determinării achiziționării terenului”, se mai arată în motivare.

Cei doi foști directori au susținut că CA al RAR a aprobat achiziția, „deoarece nu au fost respectate procedurile interne de achiziție imobile, pe care inculpații le cunoșteau așa cum au și declarat și mai mult inculpații au urmărit o aprobare formală a consiliului, totul fiind stabilit de către ei”.

În stabilirea pedepselor celor doi, judecătorul a avut în vedere „dezinhibiția” inculpaților care s-au folosit de funcții pentru a frauda instituția. „Instanța consideră că, raportat la împrejurările și modul de desfășurare a activității infracționale, față de modul concret de săvârșire a faptelor astfel cum au fost expuse deja, rezultă fără echivoc dezinhibiția inculpaților în ceea ce privește săvârșirea unor fapte de acest tip care au avut loc pe parcursul exercitării funcțiilor încredințate, astfel încât pedeapsa aplicată trebuie să constituie un tratament sanctionator adecvat și suficient, dar și o metodă de reeducare a inculpaților. În cauză, instanța reține că pericolul social concret al faptelor săvârșite de inculpați este mare, iar pedeapsa aplicată trebuie să confere siguranță în forța ocrotitoare a legii, dar și în exemplul moral, în sensul că o pedeapsă eficientă și proporțională cu gravitatea faptei descurajează săvârșirea unor asemenea fapte penale”, se mai arată în motivarea instanței.

Despre cei doi, judecătorul a mai remarcat faptul că au încercat tergiversarea procesului și că, „prejudiciul creat, care este mare, nu a fost recuperat nici măcar parțial”.

În 8 mai 2017, Flavius Cristian Câmpeanu, fost director tehnic la Registrul Auto Român (RAR), fiul fostului ministru Mariana Câmpeanu, a fost condamnat, la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul legat de cumpărarea unui teren supraevaluat, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro. Decizia nu este definitivă și a fost atacată la Curtea de Apel București.

"Condamnă pe inculpatul Flavius Cristian Câmpeanu la o pedeapsă de cinci ani de închisoare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, care a produs consecințe deosebit de grave”, se arată în decizia de luni a Judecătoriei sector 1, hotărâre care nu este definitivă.

În același dosar, Ovidiu Crăpătureanu, fost director general al RAR, a primit o pedeapsă de cinci ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în același dosar.

Cei doi trebuie să plătească RAR suma de 876.610 de euro, reprezentând prejudiciul produs părții civile Regia Autonomă - Registrul Auto Român. 

Instanța a mai decis să păstreze sechestrul pe bunurile celor doi inculpați și i-a obligat la plata cheltuielilor judiciare. "Obligă inculpații Crăpătureanu Ovidiu și Câmpeanu Flavius Cristian la plata sumei de 34.000 lei, câte 17.000 lei fiecare inculpat, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se arată în decizia instanței.

În mai 2013, fostul director al Registrului Auto Român Ovidiu Crăpătureanu și Flavius Câmpeanu, fiul fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu și director tehnic la RAR, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA într-un dosar legat de cumpărarea unui teren supraevaluat, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro.

Potrivit DNA, în perioada 3 iunie - 16 septembrie 2008, Crăpătureanu și Câmpeanu, sub pretextul construirii unui poligon de încercări autovehicule, au făcut demersuri pentru achiziționarea unui teren de 536.140 metri pătrați, situat în extravilanul comunei Roată de Jos, județul Giurgiu, la un preț cu mult mai mare decât valoarea să de piață, cauzând RAR un prejudiciu în cuantum de 1.076.509 de euro, reprezentând diferența dintre prețul de achiziție (1.179.508 de euro) și valoarea de piață a terenului (102.999 de euro) la dată cumpărării.


 

SUA: Rata șomajului a crescut la 4,4% în luna august

Angajatorii americani au creat un număr de locuri de muncă sub așteptări în luna august, astfel că rata șomajului a urcat ușor la 4,4%, transmite Reuters. Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecută 156.000 de noi locuri de muncă, față de 180.000 cât estimau analiștii. De asemenea, Departamentul american al Muncii a revizuit în jos și cifrele pentru lunile iunie și iulie, când au fost create cu 41.000 de locuri de muncă, mai puțin decât au fost anunțate inițial. Sectorul privat a creat 165.000 de locuri de muncă luna trecută, în timp ce administrația publică a pierdut 9.000 de locuri de muncă. Salariul mediu orar a crescut ușor la 26,39 dolari, față de 26,36 dolari în luna iulie, adică o creștere de 0,1%, sub estimările analiștilor care mizau pe o creștere de 0,2%. Departamentul american al Muncii a subliniat că acest raport nu reflectă impactul uraganului Harvey care a devastat coasta Golfului Mexic în ultimele zile, întrucât datele au fost colectate înainte ca acest uragan să lovească statul Texas. Economiștii avertizează că acest uragan ar putea afecta cifrele pe luna septembrie, dacă întreruperile apărute în urma inundațiilor vor persista.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.