Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Explozie de noi cazuri, puține explicații

Ziarul de Vrancea
16 sep 2020 1113 vizualizări

Peste 1.700 de noi infectări au fost raportate ieri în România, cu aproape 200 mai multe decât precedentul record n ministrul Sănătății invocă teste mai vechi raportate miercuri, în timp ce medicul Rafila susține că este prea devreme pentru a vorbi despre o creștere accentuată a numărului de cazuri

Cel mai mare număr zilnic de cazuri de COVID-19 de la declanșarea pandemiei a fost înregistrat ieri, când Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 1.713 cazuri noi de îmbolnăvire, totalul ajungând la 107.011. De asemenea, 49 de pacienți infectați cu noul coronavirus au decedat, bilanțul fiind 4.285.În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.854. Dintre acestea, 471 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.136.544 de teste. Dintre acestea 25.991 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.542 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.449 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 529 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 septembrie. Pe teritoriul României, 11.164 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.782 de persoane se află în izolare instituționalizată.

Tătaru: Au fost raportate și cazuri de pe zilele anterioare

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirmă că numărul de 1.713 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 include și cazuri neraportate din zilele anterioare. El recomandă păstrarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, în condițiile în care există focare în derulare apărute în urma unor evenimente private, în spitale, instituții publice sau la agenți economici. “Avem focare în instituții, că sunt spitale sau instituții administrative, avem în continuare focare la persoane instituționalizate și avem în continuare focare în desfășurare în agenți economici. Recomand în continuare păstrarea regulilor de precauție, precum și raportarea în imediata apropiere către DSP, unități sanitare, către medicul de familie la orice caz cu patologie respiratorie sau subfebrilități”, a adăugat Nelu Tătaru. Premierul Ludovic Orban a declarat ieri că privește “cu atenție și îngrijorare” numărul de îmbolnăviri de COVID-19 raportat miercuri și susține că cifra de 1.713 noi cazuri de COVID-19 este una “relativă”. Premierul susține că se face o analiză în această privință și cere părinților, mediului de afaceri și transportatorilor să respecte regulile de distanțare socială și de protecție sanitară.

Alexandru Rafila: „Începutul școlii se va vedea după 10-15 zile”

Profesorul Alexandru Rafila a declarat ieri, după ce a fost anunțat un număr record de cazuri noi de COVID-19, că „nu trebuie să intrăm în panică”. Rafila este de părere că această creștere are legătură cu întoarcerea românilor din concediu. El spune că în următoarele 10-15 zile este posibil să se vadă în statistici și impactul pe care îl are asupra pandemiei deschiderea școlilor. „Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creștere se aplatizează și să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend. Sunt de acord că odată cu începutul școlii se va înregistra un număr de cazuri în creștere, dar după 10-15 zile. Depinde cât de importantă e această creștere și cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidități, sau adulți tineri, sau copii. Dacă o să fie o creștere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situația se schimbă radical”, a declarat Alexandru Rafila. Reprezentantul României la OMS spune că este important de văzut dacă numărul mare raportat ieri este un trend sau o întâmplare. „Nu trebuie să intrăm în panică. Vor exista întotdeauna zile în care s-au concentrat multe cazuri pozitive și asta este una din ele. Vedem dacă e întâmplare sau trend, e foarte important. Al doilea comentariu pe care îl am este faptul că suntem la jumatatea lui septembrie și dacă se confirmă numărul de cazuri se datorează faptului că în primele zile din septembrie mulți s-au întors din concediu”, mai susține reprezentantul României la OMS. Cauza creșterii accelerate a îmbolnăvirilor de ieri nu este legată de redeschiderea școlilor, ci de perioada concediilor, a explicat și Ioan Ștefan, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Militar Central. “Nu aș relaționa creșterea numărului cazurilor cu redeschiderea școlilor, ci cu perioada de concedii care s-a încheiat”, a spus medicul. Medicul a precizat că un viitor vaccin anticoronavirus ar putea fi administrat în mai multe rapeluri, întrucât se așteaptă ca nici acest vaccin să nu asigure o imunitate completă printr-o singură administrare, așa cum nici trecerea prin boală nu generează anticorpi în procent însemnat. “Oricum ne vor da răgazul să putem gestiona mai bine pacienții internați cu forme severe. OMS estimează că în perioada octombrie – noiembrie ar putea fi al doilea vârf al epidemiei, dar eu cred că dacă reușim să nu aglomerăm secțiile de terapie intensivă vom putea face față”, a spus medicul.

Orban: Nu cred că noi restricții trebuie impuse

Premierul Ludovic Orban a afirmat, ieri, că nu crede că trebuie impuse noi restricții și că, dacă vrem să reluăm o viață normală, atunci va trebui să suportăm “mici chestii”, cum sunt masca, dezinfectarea și spălarea mâinilor mai des. El a precizat, legat de purtarea măștii, că omul nu s-a născut cu cravata la gât sau încălțat și cu toate acestea s-a obișnuit cu aceste lucruri.“Eu cred că până se va descoperi un vaccin și un tratament singura reacție normală a oamenilor este să învețe cum să se protejeze de virus. Cu cât mai mulți oameni sunt corecți și se protejează de virus cu atât viața va fi mai normală și cu atât economia va fi mai puțin afectată. Nu cred că noi restricții trebuie impuse, dimpotrivă, trebuie o permanentă acțiune de dialog, de informare, de educare astfel încât oamenii să înțeleagă că ei sunt cei care trebuie să se protejeze și mai ales să îi protejeze și pe cei din jur”, a afirmat premierul.

Peste 60% dintre pacienții cu cancer au evitat să meargă la spital din cauza pandemiei

​Peste 80% dintre pacienții cu cancer s-au confruntat cu un nivel crescut de stres în perioada de restricții impuse de pandemie, iar nivelul actual de stres se menține peste medie în cazul a 60% dintre bolnavii de cancer, care spun că au evitat să meargă la spital în această perioadă. Gestionarea aspectelor emoționale devine un lucru din ce în ce mai important în contextul actual, arată un sondaj realizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. De asemenea, accesul la diagnostic precoce și tratament trebuie să constituie o prioritate, atrage atenția Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Pacienții cu cancer s-au confruntat cu un nivel mult mai mare de stres decât în mod obișnuit în perioada de restricții impuse de pandemie, relevă un sondaj realizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de 70 de pacienți, cu vârste de peste 25 de ani. Aproape 84% dintre cei intervievați au admis că s-au simțit mult mai stresați în perioada respectivă, aceștia fiind îngrijorați într-o proporție foarte mare (aproape 81%) că ar putea fi imunocompromiși, devenind astfel mai vulnerabili la infecții. Aproximativ 60% dintre respondenți au spus că au evitat să meargă la spital, deși aveau o programare și peste 69% au afirmat că au fost îngrijorați în legătură cu tratamentul și eventualele complicații ale acestuia. Peste 60% dintre respondenți au calificat nivelul lor actual de stres oncologic ca fiind peste 6, pe o scală de la 0 la 10. “Ultimele luni, începând din martie până în prezent, au fost pline de provocări pentru pacienții oncologici. Sondajul realizat de FABC arată că nivelul de stres al acestor pacienți a fost cu mult peste medie, datorită, pe de-o parte, perturbărilor apărute în sistemul medical, dar și lipsei de informații cu privire la implicațiile COVID-19 asupra patologiei lor specifice. Mulți dintre pacienți simt în această perioadă, probabil mai mult ca oricând, nevoia de suport psihologic și de sprijin susținut pentru a naviga cu bine printr-un sistem de sănătate afectat de pandemie. Încurajăm echipele medicale implicate în tratarea pacienților oncologici, în mod special medicii de familie și medicii curanți, să recomande cu atât mai mult în această perioadă accesarea serviciilor medicale de suport, cu precădere a serviciilor de consiliere psihologică. Acestea sunt extrem de importante pentru a menține un bun tonus mental al pacientului oncologic, cu influențe majore asupra stării generale de sănătate și capacității organismului de a lupta cu boala”, spune Degi Laszlo Csaba, directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie.

România, menționată în topul apocalipsei climatice

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, ieri, o țintă mai mare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE, de 55%, până în 2030, față de nivelul din 1990. În prezent, ținta stabilită este de 40%. Scopul este de a ajunge la o neutralitate în privința emisiilor de carbon până în 2050. Von der Leyen a dat exemple recente de dezastre naturale ca urmare a schimbărilor climatice, printre acestea enumerând și culturile distruse de seceta din România.“Nu există o nevoie mai urgentă de a accelera, decât atunci când este vorba de viitorul însuși al fragilei noastre planete. O bună parte din activitatea la nivel internațional s-a oprit din cauza izolării. Planeta a continuat să devină din ce în ce mai fierbinte, periculos de fierbinte. Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru, de la locuințele evacuate din cauza prăbușirii ghețarului din Mont Blanc, la incendiile din Oregon până la culturile distruse din România de cea mai puternică secetă de zeci de ani”, a spus președintele Comisiei Europene.Creșterea obiectivului de eliminare a emisiilor, de la 40% la 55%, care ar avea consecințe pentru sectorul energetic, transporturi sau agricultură, “este prea mare pentru unii și insuficientă pentru alții”, a spus Von der Leyen. „Însă economia și industria noastre o vor putea face”, a adăugat ea în primul său discurs privind starea Uniunii, susținut în Parlamentul European. Ea a precizat că noul obiectiv este necesar pentru a plasa UE “ferm pe drumul” spre îndeplinirea planului său de a ajunge la neutralitate în privința emisiilor de carbon până în 2050, iar analizele Comisiei confirmă că o reducere cu 55% a emisiilor este posibilă economic. Ursula von der Leyen a recunoscut că propunerea va diviza Parlamentul European și statele membre, care vor trebui să aprobe această țintă obligatorie din punct de vedere juridic. Pentru a contribui la realizarea obiectivului, ea a precizat că 30% din pachetul european de relansare în contextul pandemiei de coronavirus, reprezentând granturi și credite de 750 de miliarde de euro, pe care UE ca întreg le va împrumuta, ar trebui obținut prin obligațiuni verzi.Parlamentul European și liderii din EU încă mai trebuie să ajungă la un acord asupra planului pentru 2030. Discuțiile sunt tensionate, în contextul în care unele țări susțin că nu pot face reduceri mai mari din cauza dependenței lor economice de sectoarele puternic poluante, așa cum este industria cărbunelui.În schimb, activiștii de mediu spun că obiectivul de reducere cu 55% nu este suficient pentru a atinge scopul de neutralitate privind emisiile de carbon până în 2050.

Timiș: 31 de ani și 4 luni de închisoare pentru un bărbat care a ucis doi soți într-un parc

Ionel Boldea, bărbatul care a ucis doi soți aflați în parcul din orașul Făget, apoi a atacat alți oameni, în încercarea de a fugi, a fost condamnat de Tribunalul Timiș la 31 de ani și 4 luni de închisoare cu executare. Decizia poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile.Ionel Boldea a primit 7 pedepse: 25 de ani pentru omor; 10 ani și 6 luni pentru tentativă de omor calificat; doi ani pentru lovire și alte violențe; un an și 6 luni pentru lovire și alte violențe; doi ani și 6 luni pentru ultraj; un an și 6 luni pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice; un an pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe.Tribunalul Timiș a contopit cele șapte pedepse cu închisoarea, a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 25 de ani închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse (19 ani), respectiv un spor de șase ani și patru luni închisoare, rezultând 31 de ani și 4 luni închisoare. În dimineața zilei de 3 iulie 2019, doi soți făceau mișcare la aparatele de fitness montate într-un parc din Făget, când Ionel Boldea i-a atacat. Pe bărbat l-a ucis pe loc, iar pe femeie a abandonat-o într-o baltă de sânge, iar aceasta a decedat la spital, ulterior. Bărbatul s-a urcat mai apoi pe o bicicletă și a mers până în localitatea Temerești, unde a încercat să pătrundă cu forța într-un bar. Înainte de acest moment a atacat alți oameni, aflați într-un tractor, apoi o bătrână ce i-a ieșit în cale și pe care a lovit-o cu propriul baston. Boldea a încercat să se refugieze într-o locuință din Temerești unde i-a cerut gazdei să-l lase să folosească baia susținând că a căzut cu bicicleta. S-a baricadat în baia locuinței, unde polițiștii l-au înconjurat. A încercat să scape, a fugit în curtea casei, unde s-a urcat în mașina proprietarului și a demarat prin porțile închise, aceasta în timp ce polițiștii trăgeau asupra lui focuri de armă. A reușit să scape, a abandonat autoturismul într-un șanț și a fugit în pădurea din apropiere. Câteva ore mai târziu, noaptea, polițiștii l-au capturat într-o altă mașină pe care o furase și cu care se îndrepta spre satul natal Bichigi.

Un bărbat și-a omorât soția, cu un topor, apoi s-a spânzurat

Un bărbat și-a ucis soția, cu un topor, într-o anexă a gospodăriei din orașul Jimbolia, județul Timiș, apoi s-a spânzurat de un copac din grădina casei. Totul s-a întâmplat în timp ce băiatul lor de 14 ani dormea în casă, iar fiica lor, majoră, se afla la serviciu, în tura de noapte. Potrivit polițiștilor, un bărbat de 47 de ani i-a aplicat soției sale, în vârstă de 41 de ani, mai multe lovituri cu un topor, aceasta decedând într-o anexă a locuinței din orașul Jimbolia. După ce și-a dat seama ce a făcut, bărbatul s-a spânzurat de un copac aflat în grădina casei. Rudele au fost cele care au sunat la 112.

Actorul Dragoș Bucur, infectat cu noul coronavirus

Dragoș Bucur, actualul prezentator al emisiunii „Visuri la cheie”, a fost depistat cu Covid-19. Atât starea lui de sănătate, cât și a membrilor familiei sale este bună. Toate persoanele care au intrat în contact direct cu el au fost contactate și sunt în procedura de testare, iar filmările au fost oprite temporar până la aflarea următoarelor vești. După ce Dragoș Bucur a fost confirmat pozitiv, producătorii au decis ca toată echipa de producție, dar și arhitecții și designerii să intre în autoziolare până la aflarea rezultatelor testelor. „Am făcut o formă ușoară a bolii, ca o gripă. Acum sunt împreună cu familia și ne simțim bine. Sper ca toate rezultatele colegilor să fie bune și evident că aștept reluarea filmărilor la Visuri la Cheie. A fost un sezon plin de emoție și mi-aș fi dorit evident să nu fie necesară acestă întrerupere, dar sunt convins că vom trece extrem de repede și peste această situație. Mai avem de filmat, dar publicul nostru poate urmari ca și până acum Visuri la cheie în fiecare miercuri la PRO TV. Le doresc tuturor sănătate”, este declarația lui Dragoș Bucur.

Tătaru: Va există o urnă specială pentru alegătorii cu temperatură peste 37,3

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat ieri, într-o conferință de presă comună la care au participat și ministrul de Interne și șeful AEP, că dacă alegătorul are temperatură peste 37,3, este prioritar și va merge către o urnă și cabină de vot dedicată. “V-am spus că va fi o lună de foc, care va începe prin măsuri de revenire la normalitate, redeschiderea restaurantelor, începutul școlii, alegerile de pe 27 septembrie. Am avut un ordin comun cu MAI tocmai pentru a explica desfășurarea și normele de aplicat în campanie electorală. Acum avem un ordin comun care stabilește acele norme din ziua alegerilor. Țin să menționez situații deosebite, în care alegătorul vine și prezintă la triaj temperatură peste 37,3. El este prioritar și va merge către o urnă și cabină de vot dedicată. Se alege una din urne și va deveni din acel moment urnă și cabină de vot dedicată, pentru cei care prezintă simptome sau febră. Se va dezinfecta după fiecare participant. Urna mobilă va merge întâi la cei care au patologie non-COVID, urmând secundar cei care se află în izolare sau în carantină”, a explicat ministrul. Constantin Buică, președintele AEP a explicat că accesul în secția de votare va fi făcut de operatorul de calculator. Cetățeanul se va prezenta la președintele secției de votare sau la membrul desemnat pentru identificarea în lista electorală și înmânarea documentelor de votare, buletine de vot și ștampilă. La ieșirea din secție, cetățeanului îi va fi înmânat actul de identitate și va părăsi secțiile de votare. “Față de alegerile clasice pe care le știam noi, cetățenii trebuie să respecte niște reguli suplimentare, astfel încât să ne asigurăm că acest virus să nu fie răspândit și oamenii să fie în siguranță. Încă din această seară avem pregătit clipul de promovare a regulilor pe care cetățenii vor trebui să le urmeze în secția de votare, astfel încât să ne asigurăm că toată lumea știe ce are de făcut și cum trebuie să se comporte în pandemie la o secție de votare”, a adăugat președintele AEP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.