Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum a fost prins Oprescu

Ziarul de Vrancea
17 mai 2022 1075 vizualizări

Fostul primar stătea într-o zonă exclusivistă din Atena și ar fi vrut să plece spre o insulă din Marea Egee

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, condamnat la peste 10 ani de închisoare, a fost prins în Atena, în timp ce ar fi încercat să plece spre o insulă din Marea Egee.

Într-o intervenție la Digi24, medicul Nikos Koudounis a relatat detalii despre arestarea fostului primar. Oprescu ar fi fost prins în regiunea Glyfada, o regiune bogată din sudul Atenei. „Această știre este pe prima pagină în Grecia. Domnul Sorin Oprescu se află la ora actuală la sediul central al poliției din Atena. El a fost arestat ieri (n.r. – marți) în regiunea Glyfada, o regiune bogată din sudul Atenei. Acolo este deschiderea către Marea Egee. Se spune că urma să plece spre o insulă din Grecia și după, în altă parte. Sub nicio formă nu a vrut să stea în Atena. Acum poliția caută să afle cine l-a ajutat să intre în țară, unde a astat în Atena, cine l-a invitat la această casă unde a fost prins. Ultima știre este că a invocat și o problemă de sănătate astfel încât să nu fie extrădat curând în România”, a povestit Nikos Koudounis.

În Glyfada ar locui cei mai bogați oameni din Grecia, însă este o zonă atent monitorizată. „Glyfada este la 15 minute de centrul Atenei, este zona în care poți foarte ușor închiria o mică navă și să pleci ușor, în 15-20 de minute să fii la primele insule de Marea Egee. Acolo stau cei mai bogați, precum fotbaliști cunoscuți, cântăreți, modele. Este o zonă în care trebuie să ai destul de mulți bani pentru a închiria sau pentru a sta acolo. Cineva l-a ajutat ca să poată să stea acolo. Nu închiriase nimic. Poliția caută cine l-a ajutat și precum ce voia să facă de acolo. Să stai acolo definitiv este greu, pentru că te va găsi poliția fiind o zonă foarte bine supravegheată”, a mai spus Koudounis.

Sorin Oprescu rămâne în arest în Grecia, până când va fi luată o decizie în privința extrădării lui în România. Oprescu a fost chemat ieri dimineață în fața unei instanțe care l-a întrebat dacă vrea să se întoarcă în România, iar acesta a refuzat. În aceste condiții, judecătorul a decis ca fostul edil să rămână în arest. Decizia rămâne valabilă până când se va întruni comisia care va judeca cererea de extrădare a lui Oprescu în România.

Elena Udrea i-a „fermecat” din nou pe judecătorii bulgari

Curtea de Apel din Sofia a amânat din nou, ieri, decizia privind extrădarea în România a Elenei Udrea. Judecătorii bulgari au stabilit ca noul termen să fie 8 iunie.

Elena Udrea trebuia să afle miercuri dacă va fi adusă în România, ca să execute condamnarea la 6 ani de închisoare, în dosarul Gala Bute.

Ea este de mai mult de o lună în arest în Bulgaria, iar o instanță s-a pronunțat deja, în 19 aprilie, în favoarea extrădării. Elena Udrea a făcut contestație, care trebuia să se judece ieri, dar procesul a fost amânat din nou pentru 8 iunie.

La termenul de ieri, Elena Udrea a cerut ca să fie audiat un expert care cunoaște condițiile din penitenciarele din România. În timpul procesului, Udrea a contestat condițiile de detenție din România și a spus chiar că a fost amenințată în închisoare. Ea și-a exprimat dorința ori de a rămâne în detenție în Bulgaria ori de a primi azil politic în Grecia.

Maia Sandu, în Parlamentul European: Locul Moldovei este în UE

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a susținut miercuri un discurs în Parlamentul European. Ea a făcut apel la țările UE să susțină aspirațiile europene ale țării sale și a adăugat că Republica Moldova va sprijini mereu suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Sandu a mai precizat că Guvernul moldovean caută o soluție pașnică pentru rezolvarea conflictului transnistrean, eliminând amenințarea ca Republica Moldova să fie atrasă în război. Ea mai menționat că aderarea la UE este singura cale de urmat, Chișinăul aparținând Uniunii Europene.

Șefa statului a vorbit și despre reformarea instituțiilor și despre aderarea la Uniunea Europeană, cu mențiunea că “instanțele devin mai curate, procesele devin mai profesioniste”.

“Acordarea statutului de țară candidat pentru Moldova este decizia cea bună. Noi aparținem UE, suntem o țară europeană cu o limbă și o istorie europeană, cu un sistem politic european. Noi aparținem Uniunii Europene. Pentru noi, acest statut de membru al UE este luminița de la capătul tunelului în aceste momente dificile. Un obiectiv clar și un mesaj puternic pentru a mobiliza pe toată lumea”, a conchis ea.

Drulă, despre modificările la Codul Rutier: Au măcelărit legea

Cătălin Drulă a reacționat ieri la modificările aduse marți Codului Rutier. Președintele interimar al USR spune că social-democrații și liberalii au făcut praf legea care reglementează cadrul rutier. „Ieri, în Comisia de transporturi pe care o conduc, a fost show PSD-PNL-UDMR pe tema modificărilor la Codul Rutier făcute de guvernul Ciucă recent. Legea au măcelărit-o. Au băgat înapoi toate portițele și șmecheriile de scăpat cu carnetul pentru toți cei care încalcă grav regulile de circulație. În țara cu cei mai mulți morți din accidente rutiere din UE. În țara unde șmecherii cu legitimație, girofar și bolizi vor impunitate. Lucian Bode, care trebuia să fie prezent în calitate de ministru sau să delege un secretar de stat, a lipsit. O doamnă comisar-șef a încercat fără succes să țină piept șmecheriei, explicând de ce e nevoie de închiderea portițelor”, a explicat Cătălin Drulă.

El spune că se așteaptă ca, după acest episod, Lucian Bode să fie demis de urgență. „A fost show. Pesediștii cot la cot cu peneliștii au făcut praf ministerul lui Bode de parcă nu ei ar fi împreună la guvernare. La ce cuvinte s-au spus de către deputații majorității, m-aș aștepta ca Bode să fie demis de urgență. L-am chemat la comisie pe ministrul Bode pentru a da explicații asupra activității sale în fața colegilor săi de guvernare. Și să înțelegem dacă coaliția asta vrea reguli de circulație europene sau șmecherie post-sovietică pe drumuri”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Polițiștii au pus ochii pe mafia gunoaielor

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj au efectuat ieri 27 de percheziții domiciliare în 9 județe și în municipiul București într-un dosar privind colectarea și reciclarea deșeurilor, prejudiciul creat fiind de aproximativ 4,7 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al IPJ Gorj, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, efectuează 27 de percheziții domiciliare, în județele Gorj, Giurgiu, Timiș, Alba, Suceava, Neamț, Iași, Olt, Dolj, Sibiu și municipiul București, în vederea documentării activității infracționale a unor agenți economici și persoane fizice, care desfășoară activități de colectare și reciclare de deșeuri. „Perchezițiile se derulează la sediile și punctele de lucru ale mai multor agenți economici, precum și la domiciliile unor persoane fizice, care, începând cu anul 2017 și până în prezent, ar fi dezvoltat un sistem de fraudare și inducere în eroare a operatorilor implicați în mecanismul de transfer al responsabilității stabilite în sarcina producătorilor de deșeuri din ambalaje, cauzând un prejudiciu de aproximativ 4.700.000 de lei”, au informat reprezentanții IPJ Gorj.

CCR a admis sesizarea USR pe Codul Comunicațiilor

Curtea Constituțională a admis, ieri, sesizarea USR pe Codul Comunicațiilor, „ceea ce confirmă că PSD și PNL au încercat să infiltreze un abuz într-o lege extrem de importantă pentru România”, arată un comunicat de presă al partidului. Prin urmare, legea este neconstituțională. „Am învins casta epoleților la Curtea Constituțională. Accesul necontrolat al serviciilor secrete la informații stocate pe servere din România nu va exista. Astăzi, democrația și drepturile individuale au bătut sistemul. Astăzi, vedem diferența dintre un partid cu valori autentic democratice și liberale și o coaliție care consideră că visele unor purtători de epoleți sunt mai importante decât libertatea și dreptul la viață privată al oamenilor. Niciodată USR nu va abdica de la principiile civile, care ne-au ghidat întreaga activitate politică”, a declarat Cătălin Drulă, președintele interimar al USR.

 USR a sesizat Curtea Constituțională cu privire la prevederea din Codul comunicațiilor electronice prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligația să furnizeze conținutul criptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii organelor de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale.

 USR a argumentat în sesizare că această prevedere introdusă parșiv în proiectul de lege încalcă mai multe principii constituționale: al legalității, securității juridice, clarității și previzibilității legii și ocrotirii vieții private.

Fetița de 5 ani supusă unui transplant de ficat a murit

Fetița de 5 ani supusă la sfârșitul lunii aprilie unui transplant de ficat la Institutul Fundeni din Capitală a murit. “Fetița care a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie a decedat în seara zilei de 17 mai, ora 20:40, în urma complicațiilor postoperatorii apărute in ultimele zile”, a transmis ieri Institutul Fundeni.

Fetița a fost supusă unui transplant hepatic în 30 aprilie, primind o porțiune de ficat de la un tânăr de 17 ani intrat în moarte cerebrală. Luni, medicii au anunțat că, după o perioadă cu evoluție favorabilă, starea clinică a fetiței s-a agravat, ceea ce a făcut necesară o altă intervenție chirurgicală, identificându-se “complicații ale anastomozei biliare”, care au fost corectate. Marți, reprezentanții Institutului Fundeni au transmis că starea sa se menține extrem de critică, necesitând în continuare măsuri susținute de terapie intensivă.

Argeș: Tânăr, reținut pentru omor în cazul bărbatului găsit mort într-un râu

Polițiștii și procurorii argeșeni au reținut, sub acuzația de omor, un tânăr de 19 ani, principal suspect în cazul bărbatului de 30 de ani al cărui trup a fost găsit în apele unui râu, la două zile de la dispariția sa. Suspectul a recunoscut că l-a împins pe bărbat în apă, după ce acesta a avut relații intime cu unul dintre prietenii săi, minor.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că bărbatul de 30 de ani, dispărut de acasă s-a întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, cu tânărul de 19 ani din Brașov și cu doi prieteni ai acestuia în localitatea Domnești, unde au băut împreună la un bar. Cei trei lucrau la Domnești ca îngrijitori de animale. Ulterior, cei patru au mers sub un pod din comună, unde bărbatul de 30 de ani a avut relații sexuale cu un prieten minor al tânărului de 19 ani din Brașov. Când a constatat acest lucru, tânărul de 19 ani s-a enervat, l-a lovit cu palmele, iar apoi l-a alergat pe bărbatul din Corbi, iar când l-a prins l-a aruncat în apele râului Doamnei, unde a și fost găsit trupul neînsuflețit.

 Imaginile surprinse de o cameră de supraveghere îi arată pe cei patru mergând spre pod, iar o perioadă mai târziu, doar trei se întorc în localitate.

 La audieri, atât suspectul cât și prietenii acestuia au recunoscut că bărbatul de 30 de ani a fost aruncat în apă.

Numirile lui Licu și Scântei ca judecători la CCR, constituționale

Curtea Constituțională a României a respins, ieri, sesizările USR cu privire la numirile lui Bogdan Licu și Iulianei Scântei în funcțiile de judecător la CCR.

USR a sesizat CCR cu privire la hotărârea Camerei Deputaților prin care Bogdan Licu este numit judecător la CCR, pe motiv că acesta nu îndeplinește criteriul constituțional al pregătirii juridice superioare, deoarece dosarul de candidatură nu a conținut diploma de licență.

În sesizare se menționa și că din dosarul de candidatură au lipsit și alte documente, precum cazierul judiciar și declarația de necolaborare cu Securitatea și cu actualele servicii de informații. “Nici măcar o copie după cartea de identitate nu s-a sinchisit candidatul PSD să furnizeze în dosarul de candidatură”, susținea USR.

USR a depus la Curtea Constituțională și o sesizare asupra hotărârii Senatului prin care Iuliana Scântei a fost numită judecător la CCR.

AEP: 47 de români vor candida la alegerile locale din Italia

47 de cetățeni români, rezidenți în Italia, au solicitat adeverințe pentru a candida la alegerile locale din această țară, a anunțat, miercuri, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), 39 dintre aceștia fiind femei și 8 bărbați.

Adeverințele eliberate de AEP atestă faptul că, potrivit evidențelor autorităților române, solicitanții nu au nicio interdicție în ceea ce privește exercitarea drepturilor electorale și nici nu se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive prin care să fi fost condamnați la pierderea drepturilor electorale.

Din cei 47 de potențiali candidați români la alegerile locale din Italia, 39 sunt femei și 8 sunt bărbați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.