Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Chișinăul a stabilit că George Simion vrea să destabilizeze Moldova

Ziarul de Vrancea
25 feb 2024 750 vizualizări

Silvestru Șoșoacă spune că va divorța: „Ea trăiește din show”

 

Silvestru Șoșoacă a fost exclus din SOS România, partidul condus de soția sa, Diana Șoșoacă, după ce inițial fusese suspendat din funcția de vice-președinte.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de SOS România, Comitetul Național al formațiunii politice, întrunit la solicitarea organizațiilor județene în plenară extraordinară în data de 24.02.2024, de Dragobete, la București, a decis să îl excludă pe Silvestru Șoșoacă. „În cazul excluderii lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă, au fost 43 de voturi pentru și două abțineri, senatorul Diana Iovanovici Șoșoacă, președintele partidului, abținându-se de la vot”, se arată într-un comunicat al partidului.

Aceeași soartă ca Silverstru Șoșoacă au avut și Mihai Rapcea (vicepreședinte), Vasile Tivadar, Adrian Pinoșanu și Mustăciosu Silviana. Marcel Viziteu, unul dintre fondatorii formațiunii conduse de Diana Șoșoacă, a fost exclus din Biroul Executiv Central și a rămas un simplu membru de partid, după ce senatoarea a cerut un vot de blam în cazul acestuia.

După decizia luată de partid, Silvestru Șoșoacă a dezvăluit, la România TV, că are de gând să divorțeze de Diana Șoșoacă. „Știti că Diana nu poate să vorbească argumentativ cu nimeni. Ea trăiește din show, în rest nu poate să facă nimic. Când am luat-o de soție era cu totul alta”, a spus el.  Silvestru Șoșoacă a susținut că s-a certat zilnic cu soția sa, iar prin acest scandal senatoarea „face jocurile PSD-ului”. „A acoperit scandalul comasării alegerilor cu nebunia asta, cu certurile noastre”, a declarat Silvestru Șoșoacă. Întrebat dacă are de gând să divorțeze de Diana Șoșoacă, politicianul a răspuns afirmativ. „Cel mai probabil, da. Ieri a fost un simulacru de consiliu în care toți au fost obligați nu doar să voteze împotriva mea, ci să mă elimine. Ea i-a prostit pe oamenii aia, și-a bătut joc de ei. A fost o execuție mediatică pe televiziunile astea online. Ea trăiește din show, în rest nu poate să facă nimic. Când am luat-o de soție era cu totul alta. De atunci se crede zeiță și se poartă foarte urât. Aproape nimeni nu mai e în jurul ei”, a mai spus Silvestru Șoșoacă.

REPER: Statul român nu are voie să îți taie buletinul, dacă tu ai domiciliul în străinătate

REPER anunță, luni, decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene prin care refuzul unui stat membru de a elibera unuia dintre cetățenii săi o carte de identitate cu valoare de document de călătorie pentru singurul motiv că are domiciliul în alt stat membru este contrar dreptului Uniunii. În această cauză, Înalta Curte de Casație și Justiție a adresat o întrebare preliminară cu privire la interpretarea dreptului Uniunii Europene în legătură cu refuzul statului român de a elibera cărți de identitate românilor cu domiciliul în Diaspora.

”Statul român a tratat mult timp cetățenii din Diaspora ca pe niște cetățeni de mâna a doua, pedepsindu-i pentru faptul că au părăsit țara în căutarea unui trai mai bun. Refuzul de a le elibera cărți de identitate românești cu domiciliul în Diaspora, mai ales în condițiile în care avem nevoie de carte de identitate pentru aproape orice demers pe care îl efectuăm în România, demonstrează reaua-credință a statului. De zeci de ani, Ministerul Afacerilor Interne se ascunde în spatele acelor pașapoarte speciale pentru românii cu domiciliul în străinătate, care în România nu sunt acte de identitate, ci doar documente de călătorie. Propunerea legislativă pe care am inițiat-o alături de colega mea, Oana Cambera, este singura propunere cu un parcurs legislativ impecabil, obținând toate rapoartele și avizele favorabile și votul a 106 din 107 senatori pentru adoptarea propunerii.” a declarat Simina Tulbure, deputată REPER de Diaspora și coinițiatoarea propunerii legislative. ”Diferența de tratament între românii din țară și cei din Diaspora pe care a subliniat-o Curtea în recenta hotărâre este evidentă. Este bine-cunoscut faptul că statul obligă românii să mintă asupra domiciliului lor. Un număr impresionant de români care locuiesc de fapt în străinătate își declară domiciliul în România, tocmai pentru a nu pierde cartea de identitate, acest document necesar în special în relația cu statul român. În cauza de la CJUE, Guvernul român a invocat faptul că nu poate înscrie domiciliul în străinătate pe cartea de identitate, ceea ce este absurd în condițiile în care alte state precum Franța înscriu fără probleme atât pe cartea de identitate cât și pe pașaport domiciliul cetățenilor lor care se află în străinătate. Sunt convinsă că toți parlamentarii vor fi de acord cu urgentarea adoptării propunerii noastre legislative, mai ales în contextul hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene.” a subliniat Oana Cambera, deputată REPER de Ilfov și coinițiatoarea propunerii legislative.

Analiză: Doar 10% dintre părinții copiilor ucraineni refugiați în România pot acoperi nevoile de bază

Doar 10% dintre părinții copiilor ucraineni refugiați în România își pot acoperi toate nevoile de bază, 26% majoritatea nevoilor, 60% parțial/unele nevoi, 4% nicio nevoie, relevă o analiză a Asociației Salvați Copiii derulată pe parcursul lunii februarie. Dintre nevoile pe care aceștia nu le pot acoperi, cele mai frecvente (74%) sunt legate de plata chiriei și a utilităților, 54% sunt legate de vizite la doctor și achiziția de medicamente, 43% de îmbrăcăminte și încălțăminte, 39% sunt legate de articole pentru uz casnic, 32% de mâncare, informează sursa citată.

93% dintre respondenți locuiesc în apartamente sau case închiriate, 2,86% în centre de cazare puse la dispoziție de guvern, 2,39% la persoane private, fără a plăti chirie.

Pe plan educațional, 34% dintre copii au nevoie de sprijin pentru învățarea limbii române, 28% necesită echipamente IT, 15% rechizite, 10% programe afterschool.

În privința accesului la servicii medicale pentru copii, 37% au răspuns că serviciile medicale sunt accesibile, 45% au răspuns că sunt dificil de accesat, 6% au răspuns ca nu au deloc acces, 10% au menționat că nu au nevoie de aceste servicii, 2% preferând să nu raspundă.

Referitor la serviciile medicale pentru adulți, 30% au răspuns că serviciile sunt accesibile, 54% au răspuns ca sunt dificil de accesat, 7% au răspuns că nu au deloc acces, pe când 9% au menționat că nu au nevoie de servicii medicale.

62% dintre refugiații intervievați nu erau angajați la momentul aplicării chestionarului, 17% erau angajați cu contract în România, 11% lucrează la distanță pentru o companie din afara României, 7% sunt angajați fără contract de muncă, iar 3% sunt pensionați. Conform analizei, lipsa abilităților de comunicare în limba română este cauza pe care o declară cei mai mulți refugiați din Ucraina ca impediment pentru angajare (65%), urmată de nevoia de îngrijire a unui membru al familiei (adult sau copil) (54%).

Deși răspunsul la întrebarea dacă vor sa rămână să locuiască în România, în mare parte este "nu" sau "nu știu", cei care confirmă că vor rămâne adaugă ca aceasta este opțiunea copiilor și faptul că aceștia își fac deja studiile aici (copiii demonstrând în acest mod necesitatea lor de integrare). Cei care nu își văd viitorul aici menționează dificultatea de a găsi un loc de muncă și cea de a învăța limba română, dorul de casă și de cei apropiați.

Analiza de nevoi a refugiaților ucraineni a fost derulată pe parcursul lunii februarie, printr-o analiză cantitativă (chestionar), căreia i-a fost adăugată o parte calitativă, reprezentată prin 22 de focus grupuri ce cuprind trei categorii de vârstă (copii, adolescenți și adulți).

Până în prezent, Salvați Copiii România a oferit sprijin pentru 345.553 de persoane, dintre care 176.547 de copii ucraineni și 169.006 de adulți.

Șeful DNA: Costurile corupției rămân inacceptabil de mari pentru societatea românescă

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, a declarat, luni, la ședința de bilanț a DNA, că tema corupției este încă în prim-plan din cauza impactului pe care acest fenomen îl are asupra vieții cetățenilor.  “Ne bucură și ne onorează interesul pe care îl manifestă societatea pentru activitatea DNA. Pe de altă parte, acest interes arată și faptul că tema corupției este încă în prim plan datorită impactului pe care acest fenomen îl are asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Din păcate, costurile corupției rămân inacceptabil de mari pentru societatea românescă”, a afirmat Marius Voineag.

El s-a referit și la faptul că ultimul an a reprezentat o perioadă de tranziție pentru DNA. “Am văzut această perioadă ca pe una de adaptare a instituției la noile realități ale societății, un upgrade și un update, nu doar din perspectiva noii echipei manageriale, ci și din punct de vedere al culturii organizaționale”, a mai afirmat Marius Voineag.

 El consideră că o organizație mai suplă generează mai multă autonomie procurorilor. “În anchetele penale ne dorim o creștere a eficienței în investigarea faptelor de corupție la nivel înalt și totodată și dezvoltarea investigațiilor financiare prin care să fie identificate produsul infracțiunii și bunurile transferate către terți, ori echivalentul acestora care pot fi indisponibilizate. Ne dorim totodată să avem parte de confirmare judiciară și prin asta inclusiv o reducere a intervalului de timp până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive și utilizarea uneori a procedurii abreviate a acordului de recunoaștere a vinovăției”, a mai declarat procurorul șef al DNA.

Suspectul în cazul femeii bătute și abandonate într-o scară de bloc din Centrul Vechi, reținut

Polițiștii au reținut o persoana suspectată că ar fi agresat-o pe femeia găsită inconștientă în scara unui bloc din Centrul Vechi, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres. Conform unor surse medicale, victima se află la secția ATI a Spitalului Universitar de Urgență București, intubată, în stare gravă.

Potrivit Observator News, victima este o tânără în vârstă de 25 de ani.

Duminică dimineață, în jurul orei 5.40, polițiști din cadrul Poliției Capitalei - Serviciul de Poliție pentru Centrul Vechi au fost sesizați că o femeie ar fi fost agresată. Oamenii legii s-au deplasat de urgență la fața locului și au constatat că este vorba despre o femeie care se afla în stare de inconștiență în scara unui bloc din Sectorul 3 - Centrul Vechi. Un echipaj de prim-ajutor a transportat victima la spital pentru îngrijiri medicale.

Cercetările au fost preluate de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu Serviciul Omoruri-DGPMB, pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor.

Arad: Pastor arestat preventiv, după ce și-a violat cele trei fiice timp de 16 ani

Un bărbat de 48 de ani din județul Arad a fost arestat preventiv, fiind acuzat că, timp de 16 ani, și-a violat fiicele minore. Fata cea mare, care acum este majoră, s-ar fi destăinuit unor colegi, iar astfel Poliția a deschis o anchetă.

Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Parchetului de pe lângă  Judecătoria Ineu, județul Arad, bărbatul de 48 de ani este acuzat de viol în formă continuată comis asupra celor 3 fiice ale sale. ”Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că inculpatul, în perioada 2007 - 2023, în repetate rânduri, a întreținut raporturi sexuale, cu trei persoane vătămate minore, aflate în ocrotirea sa, prin constrângere fizică și psihică și profitând de imposibilitatea persoanelor vătămate minore de a se apăra sau de a-și exprima voința”, se arată în comunicat.

Vineri, inculpatul a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Ineu, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, cererea fiind admisă.

Potrivit presei locale, fiicele bărbatului, care pe pagina sa de Facebook anunță că este pastor al comunității sale, au acum 15, 17 și 26 de ani, iar fiica cea mare s-ar fi destăinuit unor colegi prin ce trece atât ea cât și surorile ei, iar astfel informația a ajuns la Poliție care s-a autosesizat din oficiu în acest caz.

Gorghiu: Am paralizat când o judecătoare din Mangalia ar fi întrebat dacă una din victimele ucise în accidentul de la 2 Mai e în sală

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat luni, la bilanțul DNA, că efectiv a paralizat când a citit că o doamnă judecătoare din Mangalia ar fi întrebat dacă una din victimele ucise în accidentul de la 2 Mai e în sală și că se bucură că CSM și Inspecția Judiciară s-au sesizat. Ministrul a mai spus că vrea să vadă lămuriri cât se poate de repede pe această speță. ”Am avea un 2024 mult mai sănătos dacă nu am mai asista pasiv la concursul de invective și atacuri la persoană la procurori, în general, și la procurorii DNA în special (..) indiferent că îl cheamă Voineag sau altfel pe acel procuror. Este legitim să vă apărați sau să vă fie apărată reputația mai apăsat, mai prompt, mai eficient, mai repede, indiferent de unde vine atacul”, a spus Alina Gorghiu în cadrul bilanțului Direcției Naționale Anticorupție.

Ministrul Justiției a ținut să precizeze că ”o reputație afectată înseamnă prejudiciu pentru justiție, pentru DNA, înseamnă un prejudiciu în general, așa cum prejudiciu pentru justiție uneori poate fi generat, e drept, în puține cazuri, de magistratul însuși”. “Vă dau un exemplu recent, fiindcă efectiv am paralizat când am citit că o doamnă judecătoare din Mangalia ar fi întrebat dacă una din victimele ucise în accidentul de la 2 Mai e în sală. Și mă bucur că CSM s-a sesizat, că Inspecția Judiciară s-a sesizat și vreau să văd lămuriri cât se poate de repede pe această speță”, a precizat Gorghiu.

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în cazul judecătoarei de la Judecătoria Mangalia care judecă dosarul lui Vlad Pascu, tânărul care a lovit mortal cu mașina doi tineri, la 2 Mai, în vara anului trecut. Ea a fost acuzată de părinții victimelor, că joi, la primul termen de judecată, a cerut buletinului tânărului mort în tragedie și că nu știa că acesta este decedat. Pe de altă parte Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) președintele CSM a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.