Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Austria pune „condiții clare” pentru primirea României în Schengen

Ziarul de Vrancea
10 dec 2023 1678 vizualizări

Viena și-a îndulcit poziția privind țara noastră după presiuni făcute de la Washington, dezvălui presa austriacă

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene „condiții clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României și Bulgariei în așa-numitul „Air Schengen”. „Acum este rândul Comisiei”, a declarat Karner pentru jurnalul matinal al postului Ö1, după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei față de primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen, cu ridicarea granițelor ariene. „Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE”, a subliniat Karner.

Care sunt „condițiile clare” puse de Austria

În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de polițiști de frontieră, potrivit Agerpres. De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecție a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă și româno-sârbă. În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum și preluarea de către România și Bulgaria de solicitanți de azil, în special afgani și sirieni.

Solicitarea privind menținerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o „problemă cu traficanții”. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanți de azil în Austria, numai în jur de 150 migranți au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Ciolacu e optimist, Predoiu e rezervat

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă seară, că Austria ”și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.

În schimb, ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a evitat duminică să se pronunțe asupra unui calendar pentru aderarea României la Schengenul aerian, dar a declarat că „speră că românii vor avea o bucurie de sărbători”. Întrebat dacă este de acord cu condițiile impuse de Austria, Predoiu a spus că „sunt condiții care îmi sunt cunoscute și urmează să le discutăm”, iar „parte dintre ele ne folosesc și nouă, să întărim frontiera”.

Austriecii, puși la punct de americani?

Discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O'Brien, cu politicienii de la Viena ar fi fost decisive pentru schimbarea de discurs a Austriei în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la Schengen, scrie Der Standard. Totodată, sursa citată notează că România este un important aliat al SUA în Europa de Est. Der Standard mai scrie că Bucureștiul speră acum ca în martie să fie ridicate controalele pe aeroporturi și apoi controalele la frontierele naționale în toamnă - după alegerile din Austria. „Acest lucru este și în interesul companiilor austriece, deoarece acestea pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la granițe”, notează sursa citată.

Sondaj: Românii, cam indeciși în privința monarhiei

n mai mult de jumătate cred că dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989, lucrurile ar fi evoluat mai bine în anii care au urmat n un procent similar ar vota împotriva monarhiei la un referendum

Mai mult de jumătate dintre români (56,4%) cred că dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989, lucrurile ar fi fost altfel în cei 34 de ani care au urmat. Un procent similar (54,7%) ar vota, însă, împotriva monarhiei și pentru menținerea republicii, în cazul unui referendum, cu 13,7% mai mulți decât în urmă cu 10 ani, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Aproape jumătate dintre cei chestionați (48,5%) au o părere bună și foarte bună despre Casa Regală a României.

56.1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația ”Monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide și poate arbitra viața politică” (față de 43.5% în iulie 2013), în timp ce 35.9% sunt în dezacord (față de 32.5% în iulie 2013). 8% nu știu sau nu răspund la această întrebare (față de 24% în iulie 2013). ”Își exprimă acordul cu afirmația dată mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație medie sau superioară, locuitorii din București și din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat și angajații la privat”, indică analiza socio-demografică.

69.1% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația ”Republica are avantajul că președintele este votat periodic și nu există riscul să capete prea multă putere” (față de 51.7% în iulie 2013), în timp ce 25.3% își exprimă dezacordul (față de 26.6% în iulie 2013).

Referendum pentru monarhie

Întrebați cum ar vota la un eventual referendum dacă s-ar pune problema ca România să devină monarhie, 54.7% dintre români declară că ar vota împotriva monarhiei și pentru menținerea republicii (față de 41% în iulie 2013).  35.4% spun că ar vota în favoarea monarhiei (față de 27.2% în iulie 2013), iar 9.9% nu știu sau nu răspund (față de 31.8% în iulie 2013).

Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, cei cu un venit mai redus declară că ar vota împotriva monarhiei într-o proporție mai ridicată decât celelalte categorii de populație. Ar vota în favoarea monarhiei mai ales: tinerii sub 30 de ani, locuitorii din București și cei cu un venit mai ridicat, conform datelor socio-demografice.

13.5% dintre cei chestionați au o părere foarte bună despre Casa Regală a României (față de 12.5% în iulie 2013), 35% bună (28.5% în iulie 2013), 36.2% nici bună, nici proastă (43.5% în iulie 2013), 4.8% proastă (5% în iulie 2013), 4.4% foarte proastă (1.4% în iulie 2013).

Întrebați dacă lucrurile ar fi fost altfel în cei 34 de ani care s-au scurs de la evenimentele din decembrie 1989, dacă Romania ar fi adoptat monarhia imediat după 1989, 56.4% dintre participanții la sondaj spun că ar fi fost mai bine, 22.1% că ar fi fost la fel,  iar 11.2% că ar fi fost mai rău.

”Deși republica rămâne forma de guvernare preferată în prezent de români, peste două treimi dintre participanții la sondaj apreciind că republica are avantajul că președintele este votat periodic și nu există riscul să capete prea multă putere, monarhia își păstrează o popularitate surprinzător de ridicată și în creștere comparativ cu situația din urmă cu zece ani. O treime dintre români declară că ar vota la un eventual referendum în favoarea monarhiei și aproape 55% ar vota în favoarea republicii. De asemenea, popularitatea monarhiei este mai mare în rândul tinerilor de sub 30 de ani care ar vota în proporții mai mari decât celelalte categorii în favoarea acestui tip de regim. Pe de altă parte, după 34 de ani de la prăbușirea comunismului, societatea românească pare a regreta faptul că la acel moment nu am revenit la regimul monarhic, 56.4% dintre participanții la sondaj declarând că situația țării ar fi fost mai bună dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989”, remarcă Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 - 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Andrei Baciu a demisionat de la conducerea CNAS

 la puțin timp după anunț, el a ajuns la DNA

Andrei Baciu și-a anunțat luni, într-o postare pe Facebook, demisia de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), invocând ” informațiile apărute în spațiul public” și lăsând astfel să se înțeleagă că este vorba despre ancheta DNA privind achizițiile de vaccinuri din pandemie, perioadă în care el a fost vicepreședinte și apoi președinte interimar al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). La puțin timp după anunț, el a ajuns la sediul DNA, unde au avut loc audieri în dosarul achiuzițiilor de vaccinuri anti-COVID.

”Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis și cu credința nestrămutată în valorile onoarei și integrității. Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu față de principiile etice și morale în care cred și pe care le-am susținut întotdeauna, și nu dintr-o obligație legală”, a scris Baciu. ”Medic fiind, am pus mereu pe primul loc binele pacienților. Am încredere deplină în actul de justiție, convins fiind că adevărul și dreptatea vor prevala. Vă mulțumesc și vă sunt recunoscător tuturor pentru încrederea și susținerea pe care mi le arătați”, a conchis el. Andrei Baciu a fost numit la conducerea CNAS în august 2023.

În scandalul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID sunt urmăriți penal fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Aproximativ 900 de angajați ai INS au întrerupt lucrul

Aproximativ 900 de persoane din cadrul Institutului Național de Statistică, din București și din țară, au întrerupt lucru, luni, ca protest față de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic. ”Astăzi, 11.12.2023, și-au declarat și asumat prin semnătura intenția de a nu-și îndeplini sarcinile de serviciu pentru o zi aproximativ 900 de persoane din cadrul INS aparat central și teritorial, în semn de protest față de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic. Precizăm că intenția de blocare a activității, pentru cel puțin o zi, este rezultatul ignorării de către decidenții politici a semnalelor trase de statisticieni în ultimii ani și reprezintă doar un avertisment al salariaților în contextul anului electoral 2024, când, fără aportul decisiv al INS, alegerile nu pot fi organizate”, a transmis Sindicatul din Institutul Național de Statistică București (SINSB), membru al Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație.

Angajații de la sediul central al INS și de la Direcțiile Teritoriale de Statistică au declanșat proteste spontane în 23 noiembrie. ”După zece zile de protest spontan, revendicările noastre nu au fost soluționate”, au afirmat reprezentanții Sindicatului din Direcția de Statistică Dâmbovița.

Accident cu doi morți în județul Iași, după ce un microbuz s-a ciocnit cu un autoturism

Două persoane au murit, iar alte trei au fost rănite în urma unui accident petrecut, luni, în zona localității ieșene Războieni, unde un microbuz și un autoturism s-au ciocnit.

Un microbuz s-a ciocnit violent cu un autoturism, șoferul microbuzului, un bărbat de 64 de ani, murind la scurt timp după impact. O altă persoană a decedat, ulterior, la spital.

Șoferul autoturismului, în vârstă de 60 de ani, a suferit un traumatism la mână, dar și o contuzie toraco-abdominală. Impactul a fost unul violent, microbuzul ajungând în șanț, în timp ce autoturismul avea partea din față distrusă.

Circulația rutieră s-a desfășurat cu mare greutate timp de câteva zeci de minute.

Primarul din Alba Iulia, ales din partea USR, se întoarce în PNL

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat, luni, că se întoarce în PNL, el afirmând că acest gest nu este traseism politic, ci întoarce la originile sale politice. Pleșa a fost ales primar în 2020, din partea USR. ”Când ai ocazia să te întorci la rădăcini, la matca în care te-ai format ca om politic, nu poate fi vorba de traseism, ci de o alegere înțeleaptă, cea de a reîntregi și întări o echipă care, trecând peste orgolii și asumându-și erorile din trecut, poate performa mai bine ca oricare alta”, a arătat el, într-o postare pe Facebook. El a explicat că, dincolo de opțiunea personală și de ”firescul deciziei”, a contat mesajul venit din partea albaiulienilor.

Pleșa a afirmat că a constatat, în cei trei ani de mandat, că lipsa ”susținerii unei familii politice puternice” îngreunează activitatea de edil. ”Energia irosită până mai ieri, pentru a destabiliza și zădărnici eforturile administrației pe care o conduc, va fi, începând de astăzi, canalizată spre îndeplinirea obiectivelor actuale și viitoare. Sunt convins că împreună cu președintele CJ Alba vom găsi cele mai bune soluții pentru accelerarea dezvoltării municipiului Alba Iulia, pe toate planurile. Iar echipă înseamnă și majoritate în consiliul local, unul care să facă administrație, nu doar politică”, a subliniat el. Pleșa a adăugat că a convenit această poziție și cu conducerea centrală a PNL. ”Colegilor din USR, celor care au muncit alături de mine pentru Alba Iulia, care au dat dovadă de profesionalism și care au pus mereu interesul comunității înaintea celui personal ori de partid, le mulțumesc! Nimic nu am realizat singur, nu fără aportul și sprijinul lor, echipa din spatele echipei. Pentru calitatea lor umană garantez oricând și știu că Alba Iulia îi va avea în continuare alături”, a conchis el.

Gabriel Pleșa a fost membru PNL și viceprimar din partea acestui partid.

Plângere penală la Parchetul General pentru moartea a 436 de copii

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) va depune marți, la Parchetul General, un denunț ce conține un număr de peste 1500 de file cu probe privind organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane și degradante aplicate minorilor internați în Căminul Spital nr. 4 Plătărești, unde, în intervalul februarie 1978 - iunie 1991, au murit 436 de copii.

Căminul-spital nr. 4 Plătărești, aflat la aproximativ 20 km de București, a fost înființat în 1952, în incinta Mănăstirii din Plătărești, practic în chiliile mănăstirii și era destinat persoanelor adulte cu afecțiuni neuropsihiatrice cronice. Pentru că la nivelul municipiului București, în anii 70, nu exista o unitate de profil pentru minorii cu deficiențe, s-a luat decizia înființării unei secții speciale, într-o clădire nouă, special construită, care ținea administrativ de spital. Această secție de minori a funcționat între februarie 1978 și iunie 1991.

INS: A scăzut numărul nașterilor, a crescut numărul deceselor

În octombrie 2023 s-a înregistrat nașterea a 13.623 copii, cu 457 mai puțini copii decât în luna septembrie 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Numărul deceselor înregistrate în luna octombrie 2023 a fost de 20.917 (11.014 persoane de sex masculin și 9.903 persoane de sex feminin), cu 2.998 decese (1.523 persoane de sex masculin și 1.475 persoane de sex feminin) mai multe decât în luna septembrie 2023.

Evoluția lunară a numărului deceselor și cel al născuților-vii în perioada octombrie 2021 – octombrie 2023 evidențiază o creștere semnificativă a numărului deceselor în luna octombrie 2021 când, în contextul pandemiei COVID19, s-a înregistrat cea mai ridicată valoare din întreaga perioadă.

În luna octombrie 2023, 42,3% (8.840 decese) din totalul numărului de decese s-a înregistrat la persoanele în vârstă de 80 ani și peste, 25,5% (5.344 decese) la persoanele de 70-79 ani și 17,7%, reprezentând 3.694 decese, la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puține decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 0-4 ani (97 decese), 5-19 ani (71 decese) și 20-29 ani (81 decese). După cauza principală de deces, în luna octombrie 2023, la fel ca în luna precedentă, cele mai multe persoane decedate au avut drept cauze: bolile aparatului circulator (11.320 persoane, reprezentând 54,1%), tumorile (4.033 persoane, reprezentând 19,3%) și bolile aparatului respirator (1.782 persoane, reprezentând 8,5%).

În luna octombrie 2023, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 9.633 căsătorii, cu 4.953 mai puține decât în luna septembrie 2023. Numărul divorțurilor a fost de 1.946 în luna octombrie 2023, cu 10 mai puține decât în luna septembrie 2023.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.