Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce nu s-a văzut în mulțime, în timpul vizitei Papei de la Iași Suveranul Pontif în Moldova: pregătiri militare ca în filme pe străzile și în jurul traseului

Ziarul de Vrancea
2 iun 2019 1263 vizualizări

Pădurea din jurul Aeroportului Iași le-a creat o mare problemă forțelor de securitate: au scotocit-o metru cu metru n lângă Papă a stat mereu un om care avea la el o bombă fumigenă cât o geantă: ar fi creat o diversiune în caz de atac n mulțimea de oameni a fost, de asemenea, înțesată de agenți înarmați, cu glonț pe țeavă n

Iașul a fost sâmbătă cel mai păzit oraș din Europa! Timp de câteva ore, drumul de la Aeroport și centrul municipiului Iași au fost păzite și verificate de mai multe structuri specializate, care au fost în alertă maximă timp de câteva ore. După ce Papa Francisc a urcat în avion, polițiștii, SRI-știi și SPP-iștii au răsuflat ușurați, după ce timp de câteva ore au fost în alertă de gradul zero. La nivelul municipiului a fost constituit un comitet alcătuit printre alții de polițiști, membrii ai SRI și SPP. De asemenea, pentru coloana oficială a suveranului Pontif au fost trimiși polițiști cu mașini Audi de la Direcția Poliției Rutiere din cadrul IGPR. Venirea Papei la Iași a constituit un test pentru multe dintre structurile de informații românești, și se pare că acestea l-au trecut cu brio.

Câțiva dintre membrii serviciului secret de la Vatican au venit încă de marți în Iași, și au pus pe hârtie vulnerabilitățile de pe traseul pe care urma să îl parcurgă Papa pe străzile din Iași. Prima vulnerabilitate: pădurile din preajma aeroportului, care au fost controlate în amănunt de echipe specializate. Soldații au intrat prin pădurile din preajma pistei de aterizare la bordul unui Duster cu numere de armată și stații de emisie recepție de tip american. Aceștia au avut ca indicativ cuvântul “Bravo”. “Bravo 1, aici Bravo 1. Mai controlez încă o dată zona taxiurilor de lângă pădure”, s-a auzit dintr-un Duster, apoi imediat a sărit din autovehicul un soldat îmbrăcat într-o ținută de camuflaj. Aceștia erau trimiși de către lunetiștii aflați pe acoperișul Aeroportului, care supravegheau câmpurile din jurul pistei de aterizare și pădurile cu un binoclu puternic dar obișnuit, precum și cu unul termic (care detectează căldura). De asemenea, la aterizare călătorii sosiți cu avioanele de linie au fost îndepărtați la trecerea coloanei oficiale. Trei autoturisme parcate în curbele din zona aeroportului i-au pus pe jar pe polițiștii și SPP-iști, deoarece erau prea aproape de stradă, iar una avea și numere de Bulgaria. După ce le-au verificat minuțios pe dedesubt, mașinile au fost ridicate cu o platformă. De asemenea, cei de la SPP au verificat sigiliile capacelor de canale aflate pe traseul Papei cu câteva minute înainte de aterizarea Papei. Totodată, pentru siguranța Papei autoritățile au decis amplasarea unor lunetiști pentru a supraveghea mulțimea adunată în fața Palatului Culturii, cât și pentru supravegherea ferestrelor blocurilor turn aflate pe strada Anastasie Panu. Lunetiștii au fost poziționați pe Palatul Culturii, pe blocurile turn de pe Anastasie Panu, pe clădirea Casei Pătrate, cât și pe blocurile din Târgu Cucu. De asemenea, au stat pe clădirea Aeroportului. Polițiștii și SPP-iștii au decis să mărească viteza papamobilului pe traseul Catedrala Catolice - bulevardul Ștefan cel Mare - Anastasie Panu, deoarece agenții de securitate nu puteau proteja demnitarul de o persoană violentă care s-ar fi strecurat în mulțimea foarte mare. De altfel, în jurul papamobilului au fost agenți de la SPP, fiind aleși cei mai buni alergători. Unul dintre ei a purtat o geantă chiar și în timp ce fugea pe lângă papamobil: în aceasta el purta o fumigenă, care se activa la deschidere. Scopul era ca, în caz de nevoie, să se creeze o diversiune cu ajutorul unei perdele de fum alb. De altfel, cei care au lucrat la securizarea traseului Papei au creat trei rute alternative pentru a ajunge de la Aeroport la Catedrala Catolică și înapoi la Aeroport, din care SPP a ales una în ultimul moment. De asemenea, în mulțimea adunată în fața Palatului Culturii și pe bulevardul Ștefan cel Mare au fost zeci de polițiști în civil, înarmați. (Andrei DÎSCĂ)

Omul lui a Dragnea demisionat de la Guvern

Darius Vâlcov a luat această decizie după o discuție în particular cu premierul

Darius Vâlcov a demisionat ieri din funcția de consilier de stat al premierului după o discuție care a avut loc ieri dimineață și care a fost convocată de premierul Viorica Dăncilă, anunță G4Media.ro citând surse guvernamentale. În urmă cu mai puțin de o săptămână, premierul Dăncilă a fost întrebată dacă Darius Vâlcov și Anca Alexandrescu sunt oameni cu care mai poate colabora, replica ei fiind: „Cu Anca Alexandrescu exclus. După cum știți, este consilierul onorific pe probleme de comunicare în cadrul aparatului primului-ministru, mâine o voi elibera din funcție. Și la partid la fel”, a replicat premierul, iar două zile mai târziu a elibrat-o din funcție pe Anca Alexandrescu.

Dăncilă a anunțat că va lua o decizie în curând și legată de Darius Vâlcov. Între timp, însă, l-a numit pe deputatul Remus Borza consilier onorific pe probleme economice, reformă și fiscalitate, domeniu de care se ocupa și Vâlcov.

Se deschide sezonul de vară, iar pe drumul spre Litoral se lucrează de zor

Din acest motiv, patronatele din turism cer demiterea directorilor CNAIR

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) acuză ritmul lent cu care se desfășoară lucrările de reparații la autostrada A2 și faptul că acestea se desfășoară în sezonul estival început la 1 iunie, „lucru care afectează grav fluxul de turiști către litoralul românesc”, astfel că patronatele din turism au anunțat, luni, că cer demiterea directorilor CNAIR și a șefului Biroului de Poliție Autostrada A2.

„Patronatele cer demiterea directorului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și a șefului Biroului de Poliție Autostrada A2, pe care-i consideră responsabili de blocajele de pe autostradă și că pun în pericol viața turiștilor. Dacă lucrările la autostradă nu se încheie până pe data de 15 iunie, hotelierii amenință cu grevă fiscală pe termen nelimitat, pe parcursul căreia vor refuza să mai plătească taxe către statul ai cărui funcționari, plătiți cu salarii uriașe, umilesc de ani de zile turiștii care îsi fac concediul pe litoralul românesc”, se arată într-un comunicat al FPTR.

Reprezentanții federației spun că în prima zi de vară, când mii de români și-au dorit să vadă marea, turiștii au fost dezamăgiți de drumul către litoral, foarte aglomerat și chiar blocat pe anumite segmente pentru că CNAIR efectuează lucrări de reparații în sezonul estival, fără respect pentru turiști.

„Suntem conștienți că lucrările de reparații sunt necesare și ne bucurăm de faptul că acestea sunt efectuate, dar constatăm că nu există o planificare rațională a acestor activități de reparație a autostrăzii de către CNAIR. Deși în fiecare an FPTR a atras atenția conducerii CNAIR, cu mult înainte de începerea sezonului, să încheie lucrările de mentenanță și reparații până la data de 1 iunie, aceștia ignoră în mod repetat solicitările operatorilor de turism. Deși politicenii se întrec, în campaniile electorale, în promisiuni că rezolvă problemele care cauzează aglomerație pe A2, odată ce se văd în funcții uită tot ce au promis”, spun reprezentanții FPTR.

Aceștia subliniază că aglomerația și blocajele de pe Autostrada Soarelui alungă peste granițe o mare parte din turiștii care vor să vină pe litoralul românesc, iar românii din Ardeal preferă un drum de șase ore pe litoralul croat unuia de opt ore către stațiunile românești de la Marea Neagră.

„Turiștii se chinuie 5-6 ore pe autostradă între Constanța și București, un drum care ar trebui făcut în doar două ore. Un turist face mai mult din București la Marea Neagră decât are nevoie ca să ajungă pe orice litoral din Europa și chiar din nordul Africii sau Dubai”, a declarat Mohammad Murad, proaspăt reales președinte al FPTR pentru al treilea mandat.

El spune că investitorii de pe litoral reușesc să ridice un hotel în șase luni, în timp ce statul român nu este în stare să repare câteva tronsoane de autostradă în trei ani.

Mohammad Murad îl invită pe directorul CNAIR, pe care-l consideră depășit de situație, să-i predea mandatul prin care să poată supraveghea starea lucrărilor de pe A2, astfel încât acestea să se încheie urgent.

„Dacă până pe data de 15 iunie autostrada nu funcționează în parametrii normali, hotelierii de pe litoral vor intra în grevă fiscală și nu vor mai plăti taxe către stat. De vină pentru blocajele create este și Biroul de Poliție Autostrada A2, pentru că nu este în stare să dirijeze mașinile către drumuri adiacente. Din cauza blocajelor, turiștii își pun în pericol viața și se întorc nervoși și epuizați de drum dintr-o vacanță pentru care au plătit-o să se relaxeze. Fiecare director CNAIR promite că își dă demisia dacă nu rezolvă problema acestor lucrări care se tot repetă de 20 de ani, parcă în bătaie de joc față de turiștii români. Dar nu doar că nu rezolvă problema, dar directorul nu are nici măcar demnitatea de a-și da demisia pentru că este depășit de situație, și de aceea noi, patronatele din turism, cerem demiterea atât a directorului CNAIR, cât și a șefului Biroului de Poliție Autostrada A2”, a mai spus Mohammad Murad.

Litoralul este cea mai importantă atracție turistică a României, cu o capacitate de cazare de 121.222 de locuri clasificate, care acoperă 27% din totalul locurilor disponibile la nivel național.

Măscăreală a lui Victor Orban la granița cu România?

n Ungaria introduce și garda civilă pentru apărarea graniței cu România, motivele fiind discutabile, dacă nu chiar ilare

Membrii gărzii civile vor ajuta polițiștii și vor patrula alături de ei în scopul apărării graniței Ungariei cu România, pe secțiunea dintre Kiszombor și Nagylak - a transmis Uniunea Gărzii Civile a Județului Csongrád pentru agenția ungară de presă MTI. Președintele organizației județene, István Batiz a spus că la misiune participă, până pe 15 iunie, 13 asociații de gardă civilă. Gardienii voluntari vor patrula, alături de polițiști, în mașini ale poliției, între orele 18 și 6 dimineața.

Patrulele vor activa în zona de frontieră dintre Kiszombor, Tiszasziget și Makó, în zona punctelor de trecere a frontierei, precum și pe malul Mureșului, respectiv în toate teritoriile în care sunt semnalate activități de frontieră deosebite, precum și acolo unde se impune reacția imediată a poliției.

Începând de sâmbătă și angajații Armatei Ungare participă din nou la activitățile de apărare a graniței. În decurs de trei luni, două sute de soldați vor fi angrenați, pe schimburi, în apărarea frontierei. În total, o mie de militari îndeplinesc sarcini de susținere la granița ungaro-sârbă, sub coordonarea poliției.

Robbie Williams va concerta la festivalul Untold

Cântărețul britanic Robbie Williams va concerta la cea de-a cincea ediție a festivalului Untold, care va avea loc în perioada 1 - 4 august, la Cluj-Napoca. Anunțul a fost făcut luni, pe pagina de Facebook a evenimentului. Acesta va fi al doilea concert pe care artistul îl va susține în România, după cel din 2015 de la București. Robbie Williams se află, în prezent, în turneu în Statele Unite, iar în iulie va concerta în cadrul festivalului British Summer Time. Robbie Williams, născut pe 13 februarie 1974, a făcut parte din grupul Take That și și-a început cariera solo în 1996, cu un cover după piesa „Freedom” a lui George Michael. Din 1997, a lansat 12 albume de studio, cel mai recent datând din 2017, „Under The Radar Volume 2”. Albumele lui Robbie Williams au fost vândute în peste 70 de milioane de copii. Starul britanic este căsătorit cu actrița americană Ayda Field, cu care are trei copii. DJ-i Martin Garrix, David Guetta și Dimitri Vegas, trupa Bastille, James Arthur, Oscar and the Wolf și Timmy Trumpet se numără între numele prezente pe afișul ediției aniversare a festivalului Untold de la Cluj-Napoca, iar Armin Van Buuren va susține un show exclusiv la nivel mondial, pregătit special pentru acest eveniment.

Următoarele bilete pentru festival vor fi puse în vânzare miercuri, la ora 12.00, pe site-ul untold.com.

Un bărbat care se ocupa cu artificiile la o nuntă a decedat: i-au explodat în față

Un bărbat care urma să manevreze artificiile la o nuntă, în localitatea Giroc, a decedat în noaptea de duminică spre luni, după ce materialul pirotehnic i-a explodat în față chiar sub ochii copilului său pe care l-a adus să urmărească focul de artificii. Potrivit polițiștilor, un bărbat de 38 de ani a decedat în noaptea de duminică spre luni în timp ce încerca să execute manevrele pentru un foc de artificii la o nuntă care a avut loc în localitatea Giroc de lângă Timișoara. Bărbatul venise cu copilul său pentru ca acesta să poată urmări și el focul de artificii. În momentul în care încărcătura i-a explodat în față, fiul său a privit îngrozit. Martorii au sunat imediat la numărul de urgențe 112, iar la fața locului au sosit echipaje de poliție și ambulanțe, dar și pompieri. Bărbatul a fost resuscitat mai multe minute, însă medicii au declarat decesuul. Se pare că artificierul a stat prea aproape de încărcătura pirotehnică, în timpul pregătirilor, iar o defecțiune a produs explozia.

Copilul a fost preluat de medici, în stare de șoc, fiindu-i administrate calmante. Polițiștii au deschis dosar penal în acest caz pentru nerespectarea și neluarea măsurilor de securitate în muncă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.