Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: INS: Sporul natural a continuat să fie negativ în iulie

Ziarul de Vrancea
11 sep 2017 499 vizualizări

Sporul natural a continuat să fie negativ în luna iulie, de 1.959 persoane, dar mai mic decât în aceeași lună din 2016, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) remis, ieri, Agerpres.

''Numărul născuților-vii a fost mai mare cu 214 în luna iulie 2017 (de 17.610 n.r.) față de aceeași lună din 2016, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 153 mai mare față de luna iulie 2016. Sporul natural a fost negativ atât în luna iulie 2017 (-1959 persoane), cât și în luna iulie 2016 (-2.020 persoane)”, se arată în document. Comparativ cu luna precedentă, în luna iulie 2017 s-a înregistrat nașterea a 17.610 copii, cu 2.106 mai mulți.

În luna iulie 2017, s-au înregistrat 20.792 căsătorii, cu 8.488 mai multe decât în luna iunie 2017. Numărul divorțurilor a fost de 2.152, cu 416 mai puține decât în luna iunie 2017. Comparativ cu acceași lună a anului precedent, numărul căsătoriilor a fost cu 1.087 mai mare.

Mircea Băsescu, eliberat condiționat

Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influență și aflat la Penitenciarul Poarta Albă, a fost eliberat condiționat, ieri, la prânz. Mircea Băsescu a executat 860 de zile de arest, incluzând perioada de arest la domiciliu, din totalul de 1.461 de zile de închisoare la care a fost condamnat.

Mircea Băsescu a spus în fața instanței că are probleme de sănătate, că este nevoit să își cumpere medicamentele de care are nevoie și că alți condamnați cu pedepse mai mari ca a sa au fost puși deja în libertate, admițându-li-se cererea de eliberare condiționată. El a mai spus că nu va fi tentat să săvârșească alte fapte de corupție după ieșirea din închisoare.

Mircea Băsescu a avut până în prezent trei cereri de eliberare condiționată, prima fiind depusă în toamna anului trecut.

El a fost condamnat definitiv în iunie 2016 la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistrați pentru soluționarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel.

PNL: Prin rectificare, cresc cheltuielile de personal și de asistență socială cu 5 miliarde și scad cele pentru investiții

Senatorul PNL Florin Cîțu critică faptul că, prin rectificarea bugetară propusă de Guvern, cresc cheltuielile de personal cu 2,3 miliarde de lei și cele de asistență socială cu 2,53 de miliarde de lei, în vreme ce de la investiții au fost tăiate 1,6 miliarde de lei și alte 4,2 miliarde de la cofinanțările pe fonduri europene. ”Dragnea folosește bugetul de stat în interes electoral!!! Prin această rectificare bugetară: 1. CRESC cheltuielile de personal cu 2.3 miliarde lei și CRESC cheltuielile cu asistența socială cu 2.53 miliarde lei! (pe bugetul general consolidat cheltuielile de personal cresc cu 5 miliarde și cele cu asistența sociala cu 3 miliarde) 2. SCAD cheltuielile de capital (investiții) cu 1.6 miliarde lei și SCAD cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare cu 4.2 miliarde lei! (pe pe bugetul general consolidat cheltuielile de capital scad cu 5 miliarde și cele de proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare cu 5 miliarde). Acestea sunt schimbările majore pe partea de cheltuieli și arată clar că PSD se folosește de banii noștri pentru a satisface propriul electorat!”, arată Florin Cîțu într-o postare pe Facebook. Senatorul liberal acuză ”populismul PSD-ist” care, spune el, pentru a fi finanțat, va însemna ca Guvernul să bage mâna și mai adânc în buzunarele românilor. ”Supraacciza ne ia 600 milioane de lei din buzunar doar în 2017, contribuțiile din contractele part time plătite ca pentru contracte full time încă 165 de milioane de lei în 2017, iar companiile de stat care mai aveau rezerve pentru investiții pierd 2 miliarde de lei. În 2018 costul populismului PSD se triplează, asta fără să știm încă efectele legii pensiilor!!! Astfel, taxa de solidaritate, taxa pe cifra de afaceri, taxa pe active financiar-bancare, TVA la 21-22% și eliminarea contribuției către pilonul II de pensii, rămân «soluțiile» lui Dragnea pentru plata populismului PSD-ist”, conchide Florin Cîțu.

Olimpicii vor beneficia de burse de până la 3.500 de euro pe an dacă vor studia la universitățile din România

Ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu, a declarat, ieri, la Galați, în deschiderea noului an școlar, că aproximativ 270 de olimpici pot beneficia de burse de până la 3.500 de euro pe an dacă studiază la universitățile din România. Ministrul Lucian Georgescu a afirmat că s-a aprobat finanțarea privind acordarea de burse olimpicilor care devin studenți ai universităților românești și își iau angajamentul că vor rămâne să studieze în cadrul acestora până la absolvire. "Bursa este de 3.500 de euro pe an pentru locul I la olimpiada internațională, de 3.000 la națională și coboară, iar studentul trebuie să fi obținut cel puțin odată această poziție, la o olimpiadă națională sau internațională. La ora actuală, bugetul e construit pentru absolut toți olimpicii care ar putea să se înscrie anul acesta la universități în România. Avem buget pentru toți, avem în jur de 250-270 de oameni care ar putea să se înscrie, care știm noi că îndeplinesc condițiile", a spus ministrul. El a precizat că banii vor ajunge la studenții beneficiari cel mai probabil în mai multe tranșe. "Normal îi primesc în tranșe, nu am fixat încă; să vedem și câți sunt și cum preferă. Eu cred că se va merge pe tranșe care să le asigure plusul de venituri necesar ca să aibă un venit decent fără să aibă nevoie de alte surse din exterior", a afirmat ministrul. Georgescu a mai spus că măsura este menită să îi atragă pe cei mai buni elevi către universitățile românești. "Ca și angajament, ei trebuie să rămână la studii pe toată perioada de studii în universitatea în care s-au înmatriculat, după absolvire nu mai au obligații pentru că depinde de jobul pe care și-l găsesc, ei pot găsi ceva în România sau în alte state, depine, restricțiile se opresc la momentul absolvirii. Se urmărește să ținem într-o măsură cât mai mare olimpicii, care sunt în mod normal cei mai buni elevi sau cei mai buni absolvenți ai noștri, pentru că nu e vorba numai olimpicii din clasa a 12-a, ci și dacă au avut în istoria carierei lor de liceu, într-a 10-a sau a 11-a, această calificare la olimpiadă", a mai spus Lucian Georgescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.