Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ciolacu: Avem o ciumă a pensiilor speciale, care duce către o criză socială

Ziarul de Vrancea
2 mai 2023 798 vizualizări

Pensiile speciale aflate în plată ar urma să fie impozitate, spune liderul PSD

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut luni seara că problema pensiilor speciale trebuie rezolvată, având în vedere că este un jalon asumat în PNRR, și nu va accepta pierderea banilor din acest program. Marcel Ciolacu a adăugat că pensiile speciale și cumulul pensiei cu salariul la stat sunt lucruri diferite și, în cazul pensiilor speciale, pentru a nu risca respingerea la CCR, se va merge pe mai multe variante. "Sunt mai multe discuții, pe fondul discuției și de constituționalitate, să vedem dacă se mai poate face cumul de pensie cu salariu tot de la stat și cu anumite depășiri. Sunt două lucruri total diferite. În primul rând, România trebuie să facă anumite reforme, reforme asumate în PNRR. E un lucru total separat și avem o mare problemă. Cum am zis acum câteva zile, avem o ciumă a pensiilor speciale care, încet, încet, este o inechitate, încet, încet duce către o criză socială, lucru pe care trebuie să-l rezolvăm punctual. Eu nu o să accept ca România să piardă vreun euro din PNRR, pentru că nu a făcut vreun jalon, mai ales jalonul în ceea ce privește pensiile speciale, dar, de-a lungul anilor, am dat foarte multe legi care au fost întoarse de la Curtea Constituțională. Îndreptățit, foarte multe și atunci am căutat mai multe variante, discutate în primul rând în interiorul coaliției, pe urmă și în spațiul public, pentru a nu se mai întâmpla acest lucru. Cel mai important este faptul că trebuie rezolvat jalonul cu pensiile speciale. Încet, încet, a devenit o presiune foarte mare, este o inechitate și de aici, repet, se poate ajunge chiar la o criză socială din cauza unor lucruri întâmplate în acești 30 de ani. Nu e o problemă să scăpăm și de această ciumă, că s-a scăpat și de ciuma de la PSD și eu și colegii mei ne-am vindecat, n-avem nicio problemă. Este un lucru foarte serios. De câte ori am făcut modificările și având un singur lucru, o singură abordare, s-a întâmplat să ni se respingă de la CCR. Atunci înseamnă că trebuie să mergem pe mai multe variante", a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Întrebat dacă ar urma să fie afectate și pensiile în plată, Ciolacu a spus că pentru pensiile speciale în plată se poate recurge la o "justă impozitare". "Se poate recurge la impozitare, la o justă impozitare, pe anumite praguri, dacă nu depășești veniturile pe care le-ai avut în activitate, dacă ai avut venituri suplimentare, ai fost și angajat la stat în această perioadă. N-a vorbit nimeni, nici de privat. Trebuie corectat acest lucru. Nu poți să supraimpozitezi zona privată cât timp tu, statul român, nu ți-ai făcut întreaga datorie, pentru colectare, pentru digitalizarea ANAF-ului, pentru combaterea evaziunii fiscale. Întâi statul să-și facă această datorie și pe urmă vom vorbi de impozitare progresivă", a precizat Ciolacu.

Liderul PSD a menționat că trebuie stopate angajările la stat, mai puțin în Sănătate și Învățământ, și se pot relua când este necesar. "Trebuie stopate, că nu, nu putem umfla aparatul statului român, fiindcă la un moment dat nu mai e sustenabil. E normal că așteptăm să venim cu noua lege a salarizării, noua lege a pensiilor, ca să facem reforma în adevăratul sens. Dar, până atunci, nici nu putem să ne uităm cum continuă angajările la stat. Ele se stopează și prin memorandum, mai puțin în Sănătate și Învățământ, și pe urmă prin memorandum, vii în fața Guvernului, dai explicațiile și dai drumul în cazul în care ai nevoie de aceste de angajări", a explicat președintele PSD.

Marcel Ciolacu a subliniat că nu vor fi tăieri de pensii sau salarii, iar o nouă lege a salarizării va fi o prioritate pentru coaliție, pentru a fi eliminate excepțiile. Totodată, prin viitoarea lege a salarizării ar urma să fie eliminate sporurile, care să fie cuprinse în corpul salariului.

Liderul PSD a menționat că a discutat cu ceilalți lideri din coaliție, Kelemen Hunor și Nicolae Ciucă, pentru a fi făcută o analiză privind secretarii de stat, în condițiile în care "poate sunt prea mulți în cabinetele demnitarilor".

Analist politic: Alegerea primarilor într-un singur tur, un sistem electoral scandalos

Analistul politic Bogdan Lefter consideră că rămâne o problemă majoră a sistemului politic electoral românesc menținerea sistemului nedemocratic de alegere a primarilor într-un singur tur. Bogdan Lefter a fost întrebat marți, la Prima News, despre rezultatele sondajului CURS realizat în București. Aproape o treime (29%) dintre cei chestionați în cadrul acestui sondaj afirmă că ar vota cu PSD la alegerile locale, în timp ce 17% spun că ar vota cu PNL și tot atâția cu USR.

“Tendințele generale cam astea sunt. Adică, PSD-ul își păstrează un electorat stabil de circa o treime în București, liberalii, care au avut în Capitală probleme și în ciclurile electorale precedente și la tururile de scrutin precedente, nu stau prea grozav. USR, care a avut și scoruri mai bune se prezintă binișor față de media națională. Cam astea sunt tendințele generale în București, Bucureștiul rămânând o miză importantă. Rămâne o problemă majoră a sistemului politic electoral românesc menținerea acestui sistem absolut scandalos și nedemocratic de alegere a primarilor într-un singur tur ceea ce iată dacă luăm de bune informațiile, estimările din acest sondaj ne-ar oferi un primar general fără legitimitate”, a afirmat Bogdan Lefter.

El a precizat că partidele din actuala coaliției nu doresc revenirea la alegerea primarilor în două tururi.  “O jumătate din electorat plus unu care să fi votat pentru viitorul primar general, situație pe care o regăsim în marea majoritate a localităților din țară și nu vedem din partea actualei coaliții de guvernare, în special din partea partidelor principale PSD și PNL niciun fel de intenție, nici UDMR nu își dorește revenirea la normalitatea alegerii primarilor în două tururi”, a explicat analistul politic.

El a menționat că perspectiva câștigării alegerilor de către un candidat susținut doar de o treime din electoratul Bucureștiului nu este democratică. “Sondajul indică o treime de electorat care susține în București PSD-ul, dar dacă spunem asta de două ori, de trei ori nu putem ignora că celelalte două treimi nu susțin PSD-ul. Perspectiva câștigării alegerilor de către un candidat sau o candidată susținută doar de o treime din electoratul Bucureștiului nu este democratică”, a mai declarat Bogdan Lefter.

Agent Green susține că ministrul Mediului vrea să permită uciderea a 486 de urși

ONG-ul de mediu Agent Green susține într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului, Tanczos Barna, că acesta vrea să permită uciderea a 486 de urși prin intermediul unui ordin de ministru, aflat acum în stadiul de proiect.

E vorba despre proiectul de Ordin privind aprobarea nivelului de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de specia urs (Ursus arctos), pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.

”Considerăm că proiectul de ordin pe care l-ați supus dezbaterii publice conține erori crase din punct de vedere legal, științific și moral de la prima până la ultima pagină și vă solicităm să îl retrageți imediat. Face de rușine instituția care se numește ”ministerul mediului”. Ceea ce ați publicat ca fiind un studiu nu arată deloc ca un studiu. Nu puteți supune dezbaterii publice un proiect de ordin fără a deține avizul Academiei Române care oricum nu poate fi dat fără a comite un abuz. Proiectul nu are o metodologie serioasă, iar durata colectării datelor indică mai degrabă că ați v-ați scos sporadic echipa la picnic cu niște organizatori de vânătoare de trofee pentru a negocia la telefon cu fondurile de vânătoare prețul și șpaga pentru fiecare execuție de urs”, susține Agent Green în scrisoarea deschisă.

”Proiectul nu abordează cauza problemei ci doar efectul acesteia. În forma supusă dezbaterii, proiectul va amplifica în mod cert problema. Adică mai multe conflicte om-urs, mai multe pagube, pierderi de vieți și destructurarea populației de urs. Și cel mai grav, la finalul lecturii proiectului de ordin am realizat că ceea ce Dvs numiți studiu pentru justificarea uciderii planificate a 486 de urși nu prezintă sub nicio formă impactul asupra populației de urs brun”, susțin activiștii de mediu.

Datele Ministerului Mediului arată că între anii 2016 și 2021, urșii au omorât 14 persoane, au rănit 158 și au fost implicați în 154 de incidente. Cel mai recent a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când un urs a distrus mașina unui cabanier din Munții Bucegi. În mașină nu era mâncare, iar proprietarul spune că cel mai probabil, animalul s-a jucat.

Potrivit datelor asumate de către Ministrul Mediului, populația de urs din România este estimată la 8.093 de exemplare, iar cele mai mari efective de urs sunt în județele Mureș, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov și Buzău. Aceasta este una dintre cele mai mari populații din Europa, reprezentând aproximativ 40% din populația europeană.

Procurorii au clasat dosarul în care Kovesi era acuzată de luare de mită

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului General au dispus clasarea dosarului în care Laura Codruța Kovesi, fost procuror general al PICCJ și în prezent șef al Parchetului European, era acuzată de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în legătură cu aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Clasarea cauzei a fost dispusă ”întrucât faptele nu există”.

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a transmis, marți, într-un comunicat de presă, că procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a PÎCCJ au dispus clasarea cauzei față de un fost procuror general al PÎCCJ sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, întrucât faptele nu există, și clasarea cauzei cu privire la infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, fals intelectual uz de fals, constituirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și fals în declarații, întrucât faptele nu există. ”Referitor la infracțiunea de luare de mită, procurorii au reținut lipsa probelor care să susțină săvârșirea faptei de luare de mită în oricare din variantele sale alternative (pretinderea ori primirea de bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptarea promisiunii unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri). În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, procurorii au stabilit că cele 5 acte de executare pentru care s-au efectuat cercetări au constituit acțiuni în reprezentarea instituției pe care o conducea ori care țin de atribuțiile de ordonator de credite și nu au fost întrunite elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, referitor la infracțiunea de mărturie mincinoasă, de asemenea, procurorii au constatat că ”nu sunt realizate elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă, precum și împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale”. ”În ceea ce privește alte infracțiuni pentru care s-a început urmărirea penală in rem (lipsirea de libertate în mod ilegal, represiunea nedreaptă, influențarea declarațiilor, fals intelectual, uz de fals, constituirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și falsul în declarații), în ordonanța de clasare s-a reținut că faptele care se circumscriu conținutului acestor infracțiuni și probele care pot contribui la dovedirea lor nu sunt suficiente pentru a continua cercetările penale”, scrie în comunicatul PICCJ.

În februarie 2019, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au acuzat-o oficial pe Laura Codruța Kovesi că ar fi primit peste 280.000 de lei de la Sebastian Ghiță în legătură cu aducerea în țară a lui Nicolae Popa. În plus, aceștia anunțau urmărire penală in rem pentru pentru favorizarea făptuitorului și fals în declarații, în legătură cu un comunicat de presă emis de Parchetul General în ianuarie 2017. Comunicatul făcea referire la condițiile aducerii în țară a lui Nicolae Popa.

Plângerea de la care a pornit acest dosar a fost depusă de Sebastian Ghiță.

Un bărbat de 58 de ani, accidentat mortal de o locomotivă în Portul Constanța

Un bărbat de 58 de ani a fost accidentat mortal de o locomotivă în Portul Constanța când încerca să traverseze calea ferată. Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a anunțat că în noaptea de luni spre marți, polițiștii din cadrul Serviciului de Transporturi Maritime au fost sesizați cu privire la faptul că, în incinta Portului Constanța, s-a produs un accident feroviar.

“Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că un bărbat, de 58 de ani, care ar fi încercat să traverseze calea ferată, ar fi fost acroșat de o locomotivă aflată în mers. În urma accidentului feroviar, bărbatul a decedat”, a transmis IPJ Constanța.

Polițiștii au întocmit în cauză un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, nerespectarea măsurilor privind securitatea și sănătatea în muncă și neluarea măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă.

Timiș: Continuă căutările celor patru persoane dispărute pe râul Mureș

Marți dimineață au început căutările celor patru persoane dispărute, printre care doi copii, după ce barca în care s-au aflat, s-a răsturnat duminică seară pe râul Mureș.  ISU Timiș a intervenit ieri cu 17 pompieri, 4 autospeciale de serviciu, 3 autospeciale de primă intervenție și comandă, un microbuz cu 4 scafandri și 7 bărci. De asemenea, ISU Arad a intervenit cu 13 pompieri, un echipaj de scafandri, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă, 4 bărci și un echipaj SMURD.

Barca în care se aflau 12 persoane s-a răsturnat, duminică seară, în râul Mureș, în zona localității Periam Port din județul Timiș. Șapte persoane au reușit să se salveze, iar un copil de 3 ani a fost declarat decedat. Alte patru persoane, doi copii și doi adulți, sunt căutați încă de pompieri și scafandri. Conducătorul bărcii a fost reținut 24 de ore și este cercetat pentru ucidere din culpă. Barca lui nu era înmatriculată și el nu deținea certificat de conducere a ambarcațiunii. De asemenea, bărbatul consumase alcool. El va fi cercetat în libertate, au decis ieri magistrații.

Liderul PSD nu vrea comasarea alegerilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni seara că este suficient timp pentru a fi luată o decizie legată de comasarea alegerilor, însă nu o susține, punctând că "nu este bine nici pentru democrație". "Sunt discuții, nu cred că se pot (comasa - n.r.), europarlamentarele este exclus să se comaseze cu ceva, pentru că sunt mult mai devreme. Părerea mea că alegerile locale nu pot fi comasate constituțional cu alegerile generale, vom vedea, vom avea discuția în interiorul fiecărui partid", a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Întrebat dacă ar susține comasarea alegerilor locale cu cele generale, liderul PSD a negat, subliniind că nu este posibil constituțional. "Nu, dar nu se poate constituțional. (...) E o decizie pe care avem suficient timp să o luăm. Nu cred că e bine nici pentru democrație, dacă e să fiu corect. E corect ca fiecare dintre noi să gândim ce-i mai bine pentru democrație, nu numai ce trăim în timp real, ce urmează și după deciziile pe care le luăm", a spus liderul PSD. Ciolacu a mai arătat că nu este adeptul comasării alegerilor nici dacă acest lucru ar fi constituțional, iar acest subiect nu reprezintă un moment critic pentru coaliție.

Neamț: O cabană din localitatea Cut a fost incendiată intenționat

O cabană din localitatea Cut a fost incendiată intenționat, în noaptea de luni spre marți, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. Potrivit sursei citate, în interiorul cabanei nu se afla niciun turist. "La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Incendiul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, la o cabană parter plus etaj, situată în pădure. Pompierii au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. A ars întreaga cabană cu suprafața de aproximativ 80 metri pătrați", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, locotenentul Irina Popa.

Accesul până la locul evenimentului s-a putut realiza doar cu autospeciala complexă de intervenție, iar alimentarea cu apă s-a realizat cu ajutorul motopompelor dintr-un iaz aflat în apropiere. Polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal pentru a stabili cauzele și împrejurările în care s-a produs incendiul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.