Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vine valul 4? Întrebarea nu e dacă, ci când și cât de grav va fi

Ziarul de Vrancea
7 iul 2021 920 vizualizări

Imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecție pentru varianta Delta, până la 50% dintre aceste persoane au risc să se reinfecteze, spune medicul Valeriu Gheorghiță n între timp, autoritățile de la București au anunțat noi măsuri de relaxare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, afirmă că fără a crește rata vaccinării va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri. “Cred că discuția asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine și care va fi amploarea lui”, a afirmat Gheorghiță.

Potrivit acestuia, în țările cu rata mare vaccinare – Israel, Marea Britanie – deși a crescut numărul de cazuri nu a crescut numărul deceselor și nici al persoanelor internate. “Decesele care s-au înregistrat, 99%, sunt la persoane nevaccinate. Aici ne aduce ca beneficii foarte mari vaccinarea, pentru că limităm consecințele acestei pandemii – oameni care ajung în spital, oameni care fac forme grave de boală și oameni care-și pierd viața”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că, vaccinându-ne, suntem în siguranță în fața variantei Delta, care este mult mai contagioasă. “Un bolnav infectat cu tulpina Delta poate îmbolnăvi alte 6-7 persoane (...) Datele arată deja că sunt multe țări în care tulpina Delta a devenit dominantă”, a mai precizat Gheorghiță.

“Nu am ajuns la imunizarea în masă din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecție, 20-50% dintre persoane au risc să se infecteze. Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante este mai mare”, a adăugat președintele CNCAV.

Întrebat despre valul patru, Gheorghiță a afirmat: “Cred că discuția asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine și care va fi amploarea lui. Mi-aș dori să ne înșelăm cu toții”.

Varianta Delta, care devine dominantă în multe țări, se transmite mai ușor decât versiunile precedente de coronavirus și poate provoca forme mai grave de boală, în special în rândul tinerilor.

Datele preliminare arată că vaccinurile fabricate de Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Moderna protejează în mare parte împotriva variantei Delta, concentrația de anticorpi care neutralizează virusul fiind oarecum mai redusă.

Certificatul de vindecare pentru COVID, valabil 180 de zile

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat ieri că certificatul de vindecare pentru COVID este valabil 180 de zile, de la 90 de zile cât era până în prezent, urmând ca această prevedere să vină în concordanță cu certificatul digital și cu abordarea europeană în această privință. “Astăzi a fost prelungită starea de alertă pentru încă 30 de zile. În cele care au fost aprobate au fost realizate unele modificări pe care le anunț acum. Poate cea mai importantă modificare îi vizează pe cei care au trecut prin boală. Până acum, noi am mers între 14 – 90 de zile, urmează să fie modificat de 14 la 180 de zile, ca să vină în concordanță cu OUG privind certificatul digital și abordarea europeană”, a declarat Arafat, la finalul ședinței de Guvern.

El a prezentat și alte modificări realizate în privința prelungirii stării de alertă. “La activitățile instituțiilor publice sau private de cultură care administrează spații speciale destinate activităților cultural-artistice în aer liber se permite accesul a până la o mie de persoane, pe scaune. La organizarea de evenimente private, nunți, botezuri, suprafața pe persoană scade de la patru la doi metri ca să fie toate la fel, că aveam unele doi și unele patru metri, acum o să fie doi metri pătrați. La organizarea de evenimente private aferente, mesele festive, din nou doi metri în loc de patru. La locurile de joacă pentru copii nu se va mai solicita ca însoțitorii să fie vaccinați”, a precizat Arafat.

Șeful DSU a mai transmis că la exteriorul restaurantelor nu va mai fi valabilă regula de șase persoane la masă din momentul în care aceasta este eliminată și în interior.

Ciocan, dat afară de la Interne, dar păstrat ca șef în Poliție

 ministrul de resort s-a arătat mai derajat de faptul că incidentul în care implicat Ciocan a fost filmat, decât de comportamentul comisarului-șef

Împuternicirea lui Christian Ciocan în funcția de director al Unității de Politici Publice a MAI a încetat, prin decizie a ministrului Afacerilor Interne, ca urmare a incidentului în care Christian Ciocan a fost implicat, după ce a primit șapte amenzi de la agenții de circulație.

“Ca urmare a raportului scris prezentat de către directorul general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, în legătură cu situația expusă în spațiul public, ministrul Afacerilor Interne a dispus încetarea împuternicirii ofițerului de poliție din funcția de director al Unității de Politici Publice a MAI. În continuare, comisarul-șef de poliție Ciocan Christian își va desfășura activitatea în funcția de execuție ocupată anterior în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române”, a anunțat MAI.

Anterior, Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat ieri dimineață că așteaptă un raport de la Poliția Capitalei în legătură cu imaginile apărute în spațiul public în care comisarul-șef Christian Ciocan, director în MAI, ar fi făcut scandal într-o secție de poliție. Ministrul s-a arătat deranjat că imaginile respective au fost filmate de către agenții de la secție și difuzate prin intermediul unui sindicat. “Am văzut acele imagini din interiorul unei secții de poliție, ceea ce nu este un lucru uzual. Era un spațiu administrativ, puteau să înregistreze, dar trebuie văzut de când colegi polițiști se ocupă cu înregistrări în secția de poliție și se transmit prin intermediul sindicatului, evident public”, a spus Lucian Bode.

Sindicatul Europol a anunțat că directorul Unității de Politici Publice din Ministerul Afacerilor Interne, comisar șef Christian Ciocan, a fost amendat cu 6.000 de lei pentru șapte fapte, printre care intrarea pe o stradă cu accesul interzis și faptul ca mașina pe care o conducea nu avea asigurare, iar ITP-ul era expirat. Sindicatul Europol a prezentat imagini de la incidentul în care a fost implicat Ciocan și a menționat că atitudinea și comportamentul acestuia au fost scandaloase, el recurgând la amenințări și intimidări la adresa agenților.

Ulterior, ministrul Afacerilor Interne a solicitat elaborarea unui raport legat de acest incident.

Medic, reținut pentru mită. Se ruga la Maica Domnului să-i dea bani și să-l apere de procurori

​​Medicul chirurg Gheorghe Neață, de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, a fost reținut de procurori pentru luare de mită în formă continuată, până în prezent fiind confirmate 13 cazuri. Procurorii au efectuat o percheziție la biroul medicului chirurg unde au gasit echivalentul a 71.000 de lei (euro, lei sau lire sterline) și o cantitate importantă de alcool și țigări.

Potrivit procurorilor, medicul nu cerea o anumită sumă de bani, dar era nemulțumit dacă suma primită era mică, așa cum rezultă din înregistrările de la dosar. „De pildă, în data de 11 iunie, medicul, după ce primește un plic de bani de la un bărbat care părăsește biroul, poartă cu voce tare următorul monolog. «Ce făcu... subțire de tot, 4..., 5...6, aaa, bun mă! Buuun! Mi-a dat 5 milioane, hai... păi da. Șase. Normal, trebuia să fie 6. Păi da... moșu, doar n-ai vrea moșu... moșu trăiește.... mă așteptară 6. Mă așteptară 6!”, potrivit interceptărilor, citate de ziarul Pandurul.

Medicul avea un ritual, în fiecare zi spunând cu voce tare o rugăciune în cabinetul său. „Doamne, Maica Domnului, dă-mi sănătate, bani mulți, bine lui A.... ferește-mă de boală, ferește-mă de procurori”, au mai arătat anchetatorii.

CCR: Adrian Năstase rămâne fără „Steaua României”

Curtea Constituțională a respins, ieri, sesizarea făcută de fostul premier Adrian Năstase în procesul în care solicită anularea decretului semnat de președintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, au precizat surse ale instituției.

În urma unei solicitări făcute de fostul premier Adrian Năstase, Curtea de Apel București a sesizat judecătorii CCR, în procesul în care acesta i-a chemat în judecată pe Klaus Iohannis și pe Ludovic Orban.

Ordonanța de urgență invocată în dosar arată că poate fi pierdută calitatea de membru al Ordinului Național „Steaua României” și în următoarea situație: „condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”.

Pe 11 decembrie 2019, șeful statului a semnat decretul pentru retragerea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit lui Adrian Năstase pe 28 noiembrie 2002.

România donează vaccinuri Pfizer, Moldovei și AstraZeneca, Georgiei

Guvernul a adoptat ieri o hotărâre care prevede donarea a peste 100.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 Republicii Moldova și a peste 10.000 Georgiei, a anunțat Florin Cîțu. „Ajutorul umanitar pentru Republica Moldova constă în acordarea a 100.620 de doze de vaccin Pfizer BioNTech împotriva COVID-19, din numărul de doze de achiziționate de Ministerul Sănătății. Pentru Georgia - acordarea a 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către compania AstraZeneca”, a declarat premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței Executivului.

Prim-ministrul a mai spus că transportul dozelor de vaccin va fi asigurat de MAI, DSU sau de Ministerul Apărării.

Un alt șef de la Permise Suceava, reținut pentru corupție

Fostul șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, Finiș Florin Valy, a fost reținut de procurorii DNA, fiind acuzat de comiterea a trei infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.

Potrivit DNA Suceava, în perioada 2018 - 2020, acesta ar fi primit direct sau prin intermediar, de la mai multe persoane, diferite sume de bani cuprinse între 70 lei și 500 euro, pentru aprobarea cererilor de înmatriculare fără programare a unor autoturisme și pentru promovarea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria B.

În acest caz mai sunt cercetate penal și alte zece persoane fizice, pentru care s-au dispus și măsuri preventive.

Guvern: Urșii agresivi vor putea fi împușcați sau eutanasiați

Urșii agresivi, care pun în pericol viața oamenilor și bunurile lor în localități, vor putea fi împușcați sau eutanasiați, dacă nu funcționează alte metode de îndepărtare a lor din zonele locuite, a anunțat, ieri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, după ședința de Guvern. “Am prezentat în primă lectură proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Mediului prin care propunem o procedură de intervenție imediată, dacă în intravilan există un pericol iminent la adresa siguranței și sănătății locuitorilor”, a spus ministrul de resort. “Scopul acestei ordonanțe de urgență este salvarea vieților și a bunurilor create de om, care sunt valori esențiale protejate de stat, conform Constituției”, a arătat el.

“Intervenția trebuie să fie graduală, prin îndepărtarea prin alungare și doar dacă urșii revin se ajunge la tranchilizare-relocare. Dacă acestea nu dau rezultate, se poate interveni prin extragere, eutanasiere sau împușcare în următoarele cazuri: dacă primele două metode nu dau rezultate, dacă siguranța cetățenilor sau bunurilor sunt puse în pericol iminent, dacă exemplarul este rănit și devine agresiv, este în capcană neautorizată sau are răni incompatibile cu viața”, a precizat Tanczos. Dacă există pui care rămân fără mama lor, aceștia vor fi preluați și duși în centre autorizate, pe cheltuiala Ministerului Mediului. “Decizia se ia prin majoritate de către cei din echipa de intervenție. Sunt patru persoane care își exprimă punctul de vedere, deci trei din patru trebuie să spună care este metoda care va fi aplicată”, a completat oficialul ministerial.

Aceste cazuri vor fi raportate la Comisia Europeană, iar trofeele rămân în proprietatea statului. “Subliniez că toate aceste intervenții se fac doar în intravilan. Dacă riscul este redus, ursul a fost observat și se retrage, se intervine prin alungare. Dacă riscul este mediu, se intervine prin îndepărtare sau tranchilizare-relocare, la acest risc se încadrează situația în care un animal nu se retrage, a fost observat în repetate rânduri sau se hrănește cu deșeuri sau gunoaie în prezența oamenilor. Dacă riscul este mare, este posibilă intervenția prin eutanasiere sau împușcare, dacă lansează atac real, nu se retrage, devine agresiv, atacă omul sau animalele domestice în intravilan”, a adăugat ministrul Mediului.

El a arătat că ordonanța ar putea fi aprobată săptămâna viitoare, dacă până atunci vor fi luate toate avizele.

“În niciun caz prin intervențiile în zonele locuite nu va fi afectată specia de urs. Ultimele date, din 2016, arată că era o populație de circa 6.400-7.200 de exemplare în România, cu siguranță intervențiile nu vor fi de ordinul sutelor sau miilor și în niciun caz intervenția în localitate nu va duce la extincția speciei de urs”, a subliniat Tanczos.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.