Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: A plagiat, dar a și demisionat

Ziarul de Vrancea
14 dec 2021 956 vizualizări

Florin Roman și-a scris (probabil forțat) demisia din guvern în urma acuzațiilor de plagiat, nu înainte de a vorbi despre interese ascunse și a promite răzbunare

Acuzat de plagiat și că și-a trecut în CV o licență la Universitatea Babes Bolyai, deși nu a urmat cursurile universității respective, ministrul Digitalizării, Florin Roman, a demisionat ieri din Guvern. Portofoliul a fost preluat interimar de Virgil Popescu, ministrul Energiei. „Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem în instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanță sau comisie să dea un verdict. În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru «conectarea» în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijențe din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Florin Roman pe Facebook.

Președintele Klaus iohannis, aflat la Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic, a anunțat ulterior că a primit și acceptat demisia lui Florin Roman. El a precizat că va semna documentele când va reveni în țară.

Cioloș: Amenințarea cu tribunalul e ridicolă

Liderul USR Dacian Cioloș a declarat că Florin Roman nu este o victimă, ci „un exponent al clasei politice românești care a distrus ce avea România mai bun”. „Oamenii ca el, care nu aveau calificările necesare, care au mințit și au făcut din impostură o valoare supremă, i-au îndepărtat pe cei competenți și cinstiți din politică. Demisia lui e un act necesar pe care mulți alți colegi de-ai lui ar trebui să-l urmeze”, a reacționat Dacian Cioloș,pe Facebook. El a adăugat că nu este impresionat de faptul că Florin Roman l-a amenințat cu tribunalul. „Faptul că e supărat pe mine că l-am demascat e dovada că acești oameni nu mai trebuie păstrați în politică. Amenințarea cu tribunalul e și ea ridicolă și nu mă impresionează. Știu că cei ca el se tem de justiție și cred că prezența în sala de judecată le dă palpitații. Drum bun, domnule Florin Roman, și sper ca și ceilalți colegi de aceeași factură ca dumneavoastră să vă însoțească pe drumul demisiei”, a conchis Cioloș.

Cum va funcționa formularul de localizare, obligatoriu la intrarea în țară

n amenda pentru necompletarea documentului este între 2.000 și 3.000 de lei

Guvernul a aprobat miercuri Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF), document care se va aplica din 20 decembrie. Formularul va trebui completat de toate persoanele care intră în România. Documentul trebuie completat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Cine nu îl completează poate merge la domiciliu și să facă asta cât mai rapid, în termen de 24 de ore, în caz contrar fiind sancționat, a declarat, ieri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Acest document nu împiedică circulația, ci ne ajută să putem localiza rapid contacții unei persoane infectate și DSP-urile să poată face rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun de testare sau izolare a persoanelor infectate. E o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate. Acest certificat nu va produce, cred, niciun fel de complicații românilor care îl completează”, a spus Alexandru Rafila.

Cei care vor intră în țară trebuie să îl completeze electronic, pentru a se putea procesa automatizat. Documentul se completează rapid, în maximum 30 de secunde, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

STS va pune la dispoziție platforma și va genera acest formular digital automat. “Termenul de 24 a fost ales pentru că poate persoana nu a completat documentul înainte de intrarea din țară fie din grabă, fie din neatenție sau conexiunea la internet este slabă. Cine nu completează documentul riscă amendă de 2.000 – 3.000 de lei”, a precizat Cărbunaru.

Formularul este verificat de polițiștii de frontieră, după identificarea persoanei ei pot vedea imediat dacă este formularul completat.

Pentru persoanele din aceeași familie, care călătoresc împreună, formularul se poate completa de un singur membru adult. Pentru copii obligația completării aparține părintelui, tutorelui sau unui reprezentant legal.

Europarlamentar român, sancționat pentru lipsa certificatului verde

Parlamentul European a decis ieri să suspende diurnele și să avertizeze șase eurodeputați, inclusiv pe europarlamentarul român Cristian Terheș, deoarece au refuzat să prezinte certificatul verde COVID pentru a avea acces în clădirea legislativului de la Strasbourg, document devenit obligatoriu de la începutul lunii noiembrie.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat sancțiunile la începutul sesiunii plenare de miercuri și a menționat că, în luarea acestor decizii, s-a ținut cont de “caracterul constant” al infracțiunii și de atingerea adusă reputației Parlamentului European, precum și de punctele de vedere prezentate de cei afectați.

Cea mai mare sancțiune i-a fost impusă europarlamentarului român Cristian Terheș (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat), parte a Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care pierde dreptul de a primi diurnă pe o perioadă de șapte zile, în timp ce Christine Anderson (Germania, extrema dreaptă), Stasys Jakeliunas (Lituania, Verzi) și Mislav Kolakusic (Croația, neafiliat) au pierdut dreptul la diurna pentru două zile. Irlandezii Clare Daly și Mike Wallace, ambii din Grupul Stângii din Parlamentul European (GUE/NGL), au primit câte un avertisment.

“Încălcarea normelor referitoare la certificatul verde COVID obligatoriu pentru a intra în parlament este un gest grav, nu doar pentru că reprezintă o încălcare a normelor pe care ni le-am impus singuri, ci și din cauza riscului la adresa sănătății tuturor”, a avertizat Sassoli la începerea sesiunii parlamentare.

Câțiva dintre europarlamentarii sancționați s-au opus fățiș obligației de a prezenta certificatul verde COVID pentru a putea intra în clădirea legislativului european încă dinainte de intrarea în vigoare a acestei norme, în noiembrie. Ei au susținut că, prin impunerea certificatului verde COVID, sunt încălcate drepturile europarlamentarilor de a-și desfășura mandatul în mod liber.

Constanța: O profesoară le-a tăiat unghiile elevelor

O profesoară le-a tăiat unghiile elevelor de la o unitate de învățământ din municipiul Constanța, folosindu-se de o foarfecă mare. Acestea se aflau în practică la un supermarket, iar acolo a avut loc acest gest.

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai, a declarat că incidentul a avut loc la începutul acestei săptămâni.

“Erau în practică și doamna însoțea elevele la agentul economic, iar regulile care se impun sunt legate de vestimentație, elemente precum unghii tăiate și altele. Le-a spus că urmează să recupereze ziua respectivă pentru că nu s-au prezentat adecvat și spune că fetele ar fi încercat să își taie unghiile și pe urmă i-ar fi solicitat profesoarei acest lucru. Dar mi se pare un gest lipsit de umanitate să intervii, nu era rolul dumneaei și nu se poate să intervină în acest sens”, a afirmat Sorin Mihai. Inspectorul general a solicitat conducerii unității de învățământ respective ca profesoara să nu mai predea acolo. “Având în vedere că doamna respectivă era angajată la plata cu ora, am solicitat să nu mai aibă posibilitatea să intre la vreo oră în unitatea de învățământ, ceea ce s-a întâmplat începând cu ziua de ieri (marți - n.r.) și am mai solicitat să ni se transmită cu celeritate un raport al comisiei de disciplină”, a explicat Sorin Mihai.

Incidentul a avut în prim-plan eleve de clasa a X-a de la Colegiul Comercial Carol I din municipiul Constanța, iar întâmplarea a fost relatată conducerii unității de către părinții elevelor.

Argeș: Primarul dispărut după un incendiu, descoperit într-o apă

Primarul comunei argeșene Beleți-Negrești, Mihai Marin, căutat pentru a fi audiat după incendiul care a afectat sediul administrației locale, a fost găsit de polițiști în municipiul Pitești, în noaptea de marți spre miercuri, fiind internat în spital. “Bărbatul de 53 de ani din localitatea Beleți-Negrești a fost identificat pe raza municipiului Pitești. Acesta a fost transportat la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri, urmând ca, după ce va primi îngrijiri, să fie condus la sediul Poliției Topoloveni pentru audieri și clarificarea tuturor aspectelor în care a fost implicat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș, Florin Popa.

Edilul a fost internat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești. “Pacientul a fost adus într-o hipotermie moderată, din câte am înțeles a fost scos din apă, fiind și sumar îmbrăcat, el prezentând, de asemenea, niște leziuni traumatice ca urmare a unui accident pe care se pare că l-a avut cu câteva zile în urmă”, a spus medicul Marius Pascu de la Unitatea Primiri Urgențe a SJU Pitești.

Medicul a precizat că, având în vedere starea pacientului, s-a decis să rămână internat, dar nu va avea nevoie de o spitalizare îndelungată.

Primarul comunei Beleți-Negrești a fost, implicat, luni, într-un accident rutier produs pe Defileul Jiului, el fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Târgu Jiu. Ulterior, edilul a părăsit unitatea medicală.

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de duminică spre luni, la sediul Primăriei Beleți-Negrești, primele verificări indicând că focul ar fi fost pus intenționat, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș. După incendiu, primarul s-a făcut nevăzut.

UE reacționează cu „îngrijorare serioasă” după excluderea lui Danileț

Comisia Europeană și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” după excluderea judecătorului Cristian Danileț din magistratură din cauza unor filmulețe postate pe rețelele sociale. „Urmărim cu serioasă îngrijorare ultimele evoluții privind măsurile disciplinare împotriva judecătorilor români. Asigurarea independenței judecătorilor este o obligație a statelor membre în temeiul tratatelor și un element cheie al statului de drept”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

„Consiliul Superior al Magistraturii, a cărui sarcină este apărarea independenței justiției, este responsabil de aplicarea regulilor privind libertatea de exprimare a magistraților, privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, precum și a normelor care se aplică vieții private. Rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare au ridicat și preocupări structurale legate de Inspecția Judiciară, care rămân de rezolvat”, potrivit comunicatului. „Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape această situație - inclusiv alte cazuri în curs - în contextul Mecanismului de cooperare și verificare și al raportului privind statul de drept”, se mai arată în comunicat.

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat luni că CSM a decis excluderea sa din magistratură din cauza a două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok despre care magistratul spune că reflectă viața sa privată și nu au legătură cu justiția. Cristi Danileț a mai spus că va contesta decizia CSM la Înalta Curtea de Casație și Justiție.

Amendați pentru că au mers cu BMW-ul pe pârtia de schi

Doi bărbați, tată și fiu, au fost amendați, ieri, cu 2.000 de lei, după ce au fost prinși cu SUV-urile personale pe pârtia de schi din stațiunea Muntele Mic. Cei doi intenționau să urce cu mașinile BMW la Crucea Eroilor și au ales să facă deplasare chiar pe pârtie, însă autoturismele au rămas înzăpezite.

“Cum prima mașină a rămas înzăpezită, cei doi au decis să încerce s-o scoată din zăpadă cu cel de al doilea SUV. Din cauza stratului mare de zăpadă, aceștia nu au reușit să tracteze autoturismul”, a transmis, miercuri, Jandarmeria Română.

Sursa citată a precizat că jandarmii montani au izolat zona, dat fiind faptul ca autoturismul a rămas pe pârtia de schi și au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor HG nr. 263/2001 privind amenajarea, omologarea, întreținerea și exploatarea pârtiilor de schi pentru agrement.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.