Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONAE: Ciolacu, despre Geoană: “Dânsul are experiență de președinte, a mai fost câteva ore”

Ziarul de Vrancea
11 dec 2023 1743 vizualizări

Într-o emisiune TV, liderul PSD l-a ironizat și pe președintele PNL, care l-a pus să facă o promisiune

 

Marcel Ciolacu a fost întrebat luni seară, la Digi 24, despre sondajele care-l poziționează pe Mircea Geoană pe primul loc în intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale. „Eu n-am comentat niciodată nici sondajele pe care le plătește PSD. Este opinia unui sondaj”, a răspuns Ciolacu.

Când i s-a atras atenția că Mircea Geoană este pe primul loc și la încredere și la opțiunea de vot, Ciolacu a afirmat: „Să fie! Atunci nu mai facem alegeri, dacă e așa de... Ce rost mai are să facem alegeri. Dânsul are experiență de președinte, a mai fost câteva ore! Cu asta am încheiat”.

Președintele PSD a mai afirmat că „există sondaje și sondaje”. „N-am nicio problemă, este pe primul loc, foarte bine, să candideze”, a adăugat Ciolacu.

El afirmă că nu a făcut sondaje care să-l vizeze. „Eu nu mi-am făcut sondaje în ceea ce mă privește. N-are rost să spun cum stă domnul Geoană. Eu sunt obișnuit... Ce, e primul politician care face acest lucru, încearcă să creeze...? Candidatul cel mai important pentru mine este cel pe care-l vor decide colegii mei”, a mai afirmat liderul PSD.

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, se situează pe primul loc în intențiile de vot la alegerile prezidențiale, cu 26,2%, urmat de Marcel Ciolacu, Diana Șoșoacă, George Simion și Nicolae Ciucă, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Dacă Geoană nu candidează, primul loc îi revine lui Ciolacu, cu 27,4% din voturi, urmat de Șoșoacă, Simion și Ciucă.

„Se observă faptul că Diana Șoșoacă și George Simion concurează pe același segment de votanți, ceea ce înseamnă că o creștere a unuia determină automat scăderea intenției de vot pentru celălalt”, afirmă directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac.

Ciucă l-a pus să promită la televizor că nu mărește taxe

În aceeași emisiune, premierul Marcel Ciolacu s-a arătat deranjat de întrebările adresate de președintele PNL, Nicolae Ciucă. Conform formatului emisiunii ”Săptămâna președinților”, Ciucă l-a întrebat pe Ciolacu dacă „e de acord să mențină angajamentul asumat în coaliție de nu mări taxe și impozite în 2024, de a nu modifica pilonul 2 al pensiilor și de a-și ține cuvântul față de profesori pentru a le majora salariile așa cum Guvernul s-a angajat în acest an, astfel încât în 2024 profesorii să ajungă la 50% din grilă nouă de salarizare”. Marcel Ciolacu s-a declarat surprins de întrebări, mai ales că toate deciziile se iau și cu acordul miniștrilor PNL. El l-a ironizat pe Ciucă, sugerând că aceste întrebări „i-au fost puse în gură de consultanți”. „Îmi plăcea mai mult domnul Ciucă când era mai natural, acum întrebările puse de consultanți sunt o surpriză pentru mine mai ales prin vocea d-lui Ciucă, și dacă mai și ținem cont că și ministrul de Finanțe e de la PNL și cel de la Educație e de la PNL. Deci mi se par niște întrebări retorice”, a răspuns Ciolacu.

Premierul a mai afirmat că nu trebuie sa îi răspundă la televizor lui Nicolae Ciucă. ”Noi am convenit deja împreună că nu mărim taxe, și așa va fi”, a spus Ciolacu.

Temperaturi peste cele obișnuite de Crăciun și de Anul Nou

Temperaturile se vor situa peste cele obișnuite în cea mai mare parte a țării, de Crăciun și de Anul Nou, dar și în prima săptămână din 2024, anunță marți meteorologii, care au actualizat prognozele pentru următoarele patru săptămâni.

În săptămâna 11.12.2023 – 18.12.2023, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordvestice, centrale, precum și în extremitatea de sud a țării, dar și local deficitare în regiunile estice și în zona Carpaților de Curbură, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 18.12.2023 – 25.12.2023, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud-vestul teritoriului.

În săptămâna 25.12.2023 – 01.01.2024, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile nord-vestice și cu o tendință ușor deficitară în regiunile extracarptice.

În săptămâna 01.01.2024 – 08.01.2024, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunie vestice, nord-vestice și centrale, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Două versuri dintr-o melodie, în biletele de adio ale fetelor care s-au sinucis la Lupeni

Anchetatorii hunedoreni încearcă să facă lumină într-o poveste tulburătoare și de neînțeles, înregistrată la Lupeni. Două adolescente au murit împreună, după ce au căzut de pe o clădire dezafectată. Procurorii trebuie să afle ce se ascunde în spatele gestului absurd, mai ales că indiciile culese până acum sugerează că fetele ar fi fost victime ale bullyingului. Se așteaptă și rezultatele complete ale analizelor de laborator, care ar putea indica dacă fetele consumaseră înainte alcool sau droguri. Secvențe, în care apar și cele două fete de 15 ani, au fost filmate la o petrecere, la care au participat mai mulți tineri. Anchetatorii nu știu încă dacă au fost surprinse în ziua tragediei, și dacă evenimentul are vreo legătură cu ce s-a întâmplat.

Mai mulți adolescenți au fost audiați, în prezența părinților lor, la Poliția din Lupeni.

Biletul de adio, lăsat de una dintre fetele de 15 ani, pe care aceasta scrisese „Lumea e rea”, pare să vorbească însă despre o suferință a tinerelor. Mai ales că, înainte de tragedie, una dintre ele a lăsat pe ceea ce pare a fi un grup de prieteni, un mesaj răvășitor, în care îi acuză pe ceilalți de bullying: „Mă bucur că v-am cunoscut, merci că ne-ați jignit și că ne-ați făcut în toate felurile. Sunteți un grup toxic și veți fi în continuare”.

Cele două fete, până anul trecut colege de clasă, sunt din Uricani. În seara tragediei, au luat un taxi până în Lupeni, localitate aflată la cinci kilometri distanță. Au ajuns la o fabrică, lăsată în paragină de zeci de ani. Una a sunat acasă și i-a spus mamei ce are de gând să facă. Tatăl ei a apelat 112, apoi a plecat disperat să o caute. Deși a ajuns înaintea autorităților, a fost prea târziu.

Două bilete de adio au fost găsite de anchetatori. Unul, în hainele fetelor. Celălalt, pe clădirea dezafectată, alături de telefoane, pixuri și un pachet de țigări. Pe acesta din urmă, fetele cereau să fie înmormântate împreună, iar mai jos erau scrise două versuri dintr-o melodie, potrivit stirileprotv.ro.

Administrația Prezidențială: Zborurile oficiale, sub incidența informațiilor clasificate

Anterior, Klaus Iohannis a anunțat că va instrui biroul de presă să informeze despre costurile turneului în Africa

Administrația Prezidențială a transmis, într-un răspuns oficial la solicitarea News.ro referitoare la costurile turneului oficial efectuat de șeful statului, recent, în Africa, că detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinații, perioade și categorii, nu este posibilă, întrucât această operațiune poate genera situații de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate. În ceea ce privește cheltuielile cu cazarea în turneu, Administrația Prezidențială a transmis că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparență în materie de execuție bugetară. Singura informație la care Biroul de Presă a răspuns a fost cea legată de componența delegației oficiale a președintelui Klaus Iohannis. Aceasta în pofida faptului că solicitarea a fost adresată după ce Klaus Iohannis a spus, în timpul vizitei în Capul Verde, că va instrui Biroul de presă să dea o informare despre costurile turneului în Africa.

Agenția News.ro a solicitat Administrației Prezidențiale, în bagza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să precizeze care au fost costurile turneului pe care președintele Klaus Iohannis l-a efectuat în Africa, în perioada 14-23 noiembrie 2023.

Administrația Prezidențială a transmis într-un răspuns către agenție că ”deplasările delegațiilor oficiale conduse de Președintele României se realizează în baza unor contracte de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiate în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările și completările ulterioare”.

”Potrivit cerințelor stabilite prin Regulamentul anterior menționat, informațiile referitoare la organizarea și desfășurarea zborurilor speciale intră sub incidența legislației naționale din domeniul protecției informațiilor clasificate, context în care contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente care conțin date și informații clasificate, în integralitate. Pe cale de consecință, nicio informație din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu dispozițiile cuprinse în Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare”, arată Biroul de Presă al Administației Prezidențiale.

La întrebarea privind costurile defalcate privind transportul cu aeronava oficială, în turneul prezidențial, Administrația Prezidențială a transmis că ”detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinații, perioade și categorii, nu este posibilă, întrucât această operațiune poate genera situații de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate, deoarece o parte consistentă dintre datele și informațiile solicitate de dumneavoastră sunt clasificate”.

”În consecință, informațiile solicitate sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare. Informațiile referitoare la deplasările externe efectuate de Președintele României sunt disponibile pe site-ul Administrației Prezidențiale, la următoarele link-uri: https://www.presidency.ro/ro/media;  https://www.presidency.ro/ro/media/agenda-presedintelui.

La întrebarea privind costurile cu cazarea în turneul oficial, Administrația Prezidențială a precizat: ”Cu privire la cheltuielile aferente deplasărilor externe ale Președintelui României, precizăm că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparență în materie de execuție bugetară. Astfel, pe pagina de internet a Administrației Prezidențiale sunt publicate informații despre bugetul anual al instituției, fapt ce permite luarea la cunoștință de către orice persoană interesată a cheltuielilor reprezentând deplasările externe ale delegațiilor conduse de Președintele României, în fiecare an”.

”În același timp, situația centralizată privind execuția bugetară lunară a Administrației Prezidențiale, pentru toate titlurile și capitolele bugetare, inclusiv cu sumele cheltuite pentru deplasările externe, poate fi consultată pe pagina de internet dedicată asigurării transparenței utilizării fondurilor publice”, mai arată Administrația Prezidențială.

La întrebarea privind componența delegației oficiale a președintelui în turneul din Africa, Biroul de Presă al Asministrației Prezidențiale a arătat că ”din delegația oficială condusă de Președintele României cu prilejul turneului efectuat în Africa (vizite de stat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania și Republica Cabo Verde și vizită oficială în Republica Senegal) au făcut parte Bogdan Aurescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politică Externă, Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat - Departamentul Climă și Sustenabilitate, Daniela Bârsan, Consilier Prezidențial - Departamentul Comunicare Publică, și Delia Dinu, Consilier Prezidențial - Departamentul Protocol”.

“Avem o nouă strategie”

Costurile deplasărilor oficiale ale șefului statului au fost de-a lungul timpului în centrul dezbaterilor publice. Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de reporterul Libertatea, în timpul vizitei în Cabo Verde, de ce nu face publice cheltuielile deplasărilor. ”Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și dacă vreți să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa”, a spus șeful statului.

”În ce privește cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu niște cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Jurnalista Recorder Anca Simina a anunțat în luna mai că a dat în judecată Administrația Prezidențială „cerând instanței să oblige statul la transparență”, după repetate solicitări pentru  a afla care sunt costurile legate de închirierea aeronavelor cu care președintele Klaus Iohannis se deplasează în vizitele externe, încercări la care răspunsul a fost același și anume că informațiile sunt clasificate. Recorder arăta la acel moment că a cerut reprezentanților șefului statului să transmită informații legate de o deplasare făcută de Klaus Iohannis în 2015, la scurt timp de la preluarea mandatului, iar răspunsul a fost de asemenea că această informație nu este una publică, deși în urmă cu opt ani toate datele legate de cheltuielile de transport cu avionul fuseseră făcute publice de către Administrația Prezidențială, tot la cererea jurnaliștilor.

Bărbatul evadat dintr-o mașină care-l transporta la Penitenciarul Rahova, dat în urmărire

Bărbatul care a evadat, luni, dintr-o mașină care-l transporta la Penitenciarul Rahova a fost dat în urmărire națională și consemn la frontieră. ”S-a dispus darea în urmărire la nivel național și în consemn la punctele de trecere a frontierei. Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evadare”, a transmis, în noaptea de luni spre marți, Poliția Capitalei.

Sursa citată a precizat că semnalmentele evadatului au fost comunicate structurilor din cadrul DGPMB. ”În continuare, se desfășoară activitățile specifice în vederea depistării și încarcerării bărbatului”, a mai transmis sursa citată.

Un deținut din Penitenciarul Rahova a evadat, luni, la întoarcerea de la punctul de lucru. El a fugit dintr-o mașină, în timp ce staționa la semafor, la intersecția str. Antiaeriană cu bulevardul Ghencea. Nu are antecedente și era condamnat pentru conducere fără permis.

Bacteria care a îngrozit Europa a ajuns în România

Mycoplasma pneumoniae, bacteria care le dă fiori medicilor europeni, din cauza ritmului rapid de răspândire, a ajuns și în România.

Bacteria Mycoplasma a apărut, inițial, în China, acolo unde au fost identificate câteva focare cu această infecție, apoi a fost semnalată și în Franța, Suedia, Elveția, Olanda, Italia și Danemarca

În România, cele mai multe cazuri au fost diagnosticate la Institutul Matei Balș din Capitală, dar și la spitalul Victor Babeș

Potrivit medicilor europeni, copii de 8-9 ani sunt cei mai vulnerabili, iar printre simptome s-au regăsit: durerea în gât și durerea de cap, strănutul, febra, dar și situații în care au prezentat ochi inflamați, înroșiți și chiar vărsături.

Simptomele sunt însă mai grave la persoanele în vârstă, spun specialiștii, mai ales că populația din Europa este tot mai îmbătrânită.

Infecția poate fi diagnosticată printr-un test serologic, un test de sânge în care sunt căutați anumiți anticorpi. Problema este că acei anticorpi se dezvoltă unii după 14 zile de la infecție.

Bacteria este periculoasă, avertizează medicii, mai ales că se răspândește prin tuse și strănut în comunitățile foarte mari, cum ar fi școlile, grădinițele, fabricile cu mulți angajați sau marile instituții, scrie observatornews.ro.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.