Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Teoretic, de azi începe coșmarul

Ziarul de Vrancea
27 mar 2020 612 vizualizări

În următoarele ore România va intra în cel mai drastic scenariu al pandemiei n pacienții cu forme ușoare de boală vor fi tratați acasă, în timp ce medicii cu infecții cu ușoare ar urma să lucreze la spital n ultima propunere i-a scandalizat pe sindicaliștii din sănătate n ce alte măsuri se vor lua în scenariul 4

Numărul cazurilor de coronavirus în România va depăși pragul de 2.000, de la care se va intra în scenariul 4 al pandemiei, cel mai probabil luni, spune președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila. El a precizat că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru ca pacienții cu forme ușoare ale bolii să poată fi tratați acasă.

“Urgența este tratarea acestor pacienți în afara spitalelor, bineînțeles primind tratament și cu o anumită supraveghere medicală”, a declarat, ieri, la Digi 24, medicul Alexandru Rafila. El a mai spus că atenția cea mai mare trebuie acordată protejării vârstnicilor și a celor cu afecțiuni cronice, astfel încât să nu se îmbolnăvească. Medicul a reamintit că cei mai vulnerali sunt cei cu boli cardio-vasculare, cu diabet insulino-depent sau cu afecțiuni pulmonare cronice.

Președintele Societății de Microbiologie a vorbit, din nou, și despre vârful pandemiei în România, care este așteptat la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. “Cred că atunci vom ajaunge la 10.000 de cazuri, dar importantă este și structura pe grupe de vârstă și pe patologie. Trebuie să protejam vârstnicii și pe cei cu boli crononice sa nu se îmbolnănească, dublat de asiguraraea capacității spitalelor și de găsirea unei soluții de tratare a pacienților în afara spitalelor”, a adăugat Rafila.

“Nu are niciun fel de rost să încercăm să ne testăm cu orice preț”

Medicul mai spune că importantă este testarea persoanelor care au simptomatologie, a cadrelor medicale și a contacților celor infectați și mai puțin testarea generală a populației. “Ideea asta să mă testez ca să fiu sigur că nu sunt bolnav nu are niciun fel de sens pentru că acum te testezi, ești bine, ești negativ și peste două zile poți să te îmbolnăvești. Nu are niciun fel de rost să încercăm să ne testăm cu orice preț, pentru că beneficiile unei astfel de testări sunt nule” a afirmat Rafila. El a precizat că este foarte importantă categoria celor care contractează boala, iar de acest lucru depinde capacitatea sistemului sanitar de a face față pandemiei. “Una este dacă se îmbolnăvesc în proporție de 90% persoane tinere active care nu au alte boli și altceva este dacă se îmbolnăvesc 50% din categoriile la risc pentru că atunci vom avea mult mai multe cazuri complicate care necesită terapie intensivă și pun presiune pe sistemul de sănătate”, a mai spus medicul. Acesta a precizat că tânăra de 27 de ani care a decedat la Iași avea diabet de tip I încă din copilărie și că astfel de persoane sunt mai expuse la îmbolnăviri. “Chiar dacă acest lucru se întâmplă la adulții tineri, îmbolnăvirea, în marea majoritate a cazurilor, este ușoară sau asimptomatică. Excepțiile există, cazuri grave sau chiar de deces, dar nu se compară cu persoanele vârstnice. Nu este similar să te îmbolnăvești la vârsta de 80 de ani sau la vârsta de 30 de ani. Este o evoluție cu totul diferită”, a mai spus Rafila.

Pe de altă parte, cu o zi înainte, Alexandru Rafila declarat că este posibil ca în scurt timp medici infectați, dar asimptomatici, să îi trateze pe cei infectați. „Lucrul ăsta nu depinde de scenariul patru, ci depinde de nevoia de personal medical. În momentul în care e foarte mult personal medical care a fost afectat de infecție, decât să nu tratezi pacienți deloc, atunci preferi să utilizezi personal medical care este asimptomatic, e într-o stare bună de sănătate și singurul lucru pe care-l are este un test pozitiv”, a precizat el.

8.000 de paturi în plus

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă că pentru scenariul patru al epidemiei se are în vedere ca aceia care sunt afectați să nu meargă în izolare dacă au în familie persoane peste 65 de ani, ci să rămână în carantină, propuneri în acest sens fiind făcute către Ministerul de Interne pentru a fi cuprinse într-o viitoare ordonanță militară. El a adăugat că în scenariul patru testările vor fi extinse la “tot ce înseamnă personalul medical”. El a arătat că pentru faza patru a epidemiei vor interveni și cele 36 de spitale care sunt clasificate ca unități de suport și vor aduce un surplus de 8.000 de paturi, pe lângă cele 2.000-2.300 care sunt folosite în faza actuală pentru persoanele confirmate cu coronavirus. “Ne apropiem, într-adevăr, de scenariul patru, un scenariu care implică tratarea unor cazuri ușoare și medii la domiciliu, sub supraveghere medicală, uneori chiar și a voluntarilor, iar în spital tratamentul pacienților cu afecțiuni coronavirus manifestări moderat-severe și critice. Cele moderat-severe se vor afla în secțiile de boli infecțioase, iar cele critice în secțiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular. Avem, tot în scenariul patru, un moment în care personalul medical asimptomatic, dar pozitiv la coronavirus, va rămâne și va trata pacienții infectați cu coronavirus, care sunt spitalizați. Ne gândim la un scenariu patru în care intervin tocmai aceste unități de suport. Dacă în acest moment avem o capacitate de 2.000-2.300 de paturi, odată cu intrarea celor 36 de spitale plus specialițăți tip dializă sau alte patologii, care au infecție coronavirus, vom mai aduce un surplus de 8.000 de paturi”, a spus ministrul Tătaru. Potrivit acestuia, aceste spitale suport vor trebui să aducă pe lângă aportul de paturi și pe cel de aparatură de terapie intensivă. “Oxigenul, s-a văzut și în Italia și în Spania, este cel care menține în viață un organism. La fel, comorbiditățile trebuie să le protejăm”, a mai spus ministrul Tătaru.

Medicii nici nu vor să audă că vor lucra cu forme ușoare de boală

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) a luat act cu îngrijorare de declarația noului ministru al Sănătății, conform căreia salariații din sănătate asimptomatici sau cei cu forme ușoare de boală vor fi trimiși în spitale pentru acordarea asistenței medicale, se arată într-un comunicat de presă al organizației, remis ieri. “Fără a analiza latura umană și morală a acestui anunț, considerăm că asemenea declarații constituie o încălcare asumată a drepturilor pacienților care, fără să fie avertizați, vor fi puși în situația de a fi tratați de persoane contaminate. Considerăm că, în condițiile unei acute lipse de personal preconizate în cazul unui scenariu cu un număr extrem de mare de pacienți, ar putea fi vorba de cooptarea salariaților care au fost contaminate, dar s-au vindecat și sunt deja imuni (lucru confirmat de două teste consecutive), ori de salariații asimptomatici, ori cu forme ușoare de boală, cazați în preajma spitalelor (pentru a nu își contamina propriile familii) și care își exprimă dorința de a acorda în continuare asistență medicală, dar cu informarea prealabilă a pacienților despre acest lucru și cu acordul lor”, susțin reprezentanții CFSMR.

Se închide transportul intrajudețean și cel de taxi?

Când se va lua decizia la nivel european să interzicem transportul interjudețean, intrajudețean și transportul în regim de taxi, “este posibil să luăm și o astfel de decizie”, a declarat, ieri, la Digi 24, ministrul Transporturilor, Lucian Bode. “În acest moment, pe teritoriul României transportul de marfă și transportul de persoane se desfășoară fără restricții, respectând toate regulile impuse de Ministerul Sănătății, prin ordonanțele militare date până acum”, a spus Bode.

Alte 308 cazuri confirmate

Alte 308 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în ultimele ore, numărul total ridicându-se la 1.760. Conform datelor prezentate ieri la prânz, 40 de persoane diagnosticate cu coronavirus au decedat, alți 38 de pacienți sunt la Terapie Intensivă, 31 în stare gravă. Numărul românilor decedați în străinătate din cauza COVID - 19 a urcat la 12 persoane.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 8.666 de persoane. Alte 132.641 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

USR îi cere premierului să demită pe președintele ONAC

Deputatul USR Iulian Bulai îi cere premierului Ludovic Orban să o demită pe președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy, el făcând referire directă la contractul de achiziție de măști de protecție FFP2 și FFP3 în valoare de 12 milioane de euro atribuit unei firme de comerț cu amănuntul din Giurgiu.

“În timp de criză, România ar trebui să achiziționeze echipamente medicale direct de la producător, nu prin intermediari care au creat firme căpușă pentru a face speculă. Totuși, ONAC a atribuit o licitație unei firme debutante, Romwine & Cofee SRL din Giurgiu, deținută de o bucătăreasă de la restaurantul deținut de Grupul Sanimed, care a băgat-o la înaintare fiindcă Sanimed are datorii la stat și nu poate face direct afaceri cu el. Această afacere păguboasă ne costă de două ori mai mult decât valoarea echipamentelor”, afirmă deputatul Bulai, care este și vicepreședinte al USR, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Iulian Bulai subliniază că “ONAC este singura instituție abilitată din România pentru a face achiziții de echipamente medicale”, în condițiile în care “consiliile județene au suspendată această calitate pe timpul stării de urgență”. “ONAC este condus de Cornelia Nagy, numită de Viorica Dăncilă în 2018. Până atunci, Cornelia Nagy a fost secretar general al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate din cadrul Ministerului Mediului. De la rezervații naționale la achiziții centralizate e doar un pas. În aceste vremuri de criză, România trebuie să fie condusă de oameni de stat, nu de combinatori sau de persoane care din funcția publică practică specula cu echipamente medicale. În ultimii 10 ani, dna Nagy a deținut poziții de vârf în mai multe ministere, gestionând departamentele de achiziții la Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor (...) Achiziția de măști la suprapreț (12 milioane euro) de la o firmă minusculă și nespecializată de tip paravan, aparținând unei foste bucătărese, acum în șomaj, o descalifică pe doamna Cornelia Nagy să mai conducă această instituție crucială pentru gestionarea acestei crize din România”, afirmă vicepreședintele USR.

Parlamentarul USR Neamț mai menționează că dacă o menține în funcție pe Cornelia Nagy, Ludovic Orban ar trebui să își asume și deciziile acesteia.

Accident mortal provocat de un șofer fără permis

Un bărbat a murit după ce, în timp ce conducea un autoturism, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în municipiul Constanța, ar fi pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu șase mașini ce erau parcate pe marginea străzii. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, persoana respectivă, în vârstă de 50 de ani, nu deținea permis de conducere auto. “La data de 29 martie a.c, în jurul orei 00.40, un bărbat, de 50 de ani, a condus un autoturism pe strada Veniamin Costache din municipiul Constanța (dinspre strada Vârful cu Dor), iar în dreptul unui imobil acesta ar fi pierdut controlul direcției de mers, intrând în coliziune cu șase autoturisme care se aflau staționate pe marginea părții carosabile. Polițiștii au stabilit că bărbatul în cauză nu poseda permis de conducere”, a transmis IPJ, printr-un comunicat de presă.

Mesajul unui chirurg: Daca trebuie să operăm, vom fi contaminați

Un chirurg de la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești acuză lipsa echipamentului complet de protecție, dar și a protocoalelor pe care trebuie să le urmeze cadrele medicale care intră în sala de operații pentru a face intervenții la pacienții suspecți de Covid-19. „În spital nu este nimeni care este in stare să gestioneze această pandemie . Este stare de urgență , pentru cine ????!!! Fiecare face ce vrea mușchiul lui. Unde sunt epidemiologii , cei de la protecția muncii , managerii , (avem așa ceva ???). În case ca șoarecii ..... rezolvă problemele prin telefon”, a scris medicul pe Facebook, atrăgând atenția că situația de la Suceava se poate repeta la cel mai mare spital din județul Prahova.

Nu este pentru prima dată când medicul Dan Oprea atrage atenția asupra unor nereguli în ceea ce privește modul în care este condus spitalul județean de urgență Ploiești, aflat în administrarea Consiliului Județean Prahova. În anul 2014, Oprea acuza public lipsa unor materiale sanitare și medicamente, aparatura defectă pusă la dispoziția medicilor, dar si faptul că în spital există infecții nosocomiale.  După scandalul stârnit, managerul de la acel moment al unității sanitare, Adrian Strâmbeanu, a demisionat, la solicitarea lui Raed Arafat și a ministrului de resort aflat în funcție în acel moment.

Doi medici infectați de polițistul pensionar, în stare gravă

Două doctorițe de la Spitalul MAI Dimitrie Gerota, infectate cu coronavirus, sunt în stare critică, iar prognosticul medicilor este rezervat, a anunțat, sâmbătă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. “Sunt în stare critică (cele două doctorițe de la Spitalul Gerota - n.r.), sunt ventilate mecanic, prognosticul medicilor este rezervat, dar ei fac toate eforturile necesare pentru a le salva”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tatătaru, sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Cele două doctorițe lucrează pe secția de la Terapie Intensivă de la Spitalul MAI “Dimitrie Gerota”, unde a fost internat fostul polițist de 60 de ani care a ascuns faptul că a fost plecat în străinătate, infectând propria femilie, personalul medical, colegi de serviciu. Ambele doctorițe au în jur de 40 de ani și niciuna dintre ele nu are alte probleme medicale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.