Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Apare “cazierul sexual”

Ziarul de Vrancea
19 iun 2019 1487 vizualizări

în România se va înființa un registru al persoanele condamnate pentru infracțiuni sexuale n angajații care lucrează în anumite domenii vor fi obligați să prezinte un certificat de integritate, asemănător cazierului judiciar

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea care permite identificarea rapidă, prin intermediul Registrului național automatizat, a persoanelor care au comis infracțiuni sexuale. Legea prevede instituirea Registrului național automatizat cu privire la autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor, în scopul prevenirii și combaterii acestor fapte. Actul normativ stipulează păstrarea unei evidențe a persoanelor fizice sancționate, condamnate ori împotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal ori administrativ. Potrivit actului normativ, nu se înscriu în acest registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal.

Conform legii, persoanele înscrise în registru au obligația de furniza Poliției, cel târziu odată la trei luni, o serie de informații privind profesia, mijloacele de existență sau persoanele cu care locuiesc sau intră frecvent în contact. De asemenea, Poliția trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni. Fotografierea persoanei înscrise în registru se face anual sau atunci când se constată că aceasta și-a schimbat înfățișarea.

Certificat valabil 6 luni

Toate unitățile din sistemele de învățământ, sănătate, protecție socială - indiferent dacă sunt de stat sau private - sunt obligate, de acum, să solicite angajaților și celor cu care colaborează un certificat de integritate care să arate sau nu dacă respectivele persoane sunt în registrul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale. Astfel, legea prevede că “instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile, ori care presupun examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi, prezentarea certificatului de integritate.”

Persoanele fizice poate obține propriul certificat de integritate în aceleași condiții în care pot primi și certificatul de cazier judiciar. În certificatul de integritate comportamentală se înscriu toate datele existente în Registru cu privire la persoana în cauză (dacă este menționată acolo), iar certificatul este valabil 6 luni de la data eliberării.

“Donații” pentru locuri eligibile:

Deputat PNL, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Deputatul PNL Mihai Voicu a fost condamnat, ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu suspendare pentru folosirea influenței sau a autorității în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul în care a fost acuzat că le-a impus membrilor de partid să facă “donații” pentru PNL, pentru a putea candida pe un loc eligibil în campaniile electorale din anul 2012. Decizia instanței nu este definitivă. Din acest motiv, pentru moment, în conformitate cu statutul PNL, Voicu este doar suspendat din calitatea de membru PNL. În cazul unei condamnări defintive, el își va pierde automat calitatea de membru PNL, tot așa cum, în cazul unei decizii definitive de achitare, suspendarea din partid îi încetează de drept.

Mihai Voicu a fost trimis în judecată, în decembrie 2017, alături de fostul secretar general al PNL Dolj Dan Mogoș și de vicepreședintelui Biroului Permanent Teritorial al PNL Dolj. Mihai Voicu a fost acuzat că le-a impus membrilor de partid să facă “donații” pentru PNL, pentru a putea candida pe un loc eligibil în campaniile electorale din anul 2012. Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să dea diverse sume de bani, respectiv între 5.000 de lei și 20.000 de lei, în valoare totală de 290.450 de lei.

Crimă înfiorătoare la Galați

Cadavrul unei femei, având mâinile și picioarele secționate de corp, a fost descoperit, în noaptea de miercuri spre joi, pe marginea drumului de centură, în Galați.

Un suspect a fost prins la scurt timp, a anunțat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, Liliana Istrate. Potrivit acesteia, crima s-a petrecut în apartamentul suspectului, un bărbat de 75 ani, care i-a aplicat femeii de 63 ani trei lovituri de cuțit în zona vitală. Ulterior, cadavrul a fost tranșat în cadă, pus în saci și dus pe marginea drumului de centură. “S-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de omor și profanare de cadavre sau morminte”, a spus Istrate.

Potrivit procurorilor, bărbatul audiat s-ar fi cunoscut cu victima,cei doi întâlnindu-se periodic.

Dăncilă: Votul ar putea dura mai multe zile

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul ia în calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile, extinderea votului prin corespondență și alte măsuri care să contribuie la o mai bună desfășurare a procesului de vot. Dăncilă a afirmat că a cerut Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe să analizeze desfășurarea votului de la 26 mai pentru a stabili ce nu a mers bine și care sunt soluțiile pentru asigurarea dreptului de vot. “Luăm în calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile, extinderea votului prin corespondență și orice alte măsuri care să contribuie la o mai buna desfășurare a procesului de vot. Salut inițiativa Parlamentului României de a institui o comisie pentru îmbunătățirea legislației electorale și vreau să transmit un mesaj ferm. Guvernul are toate deschiderea pentru dialog și consultare cu toate instituțiile publice și cu factorii interesați în găsirea soluțiilor cele mai potrivite pentru asigurarea dreptului la vot”, a precizat primul-ministru. Dăncilă a mai spus că s-ar bucura dacă ar avea din partea președintelui României și a partidelor de opoziție un proiect concret pentru rezolvarea problemelor privind votul din diaspora.

Președintele Klaus Iohannis a cerut miercuri, Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să fie adoptat de Parlament în actuala sesiune parlamentară, astfel încât situațiile precum cele de la votul din 26 mai, când mai mulți alegători nu au putut vota, să fie evitate.

Invazie de țânțari în marile orașe

În plină vară, marile orașe din România se confruntă cu o invazie a țânțarilor. Oamenii îndreaptă degetul înspre autorități și spun că au început prea târziu stârpirea acestora sau că nu au făcut nimic până acum. La rândul lor, cei responsabili spun că ploile din ultima vreme nu le-au permis să combată eficient aceste insecte mici, care însă pot produce boli grave. Ca să ne facem o idee la ce pericol suntem expuși, virusul West Nile, transmis de țânțari, a provocat moartea a 42 de români, în 2018. „Acesta este considerat cel mai periculos animal de pe Pământ. Țânțarii ucid sute de mii de oameni în fiecare an. Cei mai vulnerabili - copiii și femeile însărcinate. Nicio altă înțepătură nu ucide și nu îmbolnăvește la fel de mulți oameni”, se arată într-un documentar despre pericolul reprezentat de țânțari, citat de digi24.ro. Țânțarii transmit virusul West Nile, care poate provoca boli grave, unele chiar mortale. 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă atunci când infecția se instalează trebuie să fiți foarte atenți pentru că boala debutează cu simptomele unei gripe. Adică febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoare, ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Arhiepiscopul Teodosie, avertizat să nu se mai urce pe turle

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a intrat în atenția inspectorilor teritoriali de muncă, după ce și-a făcut un obicei din a se cocoța la mare înălțime fără să poarte echipament de protecție. ITM-ul l-a atenționat că își pune viața în pericol, astfel că de Rusalii ierarhul a sfințit o biserică din Constanța dintr-o nacelă, nu de pe turle, ca în trecut.

Arhiepiscopul Tomisului a slujit dintr-o nacelă care ajunge până la 20 de metri înălțime.

Procurorul general al SUA, mesaj pentru PSD

Procurorul general al SUA, William Barr, își exprimă speranța, după vizita la București, că România va reveni asupra amendamentelor care „pot submina lupta împotriva corupției” și s-a arătat încrezător că România va lua măsuri pentru a avea o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

„România este unul dintre cei mai puternici parteneri ai noștri în lupta împotriva infracțiunilor transfrontaliere. Cu ajutorul României, am putut investiga și extrăda membri ai grupărilor de crimă organizată implicați în acțiuni globale de fraude pe internet, iar România oferă o asistență esențială DEA în operațiunile anti-drog”, se arată înîntr-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA. Barr precizează că parteneriatul SUA - România a fost mereu bazat pe valorile statului de drept și pe o guvernare bună. „Cu ocazia vizitei mele la București am putut reafirma că statul de drept este un principiu solid și că toate persoanele, instituțiile și entitățile ar trebui să fie guvernate și trase la răspundere în baza unor legi care sunt juste, promulgate public și implementate în mod egal și imparțial”, afirmă Barr. Procurorul general al SUA a vorbit și despre întâlnirea sa cu ministrul Justiției, Ana Birchall: „Suntem recunoscători pentru susținerea ministrului Ana Birchall față de aceste principii. Sperăm că, sub conducerea ei și a altor oficiali români, România va reveni asupra amendamentelor recente care amenință să submineze abilitatea de a lupta cu corupția și suntem încrezători că România va lua măsuri pentru a asigura un sistem judiciar eficient, transparent și imparțial”.

 Cu ocazia prezenței la București pentru această reuniune, procurorul general al SUA a avut întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Justiției, Ana Birchall.

Atacuri cibernetice la spitalele din România

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat ieri, că în cursul zilei de miercuri a fost informată despre creșterea semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la spitale. “Imediat am transmis o informare Direcțiilor de Sănătate Publică, care, la rândul lor, trebuiau să anunțe spitalele cu tot ceea ce ne-a informat Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică și din punctul meu de vedere soluția ar fi fost pentru spitale să aibă un dispozitiv neconectat la rețea ca soluție de back-up - asta spuneau de fapt și cei de la Centrul Național”, a precizat Pintea. Ea a arătat că a solicitat DSP-urilor să informeze MS cu privire la numărul spitalelor care ar putea fi sau sunt afectate, iar spitalele sunt obligate să ia imediat măsuri.

Ulterior, Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat că au fost identificate patru spitale care au fost afectate de ransomware-ul BadRabbit. Este vorba de Spitalul „Victor Babeș“ din București și unități medicale din Huși, Dorohoi și Cărbunești. „Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, mai spune SRI.

A murit după ce un zid al locuinței s-a prăbușit peste el

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din județul Bihor, a murit după ce un zid al locuinței sale s-a prăbușit peste el, în timp ce făcea lucrări de renovare. Bărbatul a fost scos de sub peretele căzut de către pompieri, însă manevrele de resuscitare nu au avut niciun rezultat. “Ajunși la adresa indicată de apelant, pompierii militari au ridicat peretele și au evacuat bărbatul, procedând la efectuarea manevrelor de resuscitare a victimei aflate în stop cardio-respirator. Din nefericire, în pofida manevrelor executate de forțele de intervenție, bărbatul în vârstă de 34 de ani nu a mai putut fi salvat, medicul prezent la fața locului declarând decesul acestuia”, au transmis reprezentanții ISU Bihor.

Satu Mare: Poliția a găsit un cal în bucătăria unei garsoniere de la etajul 4

Un cal a fost găsit în bucătăria unei garsoniere de la etajul 4 al unui bloc din Satu Mare. Directorul adjunct al Poliției Locale Satu Mare, Sergiu Blaga, a declarat, ieri, că polițiștii locali au fost chemați, în noaptea de miercuri spre joi, să intervină la o casă de unde se auzea muzică la volum maxim și deranja vecinii. Cei care i-au sesizat pe polițiștii locali au spus că în zonă este și un cal. Când a ajuns la casa respectivă, echipajul nu a mai găsit calul, iar vecinii au spus că animalul a fost dus într-un bloc. Ulterior, calul a fost găsit în bucătăria unei garsoniere de la etajul 4 în blocului din fața casei. „Calul a urcat pe scări. Proprietarul, Lucian D., a fost sancționat contravențional cu suma de 500 de lei pentru tulburarea liniștii locatarilor, iar calul a fost dus la o rudă a bărbatului dintr-un sat din apropierea orașului Satu Mare. Proprietarul ar fi vrut să facă animalul cadou cumnatului său”, a spus Blaga. Potrivit acestuia, a fost vorba despre primul astfel de caz cu un cal găsit într-un apartament de bloc din Satu Mare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.