Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: A7, autostrada “știrbă” a Moldovei?

Ziarul de Vrancea
13 feb 2023 592 vizualizări

O firmă din siajul unui baron PSD “găurește” drumul rapid

Vlad Mircea Pufu, președintele Organizației municipale a PNL Buzău a afirmat luni că Autostrada A7 riscă să fie Autostrada “știrbă” a Moldovei, el arătând că Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere trebuie să evalueze din nou ofertele depuse de constructorii care s-au înscris la licitații, prin decizie a instanței. Declarația liberalului vine după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că până în 2024 vom merge pe autostradă până în Moldova.

“Autostrada A7 riscă să fie Autostrada «știrbă» a Moldovei! Construcția A7 este un proiect așteptat de milioane de oameni. Vedem zilnic imagini cu șantierele deschise pe mai multe loturi. Din 13 loturi, cât are A7 de la Ploiești până la Pașcani, unul singur pune probleme serioase din cauza contestațiilor: Pietroasele – Buzău”, a scris președintele Organizației municipale a PNL Buzău pe Facebook.

“Această firmă poate ar fi trebuit descalificată de la început”

El arată că “ CNAIR trebuie să evalueze din nou ofertele depuse de constructorii care s-au înscris la licitații, prin decizie a instanței”.

“Este a treia oară când CNAIR se află în această situație pentru acest lot, singurul care nu are nici la această oră un câștigător desemnat. Mai grav este că, din cauza contestațiilor, se poate ajunge inclusiv la reluarea licitației, ceea ce va însemna nu doar o nouă întârziere, dar și riscul de a pierde finanțarea prin PNRR. Practic stăm cu banii în cont, în Trezoreria Băncii Naționale, dar ne împiedicăm în tot felul de tertipuri din acestea, legale, ce-i drept, dar așa sunt procedurile în România. Am spus de multe ori că trebuie scurtat cumva acest traseu, pentru că altfel nu reușim decât să ne facem viața mai amară și să nu ducem până la capăt un proiect care în principiu era realizabil în termen. Riscăm să avem o autostradă știrbă, pentru că doar pe acest lot 3 este un întreg litigiu, din cauza căruia există pericolul să se prelungească încă cel puțin un an. Asta înseamnă că am putea ieși din termene și să pierdem banii europeni!”, arată Vlad Mircea Pufu.

Liberalul face apel la responsabilitate. “Pe de o parte adresez un mesaj clar celor din cadrul CNAIR care evaluează ofertele să o facă bine, cu simț de răspundere, ca să nu mai avem astfel de situații! Pe de altă parte, mă adresez constructorilor, mai ales că firma contestatară este din România, mai exact din județul Neamț: dincolo de interesele personale, trebuie să fim și români! Nu putem să punem piedică unui proiect atât de important pentru milioane de români, care poate revigora economic toată Moldova și o parte din Muntenia. Aceeași firmă a contestat licitațiile pe alte două loturi, între Bacău și Pașcani, dar acolo lucrurile s-au tranșat deja. Această firmă poate ar fi trebuit descalificată de la început. Nu are experiență în astfel de proiecte de infrastructură. Eu, într-o astfel de situație, de interes național, m-aș fi retras! Pentru că în acest moment A7 asta este: un proiect de interes național! Un proiect așteptat de jumătate de Românie și de care depinde viitorul a milioane de români!”, mai spune Pufu. Firma la care se referă liberalul face parte din siajul baronului PSD de Neamț Ionel Arsene.

Duminică seară, Marcel Ciolacu a afirmat că până în 2024 vom merge pe autostradă până în Moldova.

Maia Sandu: Plan rusesc violent de destabilizare a Moldovei, dejucat

n în paralel, Kievul susține că luptătorii lui Kadîrov ar avea o “misiune” la Chișinău

Președinta Maia Sandu a anunțat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acțiuni subversive, inclusiv luări de ostatici și atacuri asupra unor instituții, în care ar fi urmat să fie implicați cetățeni „cu pregătire militară” din Federația Rusă, Belarus, Serbia și Muntengru.

Planul includea acțiuni ale unor diversioniști cu pregătire militară camuflați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici, a spus Maia Sandu, reacționând la discuțiile din spațiul public, apărute în ultimele zile, în legătură cu securitatea Republicii Moldova. „Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”, a anunțat Maia Sandu, dând ca exemplu că au fost interceptate materiale care conțineau „instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru”.

Ea a precizat în context că declarațiile lui Volodimir Zelenski au fost confirmate de instituțiile de la Chișinău. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive nu este unul nou, a punctat Maia Sandu. „Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliția și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”, a arătat președinta Maia Sandu.

Ea a menționat că acest plan urma să fie pus în aplicare cu complicitatea unor persoane fidele lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, doi oameni de afaceri proruși, fugari, dați în căutare internațională pentru fraudarea masivă a statului moldovean, care au fost puși pe lista sancțiunilor de Statele Unite și Marea Britanie.

Maia Sandu a cerut tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă și a anunțat că Parlamentul Republicii Moldova va adopta, în cel mai scurt timp, proiecte de lege care vor oferi serviciului de informații și securitate SIS și Procuraturii „instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării”.

Luptători ceceni, în drum spre Moldova?

Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat că grupări de ceceni implicate în lupta împotriva Ucrainei lucrează acum ca „salvatori” în Turcia și ar putea ajunge cu o misiune pe teritoriul Republicii Moldova.

„Haideți să nu spunem că în Moldova nu s-a întâmplat nimic. Știți că acum are loc o schimbare în conducerea țării, acolo se consolidează cât mai mult structura de forță”, a remarcat Danilov, într-o intervenție la televiziunea ucraineană 1Â1.

Oficialul a amintit că serviciile secrete ucrainene au avertizat Republica Moldova că Federația Rusă dorește să dea o lovitură de stat acolo în viitorul apropiat. „Rusia își dorește foarte mult să se «aprindă» din nou acolo, astfel încât să existe un punct de tensiune căruia ar trebui să-i acordăm maximă atenție”, a declarat Danilov.

În acest context, oficialul ucrainean a amintit de cecenii lui Ramzan Kadîrov, care luptau împotriva Ucrainei încă de la începutul invaziei ruse. „Unii dintre acei ticăloși care au fost aici pe 24-25-26 februarie ca parte a așa-numitului grup cecen astăzi se află deja într-o cu totul altă parte a lumii. Astăzi, lucrează ca «salvatori» în Turcia. Monitorizăm cu foarte mare atenție această situație, pentru a nu se întâmpla ca acești «salvatori» să se afle la Chișinău. Le știm numele și prenumele. I-am monitorizat foarte atent la momentul respectiv. Aveau propria sarcină din data de 24 februarie”, a adăugat Oleksi Danilov.

Nicușor Dan: Modul în care se construiește în România este o chestiune de siguranță națională

 “Eu sper ca corupții din zona imobiliară să ajungă în pușcărie înainte de a avea un cutremur și nu după, cum se întâmplă în Turcia”, spune edilul

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni că modul în care se construiește în România este o chestiune de siguranță națională iar instituțiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construiește în București nu sunt la înălțimea obiectivelor pe care și le-au asumat.

“Dacă vorbim de cutremur, experiența pe care o vedem acum, în Turcia, ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme, și anume că modul în care se construiește în România și în București esti o chestiune de siguranță națională și, din păcate, repet, instituțiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construiește în București nu sunt la înălțimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă”, a spus primarul Capitalei.

Nicușor Dan a arătat că un exemplu îl reprezintă PUZ-urile de sector. “Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanțele că s-a permis în mod nelegal construirea, în plus, cu zeci de milioane de metri pătrați și de doi ani de zile, de trei ani de zile nu a existat nicio reacție de la instituțiile de control ale statului. Asta este chestiunea asupra căreia trebuie să toții să ne aplecăm și fără discuție că există o uriasă corupție în zona de construire”, a arătat edilul Capitalei. “Eu sper ca corupții din zona imobiliară să ajungă în pușcărie înainte de a avea un cutremur și nu după, cum se întâmplă în Turcia”, a mai afirmat Nicușor Dan.

El a explicat că aministia pentru clădirile nou ridicate în Turcia din fericire nu există și în România, dar arătat că totuși, pe “autorizațiile de construire, care sunt contestate în vecini, emise de administrațiile anterioare, un proces din două îl pierd pentru că instanța spune că autorizația este nelegală”. “Deci, gradul de nelegalitate, numărul de etaje, lipsă de spații verzi, subsol care nu e subsol și e etaj, mansarde cu două etaje, gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare. Toate aceste clăduri, atâta vreme cât nu le-a contestat nimeni, au intrat în circuitul civil. Ele sunt intabulate în Cartea funciară și sunt libere să fie vândute mai departe”, a mai spus Nicușor Dan.

Ciolacu visează la o alianță cu PNL și după 2024

n liderul PSD nu exclude un candidat comun cu liberalii la alegerile prezidențiale

Marcel Ciolacu a precizat, întrebat dacă PSD va merge împreună cu PNL la cele patru seturi de alegeri de anul viitor, că poate exista o coaliție și din 2024, dacă nu chiar o alianță. Liderul social-democraților a mai explicat că nu au existat discuții cu liberalii privind un candidat comun la alegerile prezidențiale, însă ca om politic nu exclude nimic. Chestionat dacă va candida la prezidențiale, Ciolacu a răspuns: „În politică nu excluzi nimic”.

„Am spus. Cred că, nu știu nu e luată încă o decizie de a fi împreună, dar eu cred că împreună cu domnul prim-ministru Ciucă putem creiona, în viitor, și din 2024 o coaliție, dacă nu chiar o alianță”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat duminică la Prima News, dacă în 2024, PNL și PSD vor fi singuri sau împreună în cele 4 cicluri de alegeri.

Chestionat dacă PSD și PNL vor avea candidat comun la alegerile prezidențiale, Ciolacu a răspuns: „Nu am discutat aceste lucruri. Ca om politic nu exclud nimic”. „Asta nu înseamnă că acum va fi breaking news – candidat comun. Nu am spus asta. Dacă se merge pe formulă de coaliție, fiecare vom merge independenți în absolut toate alegerile. Asta înseamnă coaliție. După ce se termină alegerile, te așezi la masă și negociezi. Dacă ai o alianță, în momentul acela începem... Tot timpul avem o abordare nu tocmai normală. Vorbim că nu se face rotația, dar vorbim că e posibil să avem candidat comun. Haideți să avem totuși o logică. Eu cred categoric că rotația va avea loc. Nu va fi cu niciun scandal și protocolul va fi respectat, iar toate lucrurile vor fi decise cu o perioadă înainte, iar lucrurile vor decurge foarte normal și foarte ușor. Sunt ferm convins că și președintele va face desemnarea care va veni din partea PSD. În acest moment, eu sunt această propunere. Îmi doresc categoric ca această coaliție să țină până la finalul anului 2024 și categoric consider că dacă va funcționa bine pentru România, și a funcționat, atunci putem continua împreună. Până ajungem la candidat comun mai este timp”, a completat liderul PSD.

România a devenit liderul furnizorilor de combustibil către Ucraina

România a devenit cel mai mare furnizor de combustibili pentru Ucraina, după atacarea țării de către Rusia, în contextul în care statul vecin a fost nevoit să-și reorienteze rapid mare parte dintre schimburile comerciale, relatează Profit.ro. Combustibilii sunt esențiali pentru desfășurarea acțiunilor militare, pentru funcționarea economiei, dar și pentru a acoperi căderile sistemului energetic ucrainean, supus unor atacuri tot mai dese și mai puternice. Pe de altă parte, cerealele din Ucraina, unul dintre producătorii importanți la nivel global, și-au găsit o cale de ieșire spre piețele externe inclusiv prin România.

Datele obținute de Profit.ro de la Autoritatea Vamală Română (AVR) arată că tranzitul (către alte țări) de cereale ucrainene prin România a crescut de 68 de ori în 2022 față de 2021, iar importurile pe piața românească, de 815 ori. Exporturile României de combustibili către Ucraina au crescut anul trecut de 30 de ori și au ajuns la aproape 1 milion de tone (983.404 tone), în timp ce alte 251.303 tone de combustibili au tranzitat România spre Ucraina, de 96 de ori mai mult față de anul 2021.

Informația că România este prima pe lista furnizorilor vine din partea autorităților ucrainene.

“În urma atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii petroliere a Ucrainei, suntem în mod critic dependenți de importul de produse petroliere. Din acest motiv, guvernul a creat condițiile pentru intensificarea importurilor de combustibili. În prezent, primim 95% din benzina de import și 72% din motorină din țări UE. Liderii furnizorilor sunt România, Lituania, Slovacia, Grecia, Bulgaria și Polonia. Pe piață, vedem acumularea graduală a stocurilor de produse petroliere, ca urmare a creșterii constante a importurilor”, a declarat a declarat ministrul Economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko.

Educatoarea acuzată că a violat trei fetițe trebuie să plătească despăgubiri de 100.000 euro

Educatoarea acuzată că a violat și agresat sexual trei fetițe trebuie să plătească despăgubiri de 100.000 euro.

Judecătoria Suceava a dispus vineri instituirea sechestrului asigurător asupra bunului imobil aparținând Mariei Podolak – o garsonieră situată într-un bloc din cartierul Obcini. Amintim că cercetările în acest caz au început în decembrie 2021, însă Maria Podolak a fost arestată în data de 14 ianuarie 2022. Acuzațiile de viol și agresiune sexuală au fost formulate de tatăl a două fetițe minore, după ce acesta fusese reținut de polițiști pentru că incendiase mașina educatoarei, drept răzbunare.

La aproape 13 luni de la arestarea educatoarei de la Grădinița cu Program Normal Bosanci, Maria Podolak, care în prezent este judecată pentru viol și agresiuni sexuale asupra a trei fetițe minore, procesul a ajuns în punctul în care instanța a decis întemeiată cererea de despăgubire a victimelor.

Soluția pe scurt publicată de Judecătoria Suceava arată că a fost admisă, în parte, cererea formulată de părțile civile și că “se dispune instituirea sechestrului asigurător asupra bunului imobil aparținând inculpatei Podolak Maria, până la concurența sumei de 100.000 euro reprezentând valoarea prejudiciului total pretins de parțile civile minore anonim 3 și anonim 4. Executorie”.

Trei urși au intrat de bună voie la Zoo din Târgu Mureș

Trei urși au escaladat gardul Grădinii Zoologice din Târgu Mureș și au căutat în pubele, fără a produce pagube. “Sâmbătă noaptea, trei urși au vizitat Grădina Zoologică din Tg. Mureș. Animalele sălbatice au escaladat gardul și au cotrobăit în containerul aflat în incinta Curții de deservire al grădinii”, au transmis, luni, reprezentanții Grădinii Zoologice. Aceștia au precizat că animalele sălbatice au fost surprinse de camerele de supraveghere. “Urșii nu au cauzat pagube. După vizita lor, care a durat aproximativ 2 ore, au părăsit pașnic incinta Grădinii Zoologice”, au mai transmis reprezentanții instituției.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.