Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: În atenția românilor care își fac planuri de vacanță:Grecia resimte impactul inflației: prețul popularei souvlaki, plus 30%

Ziarul de Vrancea
1 iun 2022 727 vizualizări

În timp ce restaurantele din Grecia se pregătesc pentru sezonul de vară, urmăresc cu atenție impactul posibil dăunător al inflației, scos în evidență pe deplin de prețul souvlaki, o gustare populară atât în rândul localnicilor cât și al turiștilor, care a crescut în medie cu 30%, cu mult peste inflația de 10%, aflată la rândul ei la un maxim al ultimilor 28 de ani, transmite Reuters, citat de news.ro.

Gustarea clasică de carne la grătar învelită în lipie, cu salată și iaurt cu usturoi, costă acum 3,30 euro (3,55 dolari), în medie, în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută. În condițiile în care costul principalelor ingrediente ale souvlaki - carne, legume și ulei de floarea-soarelui - este în creștere puternică, împreună cu prețurile energiei, din cauza impactului războiului și al pandemiei de Covid-19 asupra lanțurilor de aprovizionare, acest lucru evidențiază unele dintre principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială.

„Războiul din Ucraina ne-a afectat foarte mult. Clienții greci au scăzut substanțial”, a spus Thanasis Golas, în vârstă de 79 de ani, proprietarul unuia dintre cele mai vechi magazine de kebab din districtul Monastiraki, aflat la umbra Acropolei, în timp ce tăia bucăți de carne de porc pentru clientela sa în principal străină.

Văzut de multă vreme ca un produs ieftin, accesibil aproape oricui, souvlaki a devenit din ce în ce mai mult genul de articol pentru care cei cu bugete reduse se gândesc de două ori înainte de a-l cumpăra.

„În trecut îmi cumpăram două-trei souvlaki, azi am cumpărat doar unul, pentru că este foarte scump, iar salariile sunt mici acum”, spune Morina Ntotsi, o femeie de serviciu în vârstă de 58 de ani, care câștigă 720 de euro pe lună. Sindicatul Grill and Restaurant din Atena spune că prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, uleiul de floarea soarelui importat în general din Ucraina s-a scumpit cu 125% și facturile la electricitate s-au mărit cu peste 100%. „Sper că războiul se va sfârși curând”, a spus Spyros Bairachtaris, a cărui familie deține un restaurant lângă Acropole de mai bine de 140 de ani și care, după dublarea facturii la energie electrică, se chinuie să țină prețul souvlaki-ului la sub 3 euro pe porție.

Topul celor mai transparente și al celor mai opace primării din România

 pe ce locuri sunt primăriile de sector din Capitală și ce orașe sunt pe ultimele locuri?

Un studiu care a analizat cât de transparente sunt municipiile din România relevă că topul este condus de Primăria Sectorului 6, urmată de Alexandria, Brașov, Deva, Hunedoara, Pitești, Alba Iulia, Bacău, Cluj Napoca și Constanța. Pe ultimul loc se află Primăria Reșița. Asociația Funky Citizens, ONG implicat în realizarea studiului, afirmă că România a sacrificat principiul transparenței sub pretextul pandemiei și acum al războiului.

Asociația Funky Citizens anunță, joi, că au fost publicate rezultatele studiului internațional „Open Budget Survey 2021„ pentru România, scrie news.ro. „Din păcate, România a sacrificat principiul transparenței sub pretextul pandemiei și acum al războiului. De asemenea, înregistrăm scăderi la partea de supervizare a procesului bugetar, deciziile luate pe repede-înainte nelăsând prea mult loc de prea multe analize nici măcar Parlamentului sau altor instituții cu rol în proces. Aceste două elemente trebuie îmbunătățite, mai ales acum când ne-am asumat angajamente precum aderarea la OCDE, organism care analizează și aceste aspecte ale bugetelor publice.” spune Elena Calistru, președintele Funky Citizens. Organizația anunță că au fost lansate și rezultatele cercetării despre transparența bugetelor municipiilor din România, aflată la ediția a doua.

„Conform rezultatelor, topul primelor 10 cele mai transparente mari autorități locale din țară este deschis de Primăria Sectorului 6, urmată de Alexandria, Brașov, Deva, Hunedoara, Pitești, Alba Iulia, Bacău, Cluj Napoca și Constanța. Aceste autorități au știut să respecte cel mai bine criteriile din legislația privind finanțele publice locale legate de transparența acestui proces, respectiv să facă pași înspre standarde moderne internaționale din finanțele publice”, a mai transmis organizația.

La coada clasamentului se află municipiul Reșița, precedat de Orăștie, Târgu Secuiesc, Sighetu Marmației, Motru, Lupeni, Gheorgheni, Caransebeș, Beiuș, Tecuci. „Anul 2022 a fost un an de așezare pentru bugetele publice – cel puțin din perspectiva calendarului de aprobare a acestora, cele mai multe dintre municipalități au făcut eforturi de a avea bugete noi din primele două luni ale anului. Cu toate însă că bugetele municipalităților au fost aprobate ceva mai devreme față de 2021, tot suntem departe de calendarul normal și legal care impune bugete noi pentru un fiscal nou. În acest an, întârzierea a fost de „doar” două luni în cele mai bune dintre cazuri”, a mai transmis organizația.

Funky Citizens este partenerul de cercetare pentru România, alăturându-se celor peste o sută de alte ONG-uri și instituții academice din lume care au răspuns la cele 228 de întrebări din studiul derulat de ONG-ul International Budget Partnership în cadrul programului Open Budget Initiative.

Open Budget Survey este un instrument de cercetare independent, comparativ și bazat pe date obiective, prin care se evaluează modul în care autoritățile cheltuie banii publici prin măsurarea a trei indicatori macro, acceptați la nivel internațional: Transparență (în ce măsură are publicul acces la informații legate de bugetul de stat), Participarea publicului (în ce măsură există oportunități formale prin care cetățenii pot lua parte la procesul bugetar) și Supervizare bugetară – care este aportul Parlamentului (legiuitorul) și al Curții de Conturi (auditorul) în tot procesul Rezultatele sunt analizate de către experți independenți folosind o metodologie obiectivă și riguroasă.

Poliția Română: Operațiune internațională pentru dezafectarea aplicației malițioase FluBot

aceasta este responsabilă pentru atacurile cibernetice de tip SMS n au fost implicate autorități din 11 state n aplicația a fost dezafectată de Poliția din Olanda n

Autoritățile din 11 state, coordonate de Europol, au lucrat pentru dezafectarea aplicației malițioase FluBot, responsabilă pentru atacurile cibernetice de tip SMS. atacurile au vizat și mii de cetățeni români, cu scopul de a obține date sensibile. Aplicația fost dezafectată de Poliția din Olanda. „În contextul atacurilor cibernetice ce au vizat utilizatori ai terminalelor mobile din România, prin intermediul unor mesaje SMS trimise cu scopul de a extrage de la potențialele victime date sensibile (personale, financiare și de autentificare), Poliția Română s-a alăturat unei operațiuni internaționale care a implicat autorități de aplicare a legii din 11 țări. Acțiunea a dus la dezafectarea aplicației malițioase FluBot, un malware conceput pentru terminalele mobile Android”, a transmis, joi, Poliția Română

Sursa citată a precizat că, în urma unei investigații complexe, care a implicat autorități de aplicare a legii din Australia, Belgia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Spania, Suedia, Elveția, Țările de Jos și Statele Unite ale Americii, cu coordonarea activității internaționale desfășurate de Europol - EC3, infrastructura informatică a aplicației malițioase FluBot a fost întreruptă cu succes, la începutul lunii mai, de către Poliția olandeză, făcând această familie de malware inactivă. ”Poliția Română a pus la dispoziție datele existente în investigația proprie și a făcut parte din postul de comandă organizat în cadrul activității, iar, la nivel național, activitățile de cercetare penală continuă în cadrul unui dosar penal instrumentat de către D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală”, a mai transmis IGPR.

IGSU: 27 de mesaje RO-Alert transmise în ultimele 24 de ore, dintre care nouă au vizat prezența unor animale sălbatice

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță, joi, că, în ultimele 24 de ore, au fost emise 27 de mesaje de avertizare RO-Alert, dintre care nouă au vizat prezența unor animale sălbatice. De asemenea, s-a intervenit pentru stingerea a 41 de incendii. „În ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise 27 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-Alert, dintre care 9 mesaje privind prezența animalelor sălbatice”, a transmis, joi, IGSU. Județele în care au fost transmise mesajele care au vizat animale sunt Brașov (6), Harghita (2) și Vrancea (1). 18 mesaje au vizat producerea fenomenelor meteorologice periculoase, în județele: Bacău (2), Botoșani (2), Caraș-Severin (3), Iași (1), Prahova (1), Hunedoara (2), Neamț (3), Suceava (4), Timiș (1), Tulcea (3). ”Ziua de ieri a fost solicitantă pentru pompierii din întreaga țară! Cele mai numeroase misiuni au fost derulate în zona București-Ilfov și în județele Iași, Constanța și Timiș„, a mai precizat IGSU. În întreaga țară s-a intervenit pentru stingerea a 41 de incendii.

58 de migranți ascunși în TIR-uri, depistați la frontiera cu Ungaria

Polițiștii de frontieră de la Vărșand, Nădlac și Nădlac II, județul Arad, au depistat 58 de migranți, care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunși în patru automarfare încărcate cu diverse bunuri. Primii migranți au fost depistați la Nădlac II, ascunși într-un TIR care transporta aspiratoare și frigidere. „În data de 01.06.2022, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de ieșire din țară, doi cetățeni români, aflați la volanul unor ansambluri rutiere înmatriculate în România. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, aspiratoare, respectiv frigidere, pentru societăți comerciale din Germania și Italia. În urma efectuării controlului amănunțit al mijloacelor de transport, au fost descoperiți, ascunși în compartimentele pentru marfă, 36 de cetățeni din Nepal, Egipt, Bangladesh, India și Pakistan, cu vârste cuprinse între 18 și 43 de ani”, se arată într-un comunicat de presă, de joi al Poliției de Frontieră. Alte 12 migranți au fost găsiți în TIR-ul unui cetățean turc. „Alt caz a fost înregistrat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, județul Arad, unde polițiștii de frontieră arădeni au efectuat controlul amănunțit al unui ansamblu rutier, condus de un cetățean turc. Conform documentelor de însoțire a mărfii, acesta transporta pepene verde, pe ruta Turcia-Luxemburg. Cu ocazia verificărilor, polițiștii de frontieră au descoperit, ascunse printre marfa transportată, douăsprezece persoane. La cercetări, colegii noștri au stabilit că cei în cauză sunt cetățeni din Siria, Irak și Turcia”, se mai arată în comunicat. „Acțiuni asemănătoare au avut loc și la Punctul de Trecere a Frontierei Vărșand, unde, în urma unui control asupra unui automarfar condus de un cetățean bulgar ce transporta textile pentru o societate din Germania, polițiștii de frontieră au descoperit zece cetățeni din Pakistan, Afganistan și India ascunși printre mărfurile transportate”, mai transmite Poliția de Frontieră. În toate cazurile polițiștii de frontieră fac cercetări în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

Rafila, despre gripa tomatelor din India: Urmărim!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că, în cazul în care va veni vreo alertă din partea Centrului European de Control al Bolilor în legătură cu gripa tomatelor din India, România va lua aceleași măsuri cu celelalte state din Uniunea Europeană.

Alexandru Rafila a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, despre un nou virus apărut în India, gripa tomatelor, și ce măsuri ar putea fi luate. “Nu cred că este vorba despre o alertă din Europa. Cred că este vorba despre o alertă din Asia și deocamdată așteptăm…. Este în India, India e în Asia. În mod evident pe măsură ce Centrul European de Control al Bolilor ne va furniza informații suplimentare legat de modul în care o posibilă infecție poate să afecteze Uniunea Europeană, vom lua și noi aceleași măsuri similare cu celelalte state membre ale Uniunii. Deocamdată, nu avem o astfel de informare”, a explicat Alexandru Rafila.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.