Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Contre puternice între ministrul Bodog și secretarul de stat Arafat

Ziarul de Vrancea
28 mai 2017 703 vizualizări

Florian Bodog: Licitația nu e valabilă, trebuie protocol nou MS-MAI n Raed Arafat: Cine semnează să-și asume răspunderea pentru morți

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, susține că licitația începută de IGSU pentru acordul-cadru de achiziționare a noilor ambulanțe nu mai este valabilă și că trebuie încheiat un nou protocol între Ministerul Săntătății și Ministerul Afacerilor Interne, astfel încât să fie reluată procedura. Secretarul de stat Raed Arafat îl contrazice, susținând că, dacă se renunță la licitația începută de IGSU, se va întârzia foarte mult, astfel că primele ambulanțe vor putea fi preluate abia la jumătatea anului viitor, în condițiile în care dotările ambulanței și SMURD sunt învechite. ”Să își asume responsabilitatea cei care semnează (protocolul - n.r.) atunci când vor muri oameni pentru că nu avem ambulanțe”, a averizat Arafat.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi 24, că IGSU a pornit achiziția la începutul anului și a fost anulată din cauza unor contestații, la solicitarea ANAF.

”Am avut discuții și am solicitat un punct de vedere din partea ANAF și ni s-a răspuns că, având în vedere modificarea legislației, nu mai e valabilă licitația, au fost probleme în protocol, încheiat pe vechea lege a achizițiilor, astfel că am semnat un nou protocol pentru reluarea procedurilor”, a spus ministrul, subliniind că vrea să se asigure că această achiziție se va desfășura cu respectarea tuturor procedurilor legale. Bodog a precizat că luni va fi semnat protocolul și se demarează procedurile pentru achiziții.

În replică, șeful DSU, Raed Arafat, a relatat că în anul 2016 s-a luat decizia împreună cu Ministerul Sănătății să se mute procedura de achiziție la IGSU, să fie făcut caietul caietul de sarcini de o comisie mixtă a MS și MAI, respectiv IGSU și să se facă această achiziție, fiind mai multe psobilități: fie accesarea de fonduri europene pentru că IGSU este eligibil, fie din buget de stat să se dea banii către IGSU, fie să se dea direct Ministerului Sănătății banii.

”Această licitație a mers mai departe. Că a avut contestații nu înseamnă că s-a greșit în caietul de sarcini. Contestații se depun și de firme care au un singur angajat. La momentul lunii februarie, în ziua deschiderii caietelor, când erau 22 de oferte depuse, s-a găsit, conform unei informări pe care am avut-o, o inadvertență între caietul de sarcini și un model de contract care este în caietul de sarcini. Și atunci am fost sfătuit să oprim licitația, să corectăm asta și să o reluăm într-o perioadă foarte scurtă, de 30 de zile, lucru care mi s-a confirmat că ar fi valabil dacă IGSU ar relua licitația. Problema este că, imediat după ce a fost sistată pentru corectare, am început să primim diferite hârtii că acordul de asociere nu este valabil. Am obținut un punct de vedere de la ANAF în februarie că acordul de asociere este valabil. În pofida acestei chestiuni, a venit o adresă de la Ministerul Săntătății care reziliază acordul de asociere și spune că nu mai este dorit să se facă această licitație împreună”, a continuat Arafat.

Secretarul de stat a spus că au fost foarte multe discuții în perioada respectivă.

“A fost o discuție pe care am avut-o, în care s-au exprimat niște dubii asupra specificațiilor tehnice și atunci domnul ministru a spus: «Dați-mi caietul să îl verificăm că dacă e bine eu vă promit că vă las să faceți licitația mai departe». S-a luat caietul de sarcini, s-a verificat de o comisie numită de ministrul Sănătății și nu s-au găsit probleme cu specificațiile, comisia respectivă a solicitat să fie consultat și de comisia de specialitate de medicină de urgență, care a avut același punct de vedere și a recomandat să se facă în cel mai scurt mod această licitație. Și totuși lucrurile au rămas blocate”, a precizat Raed Arafat.

Arafat a mai spus că nu ar fi o problemă nici dacă se reface acordul de asociere și dacă se merge pe soluția cea mai rapidă, respectiv licitația să fie continuată de IGSU. În replică, ministrul Sănătății a afirmat din nou că singurul lucru de care el vrea să se asigure este că această achiziție se va desfășura conform legii.

Raed Arafat a mai atras atenția asupra situației dotărilor de la SMURD. El a precizat că trebuie înlocuite sute de ambulanțe din țară și de aceea licitația trebuie făcută cât mai rapid.

Ministrul Justiției: Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiției române!

n Tudorel Toader anunță că următorul pas va fi o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informațiilor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, sâmbătă seară, că va fi promovată o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informațiilor din arhiva SIPA.

Toader spune că arhiva SIPA este "o pată pe obrazul justiției române", iar după ce joi Ministerul Justiției a publicat lista persoanelor care au "vizitat" arhiva SIPA, pasul al doilea este promovarea unei Hotărâri de Guvern pentru desecretizarea informațiilor. 

"Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiției române! Pasul 2 - promovăm o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informațiilor, pasul 3 - comisia își începe activitatea, respectând dispozițiile legale, distincțiile dintre viața privată, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat !", a scris ministrul Justiției, sâmbătă seară, pe Facebook.

Fostul șef al ANI Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scântei se numără printre cei care au intrat în arhiva SIPA în calitate de membri ai comisiilor de inventariere, conform listei publicate joi de Ministerul Justiției. Ministerul preciza că din documentele pe care le deține nu rezultă activitățile desfășurate în 2006 și anunță că va face publice și rapoartele din 2008, care consemnau nereguli privind "evidența, păstrarea, procesarea, multiplicarea și distrugerea informațiilor secrete de stat", precum și procesele-verbale ale comisiilor a căror activitate a vizat arhiva SIPA.

Ministrul Justiției afirma, tot joi, că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii după ce va desecretiza alte două rapoarte în acest sens, unul dintre ele având caracter secret de stat și este nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre.

El mai spunea că ar fi "păcat” să fie distrusă arhiva SIPA, deoarece reprezintă un segment din istoria "mai plăcută sau mai puțin plăcută” a Justiției. El a susținut că va face "un fel de CNSAS”, format din oameni care au acces la secrete de stat, pentru a restitui documentele celor de la ANP, necesare dovedirii dreptului la pensie.

Victor Rebengiuc nu este deranjat de căsătoria între doi bărbați

Victor Rebengiuc a vorbit într-un interviu acordat Digi 24 despre căsnicia sa de 52 de ani, ce înseamnă o familie și de ce este pusă în discuție redefinirea familiei, de ce se discută despre legătura legală dintre doi bărbați sau două femei. Actorul a mărturisit că are colegi care au această opțiune pentru genul acesta de viață și care sunt oameni normali, cultivați. Despre căsnicia de 52 de ani pe care o are cu actrița Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc spune că nu există un secret. "Nu e niciun secret. Am fost căsătoriți și am rămas căsătoriți. Ne-am ciondănit, ne-am împăcat. O familie înseamnă o uniune consfințită între 2, 3, 4, 5, 7 oameni de a trăi împreună în bune condițiuni și bună înțelegere. Nu poți să dai o definiție”, spune actorul. El spune că uniunea dintre două persoane de același sex nu ar trebui să deranjeze pe nimeni. “De ce să nu le dai voie? Cu ce te împiedică pe tine care te consideri om normal și care vrei să îți iei nevastă o femeie căsătoria sau legătura legală între doi bărbați sau două femei? Cu ce te împiedică? Ce se întâmplă? Se dărâma ceva? Am avut colegi, cred că mai am și acum, care au această opțiune pentru genul ăsta de viață. Nu m-au deranjat cu nimic, sunt oameni foarte normali, colaborăm în cele mai bune condițiuni, nu sunt niște țepoși să te ferești de ei că te molipsești de ceva, sunt niște oameni normali, foarte cultivați, de la care poți să înveți multe lucruri”, a fost părerea lui Victor Rebengiuc.

Viorel Cataramă: Obiectivul nostru este să îl susținem pe Iohannis

Viorel Cataramă, candidat pentru conducereaPNL, a declarat sâmbătă la Cluj că, în cazul în care va ajunge la șefia formațiunii, principalul obiectiv este susținerea lui Klaus Iohannis pentru a câștiga alegerile din 2019, el susținând că "primejdia mare pentru România este ca PNL să își continue căderea, să nu mai rămână nimic pe dreapta și atunci PSD, fie prin suspendare, fie în 2019, să pună mâna pe România”. Viorel Cataramă a declarat, într-o conferință de presă, că, în eventualitatea în care va ajunge președinte al Partidului Național Liberal, principalul său obiectiv este susținerea candidaturii lui Klaus Iohannis. "Tot discursul meu și toată moțiunea mea se bazează pe evitarea pericolului ca președintele Iohannis să fie demis și schimbat cu un reprezentant al PSD. Teama mea principală este ca nu cumva PNL să slăbească atât de mult încât să nu îl mai poată susține pe actualul președinte. Obiectivul nostru strategic este să îl susținem pe domnul Iohannis să câștige alegerile din 2019. Nu cu gura, nu cu vorba, ci cu fapta. Trebuie să trecem bariera celor 30% de procente ca să îl propulsăm în turul doi. Primejdia mare pentru România este ca PNL să își continue căderea, să nu mai rămână nimic pe dreapta și atunci PSD, fie prin suspendare, fie în 2019, să pună mâna pe România și să devină partid-stat, să decapiteze justiția, să facă o gașcă cu acces la devalizarea banului public și consecința să fie ca încă 2 milioane de români să plece în străinătate”, a susținut Cataramă. Viorel Cataramă candidează pentru conducerea PNL alături de Ludovic Orban și Cristian Bușoi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.