Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Comisia de la Veneția îi dă cu „SIIJ-ul” în cap lui Predoiu

Ziarul de Vrancea
8 mar 2022 739 vizualizări

Experții recomandă Guvernului ca parchetele specializate, DNA și DIICOT, să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de magistrați n Comisia constată că legea promovată de Predoiu și votată în grabă de majoritatea PNL, PSD, UDMR nu oferă suficiente garanții de independență procurorilor care vor ancheta magistrați

Comisia de la Veneția recomandă Guvernului ca parchetele specializate în investigarea infracțiunilor de corupție ca DNA și DIICOT să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de procurori sau judecători, se arată într-un punct de vedere transmis oficial Guvernului pe data de 7 martie și consultat de site-ul G4Media.ro.

Potrivit documentului, care este un draft înainte ca opinia să fie dată publicității, Comisia de la Veneția “regretă graba cu care controversata lege de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) a trecut de Parlament, ceea e înseamnă că legea a fost adoptată înainte ca un punct de vedere să poată fi elaborat de către Comisie”.

Suplimentar, Comisia de la Veneția solicită “reformarea urgentă” a mecanismului prin care cetățenii pot face sesizări penale împotriva judecătorilor și procurorilor. Comisia de la Veneția recomandă Guvernului, în cazul în care legea este menținută în forma actuală, ca secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii să aibă o implicare mai puternică în procesul de selecție al procurorilor desemnați să investigheze infracțiunile comise de judecători și procurori, pentru a asigura o “procedură de selecție competitivă și criterii clare la numirea (și revocarea) procurorilor anume desemnați, o perioadă mai lungă de numire în funcție precum și posibilitatea atacării deciziilor de eliberare din funcție la încheierea mandatului”.

În analiza extinsă a legii, Comisia de la Veneția notează că “legea nu prevede o procedură competitivă” de selecție a procurorilor care vor investiga magistrați. “Este de așteptat ca numeroși procurori să îndeplinească criteriile de eligibilitate și este neclar cum vor fi selectați de către CSM procurorii propuși de Procurorul General. Acest lucru trebuie clarificat. În plus, numirea pentru o perioadă de patru ani este relativ scurtă pentru a garanta procurorilor suficientă independență, mai ales că este posibil ca acești procurori să investigheze cazuri complexe de infracțiuni comise, de pildă, de membri CSM implicați în procedura de selecție”.

În varianta adoptată de Parlament pe data de 28 februarie și propusă de ministerul justiției, condus de Cătălin Predoiu, infracțiunile comise de magistrați vor fi investigate de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție , la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani. Proiectul de lege prevede desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA sau la DIICOT. Curtea Constituțională a respins, ieri, cu unanimitate de voturi, sesizările USR și AUR referitoare la legea privind desființarea Secției speciale.

Luate cu asalt de românii speriați de război, Serviciile de pașapoarte vor lucra și în weekend

Serviciile de pașapoarte, unde românii au făcut cozi speriați de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, vor lucra și în weekend, a anunța ieri Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În ultima săptămână, a crescut de peste patru ori numărul solicitărilor pentru eliberarea pașapoartelor, față de aceeași perioadă a anului trecut.

În prezent, pentru personalizarea pașapoartelor simple electronice, programul de lucru al Centrului Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice este de la ora 06.00 la ora 22.00, inclusiv în weekend. Pentru a asigura eliberarea pașapoartelor într-un termen cât mai scurt, a fost dispusă măsura relocării, în vederea soluționării, a unei categorii de solicitări de la structurile de pașapoarte încărcate la cele cu un aflux mai mic (în perioada 03-09.03.2022 au fost relocate 3.713 cereri de la SPCP al mun. București, Constanța, Iași și Suceava către SPCP Argeș, Buzău, Bistrița-Năsăud, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomița, Olt, Mehedinți, Mureș, Teleorman și Vrancea).

În 20 de județe unde s-a înregistrat un număr semnificativ de cereri a fost prelungit programul de lucru cu publicul cu cel puțin două ore.

În 8 martie, termenul mediu, la nivel național, de eliberare a pașaportului simplu electronic a fost de 2 zile lucrătoare (totuși în unele județe precum CJ, CT, TM, VS termenul a fost de cca 3 zile lucrătoare din momentul înregistrării cererilor și până la intrarea pașapoartelor simple electronice în gestiunea structurilor de pașapoarte). Potrivit sursei citate, în 8 martie au fost făcute 48.593 de programări, pentru 85.197 de persoane, iar în 9 martie, până la orele 12:00, au fost făcute 14.370 de programări pentru 25.259 de persoane (în scopul prezentării la ghișeu în următoarele 90 de zile). Oamenii se pot înscrie pe platforma de programare online și în alte județe care au locuri disponibile pentru intervalul dorit.

Mihăilă: S-au ridicat toate restricțiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili

Fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă (USR) a afirmat, ieri, că s-au ridicat toate restricțiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili. Ioana Mihăilă spune că unele dintre măsuri puteau fi ridicate mai demult, fără impact epidemiologic major, dar altele trebuiau menținute.

“Pe de o parte, înțeleg că populația e obosită, înțeleg că există anumite sectoare care au avut de suferit în tot acest timp, mă refer mai ales la sectorul HoReCa și că trebuie să relaxăm o parte din restricții. Unele puteau fi relaxate încă de o bună bucată de vreme, vorbim de exemplu de purtarea măștii în exterior, renunțarea la purtarea măștii în exterior nu ar fi presupus un risc epidemiologic foarte mare. Dar atunci când politicienii iau decizii pe baza sondajelor și atunci când ministrul Sănătății spune că nu are un răspuns concret la întrebarea de ce s-au ridicat brusc toate restricțiile, trebuie să ne punem totuși câteva întrebări”, a transmis Mihăilă.

Aceasta susține că “cei care vor avea de suferit sunt cei care au avut de suferit de la bun început în această pandemie și mai ales ne referim la populația vulnerabilă, ne referim la vârstnici, ne referim la persoanele care au și alte boli și care încă se infectează și care încă umplu secțiile de Terapie Intensivă destinate pacienților COVID și care încă mor”. “Noi nu avem în momentul acesta un instrument legal, prin care să ne putem proteja de exemplu pacienții cu comorbidități, care stau în sălile de așteptare ale spitalelor, avem doar recomandări. Deci s-au ridicat toate restricțiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili”, a mai declarat Mihăilă. Fostul ministru USR al Sănătății crede că “e o lipsă de curaj a politicienilor români, le e frică să-și asume niște măsuri, care pentru o parte a populației sunt nepopulare, cu riscul de a afecta și de a avea în continuare un număr mare de decese”.

Sondaj în martie: AUR scade cu aproape 4 procente

PSD se menține pe primul loc în intențiile de vot, PNL revine pe locul al doilea, iar AUR scade cu aproape 4 procente, coborând pe poziția a treia, relevă un sondaj național INSCOP, realizat pe baza datelor culese în intervalul 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Raportat la bazinul respondenților care au exprimat o opțiune de vot reprezentând 72,8% din totalul eșantionului, PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie). Social-democrații sunt urmați de PNL, care revine pe locul 2 cu 19,9%, față de 16,6% în februarie.

AUR coboară la 18,9%, de la 22,4% în februarie, iar USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni, comparativ cu 10,3% în februarie.

“Creșterea ușoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE. Scăderea ușoară a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media și adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid. Nu știm în acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intenției de vot sunt temporare, datorate contextului emotional sau ele se vor adânci”, comentează șeful INSCOP, politologul Remus Ștefureac.

Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de plus minus 3%.

Jurnalist The Guardian, impresionat de sprijinul românilor pentru refugiați

Un jurnalist al publicației The Guardian, care a ajuns în România din Ucraina, după șase ore petrecute în zăpadă și vânt, se declară impresionat de mobilizarea românilor la graniță. “Caz de manual al unei abordări civilizate și umane a refugiaților”, afirmă el. Raed Arafat a distribuit, miercuri, pe Facebook, postarea de pe Twitter a unui jurnalistului. “O postare din partea unui reporter care merită trimisă tuturor. Felicitări și mulțumim celor care sunt zi si noapte pe teren să sprijine pe cei care au cea mai mare nevoie de suport in aceste zile”, a scris Arafat pe Facebook.

Jurnalistul Shaun Walke scrie că a plecat din Ucraina spre România

“Cozi uriașe de peste 6 ore în zăpadă și vânt, cauzate de controalele la frontiera cu Ucraina. Pe partea României: mâncare, băuturi calde, autobuze gratuite, ajutor, voluntari, amenajare camere. Călătorie gratuită cu trenurile”, afirmă jurnalistul în mesaj.  Acesta se declară impresionat de ceea ce a găsit la graniță: “Caz de manual al unei abordări civilizate și umane a refugiaților”. Încă din primele ore ale declanșării conflictului armat din Ucraina, mii de voluntari s-au îndreptat spre județele de graniță unde acordă ajutor refugiaților care ajung din zona de conflict. De asemenea, în întreaga țară s-au mobilizat oameni, firme, voluntari, ONG-uri pentru a veni în sprijinul celor care fug din calea războiului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.