Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Liviu Dragnea, tot mai izolat în partid

Ziarul de Vrancea
3 sep 2018 524 vizualizări

După ce a pierdut sprijinul Gabrielei Firea, liderul PSD a fost criticat, indirect, și de Adrian Năstase, care a acuzat incompetența numirilor în funcții publice n fostul premier s-a arătat nemulțumit și de ideea unui candidat comun la prezidențiale PSD-ALDE n în paralel, mai mulți lideri ai coaliției cer demisia lui Darius Vâlcov, omul de încredere al lui Dragnea în Guvern

Fostul premier Adrian Năstase, un susținător până acum al lui Liviu Dragnea, a criticat ieri în termeni duri calitatea redusă a cadrelor PSD promovate în funcții publice de actual majoritate.  "Devine tot mai greu de respins concluzia că o parte din tensiunile din societate și atacurile împotriva PSD sunt determinate de evidentele carențe profesionale ale unei părți din cei însărcinați să conducă ministere, agenții sau alte instituții publice. Cauza se află, după cum am spus în mai multe rânduri, în desființarea de facto a Departamentelor de specialitate ale PSD", a arătat Năstase într-o postare pe blog.

"O veritabilă criză a reprezentării și identității politice"

Referindu-se la alegerile prezidențiale, Adrian Năstase, care a fost candidat al PSD la aceste alegeri, consideră că pentru PSD ar fi fost utilă convocarea unui congres extraordinar în care să fie discutată inclusiv o strategie pentru alegeri.  În opinia acestuia, anunțul liderului PSD Liviu Dragnea că nu va intra în competiția prezidențială "simplifică, dar, în același timp, și complică lucrurile". "Le simplifică pentru că deschide calea desemnării unui candidat comun al PSD-ALDE în persoana lui Popescu-Tăriceanu. Dar nu sunt clare rațiunile pentru care PSD ar asuma un candidat din partea unui partid mult mai mic. Este vorba despre un proiect politic comun de lungă durată? Care ar fi acela? Este un proiect social-democrat sau liberal? Este un proiect ideologic sau o «alianță dinastică»? Sper că nu este vorba doar despre o strategie de tip tranzacționist cu beneficiari restrânși, așa cum spun unii analiști!", a detaliat fostul lider al PSD.

Potrivit lui Năstase, pentru electoratul PSD absența unui candidat propriu în alegerile de anul viitor înseamnă, la acest moment, "o veritabilă criză a reprezentării și identității politice". “Este riscant să crezi că votanții PSD vor merge masiv la vot doar pentru că așa le spune Partidul", a adăugat Năstase. În ceea ce privește relațiile cu lumea euro-atlantică, Adrian Năstase spune că "nu este locul aici pentru o analiză a politicii internaționale a României, însă conducerea PSD trebuie să înțeleagă deplin consecințele interdependențelor dintre state". "Cazul extrem este cel al Venezuelei, o țară foarte bogată în resurse, dar care este acum în colaps. Poate că există și la București tentația unui regim iliberal, a căutării de dușmani reali sau inventați, însă ar trebui să fie conștientizat faptul că Polonia și Ungaria au avut întotdeauna mai mulți susținători în Occident decât a avut România. Retorica necontrazisă oficial de către PSD despre 'gândaci externi' nu face decât să aducă și mai multă neîncredere în PSD, într-o Europă măcinată de tensiuni și rivalități", a mai afirmat fostul premier.

Liderii ALDE cer demisia lui Vâlcov

Pe de altă parte, europarlamentarul Renate Weber (ALDE) a cerut ieri demisia sau demiterea lui Darius Vâlcov, după ce acesta a publicat fișa medicală a unui protestatar. Weber afirmă că este ”un gest mizerabil din punct de vedere moral și un act ilegal” și consideră că este necesară și sancționarea celor care i-au oferit lui Vâlcov documentul medical. Aceasta consideră că demisia sau demiterea lui Darius Valcov ”sunt gesturi politice obligatorii”. ”Dacă vrem «domnia legii», atunci trebuie să înțelegem că legea este aceeași pentru toți, indiferent de simpatii sau antipatii politice. Încălcarea ei se sancționează”, a mai scris Renate Weber. Și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că postarea de pe Facebook a lui Vâlcov nu este ceva normal.

Pus la zid de Institutul “Elie Wiesel”

Consilierul premierului, Darius Vâcov, a postat, duminică, pe pagina sa de Facebook o fotografie cu fișa medicală a unui protestatar. Postarea lui Vâlcov a dispărut la scurt timp, iar consilierul a scris pe rețeaua de socializare că i-a fost ștearsă.

"#antifacontraromaniei #AntifaesteRezist. Postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ștearsă”, a scris Vâlcov pe Facebook.

El a atașat mesajului și un clip video cu imagini care sugerează ca #rezist și Forumul Democrat al Germanilor din România sunt organizații naziste. În montaj apare și o fotografie cu președintele Iohannis, pe care îl aseamănă cu Hitler.

Protestatarul a cărui fișă medicală a fost făcută publică a anunțat că îl dă în judecată pe Vâlcov. De asemenea, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel” a transmis ieri că a luat la cunoștință cu maximă îngrijorare despre imaginile postate pe Vâlcov, care îl înfățișează pe Iohannis în chip de Adolf Hitler, folosind în postare și alte elemente specifice nazismului.

Gabriela Firea, citată la Parchet în dosarul protestului din 10 august

​Primarul Gabriela Firea a confirmat ieri, pentru Mediafax, că va fi audiată marți, la Parchetul General, în dosarul violențelor de la protestele din 10 august.  De altfel, într-o altă declarație susținută duminică, Gabriela Firea a apărat-o pe Speranța Cliseru, prefectul Capitalei, o apropiată a sa, și a spus că ordinul de evacuare al pieței în 10 august nu conținea detalii cu privire la modalitatea de intervenție, dar Cliseru a fost indicată ca responsabilă tocmai pentru a se ajunge la Firea.  "Când am vrut să facem târgul de Crăciun în Piața Victoriei, am fost lăsată singură, protestatarii de profesie au demontat scena. A fost un strigăt de alarmă, dar probabil că unii colegi au crezut că ei nu vor fi vizați. S-a întâmplat pe 10 august. I-am reproșat doamnei ministru că prin strategia de comunicare a vrut să transfere răspunderea pentru tot ce urma să se întâmple pe umerii prefectului. Deodată, prefectul, care doar contrasemnează un ordin întocmit de militari, apare ca personaj principal un prefect. În noaptea aceea s-a menționat în presă numele prefectului, a doua zi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a spus că prefectul a dat ordinul de intervenție, urmărind probabil reacțiile și presa internațională și văzând că intervenția e considerată mai agresivă. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a arătat către prefect, presa spunând că a lucrat cu primarul general. Așa am ajuns vinovat de serviciu că eu am pus la cale intervenția, pentru că omul care a dat ordinul e prefectul Capitalei, cel care a lucrat cu mine", a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, la România Tv.

Scandalul mesajelor private pe WhatsApp, invocate de Carmen Dan, ia amploare

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al comisiei de apărare, solicită convocarea a comisie a conducerii Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), după ce Gabriela Firea a povestit că, în ședința PSD de sâmbătă, ministrul de interne Carmen Dan a prezentat mesaje de pe Whatsapp. "Sâmbătă, Gabriela Firea a făcut o serie de acuzații deosebit de grave, spunând că ministrul de Interne a venit la ședința CEx a PSD cu copii ale mesajelor private de pe aplicația WhatsApp și a afirmat că fusese atenționată încă de anul trecut de ministrul Carmen Dan să aibă grijă ce vorbește pe WhatsApp, pentru că este ușor de interceptat. <<M-a prevenit anul trecut să fiu atentă ce vorbesc pe WhatsApp că acestea sunt ușor de interceptat și că are deja la dispoziție, probabil de la Serviciul intern de informații al MAI, discuții dintre un senator și unele persoane>>, a afirmat primarul general al Capitalei. După aceste declarații, care sugerează acțiuni de poliție politică, mi se pare esențial să convocăm în Comisia de Apărare conducerea DGPI. E mult prea serios ce spune primarul Capitalei ca DGPI să nu ofere Comisiei de Apărare un punct de vedere. Ar fi ciudat ca parlamentarii PSD să blocheze o astfel de cerere, știind cât sunt ei de sensibili la orice acuzație de poliție politica care vine chiar dinspre partidul lor," a scris Raetchi pe Facebook.

Carmen Dan a declarat că va răspunde acuzațiilor Gabrielei Firea la Comisia de apărare din Senat ce va avea loc marți.

Viteză record, amendă record: 4.060 de lei

În perioada 27 august – 2 septembrie, polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale a Poliției Române au depistat 56 de șoferi care au depășit limita legală de viteză pe autostrăzi cu mai mult de 50 km/h, iar în 6 cazuri șoferii au fost depistați circulând cu viteze peste 200 km/h. De asemenea, în alte 5 cazuri șoferii au fost depistați conducând sub influența băuturilor alcoolice, pe numele lor fiind întocmite dosare penale (cei depistați conducând cu peste 0.4 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat) sau aplicate sancțiuni contravenționale (cei depistați conducând cu o concentrație de alcool sub 0.4 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat). Cea mai mare viteză a fost înregistrată la data de 2 septembrie pe A3, când polițiștii au depistat un bărbat care conducea cu viteza de 235 km/h și nu avea asupra sa permisul de conducere. Șoferul a fost sancționat cu amendă totală de 4.060 de lei, iar polițiștii i-au suspendat exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 zile.

Toți șoferii depistați conducând cu viteză excesivă au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, iar ca măsură complementară, le-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 zile.

Tăriceanu îl ține în șah pe Dragnea

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că desemnarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale din partea PSD-ALDE este "mult prea devreme", iar decizia sa dacă va candida sau nu o va anunța la începutul anului 2019. „Să știți că aceste discuții nu sunt noi. Am mai avut și în trecut discuții, am mai primit și întrebări pe acest subiect, nu mi-am schimbat punctul de vedere. Am convenit cu președintele PSD, Liviu Dragnea, la un moment dat să facem o discuție și să hotărâm. Cred că președintele Liviu Dragnea a vrut să transmită acest mesaj prin viu grai și nu prin intermediul presei colegilor lui. Nu suntem în situația de a lua vreo decizie în acest sens. Cred că e mult prea devreme pentru a lua o decizie privitoare la un candidat comun sau nu și cine va fi candidatul”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat dacă ADE va susține un candidat al PSD la prezidențiale, el a spus: “Întrebarea nu e lipsită de sens, dar nu vă pot răspunde în niciun fel în momentul acesta”. De asemenea, chestionat cu privire la dorința sa de a candida la alegerile prezidențiale, liderul ALDE a spus că va anunța acest lucru la începutul anului viitor.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat sâmbătă că social-democrații sunt dispuși să susține un candidat la prezidențiale de la ALDE, în speță, Călin Popescu Tăriceanu.

Româncă moartă în condiții misterioase în Republica Dominicană

O româncă de 21 de ani a murit în Republica Dominicană după ce a căzut de la etaj la un hotel din Santo Domingo, relatează presa locală.

Victima a fost identificată drept Andreea Celea de către poliția dominicană, relatează elcaraibe.com. Potrivit relatărilor martorilor, tânăra a căzut în gol de la etaj la primele ore ale dimineții, sâmbătă, 1 septembrie 2018. Imediat a fost alertat serviciul de ambulanță. Poliția a declanșat o anchetă pentru a afla dacă este vorba despre o sinucidere, un accident sau o crimă. Familia victimei a povestit pentru sursa citată despre relația tumultuoasă a fetei cu iubitul ei, Gabriel Villanueva. De altfel, cu puțin înainte de a muri Andreea a fost văzută în compania lui Gabriel. Tânărul a fost reținut de poliție pentru investigații în acest caz. ”Pe 1 septembrie 2018, am pierdut-o pe iubita noastră Andreea într-un mod tragic și confuz, rezultatul unei relații tumultuoase” a anunțat familia într-un comunicat în care a vorbit despre actele de violență și abuzurile verbale la care a fost supusă fata de către iubitul ei. Familia a mai precizat că are încredere în polția locală pentru a face dreptate în ceea ce o privește pe Andreea. Poliția a dat publicității și o înregistrare realizată de camerele de supraveghere din hotel cu românca înainte de a muri.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.