Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Paradoxul României: Țara din UE cu cea mai mare scădere a populației, dar și cu regiunea care are cea mai mare creștere

Ziarul de Vrancea
16 apr 2023 522 vizualizări

Ca populație, țara noastră este pe locul 6 în Uniunea Europeană n populația totală a UE este de 443,2 milioane de locuitori

România a înregistrat în ultimul deceniu cea mai mare scădere a populației în termeni absoluți (peste un milion de rezidenți), potrivit datelor colectate de Eurostat după recensământul general din toate statele membre UE. În același timp însă, zona Ilfov – București e regiunea cu cea mai mare creștere procentuală a populației, cu peste 40%.

România e pe locul șase din punct de vedere al populației, cu 19,05 milioane de rezidenți, urmată de Țările de Jos (17,4 milioane). Cele mai populate cinci țări ale UE în 2021 erau Germania (83,2 milioane de persoane), Franța (67,9 milioane), Italia (59,0 milioane), Spania (47,4 milioane) și Polonia (37,0 milioane).

Comparativ cu datele din 2011, reiese că populația a crescut cel mai mult în termeni absoluți în Germania (o creștere de peste 3 milioane de persoane), în timp ce cea mai mare rată de creștere a fost observată în Malta (24,5 %). Față de acum un deceniu, cea mai mare scădere în termeni absoluți s-a înregistrat în România (o scădere de peste un milion de persoane, de la 20,1 milioane la 19,05 milioane), iar în termeni relativi Bulgaria a înregistrat cea mai mare scădere a populației rezidente, de 11,5 %.

În comparație cu recensământul populației și al locuințelor din 2011, datele de la recensământul din 2021-2022 indică, în general, creșteri ale populației în vestul și nordul UE și scăderi în est și sud, remarcă g4media.ro.

Populația totală a UE este de 443,2 milioane de locuitori. În rândul țărilor de dimensiuni medii din punct de vedere al populației, Suedia (10,5 milioane) a depășit Portugalia (10,3 milioane). Malta (0,5 milioane), Luxemburg (0,6 milioane) și Cipru (0,9 milioane) au rămas cele mai mici țări din UE, cu mai puțin de un milion de locuitori.

Proiecții demografice

Conform celor mai recente proiecții demografice publicate de Eurostat, populația UE va scădea cu 6% între 1 ianuarie 2022 și 1 ianuarie 2100, ceea ce înseamnă 27,3 milioane de persoane mai puțin. Eurostat estimează că populația UE va atinge un vârf de 453 de milioane de persoane în 2026, înainte de a scădea la un nivel estimat de 420 de milioane de persoane în 2100.

Angajații din privat, fără zile libere plătite, de la 1 ianuarie 2024?

Angajații din mediul privat ar putea rămâne, în curând, fără zile libere plătite. Adică doar cu cele 20 de zile de concediu pe care le au anual.

Parlamentarii pregătesc schimbări în ceea ce privește zilele libere pe care românii, care lucrează în mediul privat, le vor avea. Pentru că sunt antreprenori privați care s-au plâns că, din cauza celor 15 zile libere legale, pe lângă cele 20 de zile de concediu de odihnă, ajung să sufere pierderi importante, un grup de parlamentari s-a gândit să ceară interzicerea suplimentării acestor zile libere. În caz contrar, aceștia au propus măsuri compensatorii suplimentare pentru mediul privat, adică deduceri sau facilități fiscale. Proiectul a fost depus deocamdată la Senat, dar dacă va trece de Parlament, se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024, scrie antena3.ro.

Ce vitamine să luăm pentru mahmureală

În România, alcoolul reprezintă cea mai frecventă cauză a bolii hepatice cronice.  Bolile hepatice cauzate de consumul de alcool includ ficatul gras, hepatita și ciroza. Doctorul toxicolog Radu Țincu a explicat la televiziunea Antena3 care sunt efectele consumului de alcool excesiv, dar și ce vitamine putem lua atunci când apare starea de mahmureală.

"Alcoolul este metabolizat la nivel hepatic. Dacă vom consuma pe termen lung alcool este clar că funcția hepatică va fi afectată. Intoxicația acută alcoolică înseamnă o afectare directă majoră a sistemului nervos central cu pierderea autonomiei, a mobilității, a capacității de gândire, până la stare de comă", a explicat doctorul Radu Țincu.

Acesta a spus că metabolizarea alcoolului necesită foarte multă vitamina B1. Așadar, pentru a putea trece mai repede peste starea de mahmureală ne putem ajuta corpul cu un complex de vitamina B. "Vorbim de vitamina B1. Dacă vom consuma o cantitate foarte mare de alcool, acest lucru va duce la dispariția vitaminei B1 din corp, pentru o perioadă. De aceea e bine, atunci când decidem să consumăm alcool să suplimentăm vitaminele din grupul B-urilor pentru că ele participă ca și cofactor la metabolizare", a spus doctorul.

Iohannis merge în vizitele oficiale în America de Sud cu același avion cu care a fost în Japonia

Președintele Iohannis merge în vizitele oficiale în America de Sud cu același avion cu care a fost în Japonia, închiriat de la compania luxemburgheză Global Jet, relatează Boarding Pass, site specializat în știri din domeniul aviatic, precizând că decolarea de pe aeroportul "Mihail Kogălniceanu" a avut loc luni, la ora 10:15.

Președintele Klaus Iohannis va face vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina, în perioada 18 - 26 aprilie, obiectivul fiind, conform Administrației Prezidențiale, ”relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial”. Vizita în Brazilia este prima la nivel de șef de stat în ultimii 23 de ani, iar cea în Argentina este prima vizită la acest nivel în ultimii 30 de ani. În Chile, Iohannis va dona Muzeului Memoriei și al Drepturilor Omului din Santiago de Chile un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel de Campo, activ la București în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum ăi copii ale documentelor referitoare la refugiații chilieni evacuați de autoritățile române și primiți în România, după lovitura de stat din 1973, care a fost urmată de o etapă sângeroasă în istoria țării.

 ”Președintele României zboară în Brazilia, Argentina și Chile tot cu un avion închiriat de la compania aeriană luxemburgheză Global Jet. Avionul este același cu care a delegația oficială a călătorit în martie 2023 din România în vizitele oficiale din Japonia și Singapore, fiind vorba despre un Boeing 737-900ER în configurație BBJ”, relatează Boarding Pass, prezentând și imagini din interiorul aeronavei.

Decolarea de pe aeroportul "Mihail Kogălniceanu" din Constanța a avut loc luni, la ora 10:15. ”Autonomia acestui avion este insuficientă pentru un zbor fără escală operat din Constanța până în Brazilia. Așadar, cel mai probabil, zborul va fi efectuat cu o oprire pentru realimentare în Spania (Insulele Canare) sau o țară din nord-vestul Africii”, precizează sursa citată. La începutul lunii martie, același site a publicat imagini cu  aeronava privată cu care președintele Klaus Iohannis a mers în vizita în Japonia și Singapore.

”Acesta este interiorul Boeingului 737-900ER(BBJ) Global Jet cu care președintele României călătorește în Japonia și Singapore. Capacitatea sa de transport este de numai 19 pasageri. Cu acest avion, președintele țării a călătorit pe ruta București - Sibiu - Tokyo Haneda în 4-5 martie 2023. Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloții au efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan). Durata zborului dintre București și Sibiu a fost de 31 de minute, cea a zborului dintre Sibiu și Baku a fost de două ore și 48 de minute, iar zborul dintre Baku si Tokyo a avut o durată de nouă ore”, a scris Boarding Pass în postare. Ulterior, la solicitarea News.ro, Administrația Prezidențială a oferit explicații cu privire la deplasarea președintelui Klaus Iohannis în Japonia cu o aeronavă privată și a precizat cum s-a ajuns la o astfel de decizie. ”Lipsa unei aeronave dedicate transportului aerian al demnitarilor de nivel înalt generează probleme operaționale, ineficiență economică și mai ales prejudicii de imagine pe plan extern”, afirmă instituția.

”Precizăm că această activitate se realizează în baza unui contract de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiat în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările și completările ulterioare”, a transmis atunci Administrația Prezidențială, explicând că detaliile zborului, costul acestuia și ruta sunt clasificate, potrivit legislației în vigoare.

Numărul ucrainenilor care au intrat în România din 10 februarie 2022 a trecut de 4 milioane

Numărul ucrainenilor care au intrat în România pe fondul invaziei ruse a trecut de 4 milioane, relevă datele Poliției de Frontieră. Conform sursei citate, în data de 16.04.2023, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 138.600 de persoane, cetățeni români și străini și peste 30.500 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.

”Pe sensul de intrare în România, au fost 66.244 de persoane, dintre care 4.681 de cetățeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 16.04.2023, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 4.000.661 cetățeni ucraineni”, transmite Poliția de Frontieră.

ANM: Când vor apărea primele raze de soare în România

Meteorologii anunță ploi și vânt în cea mai mare parte a țării începând de luni de la prânz până miercuri dimineață.

”Temporar va ploua în cea mai mare parte a țării. Se vor acumula cantități de apă local de 15...20 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp, luni (17 aprilie) în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în zonele montane, iar marți (18 aprilie) îndeosebi în sud-est. Pe arii restrânse vor fi descărcări electrice și grindină. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 45...55 km/h în sud. Notă: Până spre sfârșitul săptămânii temporar va mai ploua, în general moderat cantitativ, în majoritatea zonelor”, conform informării meteorologice transmise de ANM pentru perioada I17 aprilie, ora 12 – 19 aprilie, ora 10.

Olt: Anchetă a polițiștilor după ce o fată de 12 ani a căzut de la etajul unui bloc

Polițiștii din Olt au deschis o anchetă după ce o fată de 12 ani a căzut de la etajul unui bloc din Slatina, victima fiind transportată la spital.

Inspectoratul de Poliție al Județului Olt a transmis, printr-un comunicat de presă, că polițiștii au fost sesizați de un bărbat, duminică după amiază, cu privire la faptul că o persoană se află întinsă pe sol, pe strada Zmeurei, din municipiul Slatina.

“Din primele verificări, polițiștii au stabilit că o minoră, în vârstă de 12 ani, din comuna Milcov, ar fi căzut de la etajul unui bloc, situat pe strada Zmeurei. În urma evenimentului, minora a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Slatina”, a precizat IPJ Olt.

Polițiștii au întocmit în cauză un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Ei continuă cercetările pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.