Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: George Simion: Voi lua în continuare oricâți traseiști e nevoie

Ziarul de Vrancea
24 feb 2024 929 vizualizări

Pentru Primăria Iași “oamenii mei” aveau 8 - 9%, explică liderul AUR de ce a început să aducă politicieni de la alte partide

Președintele AUR George Simion susține că va accepta în continuare ”oricâți traseiști e nevoie” pentru a învinge PSD și PNL la alegerile locale, care vor fi comasate cu cele europarlamentare, la începutul lunii iunie. George Simion a anunțat că Tudor Ciuhodaru - în prezent eurodeputat PSD care a mai trecut pe la PPDD și UNPR - va fi candidatul AUR la Primăria Iași. De asemenea, cântărețul Dan Bittman va fi măsurat în sondajele de opinie pentru o candidatură la Primăria Sectorului 1.

Liderul AUR a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, de ce susține un politician traseist ca Tudor Ciuhodaru, în prezent eurodeputat PSD, pentru Primăria Iași.  ”Teoretic, vine de la putere la opoziție, nu s-ar încadra exact la traseism, dar vă explic, n-am probleme. Astea sunt regulile jocului. În politica din România, schimbarea partidelor și aceste practici sunt întâlnite. Eu le-am zis: ”Luați un om de la mine, vă iau doi de la voi”. La Iași, calculul meu a fost rece. Domnul Ciuhodaru nu e văzut ca PSD-ist sau PPDD-ist, e văzut ca un medic respectat, votat. Am făcut sondaj, am pus mai multe nume dintre oamenii mei -  8%, 9% . Având în vedere că nu sunt două tururi de scrutin, i-aș fi aruncat degeaba în această luptă. Singurul la Iași care-i poate pune probleme lui Mihai Chirica este Tudor Ciuhodaru. La Iași, în ultimele trei runde de alegeri, a fost un joc de teatru. Fie că era de la PSD sau PNL, câștiga Mihai Chirica. Mihai Chirica nu e traseist? Ba da. De cealaltă parte, cel care a pierdut mereu era domnul Bodea, atunci la PNL, azi e USR. Domnul Bodea nu e traseist? Asta este viața politică în aproape fiecare județ. Unde am putut eu căuta profil care mi-a plăcut la primari, ca să nu mai avem tot felul de covrigari care ne conduc, i-am ales: antreprenor la Tulcea, la Vâlcea, Rădăuți, Bistrița, Vaslui. Sunt oameni care n-au mai fost implicați până acum în politică, oameni care au avut o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, care au avut 200-500-1.000 de salariați, au dat mâncare la oameni, au arătat că pot în mediul privat. Nu-i găsesc peste tot, de aceea voi lua în continuare oricâți traseiști e nevoie ca să bat PSD și PNL. Și mi-o asum. Nu vreau să fiu un partid eșuat, cum este USR. Și USR e plin (de traseiști - n.r.). Singurul europarlamentar pe care-l are USR, domnul Vlad Botoș, s-a plimbat pe la vreo cinci partide. Despre ce vorbim?”, a explicat George Simion la Prima TV.

În 2019, Tudor Ciuhodaru a fost ales europarlamentar pe listele PSD, fiind impus de Dan Voiculescu după o negociere cu Liviu Dragnea, liderul de atunci al social-democraților. Ciuhodaru a schimbat mai multe partide, printre care PSD, PPDD și UNPR. În AUR, Ciuhodaru se va reîntâlni cu Cristian Terheș, ales europarlamentar tot pe listele PSD, trecut între timp în formațiunea condusă de George Simion.

Președintele AUR, George Simion, a mai fost întrebat dacă Dan Bittman, solistul trupei Holograf, va fi candidatul AUR pentru Primăria Sectorului 1.  ”Este una dintre opțiunile pe care le-am pus într-un sondaj de opinie. O să pun candidați din toate zonele, dacă ei merg pe această variantă de comasare, nu mă dau în lături de la nimic, nu văd de ce aș face-o, trebuie să maximizez scorul național, așa că invit toți candidați de oriunde să vină la mine”, a conchis Simion.

Despre soțul lui Șoșoacă: E de apreciat cât a îndurat sărmanul om

Președintele AUR George Simion îl compătimește pe soțul Dianei Șoșoacă, Silvestru. Acesta a fost suspendat din conducerea partidului SOS România chiar de către soția sa, senatoarea Diana Șoșoacă, după care cei doi soți au început să-și transmită mesaje și acuzații prin intermediul presei.

“E complicat de conviețuit cu Diana Șoșoacă, noi am rezistat doar două luni. Ne făceam planuri de cu seară pentru a doua zi și când te trezeai a doua zi, ea nu mai respecta nimic, nu mai recunoștea nimic. E complicat. Dar nu e ea ținta mea, ținta mea sunt cei de la PSD și PNL.  După ce am intrat în Parlament, am încercat să discutăm cu dumneaei, ”Uite: vrei să te duci la Avocatul Poporului? Vrei să te duci la CCR? Vrei să fii ministrul Justiției? Cam care este evoluția ta politică?”. A început să țipe: ”Aaa, mi-au oferit ministerul Justiției, mi-au oferit Avocatul Poporului”. Acum înțeleg că i s-a oferit funcția de prim-ministru (ironic- n.r.). E complicat”, a declarat Simion la Prima TV. Întrebat dacă l-a cunoscut pe soțul Dianei Șoșoacă, liderul AUR a confirmat. “Este de apreciat cât a îndurat sărmanul om. Nu vreau să intervin în chestiuni personale. E greu de conviețuit cu doamna Șoșoaca, din toate punctele de vedere”, a precizat el.

 Senatoarea Diana Șoșoacă și-a suspendat soțul din funcția de prim-vicepreședinte al SOS, ea afirmând că a recurs la această decizie ”pentru a putea salva sufletul unui om și viața lui, pentru a-l scoate din ghearele serviciilor care l-au înconjurat”. Reacția lui Silvestru Șoșoacă a venit printr-un comunicat, el precizând că decizia soției sale este ilegală. Dumitru-Silvestru Șoșoacă scrie în comunicat că decizia „este de neînțeles” și „nu se pot accepta acțiunile abuzive” ale acesteia „împotriva membrilor și liderilor din partid”.

Arhiepiscopia Tomisului le ordonă enoriașilor să postească pentru înființarea Mitropoliei Tomisului

Arhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care instituie perioadă de post între 26 – 28 februarie și a precizat că în această perioadă clericii vor oficia în biserici și mănăstiri Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei, măsuri luate pentru înființarea Mitropoliei Tomisului.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au anunțat sâmbătă, că a fost transmis un ordin circular către toate protoeriile și sectorul Exarhat.

“Având în vedere râvna și solicitarea insistentă a credincioșilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Tomisului de a se institui o perioadă de rugăciune și de post pentru împlinirea dorinței poporului de pace, rânduială și descoperire a adevărului, se emite prezentul ordin circular:

1. Se instituie o perioadă de post de luni, 26.02.2024, până miercuri, 28.02.2024, inclusiv. 2. În această perioadă, clericii și credincioșii vor oficia în biserici și mănăstiri, zilnic, Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei. 3. Toate parohiile și mănăstirile din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului vor anunța enoriașii cu privire la prezenta dispoziție canonică, după Sfânta Liturghie de duminică, 25.02. 2024”, se arată în ordinul respectiv.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a explicat că un ierarh poate institui o perioadă specială de post și de rugăciune la solicitarea credincioșilor.  “Pentru Arhiepiscopia Tomisului ultimul post special cu rugăciune instituit de către ierarh a avut loc în anul 2020, în contextul de atunci”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

ÎPS Teodosie a fost întrebat, joi, la Radio Dobrogea, dacă poate institui o zi de rugăciune în toată Arhiepiscopia Tomisului pentru înființarea Mitropoliei Tomisului.

“Sigur, să ne rugăm, iată, săptămâna viitoare va fi pecetluirea, dacă va fi, dacă nu, când vrea bunul Dumnezeu. Noi am făcut demersurile care se cuveneau că nu puteam să nu le facem, având un adevăr atât de evident și atât de necesar de pus în realitate, sigur că să ne rugăm cu toții. Și iată, miercurea și vinerea viitoare, chiar și joi să ținem post, miercuri, joi și vineri, săptămâna viitoare, să avem post și rugăciune cât mai intensă pentru această dorință a dumneavoastră, atât de justificată”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

El consideră că înființarea Mitropoliei Tomisului este o evidență a istoriei.

“Sigur că eu nu pot să strig atât de tare ca și cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu. E o evidență a istoriei, un drept al frățiilor voastre care locuiți aici și această necesitate o evidențiază românii din toată țara și din diaspora. Eu sunt mereu atenționat să fac ceva să fie pusă istoria Dobrogei și Biserica Tomitană în evidență. Sigur, Dumnezeu dacă ne rugăm, El ne va ajuta și în El am nădejdea”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Patriarhia Română a precizat că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, “insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie”, fiind încălcată astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, “încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”.

Următoarea ședință a Sfântului Sinod este programată în data de 29 februarie.

PSD se umple de traseiști, Ciolacu se alintă:  Mi-aș dori să nu se mai întâmple

Marcel Ciolacu a afirmat în legătură cu anunțul că mai mulți primari și viceprimari din PNL vor candida din partea PSD la Timiș, că astfel de lucruri se întâmplă în ani electorali acolo unde primari nu se mai înțeleg cu președintele de organizație. El a precizat că și-ar dori să nu mai întâmple astfel de situații deoarece vor aduce tensiuni în coaliție.

Marcel Ciolacu a fost întrebat sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Covasna, despre primarii și viceprimarii PNL din Timiș care vor candida din partea PSD și dacă acest lucru nu duce la tensiuni în coaliție.  „O să stăm de vorbă în coaliție în următoarea săptămână să vedem exact ce se întâmplă. Să știți că astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna în anii electorali. Și nu e un fenomen inventat nici de PNL, nici de PSD, dar el se întâmplă acolo unde primarii nu se mai înțeleg, de obicei, cu președintele de organizație. Nu vorbim aici de o mutare din opoziție la guvernare, cum eram obișnuiți. S-a întâmplat ca și primari PSD să plece la PNL. Cu adevărat mi-aș dori să nu se mai întâmple astfel de lucruri fiindcă am intrat într-o cu totul altă logică, am intrat într-o logică de alianță electorală pentru alegerile europarlamentare și cred că astfel de lucruri vor aduce tensiuni în interiorul coaliției. Dar sunt ferm convins că împreună cu domnul președinte Nicolae Ciucă și cu președintele Simonis de la Timiș vom sta de vorbă și vom vedea exact ce s-a întâmplat și despre ce este vorba”, a declarat Ciolacu.

Președintele PSD Timiș, Alfred Simonis a anunțat că mai mulți primari și viceprimari din județul Timiș, majoritatea din PNL, vor candida la alegerile locale din 9 iunie sub sigla PSD. Președintele PNL Timiș, Alin Nica, a afirmat că aceste ”permutări în stil golănesc” vor fi sancționate la alegerile locale și a subliniat că orice plecare din PNL este o pierdere.

Nouă persoane implicate într-un conflict cu arme albe la Botoșani, reținute

Nouă persoane implicate în conflictul care a avut loc sâmbătă în municipiul Botoșani au fost reținute pentru 24 de ore, iar un tânăr participant la scandal a fost internat pentru a i se face o expertiză care să stabilească dacă a avut discernământ.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani au anunțat că în noaptea de sâmbătă spre duminică, polițiștii au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele a nouă persoane, cu vârste cuprinse între 24 și 61 de ani, din județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violențe și distrugere.  “Din cercetări, a reieșit faptul că la data de 24 februarie, în jurul orei 15:00, în timp ce se aflau pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri mai vechi, între aceștia a avut loc un conflict, în urma căruia au provocat scandal, s-au lovit reciproc și au distrus bunuri care se aflau în zonă”, conform polițiștilor.

În timpul conflictului persoanele reținute au folosit arme albe, iar 8 dintre acestea au avut nevoie de îngrijiri medicale, nefiind necesară internarea.  ”Totodată, unul dintre tinerii implicați în evenimente a fost internat la o unitate spitalicească pentru a fi expertizat, în vederea stabilirii discernământului”, au precizat polițiștii.

Sebastian Stan, după ce a câștigat Ursul de Argint: Pentru un băiețel din România, acest lucru înseamnă foarte mult

Actorul de origine română Sebastian Stan, care a câștigat Ursul de Argint pentru interpretare, rol principal, în filmul „A Different Man”, a declarat că acest premiu este foarte important pentru el, un băiețel din România. "Acesta este primul meu festival de film european", a declarat Stan. "Pentru un băiețel din România, acest lucru înseamnă foarte mult, așa că vă mulțumesc", a mai spus Stan.

Personajul interpretat de Sebastian Stan este un actor din New York care trece printr-o procedură medicală drastică de schimbare a fizionomiei. Actorul a afirmat că acest film a fost filmat în timpul pandemiei de Covid-19, pe parcursul a 22 de zile.

Vaslui: Un bărbat a încercat să se sinucidă folosind un asomator

Un bărbat din județul Vaslui a încercat să se sinucidă, sâmbătă după-amiază, folosind un asomator cu care s-a împușcat în cap. El este grav rănit și a fost transportat la spital.

Incidentul s-a produs sâmbătă, în localitatea vasluiană Pușcași.  Potrivit oficialilor Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui, o ambulanță cu medic a intervenit pentru un bărbat în vârstă de 60 de ani, împușcat în cap cu un asomator. Primele date arată că bărbatul a încercat să se sinucidă.  „Victima a predată la Spitalul Județean Vaslui cu plagă penetrantă craniană. Este conștient dar cu deficit motor hemicorp stâng”, precizează sursa citată.

Acesta este al doilea astfel de incident produs în ultimele două zile. Vineri, un bărbat în vârstă de 54 de ani, din Poiana Teiului, județul Neamț, a folosit un dispozitiv de asomare animale cu capse, cu care s-a împușcat în cap.

Acest tip de dispozitive intră în categoria de arme neletale cu destinația utilitară de asomare, putând fi procurate, în România, de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani.  Autoritățile atrag atenția cu privire la manevrarea acestui dispozitiv, subliniind că el poate fi folosit în condițiile legii, doar împotriva animalelor și doar în scopul pentru care este destinat, în astfel de condiții încât să nu cauzeze vătămări corporale persoanelor.

Românii vor putea cere despăgubiri dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra directivei privind calitatea aerului care aduce mai multe îmbunătățiri și drepturi pentru cetățeni, asigurând un aer mai curat și prevenție împotriva bolilor pulmonare foarte grave cauzate de poluare, informează într-un comunicat eurodeputatul Nicu Ștefănuță, negociator din partea grupului Verzilor în acest dosar.

Un nou studiu arată că 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, remediul recomandat fiind asigurarea calității aerului pentru a preveni boala. Conform datelor, România este pe locul 8 în UE la capitolul decese provocate de poluare, pierzându-și viața anual aproximativ 30.000 de oameni, potrivit Agenției Europene de Mediu.

Pentru prima dată, cetățenii care locuiesc în zone foarte poluate, unde prin măsurători sunt stabilite încălcări ale standardelor de calitate a aerului, vor putea avea acces la justiție și vor putea solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătății din cauza lipsei de acțiune a autorităților publice.

"Este o victorie pentru cetățeni. Cetățenii vor putea să ceară despăgubire în instanță autorităților locale dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării aerului. Am redus nivelul de particule periculoase acceptabile și am impus măsurători omologate obligatorii în zonele cele mai poluate. Sper că astfel România va respira mai bine și cetățenii vor fi mai sănătoși!", a declarat europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță la finalul negocierilor, conform comunicatului citat.

România nu stă bine la acest capitol, întrucât în mai multe orașe din țară calitatea aerului este foarte proastă și măsurătorile obligatorii nu se respectă. Conform ultimelor date, jumătate din rețeaua care ar trebuie să măsoare calitatea aerului în România nu funcționează, din 181 de stații fiind funcționale doar 82.

Comisia Europeană a trimis mai multe avertizări și a început proceduri de infringement împotriva statului român pentru neîndeplinirea obligației de monitorizare a poluării aerului așa cum cere legislația în vigoare. În 2020 România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a făcut eforturi să reducă poluarea din București.

Noile prevederi ale directivei prevăd limite mai stricte pentru particulele nocive, cu scopul de a atinge obiectivul de poluare zero până în 2050 și noi drepturi pentru cetățenii care sunt afectați de poluare.

Noua legislație va trebuie transpusă în doi ani de zile, iar noile limite pentru particule poluante vor trebui respectate începând cu 2030. Până atunci statele vor trebui sa pregătească ghidurile cu măsuri prin care să arate Comisiei că autoritățile naționale știu ce au de făcut, se mai menționează în comunicatul lui Nicu Ștefănuță.

Un scriitor din Deva spune că a fost reclamat de vecini că are „prea multe cărți în casă”

Daniel Iancu, istoric, cercetător și scriitor din Deva, povestește că a fost reclamat de vecinii săi de bloc la asociația de proprietari că ține prea multe cărți în casă și s-ar putea ca blocul „să se prăbușească din cauza lor”, relatează publicația locală newshd.ro.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Daniel Iancu a scris: „Am fost reclamat de către vecini, la Asociația de proprietari, că am prea multe cărți... și s-ar putea prăbuși blocul din cauza cărților mele!”

El i-a asigurat pe cei care au comentat la postare că nu glumește și că reclamația la asociația de proprietari există. „Ar fi amuzant dacă nu ar fi adevărat”, a scris Daniel Iancu într-un răspuns la un comentariu.

Daniel Iancu (50 de ani) lucrează la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Este absolvent al Facultății de Istorie-Arheologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. El este autorul mai multor volume de istorie și reportaj.

În octombrie 2022, a primit din partea președintelui României, Klaus Iohannis, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, conferită unor personalități și instituții din domeniul cultural. Daniel Iancu locuiește într-un bloc din centrul Devei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.