Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ancheta incendiului din Tohani, învăluită în “fum”

Ziarul de Vrancea
27 dec 2023 1111 vizualizări

Mai multe informații vehiculate în presă cu privire la cauza tragediei au fost infirmate după primele audieri n numărul oficial al deceselor a crescut ieri n anchetatorilor le este greu să deosebească resturile umane de cele de lemn carbonizat

 

 

Cadavrul carbonizat al unui copil a fost găsit miercuri dimineață la pensiunea Ferma Dacilor, din județul Prahova, afectată de un puternic incendiu. “A fost extrasă cea de-a șaptea victimă carbonizată (minor)”, a transmis ISU. Acțiunea de căutare continua ieri, în condițiile în care opt persoane au fost declarate dispărute în urma incendiului.

A șaptea victimă a incendiului a fost identificată cu ajutorul unor analize ADN, au declarat pentru News.ro surse din rândul salvatorilor. Acestea precizează că echipajele care se află în teren au mari dificultăți în a distinge ce poate fi cadavrul unei persoane și ce sunt resturi de obiecte și lemn carbonizat, având în vedere că totul este distrus de foc.

Aflat în stare de șoc, patronul a refuzat să facă declarații

Prima etapă a audierilor în cazul incendiului din Tohani s-au încheiat marți, în jurul orelor 20.00, fără a fi trase concluzii cu privire la cauza izbucnirii focului care a mistuit până la temelie pensiunea.

Au fost chemați să dea declarații atât patronul mediatizat al complexului turistic, Cornel Dinicu, dar și angajați și rude ale victimelor surprinse de flăcări.  Fostul interlop bucureștean Cornel Dinicu, care apare în media ca patron al Fermei Dacilor, nu are nicio legătură „în acte” cu pensiunea din Tohani care s-a făcut scrum marți dimineață, 26 decembrie.

Datele arată că Ferma Dacilor este pusă pe numele a doi asociați, Viorel Marian Olteanu și Adrian Vitomir Ristin. În această cauză a fost deschis dosar penal ”in rem” (asupra faptei), audierile având loc, începând cu orele 16.00 la sediul Poliției Orașului Mizil.

Au fost chemați la declarații în primul rând patronul declarat Cornel Dinicu.

Acesta a venit însoțit de un avocat și a declarat că nu poate să dea explicații, invocând starea de șoc în care se află, având în vedere că și-a pierdut un copil în incendiu. Dinicu a solicitat un răgaz pentru a putea fi capabil să suporte ancheta. El a fost lăsat să plece fără ca procurorul să ia vreo măsură preventivă. Tot în cursul zilei de marți au fost audiați angajații pensiunii și turiștii care au supraviețuit dezastrului de la Tohani.

Speculații infirmate

Surse judiciare citate de ziare.com au precizat că multe dintre speculațiile care au fost vehiculate peste zi atât în presă cât și la fața locului au fost infirmate în timpul audierilor preliminarii.

S-a vorbit la primele ore ale dimineții despre varianta că incendiul a fost provocat intenționat de unul dintre turiștii cazați la Ferma Dacilor. Au fost martori care au declarat că între două persoane, soț și soție, a avut loc o ceartă, chiar un scandal violent, soldat cu rănirea gravă a femeii. Ca urmare, bărbatul care și-ar fi agresat soția a fost somat să părăsească pensiunea de unul dintre angajați. Deranjat de această situație, omul ar fi amenințat că dă foc fermei, fiind chiar găsit într-o stare de agitație în bucătăria restaurantului. Această ”poveste” a fost infirmată în timpul audierilor.

Angajații complexului turistic au precizat că un scandal între cele două persoane a existat cu adevărat, dar după ce focul deja izbucnise și s-a petrecut pe fondul panicii create în acele momente teribile. Bărbatul a fost informat pe un ton ridicat că în imobilul cuprins de flăcări se află doi dintre cei trei copii ai familiei. Atunci respectivul ar fi avut o ieșire nervoasă. A intrat în cameră să salveze copiii și nu a mai ieșit. Se afla ieri pe lista persoanelor dispărute în incendiu, cadavrul acestuia nefiind încă identificat.

Doi copii care au murit la "Ferma dacilor" jucau fotbal la Steaua și la New Stars. Tatăl lor, care a pierit în flăcări, era mâna dreaptă a patronului. Soția lui și singurul copil care a supraviețuit au fost transportați la spital. Ea a rămas la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, la secția de arși, iar copilul a fost transportat la București.

Pe de altă parte, informațiile cu privire la absența unui sistem de detecție, alarmare și avertizare de incendiu nu se confirmă. S-a vorbit că pensiunea Ferma Dacilor nu era dotată cu un astfel de sistem. Sursele judiciare citate au explicat că, din contră, în imobilul cuprins de flăcări erau montate detectoare de fum doar că acestea nu au funcționat, cauza nefuncționării nefiind cunoscută la acest moment. Angajații audiați au explicat că singurul care se ocupa de sistemul de detecție era Cornel Dinicu, ei neavând în fișa postului supravegherea acestei instalații. Știau doar că există și că funcționează.

Șeful ANPC nu-și reproșează nimic după ce a promovat Ferma Dacilor

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a afirmat pe pagina sa de Facebook, după ce a promovat pensiunea Ferma Dacilor, că de la ce a mâncat acolo și promovarea produselor românești până la incendiu “numai în mintea unora pot fi făcute legături”.  “Aș fi vrut să scriu un mesaj lung legat de nenorocirea de la Mizil. Nu pot spune decât: Dumnezeu să îi ierte pe cei care au pierit în incendiu! De la ce am mâncat eu acolo și promovarea produselor românești până la incendiu numai în mintea unora pot fi făcute legături. Nu știu câți dintre dumneavoastră atunci când mâncați într-un local cereți toate autorizațiile. A mi se transfera vina altor autorități numai pentru că dă bine mi se pare jenant. Mă cutremură gândul că și la nivelul altor locații promovate se pot întâmpla lucruri neprevăzute și să devin țapul ispășitor. Mă întreb de ce nu se demarează o modificare a constituției și a codului penal pentru ca tâmpeniile făcute la un moment dat în viață să devină o condamnare pentru tot restul existenței. Să se discute și la nivelul bisericii pentru a fi eliminate spovedania și iertarea păcatelor. Reintegrarea în societate trebuie de asemenea eliminată și trecut negru pe alb faptul că odată ce ai furat cireșe în copilărie nimic și nimeni nu te va putea vreodată ierta”, a afirmat Horia Constantinescu pe pagina sa de socializare.

El a adăugat că nu știe pentru ce ar trebui să se scuze, pentru faptul că în urmă cu 30 de ani își făcea prieteni fără să știe ce urmează să facă aceștia în viață sau că s-a oprit să mânânce jumări la acea pensiune fără să ia în calcul trecutul celui care le produce. “Nu există condamnare mai mare ca aceea de a îți îngropa propriul copil. Îmi este greu să cred că cineva ar fi putut accepta aceste riscuri expunându-și propria familie. Nu știu pentru ce ar trebui să mă scuz eu?! Că în urmă cu 30 de ani îmi făceam prieteni fără să consult înainte globul de cristal și să aflu ce urmează să facă aceștia în viață?! Că m-am oprit să mănânc jumări fără să iau în calcul trecutul celui care le produce?! Că am promovat un producător local și produsele acestuia?! Ar trebui probabil construit un lagăr unde să fie trimiși toți cei care la un moment dat au făcut tâmpenii mai mari sau mai mici!”, a mai afirmat șeful ANPC. El a subliniat că nu are ce să își reproșeze în legătură cu incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor.  “Cornel Dinicu își va îngropa unul dintre copii! Este cea mai mare condamnare și pedeapsă! Dumnezeu să îl odihnească și să dea putere părinților! Tot Dumnezeu în mărinimia lui să ierte și să-i protejeze pe toți cei care au pierit in incendiu! Eu voi continuați să vin la birou la aceleași ore și să-mi fac treaba exact așa cum trebuie! Nu am să îmi reproșez nimic și doar mă cutremură gândul legat de nenorocirea de la Mizil!”, a declarat Horia Constantinescu, referindu-se la cel care se prezenta ca fiind patronul pensiunii și fondatorul afacerii.

Pe data de 21 octombrie, pe pagina sa de Facebook, Horia Constantinescu  promova pensiunea Ferma Dacilor despre care scria că este o idee românească, cu produse românești, cu peisaje unice și oameni minunați.

“Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public! Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani. Cunosc acest proiect, încă din 2007, de când era o simplă idee! Dacă fiecare dintre noi s-ar gândi la produsele românești, măcar jumătate din cat o fac producătorii, acestea ar avea o șansă mult mai mare, în fața celor străine!  Vă pot spune, cu mâna pe inimă, că jumări, ca aici, nu găsiți nicăieri, în lume! Brânzeturile sunt producție proprie, ca de altfel 99 la sută dintre produse!  Această reclamă este în schimbul prieteniei, recunoașterii meritelor și faptului că prietenul meu pune România în farfurie! PS am adaugat dulceața de… roșii!”, afirmase Horia Constantinescu pe pagina sa de socializare.

Tomac: Ar fi o mare eroare să acceptăm intrarea în două etape în Schengen

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă că ar fi o mare eroare să acceptăm intrarea în două etape în Schengen și nu trebuie să cădem în această capcană. El precizează că abordarea Austriei este una destul de periculoasă, pentru că pe lângă faptul că pune condiții care nu se regăsesc în Tratat și Acordul Schengen, încearcă să ne împingă spre o cale inacceptabilă, prin intrarea în mai multe etape. Tratatele UE și Acordul Schengen sunt destul de clare și spun că atunci când îndeplinești criteriile, trebuie să fii invitat în Spațiul Schengen, subliniază el.

România ar comite o mare eroare, dacă ar accepta aderarea la Spațiul Schengen în trepte, mai întâi cu aeroporturile, apoi cu granițele terestre, a declarat la RFI eurodeputatul PMP Eugen Tomac.

"Trebuie să subliniem că există o schimbare de abordare, însă este o abordare destul de riscantă și destul de neserioasă a Austriei în relația cu România și Bulgaria, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că deși este singurul stat din UE care a rămas în această logică de blocaj în ceea ce privește intrarea noastră în Spațiul Schengen, totuși încearcă să prezinte această evoluție nouă ca pe un mare avantaj pe care ni-l face nouă. Or eu cred că trebuie să nu cădem în această capcană, pentru că am văzut cu cât festivism primul-ministru și alți lideri politici s-au grăbit să ridice în slăvi Viena, pentru o chestiune care nu schimbă cu nimic deocamdată regula jocului. Tratatele UE și Acordul Schengen sunt destul de clare și spun că atunci când îndeplinești criteriile, trebuie să fii invitat în Spațiul Schengen", a afirmat europarlamentarul PMP.

Eurodeputatul PMP consideră că "abordarea Austriei este una destul de periculoasă, pentru că pe lângă faptul că pune condiții care nu se regăsesc în Tratat și Acordul Schengen, încearcă să ne împingă spre o cale inacceptabilă și anume să intrăm în două etape în spațiul de liberă circulație al UE și anume întâi cu Schengenul aerian și apoi terestru, ceea ce nu justifică sub nici o formă această abordare, în condițiile în care până și cele mai exigente state până de curând și anume Olanda nu mai au nici o obiecție nici față de România, nici față de Bulgaria .

”Ar fi o mare capcană dacă am accepta aceste condiții inventate pe lângă Tratat și doi: dacă am accepta intrarea în etape. Ar fi o mare eroare să acceptăm intrarea în două etape", spune Tomac.

Proiect USR: Persoanele condamnate în prima instanță vor primi obligatoriu de la instanța de apel interdicția de a părăsi România

Persoanele condamnate în prima instanță la cel puțin 3 ani de închisoare vor primi obligatoriu de la instanța de apel interdicția de a părăsi România până la pronunțarea deciziei acesteia, prevede un proiect de lege depus în Parlament de deputata USR Oana Murariu. Alături de interdicția de ieșire din țară, instanța de apel va trebui, conform noului proiect de lege, să aplice și măsuri de monitorizare electronică. ”Cazuri precum recenta fugă de executarea pedepsei a lui Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, ori a doua fugă din țară, tot pentru a scăpa de închisoare, a Elenei Udrea nu au cum să nu revolte opinia publică. Este clar că măsurile prevăzute de actuala legislație pentru a îi împiedica pe fugari sunt neîndestulătoare și e nevoie de măsuri noi. Este mult mai simplu să limităm posibilitatea fugii din țară, decât să depunem ulterior demersuri pentru a-i găsi și a-i aduce în țară, printr-un proces birocratic de multe ori foarte complex și de durată”, a declarat deputata Oana Murariu, președinte al organizației USR Cluj.

Alături de interdicția de ieșire din țară, instanța de apel va trebui, conform noului proiect de lege, să aplice și măsuri de monitorizare electronică.

”Adică, va fi extinsă utilizarea brățărilor electronice și în cazul celor condamnați la minimum 3 ani închisoare. În acest fel, va exista un control mai clar asupra localizării persoanei judecate și nu vom mai avea situații în care, chiar înaintea condamnării definitive, aceasta să dispară din țară”, precizează USR. ”Am avut caz după caz, în special de oameni potenți financiar, care au fugit ca să nu plătească pentru faptele lor. Nu putem asita impasibili și să ne uităm cum unii sunt prinși, alții nu, unii sunt extrădați în România, alți găsesc tertipuri și portițe legale în țările gazdă pentru a nu fi trimiși înapoi. Înfăptuirea Justiției trebuie să se facă într-un stat de drept nu doar câteodată, ci mereu”, adaugă Oana Murariu.

Iași: O femeie, găsită carbonizată după ce i-a luat foc casa

Un incendiu s-a produs în noapte de marți spre miercuri la o casă bătrânească din localitatea Ciorani, comuna Belcești (județul Iași).

La locul solicitării s-au deplasat echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Frumos, un echipaj de primă intervenție și un echipaj de prim ajutor calificat. Din incendiu a fost scoasă o victimă carbonizată, o femeie de aproximativ 65 de ani.

A murit un cunoscut preot român chiar în ziua de Crăciun

Preotul Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu, a murit marți seara, la doar 46 de ani, a anunțat Mitropolia Ardealului.

"Cu durere, dar cu nădejde în Hristos Domnul, anunțăm trecerea la cele veșnice a Pr. Prof. Univ. Dr. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă "Sfântul Andrei Șaguna" din Sibiu.  Dumnezeu să-i rânduiască parte cu aleșii Săi. Veșnica pomenire!", este anunțul Mitropoliei.

Preotul prof. dr. Daniel Buda, în vârstă de 46 de ani, a fost din 2020 decan al Facultății de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu și cadru didactic al Facultății din 2003. Originar din Târgu Lăpuș, Daniel Buda era căsătorit și avea doi copii, de 16 și 12 ani. Specializat în Istoria Bisericii, a lucrat peste 10 ani și în cadrul departamentului de Relații Externe al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) din Geneva.

Suceava: Accident în lanț pe DN 2, cu trei autoturisme. Sunt implicate 10 persoane

Trei autoturisme în care se aflau zece persoane au fost implicate într-un accident în lanț produs miercuri, pe drumul național 2, în județul Suceava. Având în vedere numărul mare al persoanelor implicate, autoritățile au activat planul roșu de intervenție. Două dintre cele trei persoane evaluate au fost transportate la unitatea de primiri urgențe Suceava, transmite ISU Suceava, iar cea de-a treia victimă a refuzat transportul la spital.  Începând cu ora 11:56 autoritățile din Suceava au decis dezactivarea planului roșu de intervenție. „În eveniment au fost implicate 10 persoane, trei dintre acestea (femei), cu diferite politraumatisme, conștiente și cooperante, sunt monitorizate de către resursele medicale trimise la fața locului”, precizează reprezentanții ISU Suceava.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.