Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum văd liberalii modificarea Constituției

Ziarul de Vrancea
24 iun 2019 1164 vizualizări

OUG pot fi contestate la CCR și de președinte și de ICCJ, condamnații definitiv nu pot candida, iar legile Justiției nu pot fi reglementate prin OUG, se arată în modificările propuse de PNL n liberalii au împrumutat de la USR și proiectul “fără penali în funcții publice”

Proiectul PNL de revizuire a Constituției prevede că pot sesiza neconstituționalitatea ordonanțelor de urgență și președintele României sau Înalta Curte de Casație și Justiție și conține interdicții privind amnistia și grațierea colectivă. Conform PNL, temele de interes național validate prin referendumul din 26 mai cu incidență asupra dispozițiilor constituționale sunt următoarele: interzicerea amnistiei și a grațierii pentru fapte de corupție; interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare. “Corelativ, se impune includerea în propunerea legislativă de revizuire a reglementării referitoare la interzicerea dreptului de a fi ales în cazul persoanelor care sunt condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, textul normativ propus fiind o preluare a inițiativei cetățenești avizată de Curtea Constituțională și aflată în procedură parlamentară pentru dezbatere și adoptare. Preluarea acesteia în prezenta inițiativă de revizuire permite parcurgerea unui proces legislativ unitar și organizarea unui singur referendum de aprobare a revizuirii Constituției”, precizează liberalii. O altă temă este extinderea dreptului de a sesiza neconstituționalitatea ordonanțelor de urgență și de către Președintele României sau de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Proiectul integrează inițiativa privind integritatea în funcțiile publice, cuprinsă în Pactul de la Cotroceni.

Un alt articol constituțional modificat este articolul 74, privind „Inițiativa legislativă”. Alineatul care prevede că “nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea” este completat cu formularea : “Nu pot face obiectul inițiativei legislative a deputaților sau a senatorilor amnistia și grațierea colectivă, cu privire la faptele de corupție”.

Proiectul de revizuire pentru transpunerea Referendumului a fost aprobat de Biroul Executiv al PNL, fiind mandatați liderii de grup pentru a-l discuta cu celelalte formațiuni de Opoziție, astfel încât să poată fi înregistrat în procedură legislativă, fiind necesară susținerea a o pătrime din numărul deputaților sau senatorilor. Revizuirea Constituției poate fi inițiată de Președintele României la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum.

“Oameni noi în politică”, prin filtrul Parlamentului

Pe de altă parte, USR a anunțat ieri că va transpune într-un proiect de lege depus în Parlament prevederile cuprinse în inițiativa civică “Oameni noi în politică”, “care a fost blocată la CCR din cauza primarilor”. Potrivit USR, motivarea deciziei CCR de invalidare a inițiativei “Oameni noi în politică” arată că cel mai mare proiect civic de reformă electorală din istoria României a fost blocat, pe de o parte, de reaua-credință a primarilor sau de incompetența unor funcționari din primării, iar, pe de altă parte, de judecătorii CCR, care și-au arogat, peste lege, atribuția de reatestare a semnăturilor. “Lansăm, în acest sens, un apel către celelalte partide parlamentare să sprijine acest demers, susținut de 27 de organizații civice și peste 140.000 de români cu drept de vot”, a declarat președintele USR, Dan Barna. Potrivit sursei citate, motivele invocate de CCR pentru invalidarea unor semnături țin exclusiv de primării, de la lipsa unor ștampile pe listele cu semnături la absența unor informații despre persoanele care au atestat semnăturile la primării. Una dintre prevederile cuprinse în inițiativa “Oameni noi în politică”, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, face deja subiectul unui proiect de lege, depus la începutul lunii mai și inițiat de deputatul USR Tudor Benga și senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail și Nicu Fălcoi. Proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social și se află în dezbaterea comisiilor de specialitate de la Senat. O altă prevedere, referitoare la creșterea numărului de parlamentari care să-i reprezinte pe românii din Diaspora, a fost, de asemenea, inclusă într-un proiect de lege inițiat de USR. Este vorba de proiectul potrivit căruia Diaspora ar urma să fie reprezentată de 4 senatori și 10 deputați (în loc de 2 senatori și 4 deputați, cum este în prezent). “Inițiativa a fost însă respinsă în Senat de majoritatea PSD-ALDE, iar acum este blocată în Camera Deputaților”, amintește USR. Uniunea a depus, totodată, un proiect de lege de reducere a numărului de semnături necesare pentru înscrierea unei candidaturi.

GRECO: Percepția privind nivelul redus al corupției, înșelătoare

Percepția publică privind un nivel redus al corupție în anumite țări ar putea fi înșelătoare, arată GRECO într-un raport publicat ieri, care face referire și la seria de recomandări adresate unor țări precum România și Polonia. În raportul său anual, GRECO analizează măsurile pe care le-au luat cele 49 de state membre împotriva corupției în 2018, în special în privința parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. “Corupția are consecințe devastatoare pentru drepturile omului, pentru democrație și statul de drept. Statele membre au făcut progrese pentru a adopta măsuri prin care să prevină și să combată corupția, însă multe altele rămân de făcut. Recomandările GRECO nu sunt opționale. Guvernele, parlamentarii și alte autorități naționale trebuie să își arate angajamentul în lupta împotriva corupției prin implementarea deplină a recomandărilor GRECO”, a declarat Thorbjørn Jagland, secretarul general la Consiliul Europei.

Marin Mrcela, președintele GRECO, a declarat că “nicio țară nu este imună la corupție. Toate țările, indiferent de poziția lor pe indexul de percepție, sunt obligate să ia măsuri concrete pentru a preveni și combate corupția”. În cazul României, raportul GRECO notează că a fost făcută o serie de recomandări privind reformele justiției. “GRECO este de asemenea îngrijorat de obiectivele unor anumite amendamente la unele proiecte de drept penal și la procesul legislativ inițiat în decembrie 2017 și la potențialul acestora de a avea un impact negativ asupra eforturilor țării privind anticorupția”, se arată în raport. Instituția anunță că urmează să analizeze implementare recomandărilor de către România în iunie 2019. În momentul de față, România se află printre țările cu numărul cel mai mare de recomandări GRECO neimplementate sau implementate doar parțial.

Părinții adoptivi ai Sorinei cer o altă instanță: “Să nu fim linșați”

Părinții adoptivi ai fetiței de 8 ani din Baia de Aramă cer procurorului general Bogdan Licu strămutarea judecării ordonanței președințiale de la Mehedinți departe de zona Craiova, de teamă că vor fi linșați și pentru a evita un „scandal monstruos la Tribunalul Mehedinți”. „Având în vedere manifestațiile care au loc zilnic în ultimele zile în fața tuturor instituțiilor publice, fiind iminentă o asemenea manifestație și în fața Tribunalului Mehedinți, vă solicităm respectuos să formulați o cerere de strămutare către un tribunal aflat la o distanță mai mare de zona Baia de Arama - Craiova. Conform art. 140 alin 3 Cod de procedură civilă: Constituie motiv de siguranță publică împrejurările excepționale care presupun că judecata procesului la instanța competentă ar putea conduce la tulburarea ordinii publice”, se arată în scrisoarea soților Săcărin. Aceștia cer strămutarea pentru a nu fi linșați public când își „susțin drepturile” și pentru evitarea „unui scandal monstruos la Tribunalul Mehedinți”. Procurorul general Bogdan Licu a transmis, luni, o ordonanță Tribunalului Mehedinți prin care a cerut interzicerea părăsirii teritoriului României de către fetița de 8 ani și una Curții de Apel Craiova prin care cere revizuirea sentinței de încuviințare a adopției internaționale a minorei.

“Omul rușilor” vrea șefia PSD

Deputatul Liviu Pleșoianu și-a depus ieri candidatura pentru șefia PSD, devenind primul contracandidat al Vioricăi Dăncilă pentru aceasta funcție. Pleșoianu, cel mai promovat lider PSD de către propaganda Kremlinului, acuză însă că s-ar încerca blocarea demersului său. Întrebat dacă este de părere că Viorica Dăncilă se află în spatele acestor inițiative de blocare a unor candidaturi, Pleșoianu a răspuns: “Nu știu, doamna Dăncilă a spus că vrea să fie democrație în partid, eu îmi doresc un singur lucru, îmi doresc să ajung la acest congres și să vorbesc, în numele milioanelor de oameni care ne votează și care nu pot să înțeleagă cum este posibil ca un om care până pe 26 mai se exprima într-un sens, după 26 mai se exprimă în cu totul alt sens”. Liviu Pleșoianu și-a anunțat și intenția de a fi sondat, în vederea desemnării prezidențiabilului din partea PSD.

Bărbat, dus la spital după ce a fost “bătut” de un coș de gunoi

Un bărbat din municipiul Arad a fost dus la spital, după ce a lovit cu piciorul un coș de gunoi din centrul orașului, el fiind înainte amendat cu 200 de lei de către polițiștii locali, care l-au surprins când distrugea coșul. Bărbatul, care are 40 de ani, s-a enervat în urma unei altercații cu alt bărbat, el doborând cu piciorul un coș de gunoi de pe trotuar, moment observat de un echipaj de polițiști locali. “Un arădean enervat peste măsură în urma unei altercații a fost amendat după ce s-a răzbunat pe primul coș de gunoi care i-a ieșit în cale, doborându-l la pământ cu piciorul. Incidentul s-a petrecut pe bulevardul Revoluției și s-a soldat cu o amendă contravențională de 200 de lei. Pentru ca ghinionul să îi fie maxim, bărbatul nervos s-a ales și cu o entorsă în urma contactului cu coșul de gunoi, motiv pentru care a fost transportat, pentru îngrijiri medicale, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad”, a precizat Poliția Locală Arad. Medicii i-au pus piciorul în ghips bărbatului și l-au lăsat să plece acasă.

Cum va fi vremea în regiunea Moldovei în următoarele două săptămâni

Disconfortul termic va rămâne accentuat pe durata următoarelor două săptămâni, când temperaturile maxime vor trece frecvent de 30 de grade în aproape toate regiunile, dar manifestările specifice instabilității atmosferice se vor semnala în anumite intervale, reiese din estimările publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabile pentru perioada 24 iunie - 7 iulie. În Moldova, până în data de 27 iunie, media temperaturilor maxime va fi 31 - 33 de grade, după care va urma o scădere termică, ce va determina la sfârșitul lunii iunie o medie în jurul a 24 de grade. Ulterior, temperatura aerului va crește din nou, iar până la finalul intervalului de prognoză temperaturile maxime vor avea în medie valori de 28 - 30 de grade. Media temperaturilor minime va avea o evoluție similară, cea mai ridicată medie va fi de 19 grade, în jurul datei de 28 iunie, iar cea mai mică de 12 grade, în ultima dimineață a lunii iunie și în prima din luna iulie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai mare la începutul primei săptămâni și din nou spre sfârșitul intervalului.

Cristian David, achitat definitiv, după o primă condamnare la 5 ani de închisoare

Cristian David, fost ministru de Interne în guvernul Tăriceanu, a fost achitat definitiv ieri în procesul de corupție, după ce primise în primă instanță o condamnare la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență. El a făcut și arest preventiv în 2015. Decizia a fost luată de completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul a fost instrumentat de DNA.

David fusese condamnat la 5 ani de închisoare în 2017, când magistrații au decis și confiscarea sumei de 500.000 de euro ce ar fi reprezentat mita primită. Cristian David a fost trimis în judecată de DNA în 16 iulie iulie 2015, alături de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Nițescu, fostul șef de cabinet al lui David, și Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău la data comiterii faptei. În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Nițescu, Cristian David a pretins, iar, în luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denunțător, beneficiar al unor drepturi litigioase.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.