Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ferma Dacilor trebuia să fie demolată în 2019

Ziarul de Vrancea
27 dec 2023 1627 vizualizări

O decizie judecătorească a fost întoarsă, în cele din urmă, după expertize favorabile obținute ulterior

 

 

Consiliul Județean Prahova a cerut în 2019 în instanță demolarea Fermei Dacilor și a câștigat, scrie Libertatea. Proprietara terenului pe care este ridicată pensiunea a atacat decizia și a câștigat în 2022. Noul președinte CJ nu a mai făcut apel.

În urmă cu patru ani, Consiliul Județean Prahova, prin președintele Bogdan Andrei Toader (PSD), a cerut, la Judecătoria Sectorului 1, demolarea pensiunii Ferma Dacilor, potrivit ziarului. Pârâta era Alina Florentina Cealâcu, cea care deține în acte terenul pe care este construit complexul turistic. În decembrie 2019, CJ Prahova câștigă procesul și instanța decide „desființarea lucrărilor de construcție nelegal executate la imobilul situat în comuna Gura Vadului, satul Tohani, tarla T10”.

În martie 2020, un expert tehnic în construcții constată că „întregul imobil respectă atât cerințele fundamentale privind calitatea în construcții, precum și reglementările de urbanism”. În iunie 2020, Cealâcu face apel nerespectând termenul legal de 30 de zile, motivând că nu a fost citată la adresa din Marea Britanie, unde locuia la vreme respectivă. După inițiarea apelului, alte acte favorabile au fost emise pentru intrarea în legalitate. În ianuarie 2022, doarul se rejudecă din cauza citării la adresa greșită. În noiembrie 2022, instanța îi dă dreptate lui Cealâcu pe baza noilor expertize favorabile obținute după ce a făcut apel.

Decizia a rămas definitivă după ce noul președinte CJ Prahova n-a mai făcut apel.

Anul trecut, Cornel Dinicu susținea într-un interviu pentru Observatorul Prahovean că deține Ferma Dacilor, construit în zona Tohani în 2013 ajungând ca într-un deceniu să facă zeci de spații de cazare pe terenul de 40 de hectare. În 2022, Cornel Dinicu se plângea de reacțiile lente ale autorităților, iar pentru a exemplifica, a dezvăluit faptul că PUZ-ul la clădirea în care acum se află restaurantul a durat patru ani.

Primarul nu a fost în control

Primarul comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, a declarat că nu a fost în control la complexul turistic Ferma Dacilor, precizând că nu a putut lua legătura cu proprietarul din acte. „Acolo este proprietar o anumită doamnă din București, am încercat să luam legătura cu dânsa. Nu s-a putut lua legătura cu ea (…) În 2020 când am preluat mandatul, l-am luat cu tot ce înseamnă atribuții. Voiam să verificăm existența acelor construcții”, a explicat primarul, citat de Știrile TVR.

Primarul a mai spus că pensiunea este racordată la curent electric dar acolo sunt foarte mari fluctuații de tensiune, pentru că sunt la capătul rețelei electrice. Și patronul se plângea anul trecut că a făcut o cerere pentru mărirea puterii, dar nu primise niciun răspuns. Nicolae Marius Sora a spus că avea de gând să verifice pensiunea și că proprietarii nu au cerut autorizație de funcționare.

Șeful ISU Prahova a cerut eliberarea din funcție

Șeful ISU Prahova colonel Nicolae Tudoroiu a cerut eliberarea din funcție pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta aflată în derulare cu privire la incendiul produs la Ferma Dacilor, din localitatea prahoveană Tohani, unde opt oameni au murit carbonizați, iar alți doi au fost răniți. ”În urmă cu puțin timp, la solicitarea șefului DSU, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu a cerut eliberarea din funcția de comandă deținută pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta aflată în derulare, acesta ocupând funcția de conducere din data de 17.05.2023”, anunță DSU.

În același context, secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență a dispus conducerii IGSU, identificarea cât mai rapidă a doi ofițeri care să ocupe funcțiile vacante, în vederea continuării actului managerial la nivelul instituției în cauză.

Miercuri seară, șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova a fost schimbat din funcție, iar Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat sesizarea procurorilor cu privire la” unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate și din discuțiile avute la nivelul IGSU și care pot fi circumscrise sferei penale”.

Proiect: Anul școlar viitor să înceapă la 9 septembrie 2024 și să se încheie la 20 iunie 2025

n Consiliul Elevilor cere ca elevul să aleagă cel puțin una din trei opțiuni pentru disciplinele opționale, iar elevii suspendați pentru fapte de violență să beneficieze de psihoterapie

Ministerul Educației propune ca anul școlar 2024 – 2025 să înceapă la 9 septembrie 2024 și să se încheie la 20 iunie 2025, iar ordinul de ministru cu această structură se află în consultare publică.

În forma actuală, proiectul prevede că durata cursurilor este de 36 de săptămâni. Astfel, cursurile vor începe la 9 septembrie 2024 și se vor încheia la 20 iunie 2025.

Proiectul mai prevede că pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie 2025, iar pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie 2025. De asemenea, pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la litera a) și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 iunie 2025.

Totodată, pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare. 

Ministerul Educației a detaliat structura anului școlar 2024 – 2025, pe intervale de cursuri și intervale de vacanță. Intervale de cursuri:  de luni, 9 septembrie 2024 până vineri, 25 octombrie 2024; de luni, 4 noiembrie 2024 până vineri, 20 decembrie 2024; de miercuri, 8 ianuarie 2025 – până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025 sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ; de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025 sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025; de luni, 28 aprilie 2025 până vineri, 20 iunie 2025.

Intervalele de vacanță propuse sunt următoarele: de sâmbătă, 26 octombrie 2024 până duminică, 3 noiembrie 2024;  de sâmbătă, 21 decembrie 2024 până marți, 7 ianuarie 2025; o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025; de vineri, 18 aprilie 2025 până duminică, 27 aprilie 2025; de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

De asemenea, programul național „Școala altfel” și programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024 – 17 aprilie 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare este la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite. Totodată, săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, va fi planificată în perioada 10 februarie-2 martie 2025, după consultări realizate la nivelul unităților de învățământ cu elevii, părinții și cadrele didactice.

Propunerile elevilor

Consiliul Național al Elevilor lansează propuneri pentru noua formă a Statutului Elevului, iar printre acestea se află posibilitatea ca elevul să aleagă cel puțin una din trei opțiuni pentru disciplinele opționale, ca elevii suspendați sau exmatriculați pentru fapte de violență să beneficieze de psihoterapie. De asemenea, o altă propunere prevedere dreptul de a beneficia de produse de igienă: hârtie igienică, săpun, produse de igienă feminină etc., în mod gratuit, dar și obligativititatea unităților de învățământ preuniversitar de a-și desfășura activitatea în spații care respectă normele de igienă școlară.

Consiliul Național al Elevilor mai propune introducerea dreptului pentru cei cu boli cronice, boli maligne sau alte afecțiuni care necesită spitalizare, izolare sau recuperare și / sau tratament / monitorizare, de a beneficia de procese individualizate de învățare în unitatea sanitară în care aceștia sunt în tratament, în monitorizare medicală sau la recuperare, în baza programului „Școala din spital”.

CNE mai propune introducerea obligației ca elevii care au fost sancționați cu suspendare sau exmatriculare cu drept de reînscriere, conform legii, ca urmare a săvârșirii unor acte de violență, să beneficieze de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale, în mod gratuit și obligatoriu în timpul programului programului școlar. Acestea se desfășoară în timpul programului în care ar fi trebuit să aibă loc cursurile.

Galați: Un bărbat de 35 de ani și-a omorât soția, strângând-o de gât

Un bărbat din Galați a fost reținut pentru 24 de ore după ce și-a omorât soția, strângând-o de gât.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au anunțat joi că procurorii au început urmărirea penală a unui bărbat de 35 de ani, din municipiul Galați, pentru săvârșirea infracțiunii de omor asupra unui membru de familie. “În după-amiaza zilei de 27.12.2023, în jurul orei 16:00, aflându-se în locuința comună din municipiul Galați, pe fondul unui conflict spontan, a exercitat acte de violență (sugrumare) asupra soției sale, în vârstă de 30 de ani, cauzându-i decesul”, au precizat procurorii.

Ciolacu l-a demis pe secretarul de stat care i-a luat “meritul” de revoluționar

Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Iulian Dodu din funcția de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989, cel care a inițiat respingerea cererii prim-ministrului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989.

Decizia este urmată de hotărârea prin care Sever-Romulus Stana este numit secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989. În ianuarie 2019, Stana (PSD) a fost detașat pentru a exercita temporar funcția de prefect al Capitalei și a fost consilier la ANSVSA.

Libertatea a relatat că Mihai Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluția din decembrie 1989, și a fost numit în funcție de fostul premier Nicolae Ciucă.

În iunie 2023, specialiști din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor au respins cererea premierului Marcel Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluția din decembrie 1989. Membrii comisiei speciale au opinat că premierul nu întrunește condițiile necesare. Comisia specială a rezolvat la acel moment situația incompatibilității secretarului de stat Mihai Iulian Dodu care, de drept, ar fi trebuit să fie președintele comisiei. Acesta a fost însă înlocuit, având în vedere faptul că în calitate de secretar de stat se afa în raport de subordonare față de Ciolacu.

La acel moment, mai multe asociații de revoluționari au cerut demiterea lui Dodu, însă mai multe victime ale Revoluției din 1989 au anunțat că vor protesta, „inclusiv prin greva foamei”, dacă Dodu e demis. „O delegație de președinți de asociații care au făcut certificate pe bandă rulantă, adică și-au bătut joc de demnitatea de a fi revoluționar, s-a dus la PSD azi dimineață și a cerut schimbarea mea pe motiv că eu umblu la dosare”, a declarat atunci pentru Libertatea Mihai Dodu.

Marcel Ciolacu a depus cererea de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluție în 2 aprilie 2019 și a fost admisă, cu majoritate de voturi, de către fosta comisie, la data de 15 aprilie 2019. Procedura nu a fost finalizată din cauza verificărilor pe care le-a făcut DNA, însă în martie 2023 procurorii au dispus clasarea cauzei. În acest context, noua comisie a reluat discutarea cererii lui Marcel Ciolacu, dar, cu majoritate de voturi, a decis că acesta nu întrunește condițiile necesare.

Anchetă la Deva, după ce o femeie susține că a fost dusă la morgă și urma să i se facă autopsia

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a solicitat deschiderea unei anchete la Spitalul Județean Deva, după ce în spațiul public au apărut imagini cu o femeie care spune că în anul 2022 a fost dusă în mod eronat la morga spitalului și că urma să i se facă autopsia de vie.

Imagini cu femeia care povestește cum a ajuns la morga Spitalului Județean Deva au fost publicate de consilierul local al AUR, Tiberiu Claudiu Bârstan, pe pagina sa de Facebook. În imagini, o femeie în vârstă povestește cum a fost dusă la morga Spitalului Județean Deva și că într-o oră urma să i se facă autopsia.

”M-am trezit la morgă, cu un bărbat peste mine. Nu m-au băgat în frigider că au fost pline frigiderele cu Covid și nu au mai avut loc. Mi-au pus numărul 8. Mai aveam o oră și mă tăia. M-a trezit Dumnezeu. O zi și o noapte m-au ținut acolo, cu morții peste mine”, spune femeia, în imaginile video.

În urma acestei dezvăluiri, Laurențiu Nistor a solicitat o anchetă. ”Dacă cele relatate se vor confirma, atunci voi solicita ca cei vinovați să nu mai profeseze în Spitalul Județean de Urgență din Deva. În cazul în care informațiile lansate în spațiul public nu se confirmă, solicit ferm conducerii SJU Deva să acționeze în instanță persoanele care au publicat acel material video, pentru prejudiciile aduse unității sanitare”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.