Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Guvern PSD, cu premier PNL

Ziarul de Vrancea
21 nov 2021 746 vizualizări

Lberalul Nicolae Ciucă a devenit oficial propunerea de prim-ministru înaintată de șeful statului n în PNL a început „răzmerița”, unii lideri acuzând că partidul a negociat „în genunchi” cu PSD n inclusiv Florin Cîțu spune că social-democrații s-au impus în formarea coaliției

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial ieri desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, generalul în rezervă fiind și el prezent alături de președinte. “Am constatat că în Parlament s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL – PSD – UDMR și grupul minorităților. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecință, îl desemnez pe Nicolae Ciucă, aici de față, pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului pentru votul de încredere”, a declarat președintele.

La rândul său, Nicolae Ciucă și-a exprimat speranța ca începând de joi noul guvern să poată începe să lucreze. USR nu a onorat invitația președintelui, Dacian Cioloș spunând că partidul nu vrea să gireze „acest simulacru de consultări”.

Cîțu: „Mă voi lupta și cu PSD!”

Ieri dimineață, președintele PNL Florin Cîțu le-a reproșat liderilor partidului, reuniți în ședința Biroului Politic Național, că formațiunea s-a comportat așa cum a vrut PSD, acceptând inclusiv refuzul social-democraților ca președintele PNL să nu fie și șeful guvernului, au declarat surse participante. “Acum o săptămână am cerut să începem negocierile cu PSD. Am intrat în impas. PSD a cerut ca premierul sa nu fie presedintele PNL. Am făcut ce a vrut PSD. Cum credeați că se va termina? Imediat au fost accelerate negocierile și acum avem un program de guvernare și o listă de ministri! M-am luptat cu populismele și cu Ludovic Orban și cu USR și mă voi lupta și cu PSD! Provocarea pentru noi este să ne păstrăm identitatea liberală”, le-a spus Cîțu liderilor PNL.

“Florin, ești dispus să joci la poker până și banii de pensii”

Ieșirea lui Florin Cîțu a avut loc în contextul în care mai mulți lideri PNL i-au cerut luni demisia după negocierile cu PSD. Astfel, europarlamentarul PNL Dan Motreanu i-a transmis lui Cîțu că nu mai are nicio autoritate morală în cadrul partidului. “Votul cerut astăzi de Florin Cîțu în Biroul Politic Național pentru un guvern în alianță cu PSD este total nereprezentativ, în special din perspectiva eticii politice, dacă se mai ține cont de asta în România. Niciunde în lumea această nu îți poți încălca atât de repede și într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susținut și promis pentru a te alege președinte de partid. Nu este permis!”, a scris Motreanu pe Facebook. “Ca lider al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres, pentru că probabil mulți te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat anti-PSD în fața lor, și, din acest motiv, se impune un gest de onoare!”, i-a transmis Motreanu lui Cîțu.

Și ministra Muncii, Raluca Turcan, a transmis colegilor de partid un mesaj extrem de dur legat de negocierile pentru guvern și de atitudinea lui Florin Cîțu, pe care îl acuză că spune minciuni și căruia îi cere să-și depună demisia împreună cu toată echipa de negociere. “E puțin spus că s-a negociat în genunchi”, consideră Turcan. “Florin, ești dispus să joci la poker până și banii de pensii. De mai bine de o lună mă țin de capul tău și-ți spun repetat că de vineri (26 nov) nu mai sunt bani de pensii și de alocații pentru că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook”, îi transmite Tucan lui Cîțu. Ea mai acuză și faptul că președintele partidului a negociat doar pentru el și că nu a existat niciun criteriu obiectiv pentru formarea propunerilor de miniștri.

Orban: De azi, PNL a murit, în pat cu PSD

Fostul lider PNL Ludovic Orban a anunțat, ieri, după ședința conducerii partidului, în care s-a validat guvernarea cu PSD, că demisionează din partid. “Astăzi, pentru mine PNL a murit, e adevărat, în pat cu PSD. Cine își imaginează că va putea vreodată să se reabiliteze este un naiv”, a spus Orban, la ieșirea din ședința PNL unde, a precizat el, 17 lideri de filiale au lipsit. Orban a mai spus că baza partidului a fost împotriva alianței cu PSD, una împotriva firii. “E clar că e nevoie de un nou partid, PNL se va prăbuși în sondaje, e nevoie de un nou partid care să contrabalanseze acest hipopotam. Se spune că răul are loc din cauza pasivității celor buni. Dacă astăzi cei 17 președinți de filiale care nu ar fi votat acest ghiveci politic numit USL poate am fi reușit să oprim acest ghiveci care e sfidarea”, a mai declarat Orban.

Pe de altă parte, președintele PNL București, Ciprian Ciucu, a anunțat, ieri, că la nivel local nu se va impune o alianță PNL-PSD, primarii având posibilitatea de a-și asigura majoritatea cum consideră de cuviință. Ciucu afirmă că va milita ca în București să se continue colaborarea cu USR, așa cum s-a promis la alegerile din 2020.

Cioloș: Iohannis a fost “nașul” coaliției PNL-PSD:

Președintele USR, Dacian Cioloș, l-a acuzat ieri pe președintele Klaus Iohannis că și-a abandonat rolul de mediator și a fost chiar “nașul” coaliției PNL-PSD. Liderul USR a reamintit răul făcut de PSD atât în justiție, cât și în ceea ce privește protestul din 10 August. “USR nu va vota un guvern capturat de PSD, PSD - un partid care a masacrat legile justiției și care a gazat cetățenii români pe 10 august. Din păcate, liderii PNL abandonează orice speranță de reformă a justiției și legitimează în felul acesta un guvern care are toate premisele să revină la manevrele patentate de Iordache și Nicolicea. USR devine principalul partid de opoziție și singurul partid care apără valorile democratice, europene și autentic liberale. Ne vom folosi toate pârghiile din Parlamentul României și Parlamentul European pentru a ne asigura că această coaliție PSD-PNL nu derapează de la reformele din Planul Național de Redresare și Reziliență, la care miniștrii USR PLUS ți-au adus întru totul contribuția. Ne vom asigura că cele 30 de miliarde câștigate de România în timpul mandatului USR vor ajunge cu adevărat în buzunarele românilor și nu în conturile clientelei PSD și PNL”, a subliniat Dacian Cioloș.

Lista finală a miniștrilor din Cabinetul Ciucă

Guvernul PNL-PSD-UDMR va avea doi vicepremieri - Kelemen Hunor și Sorin Grindeanu sau Gabriela Firea. PSD va avea 9 ministere, printre care Finanțe, Apărare și Transporturi, PNL – 8, iar UDMR – 3. Miniștrii PSD: Finanțe -Adrian Câciu, Transporturi - Sorin Grindeanu, Muncă - Marius Budăi, Sănătatea - Alexandru Rafila, Agricultură - Adrian Chesnoiu, Economie - Marius Humelnicu, Apărare - Vasile Dîncu, Cultură - Lucian Romașcanu și Tineret și Familie - Gabriela Firea.

Miniștrii PNL: Justiție - Cătălin Predoiu, Fondurile Europene - Dan Vîlceanu, Digitalizare - Florin Roman, IMM și Turism - Daniel Cadariu, Interne - Lucian Bode, Educație - Sorin Cîmpeanu, Energie - Virgil Popescu, Externe - Bogdan Aurescu. Miniștrii UDMR: Dezvoltare - Cseke Attila, Mediu - Tanczos Barna, Sport - Eduard Novak.

Scandal după filmarea unei scene intime în Observatorul Astronomic din București

Filmarea unei scene intime pentru serialul „Vlad” în Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București a stârnit o controversă în mediul online, fiind contestată ca „denigrare a spațiului istoric”, „o rușine” și „jignitor la adresa astronomiei”.

Luni dimineață, mai mulți utilizatori Facebook au dezbătut moralitatea și legalitatea faptului că o scenă de sex din producția Pro TV a fost filmată în Observatorul Astronomic.

„Observatorul Astronomic «Urseanu» a fost vândut pe suma de 5.000 lei”, a scris Elizabeth Petrescu, astronom la European Space Agency. „Se spune că «publicitatea negativă» e bună și ea, că îți aduce vizibilitate, nu? Dar dacă ți-aș spune că, pentru acest scop, directorul Muzeului Municipiului București - Adrian Aurel Majuru - a decis să aducă mai mulți oameni prin a lăsa să se filmeze o scena intimă într-unul dintre muzeele unde tu îi calci pragul pentru cultură, istorie și educație. Directorul MMB a decis ca popularizarea astronomiei și a Observatorului Astronomic să nu mai fie «tradițională» prin cursuri de astronomie, expoziții, prezentări, workshop-uri sau planetariu, ci printr-o filmare cu glume proaste, inculte și sex, care cu siguranță vor aduce mai mulți oameni pasionați”.

Petrescu a revenit cu o postare în care a inclus fotografii cu Majuru și Dan Pîrvulescu, director adjunct la MMB, și le-a nominalizat responsabile și pe șefa departamentului de Relații publice și o șefă de secție.

Mai multe persoane au comentat. Unii au catalogat cele văzute drept „o rușine”, alții, drept „jignitor la adresa astronomiei”.

Un utilizator a scris: „Asta-i România, ce să facem? Ne ocupă tot timpul prostia infinită a urora. E de neconceput. La noi se poate orice, dar orice”.

Adrian Majuru, directorul MMB, a declarat că nu comentează reacțiile apărute pe Facebook și că „a fost totul perfect legal” în ceea ce privește filmarea scenei în interiorul Observatorului.

Postările lui Petrescu au intrat sub incidența regulilor Facebook. Ea a reluat textul.

Marius Manole a înapoiat decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler

Actorul Marius Manole a înapoiat ieri la Cotroceni decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler primită în urmă cu cinci ani.

Marius Manole a anunțat duminică după-amiază că a decis să înapoieze decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pe care a primit-o în anul 2016 din partea președintelui Klaus Iohannis. El și-a justificat decizia prin faptul că, în opinia sa, președintele este „un trădător”, pentru că acceptă ca PSD să intre la guvernare.

Actorul a ajuns luni dimineață, așa cum anunțase, la Palatul Cotroceni pentru a returna distincția. „L-am votat pe președinte și țin minte noaptea în care a fost ales. Ce mare bucurie era pe străzi că în sfârșit PSD-ul nu mai putea face rău acestei tări. Urma să avem un președinte care ține cu țara. Ghinion. Nu l-am avut. Am stat în Piața Victoriei în frig, în ploaie pentru a apăra justiția și democrația. Când a plecat Dragnea, iarăși am crezut ca am învins. Ghinion, propriul nostru președinte urma să ne facă cel mai mare rău. Omul în care am crezut, pentru care am luptat. Acum PSD intră în Guvern pe ușa din față, pe covorul roșu. De asemenea,vrea să preia și șefia Comisiei juridice din Camera Deputaților, cu alte cuvinte să refacă comisia Nicolicea & Iordache, de această dată chiar cu PNL. Totul sub oblăduirea președintelui Iohannis. Halucinant, nu? Nu aș fi crezut că într-o zi va trebui să protestez din nou, chiar dacă datele sunt acum altele”, a scris el duminică. Actorul a adăugat: „Președintele României, pentru mine, este un trădător. Returnez, așadar, decorația primită”.

O senatoare a sunat la 112 și a chemat Poliția pentru că Șoșoacă nu purta masca în Parlament

Nicoleta Pauliuc, senatoare PNL și președintele Comisie de Apărare, a sunat ieri la 112 din plenul Senatului și a chemat Poliția pentru că senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă a refuzat să poarte masca sanitară.

“Înțeleg că sunt colegi deasupra legii. Parlamentul adoptă legi care sunt respectate de cetățeni, asta este democrația. Cum putem să le cerem cetățenilor să respecte legea, când colegii nu o fac? Medicii poartă mască 12 ore pe zi și nu au făcut apel la drepturi constituționale. Stimată colegă, dacă nu vă conformați legii pe care noi o aprobăm, dați-mi voie să apelez la instituțiile statului pentru că instigați la nerespectarea legii”, a spus Nicoleta Pauliuc, după care a sunat la 112 chiar de la pupitrul Senatului. Gestul senatoarei PNL a fost aplaudat de câțiva senatori, în timp ce Șoșoacă a vociferat din bancă. În cele din urmă, după ce polițiști au ajuns la fața locului, Diana Șoșoacă s-a conformat și și-a pus masca.

Șoșoacă și colegii săi din AUR au sfidat constant regulile privitoare la purtatul măștii în Parlament. Mai mult, Șoșoacă a făcut presiuni asupra medicilor dintr-un centru de vaccinare din Iași, motiv pentru care a fost deschis un dosar penal.

Vaslui: Un adolescent a murit după ce s-a răsturnat cu mașina

Un adolescent de 17 ani a murit, ieri, iar fratele său de 16 ani este în stare gravă, după ce s-au răsturnat cu mașina pe un drum agricol din județul Vaslui. După accident, băiatul de 16 ani și-a sunat mama pentru a o anunța, aceasta alertând autoritățile. “În accident este implicat un autoturism în care se aflau două persoane. La sosirea echipajelor de intervenție, pe drumul agricol care face legătura dintre localitățile Ivănești (comuna Pădureni) și Lunca Veche (comuna Lunca Banului) a fost găsit un autoturism răsturnat. În autoturism se aflau doi băieți cu vârste de 16 și 17 ani. Unul dintre minori, cel în vârstă de 17 ani era decedat, acesta având semne vizibile de rigiditate și lividitate cadaverică”, a transmis ISU Vaslui. Minorul de 16 ani a suferit traumatisme multiple, era inconștient și hipotermic.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea se va situa în limite normale pentru perioada din calendar, la nivelul întregii țări, cu valori termice maxime ce vor oscila, în medie, între un grad și 15 grade, reiese din datele centralizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) în prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 22 noiembrie - 5 decembrie.

În Moldova, după o primă zi a săptămânii cu valori termice diurne în medie de 10 grade și minime de 2 - 4 grade, vremea se va răci, urmând să devină normală sub aspect termic în perioada 23 - 25 noiembrie, când la nivelul regiunii vor fi maxime de 5 - 7 grade și minime de la -2 la zero grade. Va urma un interval (26 - 29 noiembrie) în care valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, respectiv maxime, în general de 10 - 12 grade și minime în jurul valorii de 3 grade. La sfârșitul lunii noiembrie și în primele zile din decembrie sunt estimate maxime termice de 5 - 8 grade și minime în jurul valorii de zero grade. Se vor semnala ploi slabe în ziua de 23 noiembrie, dar local și temporar și după 26 noiembrie. În zonele deluroase, trecător vor fi posibile și precipitații mixte.

Botoșani: Preoți, acuzați că i-au dat afară din biserică pe credincioșii vaccinați

Autoritățile sanitare din Botoșani vor demara o anchetă în cazul unor preoți acuzați că au cerut credincioșilor vaccinați să părăsească lăcașurile de cult, a declarat, luni, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, pe adresa instituției au fost transmise sesizări, însoțite de imagini video, potrivit cărora doi preoți din mediul rural ar fi solicitat enoriașilor vaccinați să nu participe la slujbe, iar celor care purtau mască să renunțe la aceasta.

„Chiar avem niște reclamații la nivelul DSP legat de faptul că, în două localități din județul Botoșani, preotul în timpul slujbei a recomandat ieșirea din biserică a persoanelor vaccinate, li s-a atras atenția să nu poarte mască, chiar li s-a smuls masca de pe față. Vom face o anchetă în cursul acestei săptămâni și vom lua legătura și cu conducerea bisericii la nivelul județului Botoșani. Sunt și filmați, sunt și poze”, a afirmat Adăscăliței.

Oficialul DSP susține că sesizări similare au fost transmise și de unii dintre medicii de familie.

„Sunt anumite zone, nu peste tot, pentru că avem și preoți care susțin această activitate de vaccinare și chiar le recomandă enoriașilor, dar avem și aceste excepții și vom încerca să avem o discuție în această săptămână cu reprezentanții bisericii”, a adăugat Monica Adscăliței.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.