Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: DNA îl acuză pe Tăriceanu că a luat mită 800.000 de dolari

Ziarul de Vrancea
10 ian 2021 655 vizualizări

Procurorii au mai încercat să-l ancheteze o dată în acest dosar pe fostul premier, dar s-au opus senatorii, conduși la acea dată chiar de Tăriceanu

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) solicită președintelui Klaus Iohannis să încuviințeze urmărirea penală pentru Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită. Când era ministru, Tăriceanu „ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”, arată un comunicat de presă trimis ieri de instituție. Dosarul a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

Pe 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de Tăriceanu, dar camera superioară a Parlamentului a respins atunci cererea. Procurorii susțin că între timp au adunat noi probe împotriva fostului premier.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat ieri că este vorba despre un dosar făcut pe considerente politice. „E o însăilare de presupuneri și de aberații juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă”, a declarat fostul șef al Senatului la Antena 3.

Emil Boc continuă atacurile la ministrul Sănătății

​Nu există un conflict în coaliția de guvernare, însă e nevoie de respect instituțional, a declarat ieri la RFI președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc. Primarul din Cluj-Napoca e nemulțumit de o OUG care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-COVID-19, însă fără ca documentul să prevadă și sursa de bani.

Ministrul Sănătății a declarat la Digi 24 că primăriile pot cere bani pentru centrele de vaccinare de la Ministerul Dezvoltării. Vlad Voiculescu a mai afirmat că primarul municipiului Cluj-Napoca l-ar fi putut suna pe premierul Florin Cîțu, cu care este coleg de partid. Întrebat dacă explicațiile oferite de ministrul Sănătății îl satisfac, Emil Boc a răspuns: “Categoric, nu! Aici e vorba de reguli și proceduri. Democrația în esență este un ansamblu de reguli și proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătății și indiferent de cine este președintele Asociației Municipiilor din România. Adică această abordare că trebuie problemele ridicate și rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanți doar ai unor instituții și eu și domnul ministru. De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative și prin proceduri. Or revolta primarilor și nemulțumirea majoră a fost aceea și este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitații, se pot întreprinde acțiuni administrative concrete, nu poveștile sau discuțiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătății spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaționalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administrației publice locale. Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administrațiilor locale, administrații cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătății, sarcini, fără să se aloce resurse financiare. Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziționarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare și a altor lucruri, care iarăși se ridică la niște cheltuieli destul de ridicate”.

Emil Boc a precizat că nu este vorba de un conflict în coaliția de guvernare, ci de o chestiune de respect între instituțiile statului: “Cine privește această dispută în termeni de război în coaliție, de conflict personal, exclus, aici nu este vorba nici de un război, nici de un conflict, e vorba de respect instituțional. Fiecare să-și facă datoria conform legii”. Ministrul Sănătății a afirmat că banii pentru organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID-19 există la Ministerul Dezvoltării. Președintele Asociației Municipiilor din România a atras atenția că acest lucru nu este specificat în textul OUG.

Scandal în UDMR:

Un deputat a promis că demisionează după alegeri, iar acum s-a răzgândit

UDMR așteaptă ca deputatul său din județul Maramureș, Norbert Apjok să-și depună demisia din parlament. Declarația a fost făcută de președintele Uniunii, Hunor Kelemen, portalului Maszol.ro, care discută de câteva zile faptul că Norbert Apjok a obținut mandatul de deputat fără să îndeplinească condițiile stabilite de UDMR. Anul trecut, Uniunea a impus candidaților săi condiția de a avea studii superioare. Norbert Apjok (31 ani) a atașat la candidatura sa diploma obținută la un curs de comerț electronic din Anglia, despre care a afirmat că i s-a spus că este un curs de studii superioare.

De altfel, în biografia sa publicată pe site-ul Camerei Deputaților, Apjok a specificat ca ultimul nivel de studiu absolvirea Liceului Németh László din Baia Mare. Politicianul băimărean, care și-a început al doilea mandat de deputat, a trimis prezidiului UDMR, cu patru zile înaintea alegerilor parlamentare din decembrie, o declarație în care a precizat că – în cazul alegerii sale – va renunța la mandatul de deputat. Două zile mai târziu a și înregistrat cererea de demisie la organizația teritorială a UDMR. La scrutinul parlamentar însă UDMR a obținut un loc de deputat în județul Maramureș care, potrivit legii, îi revine persoanei care conduce lista candidaților în județul respectiv.

În continuare, Hunor Kelemen i-a cerut lui Norbert Apjok să accepte mandatul, să voteze noul guvern și apoi să-și depună mandatul până la sfârșitul anului 2020. Într-o postare publicată joi pe pagina sa de socializare, deputatul a invocat faptul că nu a primit răspuns la cererea de demisie înregistrată în 3 decembrie, de aceea a depus jurământul de deputat și consideră o datorie morală să-și continue activitatea de deputat în folosul comunității maghiare din județul Maramureș.

În declarația dată portalului Maszol.ro, Hunor Kelemen a precizat că în momentul în care s-a aflat că diploma lui Norbert Apjok nu poate fi considerată valabilă, numele acestuia figura deja pe buletinele de vot, de aceea au convenit ca – în cazul intrării sale în parlament – să-și depună mandatul. “Aștept în continuare demisia lui, am încredere că se va răzgândi, pentru că el este cel care a greșit, nu altcineva. Cazul lui este fără precedent”, a declarat Hunor Kelemen.

Accident cu trei morți pe A1, în apropiere de Sibiu

Trei persoane au decedat și una a fost rănită grav ieri, pe A1, în apropiere de Sibiu, după ce un autoturism a lovit din spate un utilaj de deszăpezire. “Pe Autostrada A1 pe sensul Deva către Sibiu, la kilometrul 270, în zona localității Săliște, județul Sibiu, un autoturism a lovit din spate un utilaj de deszăpezire, în urma impactului rezultând trei persoane decedate și una rănită grav”, a anunțat Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române.

Trei sferturi dintre profesori și părinți consideră necesară redeschiderea școlilor

Trei sferturi dintre profesori și părinți și peste jumătate dintre copii consideră necesară redeschiderea școlilor, potrivit unui sondaj derulat de organizația Salvați Copiii. Cei mai mulți dintre părinți (78,4%) și profesori (73,1%) consideră că elevii trebuie să revină cât mai curând în băncile școlii, unde e nevoie de o regândire a programei școlare (80,9%) și de măsuri de educație remedială (43,7%), potrivit unui sondaj de opinie derulat de Organizația Salvați Copiii pe parcursul lunii decembrie. În ceea ce-i privește pe copii, 56,8% dintre ei se declară în favoarea redeschiderii școlilor.

În privința revenirii la școală, datele complete ale anchetei online relevă că: 56,8% dintre elevi se pronunță în favoarea redeschiderii școlilor, în vreme ce 23,5% preferă menținerea formatului online; 78,4% dintre părinți consideră necesară redeschiderea școlilor, în vreme ce doar 12,7% spun că preferă ca școala să fie menținută online; doar 14,2% dintre profesori consideră că școala trebuie să rămână online, în vreme ce 73,1% dintre cadrele didactice consideră necesară revenirea în bănci. Restul se declară nehotărâți.

Organizația Salvați Copiii a solicitat Guvernului României să mențină deschise toate unitățile de învățământ preșcolar și clasele 0 - 4, asigurând totodată măsurile de siguranță și materialele sanitare (măști, dezinfectanți etc.) necesare pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în școală și în comunitate și aplicând scenariul galben ori verde, în funcție de gradul de aglomerare a grupelor de copii la clasă.

Patriarhia a trimis „informări” despre vaccinare

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a afirmat ieri că un material informativ referitor la vaccinarea împotriva COVID-19 a fost transmis tuturor ierarhilor români ortodocși, opțiunea pentru vaccinare trebuind însă a se configura “în cadrul unei serioase informări”. “Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să îi protejeze sănătatea personală și pe a celor din jur. Scopul este, desigur, ca informarea să se facă ierarhic și ca informația să ajungă la toți credincioșii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Cu două zile în urmă, Papa Francisc a anunțat că se va vaccina imediat ce îi va veni rândul. Papa a spus: „Dintr-o perspectivă etică, cred că toată lumea ar trebui să se vaccineze. Este decizia etică pentru că pariezi cu sănătatea ta, cu viața ta, dar pariezi și cu viața celor din jurul tău”.

Un cunoscut DJ francez, găsit mort într-o cameră de hotel din Argeș

Cunoscutul DJ francez Pascal di Fazio a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Pitești, primele cercetări indicând că nu există suspiciuni cu privire la împrejurările producerii decesului. Potrivit unor surse judiciare, francezul în vârstă de 62 de ani se cazase duminică dimineață la Pitești, iar trupul neînsuflețit a fost găsit de un angajat al hotelului în cursul serii, în camera care era încuiată din interior. Pe corp nu au fost observate urme de violență, decesul survenind, cel mai probabil, din cauze medicale. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cauzelor exacte ale morții. Zeci de mesaje de adio ale prietenilor din România au fost postate pe pagina de Facebook a celui care era cunoscut ca DJ Pascal.

Amenzi pentru medicul de gardă și asistenta de la Spitalul Corabia

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că DSP Olt a încheiat, ieri dimineața, controlul efectuat la Spitalul Orășenesc Corabia, după ce online au apărut imagini cu un pacient filmat stând pe jos și cerând ajutor, medicul de gardă și asistenta medicală fiind amendați contravențional. “Am văzut și eu imaginile de la Spitalul Orășenesc din Corabia și am cerut aseară trimiterea de îndată a unei echipe de control la fața locului pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate. Verificarea echipei de control a DSP s-a încheiat astăzi dimineață la orele 02,00 și a fost înaintată Corpului de Control al ministrului Sănătății”, a scris Voiculescu, pe Facebook.

Potrivit ministrului, medicul de gardă a primit amendă contravențională în valoare de 6.000 lei pentru “refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU”, asistenta medicală - 3.000 lei pentru “nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”, iar unitatea sanitară a fost sancționată cu avertisment.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni (11 - 24 ianuarie) o vreme în răcire accentuată în întreaga țară, chiar geroasă, cu valori termice minime ce vor coborî până la -18 grade Celsius, în Transilvania, dar și cu precipitații ce se vor semnala în aproape tot intervalul analizat. Pentru regiunea Moldovei, până pe 14 ianuarie, pe fondul nebulozității persistente, nu se vor înregistra variații termice semnificative. Media valorilor maxime va fi de 0 - 1 grad, iar minimele vor fi de aproximativ -3 grade. Vremea va deveni rece în perioada 15 - 20 ianuarie, geroasă în timpul nopților, cu maxime la nivelul regiunii cuprinse între -8 și -4 grade, respectiv minime, în general, între -15 și -10 grade. Tendința vremii va fi de încălzire la începutul celei de-a treia decade, când temperaturile vor fi apropiate de cele normale, cu valori medii de la -3 la -2 grade pentru maxime, dar și de la -10 până la -7 grade pentru cele minime. Se vor semnala precipitații, local însemnate cantitativ la începutul intervalului, apoi temporar până în 15 ianuarie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă.

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, își încheie mandatul în România

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, își încheie mandatul în România. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat ieri că ministrul Bogdan Aurescu l-a primit pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun, fără a menționa data de la care Zuckerman ar urma să plece din România. Adrian Zuckerman a fost confirmat în funcție de Senatul american în 20 noiembrie 2019, el fiind nominalizat de către Donald Trump. Zuckerman l-a înlocuit la București pe Hans Klemm, care a fost ambasadorul SUA în România din 21 septembrie 2015.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.