Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Orban: Școala va începe în 14 septembrie

Ziarul de Vrancea
4 sep 2020 834 vizualizări

Ministrul Educației precizează că în unele localități sau școli, elevii ar putea face primele două săptămâni cursuri online n profesorul Rafila recomandă interzicerea cântatului la ore

Prim-ministrul Ludovic Orban a catalogat drept “ridicolă” ideea vehiculată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, de amânare a datei alegerilor locale, amintind că aceasta a fost votată în Parlament și agreată cu toți liderii politici. “Școala va începe la 14 septembrie, iar alegerile se vor ține la 27 septembrie. Este ridicolă această idee exprimată de PSD, la fel de ridicolă ca moțiunea de cenzură. Cum să amâni alegerile? Și așa s-a prelungit mandatul aleșilor locali, alegerile au fost o dată amânate. Data de 27 septembrie este convenită de comun acord între toți liderii politici și data alegerilor nu a fost fixată prin hotărâre de guvern, ci a fost fixată prin lege, în Parlament, care a fost adoptată cred că aproape în unanimitate. Deja campania este în curs, deja formațiunile politice și-au prezentat candidații, candidații sunt în competiție electorală, cetățenii sunt informați despre acești candidați, își formează opțiunile și este fundamental pentru comunitățile locale să aibă reprezentanți legitimi”, a declarat ieri Orban.

Anisie: Aproximativ 80 la sută dintre școli, pregătite

Ministrul Educației, Monica Anisie, susține că, potrivit raportărilor primite din teritoriu vineri după amiază, aproximativ 80 la sută dintre unitățile de învățământ sunt pregătite pentru deschiderea școlilor în privința asigurării materialelor pentru combaterea îmbolnăvirii cu COVID-19.  Aceasta a explicat și faptul că ideea avansată de către premierul Ludovic Orban privind posibilitatea revenirii elevilor în bănci de la 1 octombrie este o propunere primită de către autorități.  „Precizarea pe care făcut-o premierul ieri este una venită din propunerile pe care le-am primit la Ministerul Educației, la Guvern în această perioadă. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să fim sinceri, că sunt și părinți îngrijorați care consideră că ar trebui să amânăm deschiderea anului școlar. Există documentul prin care începerea anului școlar este prevăzută în 14 septembrie, a fost aprobat, Ordinul comun dintre ministrul educației și ministrul sănătății și în acel ordin este prevăzut și un calendar în funcție de situația epidemiologică dar și de specificul școlii Consiliile de Administrație din fiecare unitate de învățământ fac o propunere către Inspectoratul Școlar și apoi în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență sau în Comitetul municipiului București se ia o decizie. Acolo unde situația epidemiologică este gravă, putem începe în sistem online” a precizat Anisie. Ea susține că s-ar „hazarda” dacă ar spune, înainte de 7 septembrie, care este scenariul privind deschiderea unităților de învățământ. „Nu putem spune la nivel general, la nivel de țară cum anume va începe școala. Trebuie să analizăm pe de o parte situația epidemiologică și să nu îi expunem sub nicio formă pe elevi la îmbolnăvire. Pe de altă parte trebuie să privim și specificul școlii: are spațiile necesare, are separatoare dacă nu există posibilitatea distanțării, are tot ce-i trebuie în ceea ce privește dezinfectant, măștii “ a explicat ministrul.Ludovic Orban a afirmat vineri că au existat discuții ca elevii să meargă la școală din 1 octombrie, iar din 14 septembrie cursurile să se desfășoare online.

​Care este cea mai periculoasă materie la școală

Cântatul la orele de Muzică nu este recomandat în noul an școlar, spune Alexandru Rafila. El avertizează că o astfel de activitate în spațiu închis favorizează transmiterea virusului. „Există posibilitatea ca elevii din ultimele bănci să nu audă. Oricum, va fi un număr limită de elevi într-o clasă aglomerată și lucrurile se vor reglementa. Această activitate, cântatul, este una dintre cele mai riscante privind transmiterea bolii. Muzica probabil se va face fără să cântăm, cu noțiuni teoretice, probabil și audio. Cântatul este total contraindicat, e o activitate care favorizează măsură înaltă de transmitere. Să cânți cu mască nu prea e posibil”, a declarat Alexandru Rafila la Antena3.

Peste 30 de elevi din Mureș au avut aceleași lucrări la proba de BAC de la limba română

Eveniment rar la sesiunea de Bacalaureat din această toamnă. 32 de elevi din județul Mureș au fost eliminați de la BAC pentru fraudă, după ce profesorii corectori au descoperit că toți aveau același text la lucrarea de la limba și literatura română. În timp ce corectau lucrările unor elevi din județul Mureș, profesorii de la liceul Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia, au descoperit 32 de lucrări cu conținut identic, la două subiecte de la proba de Limba și Literatura Română. Unul din subiecte avea ca temă realizarea unei compuneri, unde elevii își puteau pune în valoare imaginația și creativitatea. Doar că toți au scris același lucru.Lucrările celor 32 de elevi, absolvenți de licee tehnologice din promoții anterioare, aveau aceeași formă de exprimare și dădeau aceleași exemple, fapt care i-a determinat pe profesori să informeze urgent președintele comisiei zonale de evaluare. „În baza regulamentului, s-a propus anularea lucrărilor și excluderea din examenul de Bacalaureat a celor 32 de concurenți. Au fost transmise informări și către Comisia Națională din Minister”, a declarat pentru ziarul Unirea Gabriela Gâlea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Alba. Cel mai probabil, elevii nu au fost supravegheați de profesori, în timpul examenului, și au copiat în voie, unii de la alții. Elevii excluși nu vor mai avea dreptul să susțină examenul de Bacalaureat în următoarele două sesiuni.

Cioloș, despre alianțele cu PNL: În momentul de față e singura soluție ca să scăpăm de cangrena PSD

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a declarat sâmbătă, la Ploiești, că alianța cu PNL este, în multe locuri din țară, singura soluție pentru a scăpa de “cangrena” PSD, însă colaborarea cu liberalii este în aceste cazuri pe proiecte, nu necondiționat. “Noi colaborăm cu partenerii noștri, oricare ar fi ei, pe proiecte și având în față ca parteneri oameni în care noi chiar putem să avem încredere. Asta au fost principiile pe care noi am discutat și la București cu PNL-ul și în alte locuri din țară. Înțelegem foarte bine că sunt locuri în care în momentul de față e singura soluție ca să scăpăm de răul cel mare care e PSD, de cangrena asta care s-a legat de România în foarte multe locuri din țară. Dar nu facem lucrul ăsta necondiționat și nu o facem prin definiție”, a afirmat Cioloș. Fostul premier a arătat că parteneriatul care a fost făcut la București, dar și în alte locuri din țară, va funcționa și la guvernare. “Când ne putem înțelege pe niște obiective și când avem în față niște oameni cu care chiar credem că putem face parteneriat, facem lucrul ăsta. Și asta am făcut-o la București, așa am făcut și în alte locuri din țară și așa o să facem și la guvernare, pentru că România trebuie guvernată, dar obiectivul nostru e să o guvernăm ducând-o într-o direcție bună, nu să ajungem la Guvern doar de dragul guvernării”, a mai spus Cioloș.

Un deputat UDMR, internat cu Covid-19

Deputatul UDMR de Maramureș Apjok Norbert anunță, într-o postare pe Facebook, că a fost internat în spital, fiind testat pozitiv cu noul coronavirus. El precizează că „este bine” și că a anunțat toate persoanele cu care a fost în contact în ultimele 10 zile. Potrivit antena3.ro, el a participat la moțiunea de cenzură votată luni în Parlament. „Având în vedere situația, sunt bine. Am anunțat toate persoanele cu care am fost în contact în ultimele 10 zile și ei la rândul lor vor proceda conform regulilor de siguranță, pentru a-i proteja cei din jurul lor. Să avem grijă de noi, să avem grijă de ceilalți!”, a fost mesajul postat de parlamentarul UDMR pe pagina sa de Facebook.

Vasluian în stare gravă după ce a fost atacat de un taur

Un bărbat în vârstă de 61 de ani a suferit răni grave după ce a fost atacat de un taur în comuna vasluiană Gârceni, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. “Echipajul de terapie intensivă mobilă a fost solicitat să intervină în localitatea Gârceni, pentru pacient în vârstă de 61 care a suferit multiple plăgi în urma unei agresiuni animale. Bărbatul a fost atacat și împuns de mai multe ori de un taur. La sosirea echipajului de intervenție, victima prezenta multiple plăgi, avea insuficiență respiratorie și se afla în stare de inconștiență”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu. La fața locului a fost solicitat elicopterul SMURD, pentru ca victima să fie transferată la o unitate medicală de specialitate din municipiul Iași.

Ponta se izolează în campanie Ce se întâmplă anul acesta cu gripa „normală”

Liderul Pro România Victor Ponta afirmă că se va testa pentru COVID-19 și că până la primirea rezultatului nu va mai participa fizic la acțiuni de campanie. Anunțul este făcut după ce candidatul formațiunii la președinția Consiliului Județean Bacău, medicul Aurelia Țaga, cu care s-a întâlnit recent, a fost diagnosticată ca fiind infectată cu noul coronavirus. “Deși am respectat toate regulile de protecție, având în vedere cazul colegei noastre de la Bacău, duminică în București voi face din nou testul Covid 19. Până ce primesc rezultatul, nu voi mai participa fizic la acțiuni de campanie”, a scris Ponta pe Facebook. Candidatul Pro România la șefia CJ Bacău, medicul Aurelia Țaga a anunțat vineri că a fost diagnosticată cu COVID-19, după ce una dintre colegele sale a fost și ea diagnosticată. Țaga declara că deocamdată este asimptomatică. Cu o zi în urmă, ea apărea în mai multe fotografii, alături de liderul partidului Victor Ponta și de primarul Bacăului Cosmin Necula, fără mască, însă afirma că au renunțat la mască și la distanțare doar cât a fost făcută fotografia, astfel că nici Ponta și nici Necula nu corespund definiției date persoanelor considerate “contact direct”. Sezonul gripal din emisfera sudică, unde e iarnă când în emisfera nordică e vară, i-a luat prin surprindere pe specialiști. Circulația virusului gripal s-a dovedit a fi de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți. O posibilă explicație, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este că măsurile luate la nivel global împotriva noului coronavirus a dus și la limitarea răspândirii gripei. „Sezonul gripal urmează, dar am o veste bună: anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal. Gripa e supravegheată printr-un sistem global, e o rețea mondială care supraveghează circulația virusurilor gripale, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică. Sezonul gripal în emisfera sudică e atunci când în emisfera nordică e vară și în ultima lună a fost o circulație extrem de redusă, inexplicabilă chiar pentru OMS. Dacă între 5 și 7 la sută dintre probele care sunt testate aleator, de la persoane simptomatice, erau pozitive, în acest an doar 0,01 la sută au fost pozitive și într-o lună au fost izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial. 0,1 la sută înseamnă 46, înmulțiți cu 500 și aflăm. Deci de 500 de ori mai mică circulația virusului gripal decât de obicei”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Senator care documenta furtul de lemn din păduri, amenințat cu moartea de un pădurar

Senatorul USR Mihai Goțiu susține că pădurarii l-au urmărit și au încercat să-l intimideze, vineri, în timpul documentării tăierii ilegale de păduri din Munții Gilăului, pe valea Someșului Rece, în județul Cluj. “Ieri, de față cu mine, după ce tocmai filmasem tăieri ilegale din județul Cluj, omului cu care eram i s-a transmis, de pădurarul care ne-a urmărit toată ziua, «să-și amintească de 2 noiembrie anul trecut», adică de... Sâmbăta Morților; pe teren am ajuns după ce am aflat că inspectorii Gărzii Forestiere Cluj au primit amenințări săptămâna asta de la pădurarii Ocolului Silvic Horea Apuseni (privat), care administrează suprafețe uriașe în județele Alba și Cluj, despre care presa locală (din Alba și Cluj) a scris că ar fi controlat și protejat de deputatul PNL de Alba, Corneliu Olaru (membru și în Comisia pentru Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților)”, a spus, sâmbătă, Mihai Goțiu. Potrivit unui comunicat al USR, pădurarul ar fi angajat al Ocolului Silvic Horea Apuseni.  Mihai Goțiu spune că va sesiza organele competente.

O fetiță de 10 ani a murit înecată în Lacul Herăstrău

O fetiță de 10 ani a murit sâmbătă înecată în Lacul Herăstrău, după ce a alunecat când s-a aplecat asupra luciului apei, să se spele pe mâini. S-a înecat sub ochii prietenei ei. “A fost fatal. A întins mâinile către luciul apei, a facut un pas prea aproape de apă, a alunecat pe o porțiune cu mătasea-broaștei și a căzut în lac”, relatează într-o postare pe Facebook mama prietenei fetiței. Femeia relatează că fiica ei a încercat disperată să își tragă prietena din apă – întâi a apucat-o de mână, i-a scăpat, apoi a căutat un băț mai lung să o tragă din apă în felul ăsta. La strigătele de ajutor ale copilei a venit un bărbat care a sunat la 112, a venit un al doilea care l-a strigat pe un al treilea, iar acest al treilea bărbat a coborât în apă, a căutat corpul copilei în mâlul de pe fundul lacului și, într-un târziu, l-a adus la mal. Bărbatul i-a făcut victimei masaj cardiac, iar prietena ei i-a făcut respirație gură la gură cum văzuse la școală la o lecție de prim-ajutor.  “Au urmat peste 60 de minute de proceduri de resuscitare din partea pompierilor și medicilor, însă nu au mai putut-o readuce la viață”, relatează mama prietenei copilului decedat.

Tânăr dispărut în Bucegi în urmă cu peste o lună, găsit mort după ce ploile i-au adus rucsacul într-o vale

Salvamontiștii din stațiunea prahoveană Bușteni au găsit, ieri, trupul unui tânăr dispărut în urmă cu aproape o lună și jumătate în Masivul Bucegi. Tânărul a urcat pe munte, și-a lăsat bicicleta la cabana Caraiman și a plecat mai departe, însă nu a revenit. Acțiunea de duminică a fost organizată după ce ploile au adus la vale un rucsac în care se aflau, printre altele, cartea de identitate a tânărului și unele obiecte ale personale ale acestuia care au fost recunoscute de către familie. După câteva ore de căutări, trupul băiatului a fost descoperit în porțiunea superioară a Văii Jepilor, au declarat reprezentanți ai Salvamont Bușteni. Conform salvamontiștilor, tânărul, care era din județul Dâmbovița, și-a abandonat într-o noapte bicicleta pe Valea Caraimanului, în apropiere de cabana din zonă și de atunci nimeni nu l-a mai văzut. „Familia a anunțat dispariția lui după aproape două săptămâni de când salvamontiștii din Bușteni au descoperit bicicleta. Aceștia au făcut căutări încă de atunci în speranța ca-l vor găsi pe proprietar in viață”, transmiteau salvatorii montani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.