MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Misterul exploziilor de la Nord Stream și pașaportul românesc
Autoritățile germane investighează dacă un bărbat ucrainean, cu posibile legături cu armata, a fost implicat în sabotajul de anul trecut al gazoductului Nord Stream. Acesta ar fi folosit un pașaport românesc fals, pe numele Ștefan Marcu, pentru a închiria iahtul „Andromeda”, cu care, împreună cu cinci complici, s-ar fi deplasat pentru a amplasa încărcăturile explozive la adâncime.
Astfel au declarat, sub acoperirea anonimatului, surse din poliția germană citate într-o investigație de presă realizată de jurnaliști din mai multe țări europene. După exploziile de la conductele din Marea Baltică, au existat o serie de speculații cu privire la autorii lor, dar până acum nu s-a ajuns la niciun rezultat oficial.
„Se ridică ceața din jurul Andromedei” - a titrat cotidianul Sueddeusche Zeitung. Acesta este numele iahtului de pe care se crede că ar fi fost efectuate atacurile asupra gazoductelor Nord Stream. Rămân totuși multe mistere în legătură cu sabotajul, care pare a fi desprins dintr-un thriller cu agenți secreți. Potrivit noilor dezvăluiri, urmele duc spre Ucraina.
Anchetatorii germani ar fi identificat un ucrainean în vârstă de 26 de ani, suspectat că a călătorit anul trecut în Germania pentru a efectua atacurile asupra gazoductelor submarine Nord Stream, care fac legătura între Rusia și Europa. El ar fi folosit un pașaport românesc fals pe numele de Ștefan Marcu, au declarat pentru presă surse din cadrul poliției germane, sub rezerva anonimatului. Potrivit primelor cercetări, ucraineanul servise anterior într-o unitate de infanterie a armatei ucrainene și locuia într-un oraș aflat la sud-est de Kiev.
Potrivit site-ului frontstory.pl, care a participat la investigația de presă, pașaportul românesc folosit era probabil un fals. Există într-adevăr o persoană cu acest nume în România. Conform constatărilor anchetatorilor germani, adresa și data nașterii de pe documentul fals corespund datelor reale, dar se presupune că adevăratul Ștefan Marcu nu ar fi părăsit România în timpul operațiunii din Marea Baltică.
Se crede că suspectul ucrainean care ar fi folosit acest pașaport românesc fals face parte dintr-un grup de șase persoane care au călătorit în septembrie 2022, prin intermediul unei firme de turism fantomă din Varșovia, Feeria Lwowa, în orașul Rostock din nordul Germaniei. Aici au închiriat iahtul pe care l-ar fi folosit apoi pentru a pune explozibili pe conducta Nord Stream care trece pe sub Marea Baltică.
Televiziunea publică germană spune că investigațiile sunt încă în curs de desfășurare, iar procurorii nu exclud nici ipoteza că sabotajul ar putea fi o operațiune "sub steag fals" pusă în scenă de Rusia, iar autorii să fi lăsat în urmă dovezi false pentru a da vina pe Ucraina.
Ucraina a negat în mod repetat orice implicare, iar guvernul german a avertizat anterior în privința "concluziilor pripite" cu privire la explozii.
Guvernul danez a susținut luna trecută că patrulele de apărare au observat nave rusești cu câteva zile înainte de explozia conductei.
Rusia a solicitat o anchetă internațională condusă de ONU cu privire la sabotaj, dar cererea nu a fost susținută de Consiliul de Securitate.
Cinci bărbați, o femeie și un iaht
Echipajul care a închiriat „Andromeda” era format, cel mai probabil, din cinci bărbați și o femeie. Aceștia au închiriat iahtul cu vele de 15,5 metri lungime în septembrie 2022 din Rostock și au pornit din portul Hohe Düne. O săptămână costă între 3.200 și 4.500 de euro, în funcție de sezon. Nava seamănă mai degrabă cu o caravană maritimă decât cu un iaht de curse. O mulțime de spații de depozitare sunt sub punte, șase cabine, spațiu pentru până la douăsprezece persoane, scrie Tages Anzeiger, publicația din Elveția care a participat la investigație.
Martorii oculari își amintesc că au văzut echipajul sosind într-o dubă albă cu numere de înmatriculare poloneze. Se știu puține lucruri despre traseul exact pe care Andromeda l-a urmat de la Rostock, cu excepția unor escale la Wiek, pe insula Rügen, și pe insula daneză Christiansø - nu departe de locul unde au explodat în cele din urmă conductele.
La bordul vasului Andromeda, pe o masă din cabină, anchetatorii au găsit ulterior urme ale unui explozibil despre care spun că ar fi "de grad militar și capabil de a fi folosit sub apă". În cercurile de securitate germane, se presupune că au fost implicați actori de stat, ceea ce ar însemna că un serviciu secret a fost probabil implicat - cel puțin unul.
Unii dintre membrii grupului ar fi prezentat pașapoarte false bulgărești și românești proprietarului vasului Andromeda. Potrivit investigației, persoana care s-a identificat în fața proprietarilor Andromeda ca fiind Ștefan Marcu ar putea fi un ucrainean în vârstă de 26 de ani, care avea tatuaje vizibile. Tânărul este căutat de autoritățile de securitate germane, deși identitatea sa nu a fost încă pe deplin clarificată. Numele său este știut de echipa de reporteri care au realizat investigația de presă, dar din motive de securitate rămâne anonim.
Între timp, Süddeutsche Zeitung și partenerii săi au reușit să identifice și un alt ucrainean care se pare că este implicat în atac. Acest bărbat este din apropiere de Odesa. Cu toate acestea, el nu ar fi fost implicat activ în actul de sabotaj, ci mai degrabă într-un rol de sprijin.
Întrebări fără răspuns
Investigația de presă ridică mai multe întrebări: Este posibil ca agențiile de stat ucrainene să fi fost implicate în sabotaj? Chiar dacă cetățeni ucraineni au fost implicați în atac, aceștia nu trebuie neapărat să fi acționat cu știința, cu aprobarea sau chiar în numele guvernului de la Kiev. Au avut ucrainenii ajutoare? I-a instruit cineva pe scafandrii de la bordul iahtului Andromeda să efectueze un astfel de sabotaj? Este posibil ca explozibilii să fi ajuns la bord abia în largul mării? Sau totul a fost doar o mare înșelătorie, eventual pusă la cale chiar de Rusia?
Potrivit cercetărilor, agenția de turism din Polonia era o companie fictivă. Aceasta a fost înființată în 2016 de doi ucraineni. Astăzi, compania, care a rămas discretă până în 2020, este deținută de o ucraineancă de 32 de ani. Din septembrie 2021, un ucrainean în vârstă de 55 de ani este, de asemenea, director și partener în cadrul companiei. Potrivit cercetărilor, noul partener este, de asemenea, director al altor companii din Polonia și Ucraina. În timpul pandemiei Covid, compania - cu sediu o cutie poștală - ar fi câștigat brusc 2,8 milioane de euro.
Între timp, Danemarca, Suedia și BKA-ul german desfășoară investigații și au refuzat să comenteze prelevându-se de secretul anchetei. Vidul de informații oficiale a fost umplut de speculații care atribuie pe rând vina Statelor Unite, Rusiei, serviciilor secrete ucrainene și unui om de afaceri anonim din Ucraina. Toate cele trei state au negat responsabilitatea.
Jurnalistul american Seymour Hersh a susținut că atacul a fost organizat de CIA, deși între timp au apărut numeroase inexactități și neconcordanțe în această teorie.
În ultimele luni, s-a acordat multă atenție mișcărilor navelor marinei rusești în apropierea locurilor de explozie în lunile premergătoare sabotajului, ultima vizită având loc cu cinci zile înainte de explozii. Criticii acestei teze susțin că regimul Putin nu avea prea mult interes să dezactiveze unul dintre principalele membre ale pârghiilor sale energetice asupra Europei. Susținătorii acestei terorii spun în schimb că Rusia ar fi dorit în primul rând să trimită un semnal de alarmă Occidentului cu privire la vulnerabilitatea infrastructurii sale critice pe mare. De asemenea, ei susțin că aruncarea în aer a propriilor conducte în apele internaționale la est de insula daneză Bornholm ar fi permis Moscovei să se adăpostească în spatele unui paravan de negare plauzibilă.
Iar în aceste condiții, Biroul Federal de Investigații Penale (BKA) al Germaniei, în linii mari echivalentul german al FBI-ului, ar explora noi piste în cadrul unei teorii care implică Ucraina. Cu toate acestea, analiștii de securitate și-au exprimat îndoiala că o operațiune de o asemenea amploare ar fi putut fi executată cu succes de un grup atât de mic de persoane, de pe o navă atât de mică și fără submarin.
Ciucă: Cererilor sindicatelor din educație sunt foarte greu de îndeplinit
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți, despre greva din educație, că nu crede că în momentul de față este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul școlar. Șeful Executivului a arătat că sunt unele chestiuni pe care le-a discutat la întâlnirea cu sindicatele care sunt foarte greu de îndeplinit în momentul de față. ”Avem o țintă de deficit pe care trebuie să o îndeplinim. Nu putem să sporim acum cheltuielile pentru că absolut orice altă cheltuială produce efect pe deficit și odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele”, a spus premierul, arătând că el se pregătește de sfârșitul mandatului și nu ar fi nici onest, nici corect, nici principial să predea un mandat care să aibă probleme
”În momentul de față avem o grevă declanșată la nivelul sindicatelor din învățământ și doresc să subliniez câteva aspecte care trebuie într-un fel sau altul să fie cunoscute și trebuie conștientizate de fiecare dintre noi. Am discutat cu reprezentanții sindicatelor, atât la nivelul Ministerului Educației, în echipăm la nivelul Guvernului, cu președintele Camerei Deputaților, la nivelul legislativului și desigur reprezentanții coaliției pentru a avea un dialog cât se poate de onest și a face în așa fel încât să se înțeleagă că nu sunt doar vorbe și că ne-am asumat ca învățământul să reprezinte prioritatea națională numărul unu, ceea ce se va întâmpla atât prin programul de guvernare cât și prin modul în care se va reflecta în măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să ne asigurăm viitorul copiilor noștri, viitorul țării”, a spus premierul Ciucă. El a arătat că ”în acest an și jumătate de guvernare a făcut tot ce a fost posibil astfel încât învățământul să primească bani mai mulți”. ”În 2022, bugetul educației a fost crescut cu 2 miliarde. Anul acesta, bugetul a fost crescut cu 6 miliarde. Este foarte greu ca după atâția ani de zile să putem să venim cu o soluție într-un moment și să spunem că am rezolvat totul”, a mai spus premierul.
Parchetul European: Trei inculpați pentru fraudă privind o pensiune agroturistică în Colibița
Parchetul European anunță, marți, că două persoane și o firmă au fost puse sub acuzare pentru fraudă în legătură cu construcția unei pensiuni agroturistice în localitatea Colibița, județul Bistrița. Cu documente care atestau lcururi nereale, cei bănuiți ar fi fost obținuți peste 180.000 de euro din fonduri europene.
Parchetul a precizat că, în luna august 2018, reprezentantul societății de agroturism a depus la AFIR o cerere de finanțare care conținea declarații false. ”Aceste declarații atestau faptul că reprezentantul societății care beneficia de fonduri, care a acționat și în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a respectat normele privind evitarea conflictelor de interese și procedura de achiziție. În realitate, potrivit acuzațiilor, procedura de achiziție pentru construcția pensiunii a fost trucată, astfel încât contractul să fie atribuit societății de construcții care fusese selectată anterior. Acest lucru a fost făcut de comun acord cu "administratorul de facto" al societății căreia i-a fost atribuit contractul de construcție a pensiunii, care este acuzat de complicitate”, a mai transmis Parchetul European.
Potrivit instituției, probele au arătat că licitația a fost organizată de beneficiarul finanțării în numele unui intermediar, pentru a ascunde existența unui conflict de interese și pentru a da impresia că a fost urmată procedura corectă. ”Inculpații sunt acuzați de obținerea pe nedrept a 829 387,22 RON (aproximativ 182 000 EUR) din fonduri europene nerambursabile în perioada octombrie 2018 - august 2022. Pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului UE, EPPO a pus sechestru pe bunuri imobile aparținând inculpaților”, a mai transmis instituția.
AFIR s-a constituit parte civilă în proces, pentru a fi rambursată pentru suma totală plătită.
Un cunoscut manelist român a murit după ce a fost imobilizat de polițiști
Tony de la Ploiești, un cunoscut manelist, a murit, noaptea trecută, la câteva ore după ce a fost implicat într-un accident, iar polițiștii au fost nevoiți să îl imobilizeze pentru a-l liniști.
Manelistul se afla, noaptea trecută, la volanul unui autoturism, iar la un moment dat, pe strada Alexandru cel Bun, a intrat într-o mașină parcată.
Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită în accident, însă martorii au sunat la numărul de urgență 112 pentru că șoferul, un tânăr de 31 de ani cunoscut ca Tony de la Ploiești, era recalcitrant.
Astfel, polițiștii l-au imobilzat și l-au dus la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezenței substanțelor interzise.
La spital, manelistul a intrat în stop cardio-respirator, iar medicii nu i-au mai putut salva viața.
Val de cutremure puternice la Arad
Alte patru cutremure au avut loc în județul Arad, după cele două cu magnitudine peste 4 produse luni seară.
Potrivit datelor publicate pe site-ul INFP, cutremurele din Arad, cu magnitudine de 2, 2,4, 2 și 2,7, au avut loc de luni de la ora 23;26 până marți, la 5:12, la adâncimi de sub 10 km.
Un cutremur s-a produs marți, la ora 1:31, și în zona seismică Făgăraș - Câmpulung, la o adâncime de 68 de km, având o magnitudine de 3,2.
Un seism cu magnitudine 4,9 și unul cu magnitudine 4,3 s-au produs luni seară în Crișana, județul Arad.
Numărul ucrainenilor care au intrat în România a trecut de 4,3 milioane
Numărul ucrainenilor care au intrat în România pe fondul invaziei ruse a trecut de 4,3 milioane, relevă datele Poliției de Frotnieră. Conform Poliției de Frontieră, în data de 22.05.2023, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 168.200 de persoane, cetățeni români și străini și peste 43.420 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.
”Pe sensul de intrare în România, au fost 81.619 de persoane, dintre care 9.523 de cetățeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 22.05.2023, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 4.304.030 cetățeni ucraineni”, indică sursa citată.
Tânăr de 18 ani, bănuit că ar fi violat o femeie de 59 de ani, reținut de polițiști
Un tânăr de 18 ani, bănuit că ar fi violat o femeie de 59 de ani, a fost reționut pentru 24 de ore de către polițiștii din județul Dolj. ”La data de 22 mai a.c., polițiști din cadrul Secției nr.13 Poliție Rurală Segarcea au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr, de 18 ani, din comuna Gighera, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol”, anunță, marți, Poliția Județeană Dolj.
Sursa citată a precizat că, în seara zilei de 21 mai, ora 20:29, polițiștii au fost sesizați de un tânăr de 19 ani, din comuna Gighera, cu privire la faptul că mătușa sa, în vârstă de 59 de ani, ar fi fost violată.
”La fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii care au stabilit că în jurul orei 20.00, un tânăr în vârstă de 18 ani, din aceeași localitate, ar fi pătruns fără drept în locuința femeii, iar prin constrângere ar fi întreținut raporturi sexuale cu aceasta”, a mai transmis sursa citată.
Polițiștii l-au reținut pe tânăr, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol.
Vâlcea: Un bărbat a decedat după ce și-a dat foc în apropierea unei școli din Râmnic
Un bărbat a decedat marți dimineață după ce și-a dat foc în apropierea unei unități de învățământ din Râmnic, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea.
Pompierii militari vâlceni au precizat că la sosirea echipajelor bărbatul era cuprins de flăcări și nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.
"Am fost informați în această dimineață, prin apel la 112, la ora 08:54, despre faptul că o persoană s-a autoincendiat, în zona Liceului Economic, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Imediat, la fața locului s-au deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de intervenție rapidă, din cadrul Gărzii de Intervenție Râmnicu Vâlcea, precum și o ambulanță aparținând SAJ, cu medic. Pompierii militari au acționat de urgență pentru stingerea incendiului. Din păcate, a fost declarat decesul de către medicul prezent la fața locului", a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru.
Martori la incident spun că bărbatul ar fi ieșit dintr-un bloc din zonă și și-ar fi dat pur și simplu foc.
Cazul este cercetat de polițiști care încearcă acum să afle identitatea bărbatului și motivul pentru care a recurs la acest gest.