Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Adina Florea l-a criticat în CSM pe procurorul general

Ziarul de Vrancea
27 sep 2018 796 vizualizări

Propunerea lui Toader la șefia DNA a apreciat că dosarul referitor la protocolul cu SRI nu ar trebui cercetat de Parchetul General

Adina Florea, procurorul propus de ministrul Justiției pentru șefia DNA, l-a criticat ieri, în timpul ședinței CSM în care urma să fie audiată în vederea eliberării uni aviz, pe procurorul general Augustin Lazăr spunând că acesta „aruncă anatema” asupra sa. Ea spune că nu Parchetul ICCJ ar trebui să cerceteze apariția în spațiul public a protocolului cu SRI, publicat de Darius Vâlcov, având în vedere că procurorul general este semnatarul documentului.„Legat de acest subiect mă tem că o anchetă obiectivă și într-adevăr care să stabilească adevărul așa cum venim și încercăm să spunem aici ar fi trebuit să fie făcută de orice alt structură respectiv DIICOT, DNA, chiar și parchet de Curte de Apel, dar nu de Parchetul General, având în vedere că domnul procuror general este semnatarul acestui protocol iar imparțialitatea domniei sale ar putea să aibă ceva afectări vizavi de această chestiune” a afirmat Florea.Aceasta a spus că nu înțelege ce se încearcă prin sesizarea făcută la Inspecția  judiciară și de ce se vehiculează „atât de mult povestea acestui protocol despre care însuși domnul procuror general a declarat în presă că efectele au încetat la data de 13 martie 2017”. Candidata susținută de Tudorel Toader a spus că se aștepta la surprize atunci când a decis să-și depună dosarul pentru concursul privind funcția de procuror șef al DNA, însă ceea ce se întâmplă îi depășește așteptările. „Acest incident de securitate nu are nicio legătură cu persoana mea și este regretabil faptul că domnul procuror general deja a aruncat anatema asupra mea, spunând că am un anume profil etic” a spus ea.Florea a precizat că în cariera sa de 28 de ani în magistratură nu a avut „niciun fel de abatere” și nicio sancțiune disciplinară.  Adina Florea l-a criticat pe Augustin Lazăr, spunând: "Fără nicun fel de probă, domnul procuror general vine acum și spune că aș avea un anume profil etic”.La acest moment, Augustin Lazăr a intervenit, cerându-i Adinei Florea să nu „exagereze” și menționând că a spus că profilul etic al candidatului „e important a fi clarificat”. Florea a mai spus că, în legătură cu amânarea audierii sale se gândește că ar putea ca altcineva să îi facă o nouă sesizare la Inspecția Judiciară, caz în care s-ar lua în discuție o altă amânare.

Prima victimă a tensiunilor din coaliție

n ministrul Educației a demisionat în urma presiunilor exercitate de UDMR n soarta lui Tudorel Toader este în mâinile lui Dragnea

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a demisionat ieri din funcție.

Demisia sa vine în contextul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că a discutat cu ministrul Educației despre nemulțumirile minorităților și a adăugat că, de data aceasta, liderul UDMR, Kelemen Hunor, are dreptate când critică ordonanța adoptată de Guvern.​Valentin Popa a declarat că a demisionat din funcția de ministru al Educației deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanței privind desfășurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităților. „Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de abrogare a punctului 16 din Ordonanță, ca orele de Română la clasele cu predare în limbile minorităților naționale să fie desfășurate în limbile minorităților, de profesori de specialitate. UDMR dorește revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susținute în afara normei de bază și plătite suplimentar de către învățătorii de la clase care predau în limbile minorităților și care astfel primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunțat-o pe doamna premier că demisionez”, a declarat Valentin Popa, pentru Mediafax. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în școlile generale cu predare în limba maternă, nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD - ALDE. Kelemen Hunor a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educației, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanții UDMR, una privind învățarea limbii române la clasele primare din școlile cu predare în limba maternă și cealaltă referitoare la recunoașterea comasării Universității "Petru Maior" cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

“Alba neagra” cu Tudorel Toader

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ținut să precizeze, ieri, că ministrul Justiției, Tudorel Toader, este pe un loc al PSD în Guvern, ceea ce i-a spus și liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, menționând că e foarte bine că se exprimă aprecierea față de un ministru sau altul, dar decizia va fi la CEx al PSD.Întrebat dacă ministrul Justiției ar putea fi remaniat, Liviu Dragnea a răspuns: ”Dar de ce a ajuns dintr-odată dl Tudorel Toader subiect? Nu există nicio listă făcută de nimeni - de nimeni care ar putea să aibă putere de decizie în partid la remaniere. Al doilea lucru, am vorbit și cu dl Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Justiției sau dl Toader este pe un loc al PSD. Deci, negocierea a fost foarte clară când s-a format Guvernul. Sunt 4 ministere asumate de ALDE: Energie, Mediul, Relația cu Parlamentul și Externele, iar celelalte ministere sunt asumate de PSD. E foarte bine că exprimăm aprecierea față de un ministru sau altul, dar decizia va fi la CEx al PSD”.Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ulterior, că nu a lăsat „niciun moment să se înțeleagă că Justiția e postul ALDE”, avertizând însă PSD că sunt „într-o coaliție și niciunul fără altul nu putem asigura majoritatea și să guvernăm” „E ministru independent pe un post, confirm ce a spus Liviu Dragnea, e postul PSD. Chestiunea este simplă și clară. Eu nu am primit din partea colegilor o astfel de solicitare (de remaniere-n.r.) în ceea ce-l privește pe Toader. De altfel, nici nu am discutat ieri cu domnul Dragnea despre subiect remanierii. Suntem într-o coaliție, niciunul fără altul nu putem asigura majoritatea și să guvernăm”, a spus Tăriceanu.

Nașul lui Dragnea jr., trimis în judecată de DNA

prejudiciul în acest dosar depășește 26.4 milioane euro

Fostul primar al Sectorului 6 Cristian Poteraș a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și luare de mită, într-un dosar în care este acuzat că a facilitat obținerea unui titlu de proprietate asupra unui teren din București de către Societatea Națională Institutul Pasteur, deși știa că nu întrunea condițiile pentru retrocedare. În același dosar a fost deferit justiției și nașul fiului lui Liviu Dragnea, Paul Sorin Stănescu, el reprezentând atunci SN Institutul Pasteur.

Potrivit DNA, Paul Sorin Stănescu, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A., a formulat cererile în baza cărora a fost declanșată procedura, a pus la dispoziția primarului de sector mai multe înscrisuri folosite în cadrul procedurii de retrocedare și a participat la discuții având ca scop convingerea funcționarilor să întocmească formalitățile necesare.

Prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societății comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 de euro, care reprezintă în același timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A. "Pentru a-și îndeplini atribuțiile într-o modalitate care să asigure reconstituirea dreptului de proprietate, în cursul anului 2006, inculpatul Poteraș Constantin Cristian a acceptat de la Stănescu Paul Sorin promisiunea unor foloase materiale, iar în cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafață de 2,7 ha din terenul reconstituit, în valoare de 3.116.464 euro", arată DNA.Potrivit DNA, "în perioada 2007-2009, Stănescu Paul Sorin a dispus transferul a 8.810.000 euro din suma de bani rezultată din vânzarea terenului obținut în mod ilicit în conturile bancare ale unei societăți unde avea calitatea de administrator, iar soția sa era asociat majoritar. Ulterior, această sumă a fost amestecată cu fonduri având alte surse și, după operațiuni bancare repetate, a fost transferată în patrimoniul soției inculpatului, sumele fiind ulterior transformate în produse de investiții financiare pe teritoriul S.U.A". Procurorii DNA precizează că s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren (aflat în proprietatea unei societăți comerciale controlate de Poteraș) în suprafață de 26.998 metri pătrați situat în municipiul București, a cărui valoare estimată este de 3.116.464 de euro.De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor deținute de Stănescu (conturi bancare și părți sociale la o societate comerciale) până la concurența sumei de 21.980.000 USD, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurența sumei de 4.501.000 de euro, asupra bunurilor mobile și/sau imobile aflate în proprietatea/coproprietatea inculpaților Valentina-Narcisa Georgescu și Bogdan Georgescu.

O  nouă pledoarie a lui Băsescu pentru moțiunea de cenzură: “Să-i luăm pixul!”

Fostul președinte Traian Băsescu a postat ieri pe Facebook un nou text în care pledează pentru moțiunea de cenzură, de acestă dată argumentul fiind: "Să-i luăm pixul lui Dragnea", el enumerând toate situațiile care implică o intervenție la liderul PSD. "Să-i luăm pixul lui Dragnea! Vrei să exploatezi gaze din Marea Neagră, te duci la Daddy; Vrei să cumperi rachete Patriot, te duci la Daddy ; Vrei să construiești corvete, te duci la Daddy ; Vrei să echipezi mașinile de luptă cu turelele din Israel ,te duci la Daddy ; Vrei bani de la guvern pentru proiecte locale de dezvoltare, te duci la Daddy ; Vrei să fii ministru, te duci la Daddy ; Vrei să fii șef prin parchete, te duci la Daddy ; Vrei să fii șef la Jandarmerie, te duci la Daddy ; Vrei ca Limba Română să nu mai fie învățată în școli, te duci la Daddy ; Vrei să muți o ambasadă, te duci la Daddy", scrie fostul președinte, adăugând: "Refuz să cred că România poate deveni Daddy SRL".El reia argumentele în favoarea unei moțiuni de cenzură. "Pentru a preveni un dezastru al țării, singura soluție este să-i luăm pixul din mână acestui Dragnea și asta înseamnă moțiune de cenzură și căderea Guvernului Dăncilă. Altă cale nu există. Măcar să încercăm", conchide Traian Băsescu.Fostul președinte  avut în ultimele zile mai multe postări în care a susținut necesitatea moțiunii de cenzură, făcând apel la partidele din opoziție pentru un astfel de demers.

Șeful Inspecției Judiciare, acuzat că a plagiat în teza de doctorat

Judecătorul Lucian Netejoru, inspector-șef al Inspecției Judiciare, a plagiat în mare parte din conținutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" din București, relatează PressOne. Conform publicației, cel puțin 140 din totalul de 294 de pagini ale tezei sale de doctorat intitulată "Particularități manageriale în cooperarea polițienească internațională pentru prevenirea spălării banilor" sunt reproduse din volume semnate de chestorul Costică Voicu, fost șef al Poliției Române și fost rector al Academiei de Poliție. De altfel, Voicu a fost unul dintre referenții din comisia de susținere care i-a acordat titlul lui Netejoru, însă el nu a observat că doctorandul a plagiat masiv din cărțile sale.Coordonatoarea tezei de doctorat, profesor universitar Ștefania Georgeta Ungureanu, avea să fie condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, pentru că a înșelat Academia de Poliție, precum și nouă doctoranzi ai acestei instituții. Lucian Netejoru a transmis, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Inspecției Judiciare, că nu dorește să comenteze cu privire la acest subiect, precizează PressOne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.