Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Motivarea condamnării lui Dragnea: “O conduită nelegală, antisocială și imorală”

Ziarul de Vrancea
18 sep 2018 574 vizualizări

Judecătorii care au stabilit vinovația liderului PSD în dosarul de abuz în serviciu constată câteva calități care îi lipsesc lui Dragnea: integritatea, demnitatea, legalitatea, responsabilitatea, buna- credință, onestitatea, transparența, corectitudinea, credibilitatea

Judecătorii instanței supreme arată, în motivarea condamnării la 3 ani și 6 luni de închisoare a lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor de la DGASPC Teleorman, că acesta a adoptat o conduită nelegală, antisocială și imorală în dezacord cu rangul demnității publice deținute, transmite Mediafax. "Inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-și încălca atribuțiile de serviciu, în sensul menținerii în funcție a celor două angajate, Botorogeanu Adriana și Stoica Anisa Niculina, cunoscând că acestea nu se prezintă la serviciu și își încalcă atribuțiile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă și fișa postului, nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială și imorală, în dezacord cu rangul demnității publice deținute, cu gradul de reprezentare și cu încrederea oferită de cetățeni în procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului funcției exercitate și a bunei desfășurări a relațiilor sociale din cadrul instituțiilor publice", se arată în motivarea judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție la decizia de condamnare la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru Liviu Dragnea. Magistrații susțin că gradul de pericol social al faptelor este evidențiat de "modul în care funcționari din cadrul instituțiilor publice, încălcându-și obligațiile de serviciu, acceptă să săvârșească fapte de natură penală sub diferite pretexte, lăsându-se influențați și intimidați de modul în care un președinte de Consiliu Județean înțelege să-și exercite autoritatea, puterea și influența în scopuri nelegale"."Mai presus de orice calificări juridice ale împrejurărilor comiterii faptelor, Înalta Curte, în opinie majoritară, remarcă încălcarea unor principii care guvernează activitatea unui funcționar ce își desfășoară activitatea în cadrul unei instituții publice: integritatea, demnitatea, legalitatea, responsabilitatea, buna- credință, onestitatea, transparența, corectitudinea, credibilitatea, exercitarea onorabilă, corectă și corespunzătoare a funcțiilor publice. Nerespectarea imputabilă a acestor principii atrage consecințe negative în bunul mers al instituției din care funcționarul face parte", potrivit sursei citate.

„Tăcerea e de aur”

Judecătorii susțin, în motivare, că persoanele care dețin funcții de demnitate publică, cum e cazul lui Liviu Dragnea, dar și cele cu funcții de conducere în instituții publice "au obligația de a-și îndeplini îndatoririle ce le revin în exercitarea funcțiilor, atribuțiilor sau însărcinărilor încredințate, cu respectarea strictă a legilor și a normelor de conduită profesională, să asigure ocrotirea și realizarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor fără să se folosească de funcțiile, atribuțiile și însărcinările primite, pentru dobândirea pentru ele sau pentru alte persoane de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". "Or, dacă cele două inculpate nu ar fi beneficiat de protecția inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, ci doar de a inculpatei Alesu Floarea, cum s-a susținut de apărarea acestuia, comportamentul angajaților ar fi fost diferit. Nu ar fi îndrăznit să i se adreseze acesteia cu sesizări, reproșuri, privind neprezentarea celor două angajate în cadrul Direcției. De asemenea, relevantă este și atitudinea inculpatei Alesu Floarea, pasivă, de resemnare și neputință, atunci când angajații din subordine o abordează cu subiectul prezenței celor două angajate în cadrul Direcției Generale, preferând să-și îndemne subordonații la „tăcere” – „tăcerea e de aur” (declarație martor Paraschiv Mihaela Ramona), „să-și vadă de treabă” (declarație inculpat Balaban Constantin Claudiu), ceea ce demonstrează că hotărârea de a le menține în funcție, în cadrul Direcției, a celor două angajate nu a fost luată din inițiativa inculpatei, ci ca urmare a determinării sale de către inculpatul Dragnea Nicolae Liviu în acest sens, fiind în imposibilitatea de a le sancționa, întrucât risca, la rândul său, să fie sancționată disciplinar", mai arată Înalta Curte de Casație și Justiție, în motivare. Magistrații instanței supreme l-au condamnat, în luna iunie, pe Liviu Dragnea, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare. Hotărârea nu e definitivă.Magistrații instanței supreme au constatat, la acel moment, încetarea procesului penal în cazul fostei soții a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, și plata unei amenzi de 1.000 de lei.

Un primar îi cheamă la interviu pe beneficiarii de ajutoare sociale

Primarul unei comune din Arad le-a programat interviuri de angajare aproape tuturor beneficiarilor de ajutoare sociale, care vor avea loc în trei serii la o fabrică de cablaje auto din zonă care se confruntă cu deficit de forță de muncă. Edilul spune că de ani de zile oamenii iau banii de la stat, deși majoritatea ”sunt tineri, apți de muncă și stau degeaba”, amenințând că va cere suspendarea plăților pentru cei care refuză nejustificat angajarea. În jur de 30 de tineri din comuna arădeană Craiva, beneficiari ai venitului minim garantat, au fost convocați, ieri dimineață, de primarul Ioan Bercea, pentru a se prezenta la interviuri de angajare într-o fabrică de cablaje auto din localitatea Nădab. Sunt primii dintre cei 70 de săteni aflați în plată pe care edilul vrea să îi angajeze în luna septembrie. Primarul a declarat că reprezentanții fabricii l-au întrebat dacă în satele sale ar exista forță de muncă disponibilă, în condițiile în care se fac angajări pentru că există deficit de personal. ”Atunci mi-a venit ideea, avem în jur de o sută de oameni care încasează lunar ajutorul social. Sunt tineri, apți de muncă și stau degeaba... Unii s-au obișnuit să ia bani de la stat și nici la munca în folosul comunității, care este obligatorie, nu vor să vină. Caută tot timpul motive, ba că sunt bolnavi, ba că au copii mici acasă... Dacă vor refuza angajarea, le facem raport să nu mai primească ajutor social”, a declarat edilul. El a precizat că a programat la interviuri 70 de beneficiari ai venitului minim garantat, următoarele două serii de întâlniri cu reprezentanții fabricii urmând să aibă loc peste câteva zile. ”Eu le-am zis oamenilor că pot câștiga mai mulți bani, lună de lună, pot avea asigurări medicale, drepturi... În plus, nu trebuie să aibă școală, pentru că fabrica a spus că îi va instrui gratuit pe toți. Și transport le oferă, deci e o șansă pentru acești oameni. Sper să nu ne facă surprize urâte și să refuze să se angajeze, că atunci nu li se mai cuvin nici bani degeaba de la stat”, a spus Ioan Bercea. Comuna Craiva, care are în jur de 3.000 de locuitori, este pe locul trei în județ din punct de vedere al dosarelor de ajutoare sociale aflate în plată (99 de beneficiari).

Juncker, în România: Investițiile nu au sens dacă lipsește respectul față de statul de drept

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat, ieri, în deschiderea sesiunii plenare din cadrul summitului Inițiativei celor 3 Mări de la București, că proiectele gândite în cadrul summitului vor fi sprijinite, că este avută în vedere dezvoltarea infrastructurii de transport, „mai ales în zona voastră”, și a subliniat faptul că respectarea statului de drept este esențială. „Inițiativa celor 3 Mări este pe linia Uniunii Europene”, a spus Juncker în deschidere. El a salutat prezența lui Rick Perry, secretarul de stat american pentru Energie, care „adaugă ce trebuie la eforturile noastre de dezvoltare”. Șeful CE a vorbit în limbile engleză, germană și franceză, subliniind că sunt limbi la fel de importante în Uniunea Europeană. „Vă sprijinim și vă încurajăm să realizați noi linii de cooperare între est și vest, cei doi plămâni ai Europei, între nord și sud”, a mai spus Juncker. „Sprijinim toate inițiativele și ideile exprimate aici”. La nivel de investiții, Juncker a precizat că între Marea Adriatică și Marea neagră vor fi investiți 150 de miliarde de euro - „Corina Crețu răspunde de acest lucru” - dintre care 2,5 miliarde de euro sunt acordați pentru dezvoltarea infrastructurii, „mai ales în zona voastră”, dar și în ceea ce privește alimentarea cu energie și transportul gazelor naturale. În încheiere, el a punctat că „respectarea statului de drept este esențială. Investițiile nu au sens dacă lipsește respectul față de statul de drept”. „Când se vorbește despre statul de drept, există mereu strănuturi în sală”, a mai spus Juncker.

Un copil, în stare gravă după ce a căzut de la etajul doi al unei școli

Un copil se află în stare gravă după ce a căzut, ieri, de la etajul doi al unei școli din municipiul Constanța, la fața locului deplasându-se un echipaj SMURD. Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, copilul este elev al școlii, dar în momentul producerii incidentului nu se afla în timpul orele de curs, ci în timpul liber. El s-a urcat pe gratiile exteriorului sălii de sport, iar la coborâre a alunecat și a căzut. În urma impactului, copilul, de 11 ani, a suferit un politraumatism, fiind conștient și cooperant în momentul când a fost preluat de echipajul SMURD.

Crin Antonescu revine în politică. Candidează la 2019

Fostul președinte al liberalilor Crin Antonescu anunță că și-a depus documentele pentru a intra pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare ce vor avea loc anul viitor.  "Am depus astăzi documentele pentru candidatura la PE. Pe circuitul normal, stabilit de deciziile PNL pentru orice alt membru", a precizat Antonescu, ieri, pentru Agerpres. Liberalii își pot depune candidaturile pentru alegerile europarlamentare până pe 1 octombrie.

Interlopul Dasaev, arestat preventiv

Principalul suspect în atacul asupra celor doi baschetbaliști americani, Gabriel Husein, zis Dasaev, a fost arestat preventiv, ieri, de către magistrații Tribunalului Brăila. Înainte de a ajunge în fața judecătorilor, Dasaev s-a declarat nevinovat, la fel ca în ziua în care s-a predat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Gabriel Husein este acuzat de tentativă de omor calificat, port și folosire fără drept de obiecte periculoase și tulburarea ordinii și liniștii publice. Reprezentanții clubului sportiv din Brăila au anunțat că starea ambilor sportivi prezintă o evoluție favorabilă, aceștia fiind conștienți și pot comunica fără dificultăți. ”Și-au contactat familiile și apropiații și sunt optimiști în ceea ce privește recuperarea”, au precizat reprezentanții clubului.

Referendumul pentru familie se va desfășura în două zile

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție se va desfășura în zilele de 6 și 7 octombrie, a anunțat ieri premierul Viorica Dăncilă. Ea a subliniat că referendumul nu este împotriva „minorităților sexuale”, ci reprezintă doar un efect al unui demers cetățenesc. Premierul a cerut, de asemenea, partidelor din opoziție să nu mai fac apel la boicotarea referendumului și să se poziționeze clar față de el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.