Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Analiză - Dezinformarea alimentează cazurile de Covid-19 în România

Ziarul de Vrancea
3 aug 2020 724 vizualizări

În România, teoriile conspirației în ceea ce privește Covid-19 au devenit un lucru normal, se arată într-un articol din revista de analiză Politico n se vorbește și de o posibilă propagandă rusească

Conform unui sondaj citat de publicație, 41% dintre români consideră că noul coronavirus este o armă biologică realizată de Statele Unite. În timp ce în Europa, țările se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri în urma relaxării restricțiilor și a vacanțelor, în România creșterea numărului de cazuri e alimentată de dezinformare, teorii ale conspirației și o posibilă propaganda rusească. Mai multe televiziuni naționale au difuzat mesaje anti-vaccin și corona-sceptice ale unor politicieni, declanșând astfel îndoiala cetățenilor în măsurile preventive și contribuind astfel la creșterea numărului de infecții, conform unui oficial guvernamental și a doi experți citați de Politico.

„Cel puțin parțial, dezinformarea este de vină

Șeful DSU a declarat pentru Politico faptul că „cel puțin parțial”, creșterea numărului de cazuri poate fi pusă pe seama dezinformării. „Avem mai multe tipuri de campanii de dezinformare”, declarat Raed Arafat. Aceste campanii variază de la articole online la postări pe social media, sau chiar la ”atacuri la persoană, la adresa multor oficiali care au avertizat public populația despre ce să facă în timpul pandemiei, a spus Arafat. Începând cu data de 22 iulie, România a avut zilnic peste 1.000 de cazuri noi de Covid-19 și a crescut de asemenea numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă. Autoritățile au impus carantină locală pentru mai multe zone și purtarea măștii în spațiile deschise aglomerate, în speranța că vor inversa trendul. „Avem de asemenea multe campanii foarte bine finanțate de la persoane care au vrut să apară public pentru a sfida recomandările noastre, care vizează tinerii pentru a-i convinge să nu mai poarte mască. Mai multe persoane au apărut în mass-media cu opinii fără fundament științific, inclusiv doctori care nu sunt specializați în domenii legate de Covid-19 și care combat măsurile preventive, a adăugat Arafat.

Rusia și presa finanțară în România

O parte a dezinformării a putut fi identificată în cadrul instituțiilor de presă susținute de statul rus, a declarat Corina Rebegea, analist CEPA, scopul fiind o încercare de destablizare a țării. „Cei care au construit aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum și locali, a declarat Corina Rebegea, cu referire la instituția de presă Sputnik și alte grupuri ultra-naționaliste și anti-vaccinare din România, care au publicat teorii ale conspirației încă de la începutul pandemiei. Analistul a scos în evidență și faptul că mulți politicieni români ”joacă un joc iresponsabil prin faptul că amplifică și dau greutate unor dezinformări online, cu scopul de a submina Guvernul. Ediția locală a Sputnik a sugerat în mai multe rânduri că efectele virusului au fost exagerate de Guvern, dar a emis un comunicat prin care explică faptul că publicația își rezervă dreptul de a-și cita sursele cum consideră. Dezinformarea a ajuns și în rândul politicienilor, a spus analistul Corina Rebegea. „Cel mai mare partid din România, PSD, are de asemenea cel mai mare număr de negaționiști ai Covid-19, a declarat Corina Rebegea, analist. Lia Olguța Vasilescu, un membru proeminent al PSD în Parlament, și-a manifestat pe Facebook îndoiala în ceea ce privește numărul real de cazuri de Covid-19, iar PSD și-a folosit mai multe conturi de social media pentru a pune la îndoială gravitatea pandemiei.

Rafila: va crește numărul de morți

n reprezentantul României la OMS: Ne așteptăm în mod normal, în următoarele săptămâni, să avem o creștere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât și o creștere mai rapidă a mortalității Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, spune că există un decalaj între creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus și creșterea numărului pacienților de la Terapie Intensivă, dar și a mortalității. „Ne așteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creștere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât și o creștere mai rapidă a mortalității”, explică el. Alexandru Rafila a declarat că numărul de cazuri noi anunțat luni - 823 - nu reprezintă „nicio scădere”, ci este cifra obișnuită pentru raportarea de luni, vizând analizele făcute duminica. „Cea mai mare parte a laboratoarelor private nu lucrează duminica, iar aceste teste, care sunt pozitive în proporție de peste 10 la sută, sunt teste care sunt făcute, cred că în proporție de peste 90 la sută sau poate chiar mai mult, pacienților simptomatici sau celor care întrunesc definițiile de caz ale Institutului Național de Sănătate Publică, nu sunt teste făcute la cerere”, a explicat el. Acesta a menționat că în timpul săptămânii se testează, la cerere, mai multe persoane sănătoase. „Asta este un procent apropiat de adevăr. Noi avem undeva între 10 și 14 la sută teste pozitive în ultima perioadă, un procent apreciabil, care se menține ridicat de mai multe săptămâni”, a spus Rafila. Potrivit acestuia, a crescut numărul pacienților la Terapie Intensivă întrucât, statistic, s-a observat că 5 la sută din bolnavi fac forme grave care necesită asistență de Terapie Intensivă. „Există un decalaj între creșterea numărului de cazuri și creșterea numărului de persoane internate la Terapie Intensivă, dar și în ceea ce privește mortalitatea, e un decalaj de două-trei săptămâni, pentru că, practic, o pesoană care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la Terapie Intensivă, după o evoluție de 7-10 zile ajunge în secția de Terapie Intensivă. De asemenea, mortalitatea crescută apare după un interval mai mare de la creșterea cifrelor. Deci ne așteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creștere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât și o creștere mai rapidă a mortalității”, a afirmat Alexandru Rafila. El a spus că este important să apară cât mai curând trendul descrescător.

Ce spune și Nelu Tătaru

La rândul său, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat, întrebat dacă este îngrijorat de creșterea numărului de pacienților la terapie intensivă la 419, că sunt pregătite și alte spitale de rezervă care să fie o a treia sau a patra linie care să poată prelua cazurile, ca să nu se producă o aglomerare sau blocare a spitalelor. „Rămânem în continuare precauți, rămânem în continuare în același registru, în adaptarea paturilor de terapie intensivă în diferite unități spitalicești. Adaptăm unitățile spitalicești din județele care au un număr crescut de cazuri și aici ne referim la Argeș, Dâmbovița, Prahova, Brașov, Galați și Municipiul București, dar în același timp pregătim și centre zonale unde pot fi preluați pacienți de terapie intensivă care nu mai au loc în aceste județe”, a declarat Nelu Tătaru. El a precizat că nu ne putem baza doar pe spitalele de rezervă care sunt în pregătire pentru a fi preluați acești pacienți și a îndemnat, din nou, oamenii să respecte regulile de protecție. „În acest context avem și paturi de terapie intensivă pe care le transformăm în acest moment, cum sunt Timișoara, Cluj, Târgu-Mureș și pregătim și alte spitale de rezervă, haideți să spunem o a treia sau a patra linie care să poată prelua la un moment dat. Nu vreau să ne lăsăm în această bază. Această pandemie nu se tranșează în unitățile medicale, în unitățile medicale se tranșează tratarea și salvarea vieții acestor pacienți infectați. Să nu ajungem la un număr mare de pacienți infectați și acest lucru depinde foarte mult de respectarea regulilor și repet purtarea măștii de protecție în spații închise, dezinfectantul și distanțarea fizică”, a completat Tătaru. Ministrul Sănătății a mai spus că „în condițiile în care respectăm toate aceste reguli vom observa un platou al numărului de cazuri și apoi o scădere a cazurilor de la o zi la alta. Dacă nu respectăm aceste reguli, atunci vom asista la o aglomerare a cazurilor în spitale”.

Bode: Autostrada Comarnic-Brașov intră în linie dreaptă și va avea finanțare

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, dă asigurări că autostrada Comarnic-Brașov va fi construită, fie pe fonduri europene, fie în baza unui parteneriat între autoritățile române și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Bode acuză că autorități locale din stațiuni de pe Valea Prahovei au emis autorizații pentru construirea de locuințe pe traseul autostrăzii, deși exista un studiu de fezabilitate în ceea ce privește drumul de mare viteză, iar în acest context studiul de fezabilitate va f revizuit, urmând a fi aleasă varianta cu tuneluri. Lucian Bode consideră autostrada Comarnic-Brașov ca fiind „de departe un obiectiv strategic pentru România și pentru Guvern” și dă asigurări că aceasta va fi realizată. Bode a afirmat, luni seară, la Realitatea PLUS, că autoritățile române au încheiat un memorandum de înțelegere cu BERD „care va sprijini implementarea acestui proiect”.

Bătaie între clanuri în București - două persoane au ajuns la spital, una decedând

O persoană a murit și o alta se află în spital în stare gravă, în urma unei bătăi între clanuri care a avut loc marți noaptea în Capitală. „În această dimineață, în jurul orei 03.00, prin apel 112, a fost sesizat un conflict între mai multe persoane, în sectorul 6. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 20 Poliție, fiind identificate mai multe persoane. Doi bărbați au fost transportați la spital, unul dintre ei, în vârstă de 39 de ani decedând”, anunță Poliția Capitalei. Surse apropiate anchetei afirmă că este vorba despre un conflict între clanurile Pian și Rinu, iar cel decedat face parte din clanul Pian, acesta fiind înjunghiat. Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.