Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Drulă: În zona de transporturi există monopoluri conectate la partid

Ziarul de Vrancea
30 oct 2021 795 vizualizări

El a dat exemplul unor primari PNL care întârzie avize până achizițiile pentru autostrăzi nu se fac de la furnizorii „care trebuie”

Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă susține că există zone care au conexiuni cu acest domeniu în care sunt monopoluri ce au legătură cu lumea politică. „În zona de balastiere de exemplu, acele materiale care se folosesc în corpul de umplutură al autostrăzilor, o întreagă rețea clientelară politică în jur care, prin primarii pe care îi are - spre exemplu la autostrada din zona de sud a Bucureștiului sunt primarii PNL în acest caz - întârzie avize, pun diverse piedici, trimit controale și așa mai departe, pentru că nu se cumpără de unde trebuie. Am anumite indicii, știu că au și alte organe ale statului aceste informații și le pot valorifica”, a declarat fostul ministru.

„M-a surprins și am rămas un pic șocat, la un moment dat. Câte discuții am avut, mai ales cu cei din PNL, care mi-au cerut întrevederi și voiau să ne vedem și erau despre oameni. La un punct, nu mi s-a părut un pattern, după care mi-am dat seama că se întâmplă și foarte puține discuții erau despre politici publice, despre proiecte. Întreaga zumzăială politică se învârte în jurul unor oameni: cine e director la un spital care e în subordinea ministerului, cine e la o instituie de-asta unde procurorii DNA, din ce am citit și eu în presă, au descoperit că s-au cumpărat cu un an înainte, în 2020, patru vapoare care costau 50 de milioane de lei, sau atât s-a plătit la producător, cu o sută. Deci 50 de milioane se înțelege că este paraîndărătul, peste, o sumă enormă dacă ne gândim la ce se poate face cu ea. În zona de balastiere de exemplu, acele materiale care se folosesc în corpul de umplutură al autostrăzilor, o întreagă rețea clientelară politică în jur care, prin primarii pe care îi are - spre exemplu la autostrada din zona de sud a Bucureștiului sunt primarii PNL în acest caz – întârzie avize, pun diverse piedici, trimit controale și așa mai departe pentru că nu se cumpără de unde trebuie. Am anumite indicii, știu că au și alte organe ale statului aceste informații și le pot valorifica, nu e treaba mea, eu nu sunt polițist, nu sunt procuror”, a afirmat Cătălin Drulă într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24.

A dat drumul la controale, a fost demis

Cătălin Drulă mai spune că șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR), pe care l-a găsit în funcție, a fost schimbat zilele trecute, deși „a făcut controale pe bune ale greutății camioanelor”.

„A găsit, din 1000 de camioane cântărite, 600 aveau depășiri grave. Ce s-a întâmplat este - și am semnalul ăsta de la cei care folosesc serviciile transportatorilor, constructori de autostrăzi șamd – s-a normalizat piața, adică a trebuit să plătești două transporturi în loc de unu, s-a plătit prețul real. Există totdeauna un cost al corupției. Omul ăsta a fost înlăturat din funcție. Se știe că sunt vânate aceste poziții – șefii acestor instituții, că vorbim de ISCTR, la nivel de județ, la nivel de regiune, sunt vânate de politicieni pentru că politicieni au firme de transport șamd”, a adăugat Drulă.

Fostul ministru a precizat că în acest an DNA a cerut Ministerului Transporturilor „foarte multe documente” care au fost puse la dispoziție.

Drulă a precizat că este nevoie de implicarea Ministerului Public în astfel de cazuri, însă în opinia sa aceasta nu este suficientă, reprezentantul USR considerând că schimbarea trebuie să vină de la politicieni, de la vârful statului român.

Trupul unei fetițe, fără picioare și parțial ars, găsit lângă cimitir

n copila prezenta lovituri în zona capului, iar procurorii au deschis dosar penal pentru omor

Cadavrul unui copil de aproximativ 5-6 ani, fără picioare și parțial ars, a fost descoperit sâmbătă seară, pe un teren de lângă cimitirul din localitatea Bujac, județul Arad, de un bărbat care își plimba câinele.

Procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, Pavel Palcu, a declarat că fetița a fost victima unei agresiuni, fiind lovită în cap, iar moartea a fost provocată de un traumatism cranio-cerebral cu hematom. Conform sursei citate, cadavrul a fost incendiat cu intenția acoperirii urmelor agresiunii, dar s-a reușit deslușirea chipului fetiței. “Pentru identificarea victimei, se va realiza profilul genetic, fiind recoltate probe biologice cu acest scop”, a spus procurorul.

Mai mulți localnici erau audiați de către anchetatori, care spun că nu a fost raportată dispariția recentă a unei fetițe. Duminică dimineață, anchetatorii au împrejmuit terenul pe care a fost găsit copilul mort, pentru cercetări.

Procurorii au anunțat că cercetările se fac in rem, pentru omor și profanare de cadavre.

Un nou scandal diplomatic între România și Rusia

 Moscova acuză Chișinăul de “glorificarea complicilor criminalilor naziști”, cu referire la armata română

Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat sâmbătă, după ce MAE rus a criticat ceremonia desfășurată la un monument dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial. “Regretăm că MAE rus întreține retorica neconstructivă privind evenimente istorice. Partea română a transmis că notează cu regret insistența MAE al Federației Ruse de a întreține retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice și de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice.

MAE subliniază că evenimentul de la Chișinău a fost dedicat reinaugurării și sfințirii unui monument de război românesc de pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile în care există o practică internațională clară și consolidată cu privire la monumentele de război și comemorarea tuturor soldaților căzuți la datorie.

Conform site-ul noi.md, purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zacharnova a criticat ceea ce anumit inaugurarea “cu onoruri militare și în prezența înalților reprezentanți ai Ministerelor Apărării și Culturii din Republica Moldova”, unui “monument al comemorării soldaților armatei române care au luptat de partea trupelor naziste”.

“Pe monument a fost instalată o placă: «...80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de nord de către armata română». Este vorba despre invazia ocupanților româno-fasciști pe teritoriul URSS în 1941. Această acțiune este cinică. Și din cauza faptului că în 1937, pe același loc a fost ridicat un monument pentru a marca 20 de ani de la luptele din estul României în Mărăști și Mărășești în vara anului 1917, unde trupele ruse și române au opus împreună rezistență armatei germane”, a subliniat Maria Zaharova, conform sursei citate.

“Condamnăm ferm această acțiune flagrantă de glorificare a complicilor criminalilor naziști, care a provocat o respingere bruscă chiar și în Moldova, ai cărei oameni prețuiesc amintirea faptelor soldaților sovietici, în primul rând ale ostașilor lor. De ce autoritățile actuale uită de acest lucru? Solicităm Chișinăului oficial să nu se lase condus de forțe revanșiste, încercările lor de a falsifica istoria și să nu fie toleranți cu propaganda directă a ideilor naziste”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Medicii care se exprimă împotriva vaccinării, 6 luni fără drept de liberă practică

n propunerea apare în programul de guvernare a Cabinetului Ciucă

Guvernul propus de PNL și UDMR susține, în programul de guvernare, retragerea dreptului de liberă practică, pentru jumătate de an, acelor medici care exprimă în spațiul public idei anti-vaccinare.

Programul de guvernare depus sâmbătă în Parlament prevede, la subcapitolul „Gestionarea urgenței pandemice”, mai multe măsuri, unele aflate deja în implementare. Printre măsurile propuse se regăsește accelerarea campaniei de comunicare, „cu comunicatori credibili din lumea medicală și alți comunicatori credibili care să aibă expunere mare atât în mediul rural, cât și urban”. La acest subcapitol, în programul de guvernare se arată: „Susținem retragerea dreptului de liberă practică pentru 6 luni a medicilor care se exprimă în spațiul public împotriva vaccinării”.

Alte măsuri propuse vizează oprirea lanțului de transmisie a virusului și încetinirea transmiterii intra-comunitare, implicarea oricărui medic cu drept de liberă practică într-un program de tratament național la domiciliu pentru formele ușoare și medii sau folosirea pe scară largă a certificatului digital COVID. Programul de guvernare mai prevede „refacerea unor spitale non-COVID 19 la nivel național cu referire la unele spitale universitare, unele institute de oncologie, de boli cardiovasculare, de pediatrie, de dializă, dar și creșterea capacității de răspuns a României la SARS CoV-2 prin susținerea producției locale de medicamente necesare în acest context (antivirale, anticoagulante, medicamente inovative”.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a precizat sâmbătă că Programul de guvernare este centrat pe măsuri de primă urgență pentru criza pandemică și că este nevoie de stabilitate.

Marți sunt programate audierile miniștrilor în comisiile parlamentare de specialitate, iar miercuri, votul în plen. Matematic, Guvernul Ciucă nu are cele 234 de voturi necesare pentru a fi învestit. PSD și USR au anunțat că nu va vota Cabinetul Ciucă.

Peste 420 de noi decese asociate COVID

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19, însă la mult mai puține teste față de zilele trecute - 34.901, față de peste 60.000 de teste făcute aproape zilnic în ultima perioadă, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de peste 20%. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 din trecut, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.874 de oacienți, conform datelor finale anunțate ieri de către autorități.

Până ieri, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.648.031 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.405.694 de pacienți au fost declarați vindecați. În aceeași perioad’, au decedat 47.751 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2.

Roma: Un șofer român a intrat cu mașina în coloana oficială a lui Joe Biden

Un șofer român în vârstă de 40 de ani a intrat cu mașina în coloana oficială a președintelui american Joe Biden, aflat la Roma într-o vizită oficială, și a tamponat una din mașinile blindate ale corpului diplomatic american, informează Corriere della Sera. În urma impactului, șoferul român a fost rănit la o mână dar nu în mod grav, conform presei italiene.

Coloana oficială a președintelui SUA e compusă din cel puțin 35 de mașini, majoritatea blindate.

Accidentul s-a produs în centrul Romei, după ce președintele american s-a întâlnit la Vatican cu papa Francisc și înaintea primirii lui Biden, la sediul palatului din Quirinale, de către președintele Italiei, Sergio Mattarella.

„Impactul a fost unul destul de violent”, susține publicația Corriere della Sera. Șoferul limuzinii americane nu a fost deloc afectat, iar coloana oficială a președintelui SUA și-a continuat drumul pe traseu.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, se află în Europa pentru două summituri importante. El a ajuns joi-noapte la Roma. Este al doilea turneu european al lui Joe Biden, de când a preluat mandatul. Prima sa oprire oficială a fost la Vatican unde a fost primit de Papa Francisc. După această vizită, Joe Biden a participat la reuniunile G20.

Vaslui: Un politician răpus de COVID ar fi avut certificat fals de vaccinare

Polițiștii din Vaslui au deschis un dosar de cercetare penală pentru infracțiunile de fals intelectual și uz de fals, după ce viceprimarul unei comune din județ a murit, fiind diagnosticat cu COVID-19, iar în spațiul public au apărut informații conform cărora bărbatul ar fi avut certificat fals de vaccinare anti-COVID. „În urma apariției în spațiul public, în mediul online, a unui material de presă referitor la decesul unui bărbat din județul Vaslui, în cursul zilei de ieri, 29 octombri, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au produs aspectele prezentate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, Bogdan Gheorghiță.

Surse judiciare au declarat că dosarul are legătură cu fostul viceprimar al comunei Drânceni, Lucian Lăcătușu, decedat în noaptea de joi spre vineri, în secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Politicianul a ajuns în stare foarte gravă la spital, după ce a stat acasă zile întregi de la contractarea virusului. Jurnaliștii de la Libertatea au scris că bărbatul apare în documentele autorităților ca fiind vaccinat, din luna mai, cu serul Johnson&Johnson, însă rudele acestuia ar fi recunoscut, în fața medicilor, că în realitate nu primise serul.

Motivul pentru care Nicușor Dan nu s-a vaccinat anti-COVID

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, precizează că nu s-a vaccinat anti-COVID pentru că în urmă cu aproximativ jumătate de an a fost infectat cu noul coronavirus, după ce fetița sa a contractat infecția la grădiniță. Edilul susține că, fiind un om care vine din mediul academic, are încredere în știință și se va vaccina. Întrebat în emisiunea Insider Politic dacă este antivaccinist, Nicușor Dan a negat vehement. „Nicidecum, nicidecum! După cum știți, sunt un om de știință, sunt un om care vine din mediul academic, care citește, se informează și ascultă de vocea științei. Mi-am vaccinat fetița. Nu m-am vaccinat pentru că am trecut prin coronavirus, mi-a adus fetița de la grădiniță. Sunt cam cinci-șase luni de atunci. Mă voi vaccina și în momentul în care mă voi vaccina o să aflați”, a afirmat Nicușor Dan în emisiunea difuzată de Prima Tv.

A murit Aurel Vainer, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România

Aurel Vainer, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, a încetat din viață, anunțul fiind făcut de ambasadorul Israelului la București David Saranga, într-o postare pe Facebook. “Am aflat cu mare tristețe vestea decesului Dr. Aurel Vainer, fost Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Deputat în Parlamentul României. Dr. Vainer a fost un lider extraordinar care a făcut eforturi neîncetate de a proteja comunitatea evreilor români și de a pune în lumină istoria și contribuția acesteia la dezvoltarea țării. De asemenea, a fost un adevărat prieten al Israelului, un om în care am găsit întotdeauna un partener de exceptie. Vom prețui mereu activitatea sa neobosită în slujba comunității evreiești, relația lui strânsă cu Israelul și contribuțiile aduse la continua aprofundare a acestei prietenii. Fie-i memoria binecuvântată!”, a scris ambasadorul pe Facebook. El a postat și o fotografie în care este alături de Vainer. Aurel Vainer avea 81 de ani și a fost deputat timp de trei mandate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.