Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Parlamentarii lucrează la foc automat pentru “evadarea” lui Dragnea

Ziarul de Vrancea
3 iul 2018 579 vizualizări

Modificările la Codul Penal au trecut în procedură de urgență de Senat n ”PSD a votat un nou mod de a fura - hoția altruistă - în care împarți cu ceata de haiduci politici ce ai furat de la români”, a spus un senator USR

Senatul a votat ieri, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, despre care opoziția acuză că ”protejează infractorul și nu victima.” Proiectul, care a fost inițiat de parlamentari PSD și ALDE, a întrunit 74 voturi “pentru”, 9 abțineri și 28 ”împotrivă”. Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiției, condusă de Florin Iordache. Niciunul dintre cele 161 de amendamente respinse în comisie nu a trecut în plen. Comisia Iordache a redefinit abuzul în serviciu, iar opoziția a susținut că noua formă l-ar putea ajuta pe Liviu Dragnea să scape de condamnare. ”PSD a votat un nou mod de a fura - hoția altruistă - în care împarți cu ceata de haiduci politici ce ai furat de la români”, a spus un senator USR de la microfonul plenului Senatului.Legea merge la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

”Modificările care protejează infractorul, și nu victima”

Inițial, parlamentarii PNL și USR au refuzat să participe la ședința Senatului, în semn de protest față de modificările aduse de PSD și ALDE la Codul Penal. Cu toate acestea, cvorumul a fost asigurat de parlamentarii PSD, ALDE și UDMR, care s-au mobilizat rapid. La ultimul apel în plen erau prezenți 73 de senatori. Ulterior, opoziția a revenit și ea în bănci.Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, în plen, că propunerile de modificare la Codul penal au fost “de bună credință, de bună intenție și de maximă transparență, nu au fost făcute prin reglementare peste noapte, nu au fost făcute prin reglementare fără dezbateri, nu au fost făcute prin reglementări care să excludă participarea persoanelor direct interesate”.Alina Gorghiu a declarat în plenul Senatului că opoziția protestează față de ”modificările care protejează infractorul, și nu victima.” ”Această guvernare are un fir roșu care unește toate demersurile de 1 an și jumătate, și anume dezincriminarea abuzului în serviciu. O guvernare întreagă, un cabinet întreg, 3 prim-miniștri, că 3 avuserăți până acum, a fost subordonat acestui scop, la fel și Parlamentul. Și deși au fost peste 30 de amendamente depuse pe acest articol, PSD a ținut secretă ultima formă pe care și-o doreau, până în ultima secundă”, a declarat în plenul Senatului senatorul PNL Alina Gorghiu.Reprezentanții UDMR au anunțat că nu votează Codul Penal în forma abuzului în serviciu propusă de PSD și s-au abținut la votul articolului.

Dragnea: “Credeți că ăștia mă lasă să scap?”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ieri că nu mai vrea să vorbească despre Codul penal, deoarece orice ar spune el sau colegii lui, ceilalți au părerile lor. De asemenea, a acuzat presa că nu a reacționat la abuzurile și deciziile instanțelor luate “pe baza unor articole neconstituționale”.  Întrebat cum le răspunde celor care spun că, prin modificările Codului penal, va scăpa de unele acuzații, liderul social-democraților a replicat: “Credeți că ăștia mă lasă să scap?”.

PNL solicită de suspendarea dezbaterilor până se pronunță Comisia de la Veneția

Liderul PNL, Ludovic Orban, a înaintat ieri președinților celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, solicitarea pentru suspendarea procesului legislativ în cazul modificărilor aduse Codului Penal și eventualelor modificări aduse Codului de Procedură Penală până la pronunțarea Comisiei de la Veneția asupra soluțiilor propuse, anunță PNL.Săptămâna trecută, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), prin Comisia de monitorizare, la solicitarea PNL, a luat decizia de a sesiza Comisia de la Veneția pe toate modificările la Codurile penal și de procedură penală. Comisia de la Veneția ar urma să se întrunească în plen la începutul lunii septembrie.

Mama polițistului Gigină, despre Oprea: Locul tău nu mai poate fi între oameni

Mama polițistului Bogdan Gigină comentează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, revenirea în politică a fostului vicepremier Gabriel Oprea, numindu-l criminal și „distrugătorul unui minister lăsat în haos”. „Gabriel Oprea, tu nu înțelegi că ești un criminal, că ai distrus vieți, ai călcat în picioare destine, că locul tău nu mai poate fi între oameni, pentru că tu nu te numești om?”, a scris Carmen Gigină. Ea spune că citit transcrierile convorbirilor de pe stațiiile de emisie recepție ale Brigăzii de Poliție Rutieră și a constatat existența unor abuzuri și relatează cum "copila domnului Gabriel Oprea" îi descrie situația lor familială. „După doi ani și jumătate au fost în sfârșit desecretizate convorbirile existente pe stațiile de emisie recepție ale Brigăzii de Poliție Rutieră. Citindu-le, ne-am îngropat copilul. Pentru a câta oară? Știam de la Bogdan de aceste abuzuri care se făceau zilnic, dar... citind amănunt, am înțeles cât de mult ne-a protejat copilul nostru. Citesc stupefiată pe Messenger cum copila domnului Gabriel Oprea îmi descrie situația lor familială... CÂT DE GREU LE ESTE, CÂTĂ LIPSĂ DE ARMONIE. Citesc și nu pot să cred! Mi-aș dori ca acești copii să trăiască în preajma noastră o zi și poate... așa vor înțelege ce trăim noi și cât de distrusă este familia noastră”, povestește Carmen Gigină pe pagina sa de Facebook. Ea îl numește pe fostul vicepremier Gabriel Oprea criminal și distrugător al unui minister, adresându-i-se în mod direct și transmițându-i că locul lui nu este printre oameni, pentru că nu este om.Fostul vicepremier Gabriel Oprea a anunțat, în urmă cu aproape două săptămâni, că revine în politică și relansează UNPR, urmând ca el și partidul să meargă  ”pe cale dreaptă, dar foarte grea”.În 8 iunie, instanța supremă a decis ca dosarul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă privind moartea polițistului Bogdan Gigină să fie trimis Judecătoriei Sectorului 1 din Capitală. Vineri, la instanța supremă a avut loc primul termen în cameră preliminară în dosarul privind moartea polițistului, iar Oprea și-a susținut din nou nevinovățea, spunând că este singurul om din România care este trimis în judecată pentru ucidere din culpă din postura de pasager pe bancheta din spate a mașinii.

A stâns banii de operație, dar a murit după ce statul l-a uitat

Un tânăr din Brașov diagnosticat cu tensiune arterială pulmonară și care supraviețuia conectat la un aparat cu oxigen a murit luni seară, la Institutul Marius Nasta din Capitală. El aștepta de doi ani să facă un transplant de plămâni, deși strânsese banii pentru operație în urma unei campanii de donare inițiată pe Facebook.

Pintea: Un răspuns este cam imposibil de dat în acest moment

Călin Farcaș a murit luni seară. Starea lui se deteriorase în ultimele zile și suferea și de insuficiență cardiacă, potrivit Digi24. Avea 29 de ani. În luna aprilie, tânărul a vrut să tragă un semnal de alarmă asupra cazului său și a organizat un protest în fața Spitalului Județean Brașov. A deschis și o pagină de donații pe Facebook, iar în câteva zile a strâns 200.000 de euro.În luna mai, Călin Farcaș a scris pe pagina sa de Facebook că a găsit o clinică în India unde să se opereze și punea la punct ultimele detalii ale călătoriei. El scria că a contactat ambasada și că a depus documentele necesare pentru obținerea pașaportului.Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a declarat mâhnită și a spus e imposibil de răspuns la întrebarea de ce a murit Călin Farcaș. Pintea a precizat că nu știa de clinica din India de care vorbea tânărul, însă din informațiile pe care le are, Călin Farcaș fusese evaluat săptămâna trecută și avea acceptul de transplant în străinătate, însă se pare că a fost prea târziu pentru el. „Este foarte trist. Răspunsul la întrebarea de ce a murit este... cam imposibil de dat în acest moment, dar vă pot da detalii legate de acest aspect. România are un protocol valabil cu Eurotransplantul. România chiar a cedat doi plămâni Eurotransplantului, pentru că nu erau compatibili cu pacienții înscriși pe listele din România. Avem un ordin care spune că pacienții care nu pot fi transplantați în România din cauza complicațiilor se pot transplanta în străinătate. Din informațiile pe care le am, Călin Farcaș a fost evaluat săptămâna trecută la Sf. Maria și i s-a dat acceptul de transplant în străinătate. I s-a dat acceptul de transplant în străinătate, categoric în țările Eurotransplantului cu care România are un protocol și cărora România le dă organe, atâta vreme cât ele nu sunt compatibile cu pacienții înscriși pe listele din România. (...) Din păcate, a fost prea târziu pentru el”, a declarat la Digi24 ministrul Sorina Pintea.Ministrul Sănătății a mai spus că problema în România este donarea de organe. Pintea a adăugat că problema dotării este a ministerului, în timp ce lipsa conștientizării e problema tuturor. „Eu cred că problema donării de organe e cea mai mare problemă. Apoi ar fi vorba de centrele de transplant care să facă multiple tipuri de transplant. Am început să facem transplant pulmonar, e un lucru extraordinar, cu toate inconvenientele, s-au făcut primii pași, pacienții trăiesc, sunt bine. Conștientizarea lipsește, iar apoi dotarea. Dotarea e problema Ministerului Sănătății, conștientizarea e problema noastră, a tuturor”, a subliniat ministrul.

Până anul acesta, România nu a contribuit deloc cu organe

Sorina Pintea a vorbit, la Digi24, și despre protocolul României cu Eurotransplant, spunând că într-o vreme acest protocol era ca și inexistent. „În primul rând, protocolul acesta nu a fost denunțat de Eurotransplant, dar într-o vreme el era ca și inexistent. Ca să poți beneficia de transplant în străinătate, și țara care semnează protocolul trebuie să contribuie cu organe. Până anul acesta, România nu a contribuit absolut deloc. Anul acesta am contribuit cu două organe, doi plămâni, prelevați de o echipă din Rotterdam și o echipă din Germania, astfel încât urma ca și pacienții noștri să beneficieze de transplant în străinătate, prin reciprocitate. Am început să facem pași abia anul acesta. Teoretic, ar fi putut beneficia de transplant pulmonar în țările Eurotransplant, în condițiile în care dosarul era trimis acolo, dosarul era evaluat, dar, v-am spus, informațiile mele spun că el a fost săptămâna trecută evaluat și i s-a dat acceptul”, a explicat Sorina Pintea.

PNL, despre amânarea înscrierii Roșiei Montane în UNESCO: Un act de trădare națională

Deputații PNL Gigel Știrbu și Ionel Palăr, președinți ai Comisiei de cultură, respectiv Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, califică solicitarea Guvernului Dăncilă de amânare a includerii Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO drept „un act de trădare națională” și spun că guvernații trebuie să răspundă pentru asta.

Gigel Știrbu a transmis că, în urma celor întâmplate luni, „România a fost făcută de râs pe plan internațional” de guvernanții actuali. „Pur și simplu, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, care trebuia să decidă soarta dosarului Roșia Montana, în sensul includerii sau nu, în lista  patrimoniului mondial, a amânat votul la solicitarea Guvernului nostru și a returnat dosarul. Practic, singurul stat care a dat veto asupra acestui proiect a fost România, prin solicitarea de amânare a votului pe Roșia Montană”. În opinia lui Știrbu, „este evident faptul că România a fost umilită pe plan internațional”, din cauza acțiunilor „care se bat cap în cap” ale „marionetelor din Guvern”.Deși nominalizarea pentru înscrierea în patrimoniu a Roșiei Montane are în spate un dosar științific și tehnic „ireproșabil”, mai spune Știrbu, „notat cu un calificativ de valoare universală excepțională, care trebuie înscris de urgență în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, reprezentanții guvernului au dinamitat această șansă”. Președintele Comisiei de cultură din Cameră consideră acțiunea guvernanților „un act de trădare națională și de îngropare a Roșiei Montane”. El punctează că aceștia trebuie să își asume răspunderea.Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei,  bisericile de lemn din Maramureș, cetatea Sighișoara, așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania și fortărețele dacice din Munții Orăștiei.

Mediafax: Soțul ministrului de Interne, Carmen Dan, a murit

Corneliu Daniel Dan, soțul ministrului de Interne Carmen Dan, a murit, marți, anunță Mediafax, care citează reprezentanți ai Ministerului de Interne.Până la momentul transmiterii știrii nu se știu cauzele decesului.Corneliu Daniel Dan a lucrat pentru OMV Petrom SA Teleorman până pe 31 mai 2017, având un salariu anual de 60.000 de lei, se arată în ultima declarație de avere a ministrului Carmen Dan.

Procuror, cercetat după ce a avut întâlniri cu o femeie, parte într-un dosar pe care-l instrumenta

Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de un procuror din Caraș Severin, suspectat că a avut întâlniri și discuții intime cu o femeie, parte într-un dosar pe care-l instrumenta. De asemenea, procurorul i-a cerut femeii să întrețină relații sexuale cu el, pentru a soluționa favorabil dosarul. Acțiunea disciplinară a fost transmisă Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.Potrivit Inspecției, procurorul, folosind ascendentul funcției, a inițiat și acceptat, în timpul urmăririi penale cât și după sesizarea instanței, derularea de convorbiri neoficiale cu un grad ridicat de intimitate, pe „WhatsApp” și ,,Facebook",  cu persoana vătămată dintr-un dosar pe care îl instrumenta. ”De asemenea, procurorul a solicitat persoanei vătămate informații privind unii colegi de muncă ai acesteia și a determinat-o să accepte întâlniri în afara cadrului instituțional, manifestând un comportament indecent și solicitându-i să întrețină relații intime în contextul  soluționării favorabile a cauzei. Totodată, s-a reținut, în aceste împrejurări, că procurorul a ignorat obligația de a se abține de la instrumentarea dosarului”, anunță Inspecția Judiciară.Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.