Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cioloș: Nu am știut cine sunt cei care înregistrează partidul PLUS

Ziarul de Vrancea
22 ian 2019 839 vizualizări

Toți membrii PLUS vor completa declarații că nu au colaborat cu Securitatea, a anunțat fostul premier n el și-a cerut scuze pentru prima reacție după dezvăluirile istoricului Marius Oprea

Fostul premier Dacian Cioloș a afirmat că nu a știut, inițial, cine sunt cei care înregistrează noul partid PLUS, că nu a făcut o analiză a familiei lui Adrian Iordache și că acesta nu dorește să facă politică, doar s-a implicat pentru a ajuta acest proiect. Cioloș a mai spus că nici el, nici vreun membru din familia sa nu a colaborat cu Securitatea sau cu vreun serviciu secret. “Curios că exact acei oameni care au foști membrii ai Securității în partidele lor și care - mulți dintre ei - au o influență mare încă în partid, acei oameni care în ultimii ani au fost la tăiat de porc și au mâncat șorici împreună cu anumiți oameni din serviciile de informații și lucrurile acestea sunt de notorietate publică, exact acei oameni iată că încearcă să promoveze mai pe față sau mai pe dos aceste idei și aceste manipulări”, a spus Cioloș. El a declarat, ieri, că avocatul Adrian Iordache a înregistrat PLUS împreună cu soția sa și cu o angajată de la cabinetul său.

“Unul dintre membrii comunității tematice Justiție din platforma România 100, domnul Adrian Iordache, un avocat tânăr, a decis la vremea aceea să își asume această responsansabilitate, împreună cu o angajată din cabinetul dumnealui de avocatură și cu soția dumnealui, care este notar public. Nu am știut la acea vreme cine sunt cei care înregistrează acest nou partid. Nici nu m-a interesat, știam că colegii din comunitatea tematică Justiție se ocupă de acest lucru și că urmează să îl facă în așa fel încât să se afle cât mai puțin de acest lucru tocmai pentru a evita din nou complicații”, a spus Cioloș, care a menționat că partidul a fost înregistrat în mai puțin de două luni. El a precizat că cei trei fondatori au făcut acest demers pentru a ajuta acest proiect politic, dar nu au intenția de a face politică și nu se vor regăsi în structurile de conducere ale partidului.

Cioloș a mai spus că nu a făcut analiza situației familiei lui Adrian Iordache și că nu știa cine este tatăl avocatului. “Deci domnul Adrian Iordache a fost unul din inițiatorii acestui proiect. Este un avocat serios, profesionist, competent. Evident că noi nu am făcut analiza situației familiei dânsului atunci când dânsul a luat această inițiativă. Nu știam cine este tatăl dânsului și nici nu m-a interesat, nu facem dosare de cadre pentru colaboratorii noștri, ne bazăm strict pe ce înseamnă ei, persoanele respective, competența lor și nu rudeniile, familia părinții ș.a.m.d. Eu cred că e important să înțelegem că în societatea pe care o dorim fiecare trebuie să fie responsabil pentru actele sale, pentru faptele sale. Dacă cineva din familia dânsului sau din altă parte a încălcat legea sau sunt alte probleme, cred că sunt instituții care trebuie să își facă treaba și să ia decizii în această direcție”, a explicat Cioloș.

“Sora mea nu e agent secret”

Fostul premier a mai declarat că nu a colaborat cu Securitatea sau cu serviciile secrete și că nu are nimic de-a face cu Soros. “Nu am colaborat niciodată nici cu Securitatea, nici cu servicii secrete. Nu sunt nici vândut străinilor, nu am avut și nu am nimic de-a face nici cu Soros și nici cu altcineva care ar avea nu știu ce interese în România. Tot ce am obținut din punct de vedere profesional am făcut-o pe forțele proprii, nu am avut nevoie de pile, de susținere, nu am avut pe nimeni în spate, am făcut tot timpul totul transparent”, a afirmat Cioloș. El a precizat că tatăl său a fost funcționar cu responsabilități administrative în Miliție înainte de 1989, a ieșit la pensie, de altfel, în 1987 pe motiv de boală și este decedat de 20 de ani, iar sora și fratele lui și-au ales ce carieră au vrut, fără nicio influență sau vreun ajutor din partea sa. “Sora mea lucrează și ea în Ministerul de Interne, cred că de mai bine de 15 ani și la fel își face treaba ca și orice alt om, nu are nimic ce să își reproșeze, nu e agent secret, așa cum am văzut speculându-se în presă. Din câte știu are responsabilități legate de buna gestiune a documentelor clasificate în instituții care sunt subordonate Ministerului de Interne și atâta tot”, a explicat fostul premier.

Cioloș a amintit că soția sa, care este de origine franceză, locuiește de 20 de ani în România, că nu are rude care au lucrat în vreun serviciu de informații francez sau din altă țară sau care sunt politicieni în Franța. Fostul premier a mai spus că socrul său este maistru militar, se află la pensie de 15 ani și nu are de-a face cu vreun serviciu secret.

Dacian Cioloș a mai anunțat ieri că toți membrii PLUS vor trebui să dea o declarație pe proprie răspundere că nu au colaborat cu Securitatea, iar pentru cei care vor candida la funcții de conducere se vor solicita adeverințe de la CNSAS. Decizia urmează să fie luată sâmbătă, la Convenția Națională a PLUS.

El a spus că regretă mesajul său de pe Facebook ca reacție la acuzațiile lui Marius Oprea și le-a cerut scuze celor care s-au simțit ofensați.

Istoricul Marius Oprea susține că partidul lui Dacian Cioloș, PLUS, a fost înființat cu ajutorul casei de avocatură „Iordache & Partners”, fondată de Alexandru Iordache, despre care spune că a fost maior de Securitate și coordonatorul anchetei penale împotriva sa, în 1988.

Iohannis despre OUG: Este cras neconstituțională

n și președintele, și fostul său contracandidat în turul 2 la Cotroceni, arată cu degetul spre Liviu Dragnea

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că OUG privind contestațiile în anulare, așa cum a fost prezentată, este neconstituțională și că PSD încearcă să caute soluții pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu președintele lor de partid. “Nu știm exact ce-și imaginează ministrul Justiției să scrie în acestă ordonanță. Chestiunea este cras neconstituțională. Există un principiu pe care se bazează toată construcția statului de drept, acela că o lege poate să acționeze numai pentru viitor. Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a tot încercat de când este la putere: să caute soluții pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu președintele lor de partid”, a spus Iohannis. Conform președintelui, faptul că se vehiculează în public astfel de idei arată că social-democraților “nu le pasă de români”, ci caută soluții pentru tot felul de poiticienil cu probleme penale. “Am încă speranța că înclusiv ministrul Justiției va mai citi un pic de Constituție și legislație și va renunța la un stfel de demers”, a declarat președntele.

Șeful statului a afirmat că există “o îngrijorare generală” la nivelul UE în legătură cu situația statului de drept în România.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestația în anulare, că o astfel de contestație va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnați de complete nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât și achitările.

Ce spune Victor Ponta despre ordonanța anunțată de Tudorel Toader

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, ieri, că o eventuală ordonanță de urgență privind anularea hotărârilor completurilor de 5 judecători de la Curtea Supremă, ar fi greșită și nu ar îndrepta abuzurile, ci ar avea scopul de a-i permite lui Liviu Dragnea să ocupe funcția de prim-ministru, scrie Agerpres.

“La completul de 5 judecători nu ajung românii obișnuiți ci foarte puțini: miniștrii, senatori și deputați. Nu e vorba să modifici o lege doar pentru câțiva. De această situație, cei care erau în judecată au beneficiat deja pentru că sunt liberi, doamna Udrea, domnul Șova. A mai rămas o singură persoană de care știm cu toții: domnul Dragnea, să își anuleze prima condamnare, să poată să fie prim-ministru, să fie fericit, bucuros. Nu poți să dai o ordonanță pentru un singur om. Poți să îndrepți abuzuri, așa cum am promis, pentru toată lumea”, a declarat Victor Ponta. Fostul premier a adăugat că același scop l-a avut și Ordonanța 13 din ianuarie 2017, și și-a exprimat neîncrederea că ministrul Justiției va promova acum o ordonanță privind anularea hotărârilor luate de completurile de 5 judecători. “Domnul Toader Tudorel, acest Ion Creangă al vremurilor noastre, a mai anunțat de vreo 60 de ori că face, că drege. Să vedem ce face. Eu constat, însă, că ideea să dai o ordonanță pentru un om, e greșită. Așa a fost și cu Ordonanța 13. Îl salva pe Dragnea și pe câțiva oameni dar nu îndrepta abuzurile. Tu ai zis în 2016 că îndrepți abuzurile. Eu cred că domnul Dragnea vrea să își rezolve problema lui și toți ceilalți să rămână cu dosare, cu condamnări, că în felul acesta îi ține mai ușor. Uitați-vă la domnul Tăriceanu, a venit cererea de la Parchet prin noiembrie. Îl ține la Senat, cu dosarul, dacă mișcă în front, îi dă drumul, dacă e cuminte, îl mai ține. Nu poți să te joci cu dosare”, a declarat Victor Ponta. În același context, liderul Pro România a povestit despre o discuție pe care Liviu Dragnea ar fi avut-o cu un politician cu probleme penale din Neamț, în primăvara acestui an, și în care ar fi spus că nu va promova ordonanța privind grațierea și amnistia pentru că l-ar fi salvat și pe Victor Ponta.

Pădurar omorât de un mistreț pe care a încercat să îl împuște

Un pădurar în vârstă de 57 de ani din Satu Mare a murit sfâșiat de un mistreț pe care a încercat să îl împuște illegal. Animalul rănit l-a atacat pe bărbat și i-a provocat leziuni care au dus la deces. Purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, Paula Cochera, a declarat, ieri, că a fost deschis un dosar de moarte suspectă de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare. Potrivit sursei citate, un pădurar în vârstă de 57 de ani a încercat, luni seară, să împuște un mistreț în localitatea Dobra, fără a avea drept de vânătoare. Bărbatul a rănit animalul, iar acesta l-a atacat și i-a provocat leziuni care au dus la deces.

„Bărbatul a fost dus la un centru medical de permanență, dar nu s-a mai putut face nimic, astfel că a fost constatat decesul. Cazul este cercetat ca moarte suspectă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare”, a spus Cochera.

Andronescu vrea să scurteze vacanțele școlare

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, consideră că elevii au prea multe zile libere într-un an și își propune să schimbe structura anului școlar. Schimbările, care ar conduce la eliminarea unor zile de vacanță, ar putea intra în vigoare chiar din toamnă. „Săptămâna trecută, am regândit structura anului școlar. Este vorba despre structura anului școlar 2019-2020. Și cred că sunt modificări importante. Aș vrea să punem această discuție, rezultatul ei în dezbatere publică, să vedem care sunt reacțiile. De exemplu, foarte mulți părinți mi-au reproșat că au luat vacanță copiii pe 21 decembrie, au avut vacanță până în 15 ianuarie, o perioada îngrozitor de lungă, prea mult, după care mai au 3 săptămâni de vacanță, se termină semestrul și încep, mai au încă o vacanță și semestrul următor. După părerea mea, vacanță această este mult prea lungă”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, pentru realitatea.net.

Potrivit ministrului, una dintre propuneri ar fi ca după vacanța de iarnă, de trei săptămâni, elevii să înceapă alt semestru. „Trei săptămâni stă acasă, a uitat (elevul, n.r.), îl cheamă profesorul la școală încă trei săptămâni, îi încheie situația, copilul este încă nereconectat la programul de învățământ după trei săptămâni de vacanță. (...) Și ne gândim să organizăm puțin diferit semestrele pentru clasele 1-12. Să aducem examenele din vară ceva mai devreme, evaluarea de la clasa a VIII-a și examenul de Bacalaureat, să aibă și profesorii vacanță, că noi tot le cerem, le cerem, dar trebuie să le dăm și vacanță”, a spus ministrul.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.