Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pacienți externați prematur, operații și tratamente, reprogramate

Ziarul de Vrancea
22 mar 2020 760 vizualizări

Bolnavii care nu reprezintă urgențe vor fi scoși din spitale, arată un ordin emis ieri n o bună parte din consultații se vor realiza de la distanță, potrivit unor norme propuse CNAS

Internările pentru operații și investigații medicale sunt suspendate pentru 14 zile începând de azi, iar în termen de 48 de ore vor fi externați toți pacienții care nu sunt urgențe și nu necesită obligatoriu îngrijiri medicale, conform deciziei avizate de ministrul de Interne Marcel Vela. De asemenea, se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.

În termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a ordinului, vor fi externați toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital. Conducerile spitalelor pot decide reorganizarea programului și a permanenței personalului, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, fără afectarea salarizării personalului.

Consultații prin telefon

Rețetele pentru bolnavii cronici - cancer, diabet, boli cardiovasculare etc. - ar urma să fie eliberate de medicii de familie și de medicii specialiști online, iar consultațiile să poată fi acordate online sau prin telefon, acolo unde prezența pacientului nu este neapărat necesară în cabinet. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat ieri în transparență decizională un proiect în acest sens, după cel puțin două săptămâni de bâlbâieli ale autorităților și după apeluri disperate ale medicilor de familie și medicilor specialiști. Măsura nu este deocamdată în vigoare, ci Casa Națională de Asigurări de Sănătate a decis să o publice mai întâi în transparență.

Medicii de familie și medicii specialiști au lansat numeroase apeluri în ultimele două săptămâni pentru ca această măsură să fie aprobată.

“Pentru pacienții cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală în continuare, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale inițiale. Pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, medicul de familie poate emite prescripție medicală în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului - scrisoare medicală și/sau a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere. Sunt cuprinse în proiectul de act normativ reglementări privind modul de acordare a unor tratamente necesare în anumite patologii care necesită măsuri speciale”, a transmis, luni, CNAS.

Bolnavii cronici sunt cei mai expuși la infecția cu coronavirus și la dezvoltarea unor forme grave ale bolii, în cazul în care se infectează cu virusul. În această perioadă, este vital ca acești bolnavi să evite aglomerațiile și cozile și să rămână cât mai mult izolați. Cele mai multe decese provocate de coronavirus în alte țări s-au înregistrat la bolnavi cronici, iar în țara noastră, toate cele 5 decese de până acum sunt la bolnavi cronici.

Obligativitatea cardului de sănătate, suspendată

CNAS precizează că, pe perioada stării de urgență, în asistența medicală primară se instituie consultația la distanță pentru afecțiuni respiratorii acute, subacute sau alte manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, care poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare. “Dacă în urma consultației la distanță, medicul ia decizia unui consult la cabinet/domiciliu, acesta este obligat să organizeze acordarea consultației în condiții de siguranță epidemiologică”, a mai transmis CNAS. Pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizării cardului național de sănătate, se mai arată în documentul CNAS.

Spitalele dispun de 1.361 de ventilatoare mecanice

Spitalele dispun de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 de ventilatoare mecanice, iar cea mai recentă informație referitoare la testele pentru coronavirus indică un stoc de peste 2.600 de teste în cele 11 centre existente la nivel național, a precizat ieri Grupul de Comunicare Strategică.

România este de ieri “zonă galbenă” COVID-19

România este de ieri “zonă galbenă” COVID-19, cu peste 500 de persoane raportate ca fiind infectate cu noul coronavirus pe teritoriul țării. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până luni, pe teritoriul României, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Cei care vin din țări care au peste 500 de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus trebuie să stea în izolare timp de 14 zile.

Pe site-ul INSP a fost publicată lista actualizată cu aceste țări. Ele sunt: Arabia Saudită, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Chile, Coreea de Sud - partea țării unde nu este instituită carantina, Danemarca, Ecuador, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Indonezia, Irlanda, Islanda, Israel, Japonia, Marea Britanie, Malaezia, Norvegia, Olanda, Pakistan, Polonia, Portugalia, Republica Populară Chineză - zona în care nu este instituită carantina, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia și Turcia. Statele care sunt marcate ca “zone roșii” și pentru care se impune carantina sunt: Republica Populară Chineză - regiunea Hubei, Italia - întreaga țară, Coreea de Sud - Daegu (oraș) și Cheongdo (județ) și Iran - întreaga țară.

Spital din Suceava, “neutralizat” de virus

Nu mai puțin de 52 de cadre medicale din Suceava au fost confirmate cu Covid-19, iar două persoane internate în ultimele zile în Spitalul Județean din oraș au murit. Spitalul va fi închis și toți medicii din spital vor fi puși în izolare, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru. „Dintre noile cazuri confirmate cele mai multe sunt de la Secția de Cardiologie, mai exact 7 persoane, apoi urmează Medicina Internă cu 5 cazuri, în timp ce la Boli Infecțioase și Gastro sunt câte 3 cazuri de îmbolnăvire. Celelalte cadre medicale diagnosticate cu COVID-19 sunt de la Dializă, Neorologie, ORL, UPU și ATI”, a anunțat Monitorul de Suceava. Spitalul va fi dezinfectat în 48 de ore și va fi folosit apoi exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus, iar pacienții internați pentru alte afecțiuni vor fi transferați la alte spitale din zonă. În Suceava vor fi trimiși medici din alte spitale din regiune.

Vasluian, izolat alături de fosta soție care are 3 ordine de protecție împotriva lui

Un bărbat din județul Vaslui întors de la muncă din Germania a fost plasat în izolare la domiciliu alături de fosta soție, de care nu avea însă voie să se apropie, potrivit unor ordine de protecție obținute de femeie. Aceasta spune că îi este teamă să stea în aceeași casă cu fostul ei soț, care ar fi foarte violent, scrie vremeanoua.ro.

Cei doi sunt din comuna Deleni, iar femeia spune că sâmbătă dimineata s-a trezit cu fostul ei soț în locuință, plasat sub izolare, deși bărbatul avea ordin de restricție. El s-a întors de la muncă din Germania, iar autoritățile au decis să-l plaseze în izolare la domiciliu.

Camelia Mutu spune că fostul ei soț este la al treilea ordin de restricție eliberat de autorități, în condițiile în care bărbatul ar fi violent și ar fi agresat-o de mai multe ori: “Eu am trei ordine de protecție împotriva lui. Ultimul a fost eliberat în luna decembrie 2019 și este valabil 6 luni. Potrivit acestui ordin, până în luna iunie 2020, fostul meu soț n-ar trebui să se apropie la mai putin de 100 de metri de mine. Am ajuns la al treilea ordin pentru că nici pe celelalte două nu le-a respectat. De fiecare dată când se întorcea acasă făcea scandal”. Femeia mai spune că a sunat la Poliție pentru a explica situația, însă polițiștii i-ar fi spus că nu au ce să facă pentru că bărbatul trebuie să stea în izolare la domiciliu.

Purtătorul de cuvânt al Polției Vaslui, Bogdan Gheorghiță, a declarat că situatia este monitorizată: “Am fost sesizați în cursul zilei de sâmbătă de către o femeie că fostul ei soț a încălcat prevederile ordinului de protectie. A fost deschis un dosar de cercetare penală pentru nerespectarea prevederilor ordinului de protecție. Am informat toate instituțiile publice care au atribuții în acest sens, având în vedere că persoana s-a întors de curând din străinătate și a intrat în autoizolare la domiciliu”.

ANM: Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea se încălzește din 26 martie, până la valori diurne de 17 grade, iar probabilitatea de precipitații va rămâne ridicată pe parcursul următoarelor două săptămâni (23 martie - 5 aprilie), arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie, publicată ieri.

În Moldova, mediile termice regionale vor fi scăzute în primele zile ale prognozei, când se vor înregistra 2 - 3 grade la valorile maxime și aproximativ -4 grade la cele minime. Vremea se va încălzi, iar între 27 martie și 5 aprilie regimul termic se va menține constant și se vor înregistra temperaturi maxime diurne de 13...14 grade și minime nocturne de aproximativ 4 grade. În primele zile ale intervalului de prognoză probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată, iar după 28 martie vor fi ploi slabe, pe arii restrânse.

Aproape 47.000 de români au intrat în țară în ultimele zile pe la granița cu Ungaria

Aproape 47.000 de români au intrat în țară cu mașina în ultimele zile pe la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, după crearea unui culoar special de către autoritățile ungare, prin care românii au acces zilnic. De asemenea, peste 1.000 de români au fost repatriați din diferite țări. Conform datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în total, 46.800 de români au intrat în țară cu mașina, din 18 martie și până luni, prin punctele de la frontiera cu Ungaria (Cenad, Nădlac, Nădlac II, Borș, Vărșand), de la crearea culoarului special.

PMP cere Guvernului Orban să mobilizeze Armata

PMP îi cere premierului Ludovic Orban, printr-o scrisoare, să mobilizeze Armata pentru a veni în sprijinul efectivelor de Poliție care se ocupă de implementarea măsurilor prevăzute în cele două ordonanțe militare emise în contextul epidemiei COVID-19. “Având în vedere creșterea considerabilă a numărului de cazuri de bolnavi infectați cu virusul SARS-CoV-2 (576 conform ultimelor raportări oficiale), luând în considerare măsurile instituite prin Ordonanțele militare 1 și 2 emise în urma decretării stării de urgență și ținând cont de multiplele informații publice referitoare la nerespectarea izolării la domiciliu sau a carantinei de către persoane posibil infectate cu coronavirus, PMP consideră că prezența efectivelor militare ar putea fi decisivă pentru capacitatea statului de a asigura respectarea măsurilor restrictive instituite”, se arată în scrisoarea PMP, remisă ieri. Conform PMP, sunt foarte multe state membre ale Uniunii Europene în care Armata a fost deja mobilizată în efortul de gestionare a crizei.

“Decidenții statului român sunt obligați să acționeze hotărât, fără să stea cu ochii pe sondaje sau pe reacția opiniei publice. Lumea întreagă trece printr-o criză fără precedent și tocmai de aceea se impun măsuri excepționale”, se menționează în scrisoarea semnată de președintele PMP, Eugen Tomac.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.