Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE CSM solicită Guvernului să abroge OUG 7

Ziarul de Vrancea
24 feb 2019 492 vizualizări

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi n o curte de apel a declanșat procedura de revocare din CSM a șefei Consiliului, considerată o apropiată a PSD n Dăncilă nu vrea să renunțe la ordonanță

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, ieri, să transmită Guvernului solicitarea privind abrogarea OUG 7/ 2019. “Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unei solicitări către Guvernul României în vederea abrogării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.7/2019, cu excepția dispozițiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii. (majoritate: 12 voturi DA, 3 voturi NU, 1 vot NUL)”, a transmis, ieri, CSM.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că nu se va renunța la OUG 7 care a schimbat legile justiției, deși unele lucruri care au creat nemulțumire, dacă sunt bine argumentate, ar putea fi modificate.

Premierul Viorica Dăncilă a invitat reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discuții privind legile justiției. Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația “Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația “Inițiativa pentru Justiție” au precizat că independența justiției nu se negociază și că orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză.

Cele trei asociații au făcut apel la CSM să nu trimită reprezentanți la discuția propusă de către premierul Viorica Dăncilă.

Curtea de Apel Brașov a inițiat procedura de revocare a Liei Savonea din funcția de membru al CSM

Curtea de Apel Brașov a decis, cu majoritate de voturi, inițierea procedurii de revocare a Liei Savonea din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, au declarat, pentru HotNews.ro, surse apropiate dosarului. Conform surselor citate, decizia a fost luată de Adunarea Generală de la Curtea de Apel Brașov cu majoritate de voturi și urmează să fie trimisă celorlalte curți de apel din țară. De asemenea, în unanimitate s-a votat o declarație prin care magistrații Curții de Apel Brașov își exprimă dezacordul față de Ordonanța 7, prin care sunt modificate cele trei legi ale justiției.

Solicitarea de revocare a unui membru CSM poate fi inițiată de cel puțin două treimi din numărul adunărilor generale de la nivelul instanțelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior al Magistraturii a cărui revocare se solicită.

Practic, demersul ar trebui sprijinit de două treimi din cele 15 curți de apel din țară. Ulterior, solicitarea se trimite CSM, ce dispune efectuarea de verificări de către Inspecția Judiciară, care întocmește un raport. Verificările trebuie efectuate în termen de cel mult 90 de zile de la data sesizării Inspecției Judiciare. Inspectorul-șef poate dispune prelungirea termenului de efectuare a verificărilor dacă există motive întemeiate care justifică această măsură. Pasul următor este că raportul întocmit de Inspecția Judiciară se transmite CSM, care îl va comunica magistratului vizat. Împotriva raportului, judecătorul sau procurorul poate formula obiecții în termen de 30 de zile de la comunicare. Raportul definitiv se comunică pentru dezbatere adunărilor generale de la nivelul instanțelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul CSM. Dacă 2/3 din numărul voturilor valabil exprimate de judecătorii sau procurorii întruniți în adunările generale ale instanțelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul CS vizat de procedură sunt în sensul menținerii solicitării de revocare, CSM ia act de hotărârile adunărilor generale.

Timmermans o critică pe Dăncilă într-o scrisoare

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care îi cere clarificări privind cele două ordonanțe de urgență pe justiție adoptate săptămâna trecută și își exprimă “dezamăgirea” că în întâlnirea pe care au avut-o în 7 februarie, la Bruxelles, nu i-a spus despre intenția de adoptare a acestora. Oficialul european îi transmite premierului Dăncilă că “acum devine chiar urgentă” reluarea procesului de reforme în justiție și să se abțină de la orice măsuri care să răstoarne progresul realizat în ultimii ani. Scrisoarea prim-vicepreședintele Comisiei Europene, intrată în posesia HotNews.ro, este datată 22 februarie, iar oficialul european se declară surprins și dezamăgit de adoptarea ultimelor două ordonanțe de urgență, despre care nu a fost informat, deși s-a întâlnit cu premierul în 7 februarie.

DIICOT își suspendă activitatea între orele 08-12 în fiecare zi

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la excepția de neconstituționalitate a OUG de modificare a legilor justiției. În sesizare, procurorul general invocă: absența situației extraordinare, subrogarea Guvernului în prerogativele constituționale ale Parlamentului, încălcarea atribuțiilor constituționale ale CSM, prejudicierea statutului constituțional al procurorilor, lipsa de previzibilitate, afectarea instituțiilor fundamentale. Și USR a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu OUG de modificare a legilor justiției, Victor Ciorbea transmițând că va oferi un răspuns rapid.

DIICOT își suspendă activitatea între orele 08-12 în fiecare zi, în intervalul 02.-08.03.2019, în semn de protest față de OUG 7. În acest interval vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suportă amânare. Ei spun că OUG afectează stabilitatea sistemului de justiție, fiind a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a “legilor justiției”.

Instanța supremă anulează condamnarea fostului ministru Niță

Instanța supremă a admis ieri o contestație depusă de fostul ministru al Energiei Constantin Niță și a dispus anularea condamnării de 4 ani închisoare cu executare primită de acesta într-un dosar de trafic de influență. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca procesul lui Niță, aflat în faza de apel, să se rejudece pe data de 15 aprilie.

Este a doua contestație în anulare admisă de Instanța supremă, după cea a fostului senator Dan Șova, al cărui proces se va rejudeca tot pe 15 aprilie.

Pe 19 decembrie 2018, fostul ministru Constantin Niță a fost eliberat din închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus suspendarea executării pedepsei sale. Decizia a fost luată în baza hotărârii Curții Constituționale privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ. Niță avea de executat o condamnare de 4 ani, primită în iunie 2018, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niță i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iași. Niță ar fi intermediat o întâlnire între Urdăreanu și fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remiși lui Niță în două forme - parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru. “În consecință, la data de 21 iulie 2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri în incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din București. De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro ^ TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013 - iunie 2014”, susțineau procurorii.

Un bărbat s-a aruncat de la etaj, după ce și-ar fi înjughiat soția

Un bărbat din Arad s-a aruncat de la etajul blocului în care locuia și a murit. Polițiștii sosiți la fața locului au găsit în locuința acestuia trupul soției sale, care a fost înjunghiată de mai multe ori. S-a deschis o anchetă, principala ipoteză de lucru fiind o crimă urmată de sinucidere.

Conform primelor informații, cel mai probabil femeia, de 38 de ani, a fost înjunghiată de soțul ei cu mai multe lovituri de cuțit, iar rănile provocate au dus la decesul ei. Apoi, după comiterea acestei fapte, bărbatul s-a sinucis, aruncându-se de la etajul nouă. În locuința respectivă anchetatorii au găsit și copilul celor doi, în vârstă de 10 ani, care este posibil să fi fost martor la această tragedie.

Bulgaria a votat împotriva lui Kovesi

Bulgaria a votat împotriva candidaturii magistratei române Laura Codruța Kovesi la postul de procuror-șef al Biroului Procurorului European (EPPO), potrivit cotidianului bulgat Sega, citat de site-ul Euractiv. Kovesi a fost preselctată, împreună cu alți doi candidați, francezul Jean-François Bohnert și germanul Andres Ritter. Un vot secret a avut loc în cadrul unei reuniuni a Comitetului Reprezentanților permanenți ai Uniunii Europene (Coreper), în urma căruia Bonhert a obținut 50 de voturi, iar Kovesi și Ritter câte 29.

Premierul bulgar Boiko Borisov ar fi foarte nemulțumit de declarații pe care Kovesi le-a făcut în cursul unei vizite în Bulgaria, în martie 2017, la invitația Înaltei Curți de Casație.

Violatorul în serie de la metrou fusese eliberat în baza recursului compensatoriu

Violatorul recidivist, prins în flagrant de polițiștii din București, săptămâna trecută, a scăpat de 438 de zile din pedeapsă, din cauza recursului compensatoriu.

Bărbatul a fost eliberat condiționat în toamna anului trecut, din penitenciarul Brăila, unde ispășea o pedeapsă de 12 ani și patru luni, primită tot pentru viol.

Zilele trecute el a agresat două femei, într-un interval de doar câteva ore, sub amenințarea unui cuțit. De la una dintre victime el a furat 500 de euro.

Potrivit reprezentanților Poliției, vineri spre sâmbătă noaptea, la ora 00.15, Secția 5 Poliție a fost sesizată de către o tânără de 34 ani cu privire la faptul că in seara zilei de 22 februarie, după ce a ieșit de la metrou, a fost acostată de un bărbat, care sub amenințare cu un cuțit, a condus-o într-o baracă de pe un teren viran, unde a fost agresată fizic și obligată să întrețină raporturi sexuale cu acesta.

În urma investigațiilor efectuate, în noaptea de 22/23 februarie a.c. bărbatul a fost prins in flagrant de către polițiști ai Sectorului 1, în timp ce agresa fizic o altă victimă, în vârstă de 27 ani, obligând-o să întrețină raporturi sexuale, într-o clădire dezafectată, de pe un alt teren viran, tot din sectorul 1.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.