Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Când vom putea renunța la masca de protecție

Ziarul de Vrancea
21 feb 2021 1228 vizualizări

Când se va atinge pragul de imunizare colectivă, a explicat Valeriu Gheorghiță n el a precizat însă că masca ne ferește și de alte infecții

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare antiCOVID, Valeriu Gheorghiță, afirmă că oamenii vor putea renunța la masca de protecție în momentul în care se va ajunge la un grad ridicat de imunziare colectivă și atunci când oamenii de știință vor constata că nu circulă tulpini ale virusului care să nu fie acoperite de vaccin. „În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă și în momentul în care nu constatăm emergența unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranță la acel moment se poate renunța și la utilizarea măștilor de protecție, însă vreau să menționez că prin folosirea corectă a măștilor de protecție ne ferim de foarte multe alte infecții cu transmitere respiratorie și nu doar de infecția cu SARS-CoV-2”, a explicat Valeriu Gheorghiță într-o emisiune, la Antena 3. Medicul a arătat că datele centralizate atât în România, cât și din alte țări în care au demarat campanii de vaccinare, arată “o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi” în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenței cazurilor de COVID-19. El a precizat că, la nivel național, s-a observat reducerea incidenței bolii la persoanele vaccinate în prima etapă, la cele din centrele sociale, iar datele centralizate de medicii de la Iași care îngrijesc pacienți dializați relevă o scădere cu 90% a incidenței cazurilor la această categorie de bolnavi.

Cîmpeanu: 60.000 angajați din învățământ vor să se vaccineze în următoarea săptămână în centrele mobile

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 60 de mii de angajați din învățământ doresc să se vaccineze prioritar în următoarea săptămână în centre cu echipe mobile care se vor organiza în fiecare județ. „În cursul acestei dupa-amieze se va anunța decizia de organizare a centrelor prioritare pentru angajații din învățământ. Există o situație cu 60.000 de persoane - angajați din învățământ - care doresc să se vaccineze în următoarea săptămână și sunt convins că încă din această săptămână se va putea organiza la nivelul fiecărui județ un centru cu echipe mobile,” a afirmat Cîmpeanu. „Este de peste 200 de mii de angajați din învățământ această cifră (a angajaților care și-au declarat disponbilitatea să fie vaccinați - n.r.); dintre acestea 42 mii s-au angajat deja, se adaugă circa 8000 care s-au vaccinat ca personal medical, la care se adaugă cei 60 mii care doresc sa se vaccineze în următoarea săptămână de către echipe mobile” a adăugat acesta.

Potrivit ministrului, pentru programare va trebui ca fiecare ISJ (inspectorat școlar județean) și fiecare universitate „să furnizeze cât mai rapid către DSP listele nominale cu personalul din învățământ care dorește să se vaccineze în aceste centre dedicate (grupat în funcție de vârstă, sub și peste 55 ani)”. „Operațiunea va dura circa o săptămână. Locațiile centrelor locale de vaccinare prioritară a personalului din învățământ sunt deja cunoscute (spre exemplu, pentru București, se are în vedere organizarea a 22 de linii de vaccinare în complexul ROMEXPO)”, a mai spus ministrul. Potrivit ministrului Educației, până acum s-au vaccinat 42.000 angajați ai sistemului de învățământ, din care 21.000 au făcut și rapelul. Acest număr nu include personalul din învățământul superior medical - personal care, deși este angajat în sistemul de învățământ, a fost înregistrat la vaccinare în categoria “personal medical”, explica ministrul.

Aproape o mie de pacienți la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.634 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost consemnate 47 de decese, numărul total fiind de 19.894. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.461. Dintre acestea, 972 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.881.162 de teste RT-PCR și 253.442 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 6.279 de teste RT-PCR (4.360 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.919 la cerere) și 3.976 teste rapide antigenice. Pe teritoriul României, 38.255 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.481 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 54.585 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 177 de persoane.

Iulian Bulai: Viitorii șefi ai TVR și SRR nu trebuie să fie oameni politici

Deputatul Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură din Cameră, a declarat la postul RFI că actualii șefi ai Televiziunii Române și ai Societății Române de Radiodifuziune nu au legitimitate și trebuie să plece din funcții. El a subliniat că în curând vor fi discutate în Parlament rapoartele de activitate ale celor două instituții și că viitorii manageri nu trebuie să fie oameni politici.

Deputatul USR a acuzat politizarea și lipsa de transparență de la televiziunea publică și radioul de stat. „Este foarte multă lipsă de transparență în televiziune și în radioul public. Ca să vă dau doar un exemplu banal, de acum două săptămâni: se face o comisie de anchetă și doamna Gradea (președintele director general al TVR, n.r.) amenință cu darea în judecată a celor care au dezvăluit sursele unui contract de curățenie și că obligă publicația care a făcut public acest contract să-și dezvăluie sursele, altfel va fi dată în judecată”, a spus deputatul. Iulian Bulai a mai acuzat proasta gestionare a bugetului TVR și lipsa de performanțe jurnalistice: „An de an, în ultimii trei ani, bugetul de la TVR, în Parlament când a fost votat, a venit cu 10% mai puțin, pentru că doamna Gradea în loc să cheltuie veniturile provenite din încasările din publicitate, din reclamă, le-a declarat profit, nu le-a cheltuit, Ministerul Finanțelor retrăgând această sumă. Ei, urmare a acestei decizii de a brava, cum că Televiziunea Publică face profit, nu este nicidecum în pierdere a dus la o scădere anuală consecventă de 10% a bugetului TVR, în ultimii trei ani (...). Televiziunea Publică nu are asta ca scop, nu trebuie să facă profit, este o chestiune de lux pentru fiecare angajat și jurnalist să ajungă într-un loc în care nu trebuie să facă profit, trebuie să creeze conținut editorial corespunzător, trebuie să facă servicii de informare publică, poate să facă divertisment de calitate, programe de educare și informare, dar nu trebuie să facă profit, ăsta este ultimul scop pe care îl avea TVR (...). Nu mai zic de faptul că în ultimii trei ani, TVR a făcut puține spre deloc breaking news, nici o știre asumată prima dată de o instituție media cu 2.200 de angajați și încă vreo 300 de colaboratori și cu un buget uriaș de 80 de milioane de euro anual”.

Cîțu, despre amendamentele depuse la buget: PSD vrea să ne scoată din UE

Premierul Florin Cîțu a afirmat, ieri, că amendamentele depuse de PSD la bugetul pe anul 2021 au un impact bugetar de aproape 6% din PIB și a susținut că social-democrații vor să scoată România din Uniunea Europeană. “Am primit lista amendamentelor care au fost depuse și de la PSD. Impactul bugetar este de aproape 6% din PIB. Aceasta ar însemna să mergem cu deficitul la 13% din PIB aproape. M-am uitat la sursa de finanțare și fără niciun fel de surpriză vedem exact ce vrea să facă PSD cu România, vrea să o scoată din UE. Adică sursa de finanțare reprezintă contribuția României la UE. Pentru cei care nu știu, la Ministerul de Finanțe, la acțiuni generale, plătim contribuția la UE. De acolo vrea să ia PSD banii, să ne lase fără contribuții la UE, ca să ne scoată din UE. Astea sunt amendamentele PSD”, a spus Cîțu, înainte de ședința Biroului Executiv al PNL.

El a vorbit și despre un amendament al președintelui PNL, Ludovic Orban, și al deputatului Florin Roman care prevede acordarea a 24 de călătorii gratuite pentru studenți. “Am încredere că fiecare amendament depus de colegii mei va veni și cu sursele de finanțare și atunci vom vedea. Eu tot ce pot să spun este că nu putem depăși deficitul de 7,16%”, a spus Cîțu. Premierul a precizat că dorește un calendar accelerat pentru adoptarea în Parlament a proiectului bugetului de stat pe acest an. “Sunt sigur că astăzi ajunge în Parlament, au fost câteva modificări în funcție de Consiliul Legislativ și așa mai departe, dar cum ajunge, vom avea și calendarul. Sper să fie cât mai repede”, a declarat Cîțu.

Maior și Hurezeanu, pe lista celor 23 de ambasadori rechemați de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretele privind rechemarea mai multor ambasadori români, între care se numără George Maior - ambasadorul României în Statele Unite ale Americii și Emil Hurezeanu - ambasadorul României în Germania. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat decretele pentru rechemarea a 23 de ambasadori români.

Puii de urs scoși din bârlog nu au fost găsiți

Ancheta Poliției în cazul ursuleților scoși dintr-un bârlog de niște muncitori forestieri continuă, în zona în care s-a întâmplat incidentul nefiind găsiți nici puii și nici ursoaica, informează Agerpres. „Nu au fost găsiți ursuleții, cercetările continuă, sunt tot felul de activități care se desfășoară. Ei (muncitorii acuzați de comiterea faptei - n.r.) au fost reaudiați tocmai pentru a dobândi eventuale date noi, dar nu am nimic în plus”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip. Acesta a mai spus că s-a identificat locul în care s-a realizat filmarea în care puii de urs sunt scoși din bârlog și s-au observat urme de urși adulți, dar nici puii și nici mama lor nu au fost găsiți. Legat de ipoteza vehiculată în spațiul public că ar fi vorba de un caz care să aibă legătură cu traficul cu pui de urs, acesta a arătat că nu s-a confirmat nimic în acest sens. „Nu există niciun fel de date și indicii rezonabile, care să sugereze că s-a și întâmplat așa ceva”, a precizat Gheorghe Filip.

La rândul său, comisarul șef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a afirmat că specialiștii instituției pe care o conduce au fost pe teren pentru ca, în cazul în care găseau puii de urs, să-i plaseze provizoriu la Centrul de Reabilitare de la Bălan. De asemenea, Garda de Mediu a fost prezentă în zonă, ca autoritate de specialitate, și pentru situația în care se găseau cadavrele de urși. Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, este vorba de un caz penal, iar cercetarea este făcută de Poliție, a mai spus Balla Izabella.

Vinerea trecută, polițiștii harghiteni au identificat patru muncitori forestieri din județul Neamț care sunt bănuiți că au scos patru pui de urs dintr-un bârlog, în zona Gheorgheni. Cercetările au fost declanșate după ce pe o rețea de socializare a apărut o înregistrare cu mai mulți bărbați care scot din bârlog patru pui de urs foarte mici și se distrează pe seama lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.