Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: MAE nu a permis ca un avion în care se afla vicepremierul rus să survoleze România

Ziarul de Vrancea
28 iul 2017 628 vizualizări

Liderul rus Dmitiri Rogozin a trecut la amenințări după ce a fost întors din drum

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că autoritățile s-au opus ca avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, să survoleze România. Aeronava a aterizat vineri după-amiază pe Aeroportul din Minsk, în capitala Belarusului, potrivit datelor site-ului FlightRadar24.com. Cel mai probabil, avionul oficial rus a avut nevoie de realimentare cu carburant, înainte de a continua drumul spre Moscova, arată Mediafax. MAE a confirmat, într-un răspuns la o solicitare News.ro, că autoritățile de la București nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spațiul aerian național. ”Referitor la solicitarea dumneavoastră, Ministerul Afacerilor Externe vă informează că autoritățile de la București nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spațiul aerian național”, se arată în răspunsul MAE.

Decizia statului român a fost luată în baza articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea «Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei și de către persoanele fizice asociate acestora.

Rogozin se află pe această listă, motiv pentru care și în 2014 a avut interdicția de a survola spațiul arian românesc, după ce a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului. Ulterior, oficialul rus a amenințat, pe o pagină de socializare, că va reveni, dar de această dată la bordul unui bombardier, conform Mediafax.

Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chișinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines), dar aeronava nu a primit aprobarea de a traversa spațiul aerian al României. Avionul care îl transporta pe Rogozin nu a putut ajunge în Republica Moldova, pentru că nu a primit autorizația de a survola țara noastră, au anunțat anterior un site de monitorizare a traficului aerian și surse citate de presa moldoveană.

"Nu avem o confirmare, dar Cursa S7157, de la Moscova spre Chișinău, probabil a primit interdicție de survolare a spațiului aerian al României, deoarece la bord se află vicepremierul rus, Dmitri Rogozin", a transmis site-ul de profil Flightradar24.com.

Avionul lui Dmitri Rogozin a survolat Belarus, Polonia, Slovacia și Ungaria, dar probabil că acum va reveni în Rusia. Dmitri Rogozin era așteptat în Republica Moldova și în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, într-o vizită oficială. Aeronava nu a putut merge direct spre Republica Moldova din cauza interdicției impuse de Ucraina.

Proteste au avut pe Aeroportul din Chișinău, zeci de persoane cerând anularea vizitei lui Dmitri Rogozin, relatează site-ul Unimedia. Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, și cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

Dodon: “De ce ați ținut în aer sute de cetățeni ai Republicii Moldova”

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat, vineri, într-o conferință de presă, referindu-se la interdicția impusă de autoritățile române avionului în care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin, că decizia este una internă a autorităților române, dar a întrebat de ce au fost ținuți în aer sute de cetățeni moldoveni.

"România a luat decizia, asta e treaba lor internă. În avion erau sute de moldoveni cu copii mici. De ce ați făcut acest lucru? Dacă ați vrut și ați avut o înțelegere cu cineva, trebuia să lăsați avionul să vină la Chișinău. De ce ați ținut în aer sute de cetățeni ai Republicii Moldova, care mai bine de trei ore și jumătate - patru stăteau și plângeau în avion că nu știau ce se întâmplă?”, a întrebat Dodon într-o conferință de presă.

Vicepremierul Rus Dimitri Rogozin a scris pe Twitter, referindu-se la refuzul autorităților de la București de a permite accesul avionului în care se afla în spațiul aerian românesc, că această decizie a pus în pericol viețile pasagerilor, încheindu-și postarea cu amenințarea: "Așteptați răspuns, nemernicilor!".

Ministrul Transporturilor: Până la sfârșitul anului vom inaugura 90 de kilometri de autostradă

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, vineri, la Arad, că își va respecta angajamentul privind numărul de kilometri de autostradă care vor fi dați în folosință în 2017, afirmând că este vorba despre 90 de kilometri, în timp ce pentru 800 de kilometri vor fi lansate procedurile de licitație.

Prezent pentru a inspecta un șantier din Arad, ministrul Răzvan Cuc a fost întrebat de jurnaliști câți kilometri de autostradă vor fi deschiși în acest an, el spunând că este vorba despre 90, așa cum anunțase anterior.

“Am spus că până la sfârșitul anului vom inaugura 90 de kilometri de autostradă. Primii 15 i-am dat în folosință pe Lugoj-Deva lotul II, urmând să deschidem loturile III și IV Sebeș-Turda, loturile III și IV Lugoj-Deva și intrarea în București pe cei trei kilometri. Am discutat cu constructorii și fiecare și-a asumat termenele, dar vreau să văd că se respectă și din punct de vedere al calității”, a spus ministrul.

Totuși, Răzvan Cuc a declarat că a fost săptămâna trecută în inspecție pe unele șantiere și a fost dezamăgit de mobilizarea pe care a găsit-o.

Ministrul a adăugat că până în acest moment au fost lansate licitații pentru construirea altor 300 de kilometri de autostrăzi, din cei 800 de kilometri pentru care s-a angajat să lanseze procedurile în acest an.

40 de persoane din Cernavodă au fost evacuate, în urma inundațiilor

Aproximativ 40 de persoane din Cernavodă au fost evacuate, vineri, după ce locuințele acestora au fost inundate, din cauza ploilor din ultimele ore, acestea urmând să fie cazate temporar la un internat școlar.

Potrivit reprezentanților Primăriei Cernavodă, în urma inundației produse vineri pe strada Portului, au fost evacuate 10 familii, însemnând aproximativ 40 de persoane, care vor fi cazate la un internat școlar. Acestea vor primi din partea Primăriei Cernavodă masa caldă și materiale igienico-sanitare. De asemenea, bunurile rămase în locuințe lor vor fi păzite de un detașament de jandarmi.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanța, cea mai gravă situație se înregistrează la Cernavodă, centrul orașului fiind inundat. Tot la Cernavodă sunt probleme și în alimentarea cu energie electrică. Alte localități afectate din acest punct de vedere fiind Oltina, țepeș Vodă, Dunărea și Constanța.

Reprezentanții Companiei de Drumuri Naționale acționează în zona Ostrov-Băneasa-Lipnița, pe DN 22C între ștefan cel Mare și Faclia, DN 39 în zona localității Tuzla unde sunt probleme la gurile de scurgere și pe A2 în zona ștefan cel Mare între km 162 și 169, iar cei de la Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri intervin pentru deblocarea drumurilor DJ 226 și DJ 223.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța spune că vor pune la dispoziție, dacă va fi cazul, pastile clorigene pentru dezinfectarea fântânilor și vaccin antitetanos, dar și că există o legătură permanentă cu medicii de familie și Spitalul din Cernavodă.

În zonele inundate din județ, ISU Dobrogea acționează cu șase autospeciale mari, cu alte forțe din dotare și cu aproximativ 70 de oameni.

Mihai Tudose: S-ar impune introducerea în România a vaccinării obligatorii; suntem departe de lumea civilizată

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că situația actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii, în condițiile în care, într-o lume civilizată, peste 95% dintre copii sunt vaccinați, iar țara noastră este departe de un astfel de procent.

Întrebat dacă situația actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii, prim-ministrul a răspuns afirmativ, argumentând că, într-o țară civilizată, 95% dintre copii ar trebui vaccinați.

„Eu cred că da. Sunt și vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile. Deci, acel părinte nu-și pune în pericol doar copilul lui, ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă civilizație europeană nord-atlantică sau centru, trebuie să fie peste 95% din copii vaccinați. Iertați-mă, când noi stăm în jur de 50%, suntem departe de lumea civilizată...”, a spus Mihai Tudose, într-un interviu acordat Radio România Actualități. 

Chestionat în continuare ce alte măsuri are în vedere pentru a crește rata de acoperire vaccinală, premierul a spus: „Am așteptat o lună de zile, să spunem, măsuri făcute doar la solicitări blânde. Eu am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul, a început, am văzut, vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcționează, la un bisturiu mai mare. Mergem pe lanț în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu așa ceva”.

De asemenea, întrebat când estimează că legea vaccinării va fi în funcțiune, prim-ministrul a susținut că este o prioritate a Guvernului său.

„Este o prioritate a întregului guvern, este o prioritate, repet, cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar să fie bine”, a conchis Mihai Tudose. 

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, joi, în debutul ședinței de Guvern, că a cerut suplimentarea ordinii de zi cu Legea vaccinării, care va fi discutată în primă lectură.

Ministerul Sănătății arată, în raportul privind vaccinarea transmis de ministrul Florian Bodog premierului Mihai Tudose, că este necesară promovarea legii vaccinării și reorganizarea întregului sistem de acordare a serviciilor medicale de vaccinare, în condițiile în care ”acoperirea vaccinală” a scăzut continuu în ultimii zece ani, rata deceselor provocate de rujeolă fiind, de la declanșarea epidemiei, de 4 la o mie de cazuri, ”mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate de 1-2 cazuri la o mie de copii”. Un număr de 224.202 copii cu vârste între 9 luni și 9 ani sunt restanțieri la vaccinare.

Consilierul local din Prahova arestat pentru act sexual cu un minor, exclus din PSD

PSD l-a exclus din rândurile sale pe consilierul local din Breaza Cristian Brotoiu, arestat preventiv sub acuzația de întreținere de act sexual cu un minor, după ce ar fi avut relații intime cu un adolescent în vârstă de 14 ani. Social-democrații spun că ”ce s-a întâmplat la Breaza a adus un serios prejudiciu de imagine Organizației Județene PSD Prahova și partidului în general”.

PSD Prahova a anunțat vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că organizația locală Breaza l-a exclus, joi seară, pe Cristian Gheorghe Brotoiu, memmbru în Consiliul Local Breaza ales pe lista PSD. Decizia a fost luată după ce Brotoiu a fost reținut de către procurori sub acuzația că a întreținut acte sexuale cu un adolescent în vârstă de 14 ani.

”Documentele de excludere ale consilierului local au fost depuse la Instituția Prefectului Prahova, urmând a se emite ordin de încetare a mandatului de consilier local al acestuia” menționează comunicatul PSD.

Social-democrații spun totodată că scandalul public creat în jurul alesului local din Breaza aduce prejudicii de imagine întregului partid.

”În afara infracțiunii în sine, ceea ce s-a întâmplat la Breaza a adus un serios prejudiciu de imagine Organizației Județene PSD Prahova și partidului în general” se mai arată în comunicatul PSD Prahova. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.