Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Surse: PNL vrea Ministerul Transporturilor la rotativă

Ziarul de Vrancea
30 ian 2023 597 vizualizări

n liberalii au discutat cu telefoanele bruiate despre relația tensionată cu PSD n unii lideri PNL sunt nemulțumiți pentru că social-democrații îi “încalecă”

Liderii organizațiilor județene din PNL au discutat duminică seară la o ședință convocată în grabă, la Vila Lac din București, despre relația cu PSD și UMDR în cadrul coaliției de guvernare, dar și despre probleme ale primarilor, au declarat pentru site-ul G4Media surse liberale.

Ședința condusă de Nicolae Ciucă, președintele partidului, a durat peste cinci ore. Telefoanele au fost bruiate, potrivit surselor citate. Unul dintre subiectele de discuție a fost relația cu PSD, după ce liderii social-democrați au lansat atacuri concertate la adresa PNL și au pus în discuție protocolul coaliției după rotativa din luna mai. Astfel, social-democrații au transmis public că vor să păstreze Ministerul Transporturilor după rotativă, deși protocolul coaliției prevede ca acest minister să meargă la PNL.

Liderii PNL au înclinat să nu accepte nici o modificare a protocolului coaliției, deși atitudinea premierului Ciucă a fost mai degrabă în favoarea unui schimb mai amplu cu PSD. “Nu suntem de acord cu nici o înțelegere cu PSD în plus față de ce există deja în protocol”, a declarat un lider liberal. “Sunt nemulțumiri mari că PSD ne încalecă. PSD cere pe pagina oficială demisia de miniștri PNL, au început campania de racolat primarii, din păcate toată lumea e îngrijorată de situația de după rocadă. Dacă acum PSD se comportă așa, cum va fi după ce au și premierul?”, a declarat pentru G4Media un lider PNL.

Premierul Ciucă le-a cerut liberalilor să nu îi atace pe Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, liderii partidelor din coaliție. În schimb, liberalii au convenit să înceapă atacuri la adresa AUR, după ce partidul extremist a crescut în sondaje.

Un alt subiect ridicat de liderii locali a fost Compania Națională de Investiții (CNI) din subordinea Ministerului Dezvoltării. Primarii liberali s-au plâns că CNI semnează contracte doar în localități sau județe conduse de PSD și UDMR.

Cea mai mare parte a ședinței a fost dedicată unor chestiuni tehnice legate de rețelele de gaze și utilități, în detrimentul marilor teme politice, spre nemulțumirea unora dintre liderii partidului. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a spus în ședință că dacă partidul se concentrează pe micromanagement, fără a aborda teme politice mari, va avea dificultăți să ia mai mult de 14% la alegeri. “Pentru un scor peste 24% trebuie să lansăm proiecte mari și să adresăm problemele diasporei”, a spus acesta în ședință.

În ceea ce privește subiectul Lucian Bode, ministrul de Interne a spus că atacurile la adresa lui ar avea de fapt ca țintă partidul și chiar coaliția.

Mureșan: Rezultatul alegerilor din Austria Inferioară, un dezastru pentru Nehammer

n scorul obținut de partidul aflat la guvernare arată că strategia lui de a copia retorica extremei drepte, mai ales pe tema migrației, fost greșită, spune liberalul român

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a transmis, luni, că rezultatul alegerilor regionale din Austria Inferioară este un dezastru pentru cancelarul Karl Nehammer și pentru partidul. “Partidul cancelarului a pierdut majoritatea absolută în parlamentul regional. Partidul său a pierdut 10% față de alegerile anterioare. Partidul de extremă dreaptă a câștigat 10% față de alegerile anterioare. A pierdut atât de mult încât nu poate guverna doar cu Partidul Verzilor (cu care are coaliție la nivel federal) sau cu partidul liberal NEOS”, scrie europarlamentarul PNL.

El menționează că acesta “poate forma majoritate doar cu extrema dreaptă sau cu socialiștii”. “Acest rezultat dezastruos arată că strategia lui de a copia retorica extremei drepte, mai ales pe tema migrației, și de a folosi această temă în mod populist a fost greșită. Nu a dat roade. Este o lecție pentru el, dar și pentru orice alt politician care se gândește să copieze vreodată extrema dreaptă. Copiind extrema dreaptă întărim extrema dreaptă. Extrema dreaptă trebuie combătută, nu trebuie copiată”, mai afirmă eurodeputatul PNL.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, luni, referindu-se la rezultatul alegerilor din Austria, că se poate trage ușor concluzia cu privire la impactul temei Schengen în acest context electoral. “Vedem rezultatele alegerilor din Austria. Sigur, ca ministru de Externe, nu pot să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare. Cred că se poate trage ușor concluzia cu privire la impactul sau absența impactului folosirii temei Schengen în Austria, în această campanie sau în acest context electoral. De aici înainte, cred că cel mai important este să continuăm și să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja, un dialog constructiv pe care l-am declanșat cu Austria”, a declarat, luni, Bogdan Aurescu. Acesta apreciază că “este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja”.

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer și-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naționaliștilor din cadrul Partidului Libertății (FPÖ) - care a obținut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare - în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, și este nevoit să încerce să formeze o coaliție pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susținerii Guvernului lui Nehammer.

Guvernul majorează sporurile pentru edili

n ministrul Marcel Boloș spune că a propus majorarea indemnizațiilor primarilor și viceprimarilor care semnează contracte pe fonduri europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat ieri, într-o intervenție la Digi24, că ministerul său a propus majorarea sporurilor primarilor și viceprimarilor care semnează contracte pe fonduri europene, la 50%, el precizând că a socotit că este nevoie de această uniformizare a procentului, ca să stimuleze autoritățile locale în atragerea de bani europeni, ținând cont că sunt peste 80 de miliarde de euro pe care trebuie să îi absorbim.

“Noi, Ministerul Fondurilor Europene am avut această inițiativă, pentru că era nefiresc ca subordonații care lucrează în structurile ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporul din fonduri iar cei care își asumă întreaga responsabilitate și gestionează proiectele europene, să aibă 25%, aceștia fiind primarii și președinții de CJ”, a spus ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene.

Marcel Boloș a arătat că majoritatea proiectelor sunt derulate de autoritățile locale. “Am socotit că este nevoie de această uniformizare a procentului, tocmai ca să stimulăm autoritățile locale în atragerea de bani europeni”, a afirmat el, adăugând că forța de lucru umană calificată este o premisă esențială pentru a atrage acești bani europeni. “Sunt peste 80 de miliarde de euro pe care trebuie să îi absorbim, iar fără resursă umană și fără instrumentele de motivare corespunzătoare nu avem la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a accesa acești bani”, a mai spus Boloș.

Ministrul a mai spus că urmează modificarea cadrului legislativ național, a indicatorilor de performanță în baza cărora se acordă acest spor. “Până acum era numărul de proiecte, și aveam sporul ca limită maximă de 25%, și urmează să ajustăm acești indicatori de performanță tocmai pentru a stimula în continuare autoritățile locale să atragă banii europeni și greul este pe umerii administrațiilor locale și cred eu că pe ei trebuie să își stimulăm în mod corespunzător pentru a putea dezvolta localitățile și să atragă acești bani pe care îi avem la dispoziție”, a declarat Boloș, arătând că este vorba de numărul de proiecte contractate.

Dolj: Un bărbat de 32 de ani a fost reținut, după ce a încercat să violeze o tânără de 25 de ani

Un bărbat de 32 de ani a fost reținut de polițiștii doljeni, după ce a încercat să violeze o tânără de 25 de ani, fapta având loc la începutul acestui an.

Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj a transmis, luni, că polițiști din cadrul Secției nr.1 Poliție Rurală Melinești au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat, de 32 de ani, din municipiul Craiova, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de viol.

“Acesta este bănuit că, în ziua de 03 ianuarie, în jurul orei 12.15, în timp ce se afla în comuna Șimnicu de Sus, într-un autovehicul, prin exercitarea de acte de constrângere (atât de natură fizică cât și morală), ar fi încercat să întrețină raporturi sexuale cu o tânără de 25 de ani, aceasta opunându-se”, a anunțat IPJ Dolj. Bărbatul a fost dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj.

Câți oameni mai locuiesc peste Prut

Numărul real al populației care locuiește în Republica Moldova este de 2,6 milioane. Este pentru prima dată când populația R. Moldova a fost calculată după o nouă metodologie, informează Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă din Moldova (UNFPA Moldova).

Calcularea numărului revizuit al populației atât la nivel național, cât și local a fost realizată de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova cu susținerea UNFPA Moldova și Swiss Cooperation în Moldova. Este pentru prima oară după 30 de ani când se cunoaște numărul real al populației care locuiește în Republica Moldova, potrivit UNFPA. Acest lucru se datorează adoptării metodologiei internaționale de calcul al populației cu reședința obișnuită, dar și faptului că a fost calculat numărul persoanelor care pleacă și revin în țară.

Proiect de lege ca numirea procurorilor șefi să fie făcută de ministrul Justiției

Deputatul Alexandru Kocsis (Forța Dreptei) anunță că a depus un proiect de lege potrivit căruia numirea procurorilor șefi va fi făcută de către ministrul Justiției, dintre trei propuneri primite de la CSM.

Proiectul pe care a fost deja avizat favorabil de către Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social și Consiliul Superior al Magistraturii și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților în luna februarie, la începerea sesiunii parlamentare, precizează deputatul.

„Dacă vrem Justiție puternică și independentă trebuie să punem stop tranzacționării funcțiilor de procurori șefi între diferitele partide aflate la conducere sau între ministrul Justiției și Președintele României!”, mai afirmă acesta într-o postare pe Facebook.

„GRECO (Grupul statelor împotriva corupției), în ultimul raport pe care l-au pregătit pentru România, afirmă că legile justiției promovate de Guvernul PSD-PNL permit influențarea politică a numirii procurorilor șefi (Parchetul General, DNA, DIICOT) și cere întărirea rolului CSM.

Am anticipat această recomandare încă de când în Parlament s-au dezbătut așa-zisele legi ale justiției și eram convins că președintele Iohannis nu va accepta să renunțe la prerogativa numirii procurorilor șefi. Din acest motiv, am așteptat ca legile justiției să fie adoptate și promulgate, deci asumate de PSD-PNL-Predoiu-Iohannis și să inițiez un proiect separat prin care numirea procurorilor șefi să nu mai depindă de factorul politic.

Am propus ca cei care doresc să ocupe cele mai înalte funcții de conducere să își depună dosarul la CSM, iar CSM, prin secția de procurori, să facă selecția dosarelor și să trimită, trei propuneri motivate Ministrului Justiției, care va alege un om din cei trei propuși. Evident, Klaus Iohannis sau oricare alt președinte nu are ce căuta în această procedură. De ce? Pentru că avem, conform Constituției, cariera procurorilor la CSM și autoritatea asupra procurorilor la Ministrul Justiției”, explică Alexandru Kocsis.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.