Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Coronavirus: Măsuri fără precedent luate în România

Ziarul de Vrancea
7 mar 2020 723 vizualizări

Activitățile care implică mai mult de 1.000 de persoane vor fi interzise, ca urmare a cazurilor de coronavirus n n școlile și mall-urile ar putea fi închise n românilor din țările cele mai afectate li se recomandă să nu se întoarcă în țară

Activitățile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat. Stagiile practice în spitale pentru studenții la Medicină au fost sistate până la 31 martie, precum și vizitele aparținătorilor. “Este o măsură preventivă în acest moment, dar este necesară. Pentru a preveni o răspândire în interiorul comunității considerăm că o astfel de măsură devine necesară”, a spus Arafat.

De asemenea, s-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în școli, în contextul cazurilor de coronavirus, criteriile nefiind strict de ordin medical, ci țin cont și de contextul social. Nu se vor emite certificate medicale care să ateste lipsa infectării cu coronavirus, a mai spus secretarul de stat.

Arafat a adăugat că persoanele aflate în izolare și care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.

Interdicțiile ar putea fi prelungite și după 31 martie

Guvernul pregătește de asemenea o hotărâre care privește decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină dar și pentru cele aflate în izolare, dar care nu se pot autosusține.

Răspunzând unor întrebări, Raed Arafat a precizat că interdicțiile vor viza și meciurile de fotbal, dar și spectacolele, dacă implică mai mult de 1.000 de persoane. „Perioada de impunere a măsurii de interdicție este până în 31 martie când se va face o nouă evaluare. Dacă evaluarea arată că riscul a scăzut, putem să luăm o măsură de sistare a acestei măsuri. Dacă riscul mai există, măsurile acestea pot fi prelungite pentru încă o perioadă. Știm și ne cerem scuze că această măsură va produce, poate unele nemulțumiri sau un disconfort, dar consider că în acest moment sunt măsuri necesare pentru prevenire și sperăm că o să avem înțelegerea tuturor celor care sunt implicați”, a adăugat secretarul de stat.

Raed Arafat a reiterat recomandările privind evitarea călătoriilor efectuate de către cetățenii români aflați în țară către zonele afectate de virus, dar și cele ale româniilordin zonele afectate , către România, arătând că astfel aceștia din urmă îi pun în pericol de infectare pe cei dragi. „Declararea la intrarea la graniță de alte zone decât zonele reale din care provin poate să fie luată sub incidența legii penale ca declarație falsă”, a mai spus Raed Arafat.

Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galați, fiind al patrulea într-o singură zi.

La acest moment nu se pune problema închiderii mall-urilor, dar este posibil să se ajungă și la o astfel de măsură, dacă se vor răspândi consistent cazurile de coronavirus, a mai spus Raed Arafat. “Cât despre mall-uri, teatre, alte locuri, aceste locuri nu sunt prevăzute acum de aceste măsuri, dar este posibil, dacă vedem că există o răspândire comunitară consistentă, să se ajungă la aceste măsuri. La acest moment nu sunt luate în considerare”, a declarat Arafat, răspunzând unei întrebări.

Ministrul Educației: Nu am luat în calcul suspendarea cursurilor

Ministrul Educației Naționale, Monica Anisie, afirmă că autoritățile nu au luat în calcul, până în prezent, ideea închiderii unităților școlare și a celor de învățământ superior. Aceasta a precizat că trei elevi din Timiș și un elev din Hunedoara au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19. În ceea ce privește modul în care ar urma să fie recuperate cursurile care au fost suspendate, ministrul Educației Naționale a precizat că va avea discuții cu specialiștii din Ministerul Educației dar și cu reprezentanții unor ONG-uri pentru a stabili modul în care elevii ar urma să recupereze. „Dacă vom avea foarte multe cazuri, o să găsim o soluție de realizare și a cursurilor în sistem online, dar la momentul acesta nu avem decât patru cazuri confirmate – 3 elevi din Timiș și unu din Hunedoara. Sunt convinsă că lucrurile se vor stabiliza la Timiș având în vedere că unitatea de învățământ a fost închisă și sper că se vor relua cursurile în curând”, a mai spus Monica Anisie Acesta a precizat că s-a elaborat o procedură împreună cu Ministerul Sănătății, conform căreia în cazuri de confirmare a prezenței unor bolnavi Inspectoratele Școlare și Direcțiile de Sănătate Publică județene pot dispune suspendări de cursuri.

„Aș face un apel la calm, pentru că nu este cazul deocamdată, să ne alarmăm. Fac un apel a autoritățile publice locale să trateze cu atenție școlile, doteze cu săpun, cu dezinfectant, cu tot ceea ce trebuie pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire” a mai spus Ministrul Educației.

Băsescu: Statul să-i convingă pe românii din Italia să stea acolo de Paște

Statul român trebuie să îi convingă pe românii din Italia să nu vină în țară de sărbători, pentru a nu răspândi coronavirusul, spune fostul președinte Traian Băsescu. De asemenea, el a spus că ar trebui luate și măsuri de restrângere a participării la slujbele religioase din perioada Paștelui. “Noi vom fi a doua țară afectată din cauza numărului mare de cetățeni pe care îi avem în Italia. Vin sărbătorile acum și veți vedea după sărbători ce se întâmplă. Cred că o problemă cu cetățenii are, în primul rând, statul român, și anume să-i convingă pe cetățenii români din Italia să stea în Italia. Ce trebuie să înțelegem toți: prevenirea epidemiilor prin carantină sau diminuarea efectului epidemiilor prin carantină este una dintre cele mai dure măsuri pe care un stat le poate lua”, a declarat Băsescu, sâmbătă, la Digi 24.

Întrebat dacă ar trebui pusă și problema unei recomandări legate de o restrângere a participării la slujbele religioase din perioada Paștelui, fostul șef de stat a declarat: “Categoric da. Și trebuie făcută din timp, anunțată, iar românii rugați să nu vină și dacă vin, anunțați că intră în carantină. Și Biserica Ortodoxă Română a dat dovadă în diverse ocazii că este rațională și nu cred că nu se va găsi înțelegere la patriarh și la sinod și țineți cont că avem un patriarh extrem de pragmatic”. Anterior, premierul interimar, Ludovic Orban, le-a recomandat românilor aflați în zonele din Italia afectate de coronavirus să nu vină în țară de Paște sau în vacanță, decât în cazuri de urgență.

BNR: Banii românești pot fi spălați cu apă și săpun

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naționale a României, spune că este o prostie ca oamenii să își facă provizii în eventualitatea izbucnirii unei epidemii de COVID-19 și avertizează că banii cash sunt o metodă de transmitere a virusului.

“E o prostie să faci provizii. Dacă ar fi să vină o molimă și să ai de făcut provizii, pe cât timp faci asta? Faci pe trei săptămâni, pe patru săptămâni?!”, a întrebat retoric economistul BNR, la Digi 24.

El a spus că singura “provizie” pe care și-a făcut-o el în această perioadă a fost să renunțe la folosirea banilor cash. “Nu mai umblu cu bani în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când e vorba de răspândirea unei epidemii, așa că am renunțat la cash”, afirmat Vasilescu. El a vorbit și despre faptul că România are un avantaj din acest punct de vedere pentru că avem bani din plastic și aceștia pot fi spălați: “Noi avem posibilitatea să-i spălăm, pentru că sunt din plastic. Banii de plastic au două caracteristici: sunt greu de falsificat și pot fi spălați, la propriu, cu săpun și cu apă”.

Băsescu: Dreapta românească, o victimă sigură la alegerile locale

Fostul președinte Traian Băsescu afirmă că “orgoliile și lipsa de viziune vor face din dreapta românească o victimă sigură a alegerilor locale, dând PSD ocazia să-și marcheze revenirea printr-o victorie”. “Incapabili să pună interesele dreptei în ansamblul ei deasupra propriilor orgolii și interese, Orban, Cioloș și Barna par hotărâți să sacrifice șansa candidaților comuni în favoarea unor liste de candidați cenușii, lipsiți de valoare și, cu mici excepții, fără nicio șansă de a câștiga primăriile”, spune Băsescu. “Dreapta se pregătește pentru eșec! Alegerile locale se apropie vertiginos și nimeni nu are inițiativa realizării unor alianțe pentru a contracara efectul favorabil pentru PSD al alegerilor într-un singur tur”, a afirmat Traian Băsescu, sâmbătă, într-o postare pe Facebook. Potrivit fostului președinte, câștigarea de către PSD a alegerilor locale le va crea o excelentă platformă pentru legislative. “Liderilor partidelor de dreapta nu le lipsesc soluțiile legale și politice pentru a câștiga alegerile locale, ci le lipsește voința și mintea. Este al 12-lea ceas. Orban, Barna, Cioloș, Tomac, faceți ceva!”, mai spune el.

PSD vrea ca Mihai Viteazul să fie declarat martir

Social-democrații au depus, în procedură de urgență la Senat, un proiect de lege prin care Mihai Viteazul să fie declarat martir și erou al națiunii române, pentru “rolul pe care l-a avut în realizarea primei uniri a poporului român”. Semnatarii inițiativei legislative propun ca anual să fie organizate ceremonii în 27 mai. “Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”, conform sursei citate.

“Mihai Viteazul (n. 1558, Tîrgul de Floci sau Drăgoești - d. 9 august 1601, Cîmpia Turzii) a fost ban de Mehedinți, stolnic domnesc și ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei și, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei țări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania și Moldova. Afirmat prin ampla campanie politică și militară de la sfârșitul secolului al XVI-Iea, și a câștigat prin luptă și sacrificiu locul în istorie, fiind recunoscut drept primul domnitor român care a conștientizat și acționat în ideea Unirii celor trei țări românești, reușind imposibilul în data de 27 mai 1600 - data Primei Uniri a celor Trei Tări Românești”, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativă este susținută de nouă parlamentari ai PSD, în numele inițiatorilor semnând Natalia Intotero și este depusă, în procedură de urgență la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Meteo: Vreme ploioasă în toată țara până marți noapte

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi în general moderate cantitativ și instabilitate atmosferică, valabilă mai ales în jumătatea de sud a țării de duminică, ora 16.00, până marți, ora 23.00. În intervalul menționat va ploua în toată țara, iar în jumătatea de sud, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 15 l/mp și izolat 35...40 l/mp.

În regiunile sud-estice, temporar instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată și se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil grindină. La munte, mai ales la altitudini de peste 1700 m, precipitațiile vor fi predominant sub formă de lapoviță și ninsoare. În cursul zilei de marți (10 martie) în regiunile estice, sud-estice și sud-vestice vântul va avea unele intensificări, cu viteze de 45…55 km/h și izolat 60 km/h.

O persoană a murit și trei au fost rănite în urma unui accident pe DN1

O persoană a murit și trei au fost rănite în urma unui accident produs duminică pe DN1, la ieșirea din localitatea Vlădeni către Fărăgăraș.

 Pe DN1 Brașov – Făgăraș, în localitatea Vlădeni, jud. Brașov, a avut loc un accident în care au fost implicate două autoturisme, traficul fiind blocat. Un tânăr de 19 ani a decedat, un altul are traumatism cranio-cerebral, fiind inconștient și intubat, iar o femeie de 55 de ani are și ea traumatism cranio-cerebral, dar este conștientă. Un alt bărbat, în vârstă de 21 de ani are traumatism la gamba stângă.

Bărbat prins conducând cu 238 km/h pe A3

Un bărbat a fost prins conducând cu 238 km/h pe A3 și a fost amendat cu 2.900 de lei, fiindu-i reținut și permisul de conducere.

“În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A3 București - Brașov au depistat un bărbat, de 42 de ani, din București, care conducea cu viteză excesivă. Conducătorul auto a fost înregistrat de aparatul radar, în timp ce rula pe autostrada A3, sensul București – Brașov, cu viteza de 238 km/h. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă de 2.900 de lei, iar, ca măsură complementară, polițiștii i-au reținut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru 90 de zile”, a anunțat duminică Poliția Română.

Un copil de 2 ani a scăpat cu viață după ce a căzut de la etaj

Un băiețel de 2 ani a scăpat cu viață după ce a căzut de la etajul al doilea al unui bloc, sâmbătă, în municipiul Constanța, polițiștii demarând cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Potrivit Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, copilul, care a suferit un traumatism cranio-facial, a fost preluat de echipajul unei ambulanțe și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență, victima fiind stabilă din punct de vedere medical. Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că băiețelul ar fi căzut de la balconul unui apartament, într-un moment de neatenție al mamei. “Din primele informații, mama s-ar fi aflat pe balcon împreună cu minorul, iar într-o clipă de neatenție acesta ar fi căzut de la etajul al doilea. În cauză, polițiștii Secției 5 au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, conform IPJ Constanța.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.