Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: În așteptarea Guvernului Orban 3, Guvernul Orban 2, același cu Guvernul Orban 1

Ziarul de Vrancea
8 feb 2020 1160 vizualizări

“Cei care își imaginează că își pot salva scaunul și pensia specială și leafa nemeritată până la finalul mandatului își fac un calcul greșit”, spune Orban despre parlamentarii care ar putea vota Cabinetul său, blocând astfel drumul spre anticipate n de ce ar renunța aleșii la privilegiile mandatului? – de teama “oprobiului public”, speră liderul PNL

Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componența cabinetului și programul de guvernare actualizat, a anunțat ieri premierul desemnat Ludovic Orban, care a precizat că formula Guvernului rămâne aceeași. În plus, Orban a precizat că programul de guvernare este același pe baza căruia Guvernul a fost învestit inițial, fiind scoase obiectivele realizate și fiind adăugate obiective din sfera fondurilor europene, lucrărilor publice și afacerilor interne. Orban a subliniat că este mulțumit de toți miniștrii, aceștia fiind ”oameni dedicați, muncitori.” Premierul desemnat a mai spus că PNL are metode de a contracara ”un boicot fățiș” din partea PSD privind învestirea Guvernului, dar a refuzat să ofere detalii. Orban a depus ieri la Parlament programul de guvernare actualizat și lista guvernului, pentru a începe procedura de învestire a Executivului.

Conform Regulamentului ședințelor comune ale celor două Camere, Birourile permanente stabilesc data ședinței comune pentru învestirea Cabinetului, la cel mult 15 zile de la primirea programului și listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaților și senatorilor. Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor. Dacă acest Cabinet nu va obține majoritatea necesară (233 de voturi), se va trece la următoarea nominalizare de premier. Potrivit Constituției, președintele poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de președinte, cât și de PNL.

“Își fac un calcul greșit”

De altfel, Orban a reiterat ieri că obiectivul principal al PNL este declanșarea alegerilor anticipate, așa cum a anunțat încă din septembrie 2019, și va face orice demers și orice efort pentru atingerea acestui obiectiv. El a afirmat că ”strategia de tergiversare pe care se pare că vor să o pună în practică (social-democrații- n.r) îi va umple de ridicol îi va face și mă penibili”. ”Mai devreme sau mai târziu vor trebui să înțeleagă că nu pot să boicoteze procedurile care să ducă la alegeri anticipate. Știți foarte bine că vom continua discuțiile cu formațiunile politice parlamentare pentru a ajunge la o înțelegere de susținere a anticipatelor. Obiectivul nostru principal este o declanșarea alegerilor anticipate”, a spus Orban.

Întrebat ce le va explica parlamentarilor, la votul de învestitură, pentru a-i face să nu voteze Guvernul Orban 2, premierul a aspus: ”Asta le voi explica parlamentarilor: să înțeleagă faptul că Parlamentul la ora actuală nu mai poate să țină prizonieră întreaga societate cu viziunea retrogradă, antireformistă și cu egoismul lor individual, al parlamentarilor, în special din zona PSD și altor formațiuni politice și că trebuie să înțeleagă că este o obligație fundamentală pentru a asigura îndreptarea României în direcția corectă revenirea la popor și acordarea acestui drept fundamental al cetățenilor să își aleagă un parlamentar reprezentativ”.

Întrebat dacă există varianta să nu se ajungă la alegeri anticipate, Orban a răspuns: ”Nu. Noi când am demarat aceste proceduri privitoare la anticipate chiar vom realiza toate demersurile, toate eforturile pentru atingerea acestui obiectiv pentru că altfel cei care își imaginează că pot să își salveze scaunul și pensia specială și leafa nemeritată până la finalul mandatului, chiulind de la lucrările Parlamentului, boicotând deciziile constituționale și regulamentare își fac un calcul greșit. Oprobiul public va fi uriaș și va sancționa grav orice formațiune politică ce va încerca să torpileze proiectul de declanșare a alegerilor anticipate”.

PSD  a anunțat că la sesiza CCR cu privire la nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a ocupa funcția de premier, după de Guvernul Orban instalat în 4 noiembrie 2019 a fost demis prin moțiune de cenzură.

PNL va stabili candidații pentru primării până la data de 1 martie

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, ieri, că, până la 1 martie, vor fi stabiliți candidații pentru primării, urmând ca până pe data de 7 martie să fie validate toate propunerile. Orban a precizat că sondajele de opinie vor fi finalizate până pe 20-21 februarie.

“Obiectivul pe care ni l-am stabilit în privința desemnării candidaților de primari este termenul de 1 martie. Deci avem ca obiectiv stabilirea candidaților de primar aproximativ în perioada până la data de 1 martie, urmând ca să validăm în săptămâna 1-7 martie în forurile statutare toți candidații. Știți că pentru candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean și pentru candidații la funcția de primar al municipiului reședință de județ este nevoie de validarea Biroului Politic Național, iar pentru candidații la funcțiile de primari este nevoie de validarea de către conducerea de la nivel de județeană pentru fiecare candidat de primar. În săptămâna 1-7 martie va fi practic stabilirea de organismele statutare a candidaților pentru toate funcțiile de primari.Sondajele avem ca obiectiv să fie finalizate până în data de 20-21 februarie”, a declarat Ludovic Orban, luni, într-o conferință de presă. Întrebat dacă va lua în calcul alianțe la nivel local, liderul PNL a răspuns: “În calitate de președinte al Partidului Național Liberal, obiectivul meu este acela de a susține candidați ai  Partidului Național Liberal, de a câștiga alegerile în cât mai multe localități. Dacă la nivel local vor exista discuții în baza unor analize, există afinități, există posibile alianțe care se pot realiza la nivel local, nu voi fi împotriva acestor alianțe deși vă repet eu sunt președinte al PNL și eu susțin candidații  Partidului Național Liberal și așa este normal și firesc”.

Orban a mai anunțat că a fost desemnat șeful campaniei pentru alegerile locale și parlamentare.

Bancomat aruncat în aer în stațiunea Sinaia

Un bancomat amplasat pe raza stațiunii Sinaia a fost aruncat în aer, ieri dimineață, cercetările pentru a stabili împrejurările în care s-a produs incidentul și pentru a-i găsi pe autori fiind aseară în curs de desfășurare. Potrivit oficialilor din cadrul poliției județene Prahova,  polițiștii au fost anunțati luni dimineață  dcă în jurul orei 4:00 s-a produs o explozie la un bancomat din Sinaia. Surse judiciare au declarat pentru News.ro ca deflagratia a avut loc pe Aleea Peleșului,  în apropierea unui hotel. Nu se știe deocamdată dacă din bancomat au fost sustrași bani.

INSP: 25 de persoane au murit din cauza gripei

Numărul persoanelor care au murit, până ieri, din cauza gripei a ajuns la 25, a anunțat Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Ultimele două persoane care au decedat de gripă sunt o femeie de 64 de ani din județul Bistrița-Năsăud, confirmată cu virus gripal tip A subtip (H1)pdm09, și alta de 66 de ani din județul Caraș-Severin, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Ambele aveau condiții medicale preexistente. Femeia de 64 de ani din Bistrița-Năsăud nu fusese vaccinată antigripal, iar cea de 66 de ani din Caraș-Severin avea antecedente vaccinale încă necunoscute.

Pambuccian: În guvern, ministrul e văzut ca un fraier

n ministerele sunt conduse de funcționari, spune liderul minoriăților naționale din Parlament

Cine crede că ministerele sunt conduse de miniștri este naiv, acestea fiind ale funcționarilor, în timp ce ministrul este văzut ca un fraier, care oricum vine și pleacă, a afirmat, ieri, Varujan Pambuccian, membru în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, într-o conferință de specialitate. "Lumea mare a intrat în era post-digitală. Din păcate, în Europa niciunul dintre marile trenduri în era digitală nu se regăsește. Noi discutăm aici lucruri pe care le discutăm de 20 de ani și nu se întâmplă. Ultima mea încercare a fost în vremea Guvernului Boc, când am încercat să abordăm chestiunea asta banală de baze de date, pe care nu am putut să o facem nu din accidente de ordin tehnic, ci din cauza felului în care este organizat statul român. De asta eu m-am ocupat exclusiv de zona privată... România nu este o piață pentru industria pe care o avem. E prea mică. Problema pe care o avem este la nivelul felului în care este alcătuit statul român. De ce nu s-a făcut nimic până acum? Pentru că nimeni nu vrea să partajeze informația cu altă entitate. Cine crede că ministerele sunt conduse de miniștri, e naiv. Ministerele sunt conduse de funcționari, iar ministrul este văzut ca un fraier care oricum vine și pleacă. Ei (funcționarii din ministere, n.r.) știu să folosească aceste lucruri foarte bine. Acești funcționari nu pot fi dați jos din două motive. Pentru că, o dată, noi ne-am dus pe modul francez-belgian, de inamovibilitate a funcționarului public. Al doilea motiv este că foarte mult din Uniunea Europeană a preluat din ideile astea", a menționat Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale din Parlament.

Deputatul este de părere că, momentan, în România, nu s-a născut încă prim-ministrul care să schimbe paradigma în privința autorităților statului. "Nu cred că va reuși nici Guvernul Orban. Nu cred că s-a născut acel prim ministru care să rupă chestia asta. Asta s-a înrădăcinat. În momentul în care ai lucruri înrădăcinate, atunci lucrurile nu au cum să meargă. În schimb, noi cheltuim enorm de mulți bani pe proiecte punctuale: mai punem o floricică, mai adăugăm una-alta. Am renunțat să cred că autoritățile statului... pentru că mi-am dat seama că orice demers nu are nicio șansă. Noi, de 20 de ani, discutăm în continuu de lucrurile astea, iar în 2016 o primărie «de sector» din estul Londrei a introdus inteligența artificială, înlocuind funcționarii cu Amelia...", a spus oficialul.

Declarațiile sale au avut loc la o dezbatere despre transformarea digitală a administrației publice centrale și locale, semnătura digitală și e-Guvernarea .

O fată ar fi dispărut de acasă pentru a primi “like-uri”

O fată de 18 ani din Tălmaciu, căutată de trei zile de polițiști, după ce părinții au anunțat că a dispărut de acasă, a scris, pe pagina ei de Facebook, că "dorea să facă like-uri". "Voiam să fac like-uri și urmăritori", i-a răspuns fata, pe contul ei de socializare, unui băiat care a scris că dispariția ei este "o alarmă falsă".

Purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter, a explicat ieri, pentru Agerpres, că, "din punctul nostru de vedere, încă este dispărută, motiv pentru care căutarea ei continuă". Conform sursei citate, polițiștii au văzut ce a postat, pe Facebook, fata dată dispărută. Tânăra ar fi plecat de acasă pe 7 februarie, potrivit părinților care au cerut ajutorul polițiștilor. "Polițiștii Serviciului Investigații Criminale Sibiu efectuează verificări în vederea depistării unei tinere de 18 ani din Tălmaciu care a plecat (...) voluntar de la domiciliu. La data de 7 februarie, Măcău Andreea - Loredana, în vârstă de 18 ani, domiciliată în Tălmaciu, a plecat voluntar de la domiciliul său din Tălmaciu, iar până în prezent nu a mai revenit", au anunțat, sâmbătă, reprezentanții IPJ Sibiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.