Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Adina Florea: Au fost dosare comandate la DNA

Ziarul de Vrancea
8 sep 2018 616 vizualizări

Ea remarcă faptul că interceptările au devenit "o regină a probelor" și consideră că Direcția a acordat prea mare atenție dosarelor de abuz în serviciu

Procurorul Adina Florea, propusă de ministrul Justiției pentru șefia DNA, a declarat, într-un interviu pentru Adevărul, că în opinia sa au fost dosare comandate la DNA. Ea apreciază, referindu-se la informațiile conform cărora un sfert din dosarele instrumentate de DNA sunt de abuz în serviciu, că DNA trebuie să ancheteze marea corupție.

Întrebată dacă ea crede că au fost dosare comandate la DNA, Adina Florea a răspuns: "Da. Am și scris în cadrul proiectului de management că s-au prioritizat anumite anchete, ceea ce a dus la crearea unui scenariu privind realizarea unor vendete. Cel puțin în spațiul public așa s-a văzut". În legătură cu interceptările, ea remarcă, în interviul pentru Adevărul, faptul că "în ultima vreme, interceptările au devenit o regină a probelor", precizând că nu este adepta interceptărilor, indiferent de natura infracțiunilor cercetate. Adina Florea spune că nu găsește  rolul interceptărilor în dosarele având ca obiect infracțiunile de macrocriminalitate financiară. "Din punctul meu de vedere, aceste infracțiuni se dovedesc în mod documentar. De asta se numesc infracțiuni de criminalitate macro-economică. Este imposibil ca infractorul pe care îl cercetez pentru astfel de infracțiuni să nu fi lăsat o urmă documentară. Or un mijloc de probă documentar are o valoare probatorie mult mai mare decât o convorbire telefonică", argumentează ea.

Referitor la numărul mare al dosarelor instrumentate de DNA, Adina Florea spune că a înțeles că mai mult de un sfert dintre dosarele instrumentate sunt de abuz în serviciu, ceea ce din punctul său de vedere "se abate de la obiectul de activitate al DNA, care trebuie să ancheteze marea corupție".  În ceea ce privește relația cu DNA și comunicarea instituției cu restul parchetelor, Florea susține că "în ultima vreme a fost un adevărat ermetism, nu a existat nici un fel de comunicare dinspre DNA". 

Ofițeri SRI, cercetați în dosarul lui Paltin Sturdza

Ei ar fi falsificat transcripturile interceptărilor

Tribunalul Militar Cluj a dispus printr-o sentință cercetarea penală a 12 ofițeri ai SRI Brașov, acuzați de Paltin Sturdza și Rodica Sturdza de violarea vieții private și violarea corespondenței, în dosarul retrocedărilor ilegale. Cei 12 ofițeri SRI sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și constituire de grup infracțional organizat, în dosarul omului de afaceri Paltin Sturdza.Potrivit sentinței emisă de către Tribunalul Militar Cluj, instanța a dispus și efectuarea de cercetări sub aspectul infracțiunilor reclamate de petenții Paltin Sturdza și Rodica Sturdza, și anume violarea vieții private și violarea secretului corespondenței.La sfârșitul lunii octombrie 2014, Paltin Gheorghe Sturdza a fost reținut de procurorii DNA Brașov, după aproximativ patru ore de audieri în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care erau implicați și parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam.Anchetatorii susțineau că Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hreneciuc, în baza unei înțelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciu și cu avocații Victor Adrian Prodan și Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafața de 43.277 de hectare de teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna. Potrivit procurorilor anticorupție, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, rămasă irevocabilă, "interesul persoanelor care se ocupă în mod obișnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, știut fiind că valoarea unei păduri crește proporțional cu mărimea suprafeței compacte".Anchetatorii DNA au redat într-un document din februarie 2015, prin care au dispus reținerea omului de afaceri buzoian Gheorghe Ceteraș o înregistrare ambientală făcută de Paltin Sturdza cu un ceas cu funcție de înregistrare audio-video, găsită la perchezțiile domiciliare. Este vorba de înregistrarea unei discuții între Gheorghe Paltin Sturdza, omul de afaceri Gheorghe Ceteraș și avocatul Cosmin Vasile Mihail, în care Ceteraș negociază pentru a obține 25 la sută din cele peste 40.000 de hectare de pădure pe care Sturdza urma să le obțină ilegal. La un moment dat, cei trei vorbesc despre mită pentru funcționari, context în care Paltin Sturdza spune că atunci "când e vorba de șpagă sunt toți la fel", "hămesiți", și că vor toți o bucată de "ciolan".

Scrisoare de susținere pentru Firea semnată de academicieni, artiști, sportivi

Primarul Capitalei Gabriela Firea a făcut publică pe Facebook o scrisoare de susținere a sa semnată de academicieni și artiști, care elogiază activitatea sa de edil și climatul de liniște și echilibru pe care l-a instaurat. Documentul face referire la "contextul actual, în care se produc îngrijorătoare derapaje de la etica și moralitatea publică, derapaje care pot produce grave distorsiuni în aprecierea obiectivă a valorii reale a activității desfășurate" de aceasta, iar concluzia este că "ceea ce s-a realizat trebuie apărat, iar judecata obiectivă nu trebuie înlocuită cu judecata preferențială". În replică, Firea le-a mulțumit, spunând că gestul lor îi întărește convingerea că românii nu pot fi păcăliți la nesfârșit prin manipulare.Printre semnatarti sunt indicați Silviu Anghelescu, profesor universitar, Alexandru Arșinel, director Teatrul de revistă Constantin Tănase, Monica Davidescu, Felicia Filip, Elisabeta Lipă, președinte Federația Română de Canotaj, Adrian Majuru, Vasile Muraru, Ilie Năstase, Beatrice Rancea, Eugen Simion, Constantin Bălăceanu Stolnici, Gabriela Szabo, Aurelian Temișan și Răzvan Theodorescu.

Rector: Peste 3.800 de școli nu dețin autorizație de incendiu

n în jur de 4.000 clădiri nu au autorizație sanitară

Rectorul Universității de Vest, deputatul PNL Marilen Pirtea, a prezentat ieri date statistice care arată că din cele 6.200 de unități de învățământ care au nevoie de autorizație de securitate la incendiu, peste 3.800 nu o dețin. Spre exemplu, în București sunt 317 unități fără autorizație de incendiu, în Dâmbovița 103 unități, în Bacău 164, iar în Iași sunt 103 unități de învățământ. De asemenea, acesta a prezentat date de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) care arată că apoape 4.000 de școli și grădinițe nu au autorizație sanitară de funcționare sau au primit aviz negativ. Astfel, sunt în evidențe 26.172 de unități de învățământ, 18.851 nu necesită autorizație privind securitatea la incendiu pentru că nu au fost făcute modificări la construcții sau au fost date în folosință înainte ca obținerea autorizației de securitate la incendiu să fie obligatorie, iar din cele 6.200 de clădiri de școli care au nevoie de această autorizație, 3.892 nu o dețin. De altfel, pentru 495 de construcții nu a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor, iar în 2018 au fost emise 246 de autorizații și 852 de avize de securitate.

Datele ISU mai arată că din totalul de 4.000 de școli fără autorizație sanitară, 2.300 au toaleta în curte

Pirtea a prezentat și o situație a abandonului școal la nivel rural, cu 25% mai mare, în comparație cu 17% în orașele mici și 6% în municipii. “Prima cifră confirmată pentru mediul rural este cea a abandonului școlar, mult mai mare în rural față de urban. Această rată este de aproximativ 25% la sută în rural, față de 17% în orașele mici și 6% în municipii. Acest risc ridicat de abandon școlar indică nevoia de  măsuri speciale pentru programele școlare din rural. Se pare însă că mediul rural continuă să fie la fel de puțin atractiv pentru cadrele didactice, în ciuda promisiunilor legate de obținerea unor bonusuri la salariul de bază. Cu toate că au fost promise și la acest început de an școlar bunusuri și sporuri salariale acordate pe bază de proiecte, încă nu sunt măsuri concrete”, a declarat deputatul.

Protest cu recital la pian în Piața Victoriei

Câteva sute de persoane au protestat sâmbătă seară protestează în Piața Victoriei din Capitală, marcând o lună de la reprimarea violentă a manifestației antiguvernamentale. De la ora 19.00, pianistul german Davide Martello a susținut un concert, la pian, în fața Guvernului. Pianistul este celebru pentru faptul că și-a dus pianul în multe zone de conflict din lume, cum ar fi în Piața Taksim din Istanbul, la Battaclan, în Euromaidanul din Kiev sau în Afghanistan, unde a susținut concerte. Peste 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pe 10 august, când forțele de ordine au intervenit pentru evacuarea Pieței Victoria și aproape 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General. Ancheta privind violențele durează pentru că majoritatea documentelor care constituie probe la dosar sunt clasificate, a declarat, vineri dimineață, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Orban: La europarlamentare trebuie să dăm PSD o mamă de bătaie să le iasă politica din cap

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la școala de Vară a Femeilor Liberale de la Eforie Nord, că urmează cele mai importante alegeri pentru România de când a aderat la Uniunea Europeană – alegerile europarlamentare. “Intrăm în doi ani foarte importanți pentru România și pentru PNL. Doi ani care vor da direcția României. Primele alegeri sunt pentru Parlamentul European. Sunt cele mai importante alegeri de când a intrat România în UE. (…) Mobilizarea PNL pentru alegerile parlamentare este fundamentală. Vă spun că am încredere în capacitatea noastră de a bate PSD. Să nu aveți niciun fel de îndoială, de neîncredere”, a spus Ludovic Orban. De asemenea, acesta a afirmat că “s-a sădit un sentiment atotputernicire al PSD”, dar acest lucru este fals, iar liberalii “ar trebui să le dea o mamă de bătaie la alegerile europarlamentare să le iasă politica din cap”. “PSD este un partid de oameni certați cu legea, certați cu bunul-simț, certați cu competența, mai nou văd că ăștia pe care îi trimit în funcții sunt certați cu limba română. Nu înțeleg, care e problema? De ce să nu îi putem bate pe ăștia? Ar trebui să le dăm o mamă de bătaie la alegerile europarlamentare să le iasă politica din cap. Nu există niciun argument care să mă poată convinge că PNL nu are capacitatea de câștiga”, a mai spus Orban.

Vreme călduroasă în următoarea săptămână

Vremea va fi călduroasă în următoarea decadă a lunii septembrie în cea mai mare parte a țării, păstrând caracteristicile sfârșitului de vară, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În săptămâna 10 - 17 septembrie, estimările de specialitate arată că temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a țării, posibil cu abateri mai mari în jumătatea de vest. Precipitațiile vor fi în general, în perioada menționată, apropiate de normele climatologice ale intervalului, exceptând jumătatea de vest a țării, unde tendința va fi deficitară, dar și regiunile sud-estice, unde acestea pot fi excedentare.Ultima săptămână din luna septembrie aduce valori termice medii care se vor situa în jurul normei climatologice, dar care pot fi ușor mai ridicate decât acestea în special în nord-vestul și centrul țării. În același interval, cantitățile de precipitații în general apropiate de normele climatologice ale intervalului în majoritatea regiunilor, posibil cu o tendință excedentară local la munte și în regiunile sudice.

În prima săptămână din luna octombrie, mediile valorilor termice se vor situa în general peste norma climatologică a săptămânii în cea mai mare parte a țării, local cu abateri mai mari în nord-vest și centru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.