Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sindicate: 30.000 de lucrători din sănătate, infectacți cu coronavirus

Ziarul de Vrancea
17 oct 2020 768 vizualizări

Cifrele oficiale arată că circa 6.000 de angajați din sistemul sanitar au contractat virusul

Aproximativ o zecime dintre lucrătorii din sănătate români au fost infectați până acum cu noul coronavirus, spune Federația „Solidaritatea Sanitară”, citând un studiu pe tema impactului pandemiei COVID-19, realizat în cadrul unei cercetări bazată pe un chestionar ce a evaluat percepția salariaților. “Cca. 10% dintre respondenți au indicat că au fost deja infectați SARS-CoV-2. Procentul este în cea mai mare măsură aplicabil medicilor și, mai ales, asistentelor medicale. În măsura în care acesta este procentul real al lucrătorilor din sănătate care au fost infectați, am ajunge la un total de cca. 30.000 de lucrători care au fost deja infectați SARS-CoV-2, în loc de 6.300 (numărul lucrătorilor cunoscuți a fi fost infectați)”, afirmă sursa citată Asistentele medicale au ponderea cea mai mare din totalul lucrătorilor infectați și au procentul cel mai mare de infectare dintre categoriile profesionale. “18,2% dintre respondenții (113) care au declarat că au fost infectați au indicat că au făcut o formă gravă sau severă a bolii COVID-19. Cca. 28% dintre respondenți au indicat că nu au fost testați SARS-CoV-2 (în condițiile în care cred că ar fi fost cazul); doar cca. 36% dintre respondenți afirmă că au fost testați ori de câte ori a fost nevoie”, spun autorii studiului. Circa 22% dintre respondenți consideră că măsurile luate de unitate pentru siguranța și protecția salariaților sunt insuficiente iar 44,6% cred că sunt parțial eficiente și doar 31% apreciază că sunt suficiente. Din punctul de vedere al amenințărilor la adresa sănătății personale 55% dintre respondenți au indicat că echipamentul individual de protecție le generează deshidratare și 36% au indicat dermatita de contact ca efect negativ al purtării echipamentului. Conform estimărilor de pe platforma covid.solidaritatea-sanitara.ro la ora actuală distribuția pe categorii profesionale a infectării lucrătorilor din sănătate cu SARS-CoV-2 este următoarea: Asistente medicale - 50,15%, infirmiere: 18,82%, medici: 16,80%, îngrijitoare: 1%, alte categorii profesionale: 12,58%.

Incidență peste 3 în Capitală

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 3.920 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 180.388. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat și 60 de decese, bilanțul fiind de 5.872. Bucureștiul a trecut de pragul de 3 în ceea ce privește incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, în Capitală au fost înregistrate 770 de noi cazuri de COVID-19. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.984. Dintre acestea, 749 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.852.186 de teste. Dintre acestea, 19.507 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.530 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.977 la cerere.

Primul pacient confirmat cu Covid și gripă sezonieră?

Conferențiarul doctor Milena Man, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, a anunțat la Știrile Pro TV că în România a fost înregistrat primul caz de COVID-19 și gripă, detectate simultan la aceeași persoană. Stirile Pro TV relatează că informația a fost, însă, infirmată de Institutul Național de Sănătate Publică. Întrebat de News.ro în legătură cu existența unui astfel de caz și solicitat să ofere detalii, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a transmis: “Nu avem informația”. Milena Man a declarat că în această perioadă de pandemie este dificil faptul că nu pot fi deosebi simptomele de gripă de cele care ar putea indica infectarea cu Covid-19. “Pe scurt, nu putem să le deosebim unele de altele. Atât gripa, cât și infecția cu Covid pot să arate la fel. Infecția cu Covid, suplimentar, poate să fie asimptomatică”, a mai spus medicul primar pneumolog de la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca.

USR și PLUS au aprobat Programul de guvernare al Alianței

Conducerile reunite ale USR și PLUS au aprobat sâmbătă Programul de guvernare pe care Alianța USR PLUS se angajează să-l pună în practică după alegerile parlamentare. Programul va fi prezentat public, în integralitate, după depunerea listelor de candidați USR PLUS. “Într-un exercițiu de democrație participativă reală, cei aproape 200 de membri care alcătuiesc conducerile reunite ale USR și PLUS au aprobat sâmbătă, 17 octombrie, Programul de guvernare pe care Alianța USR PLUS se angajează să-l pună în practică după alegerile parlamentare. Programul va fi prezentat public, în integralitate, după depunerea listelor de candidați USR PLUS”, anunță Alianța, care prezintă șase “angajamente-cheie din cele 40 de ale programului. Potrivit comunicatului transmis de USR PLUS, acestea sunt:

“- Să nu mori cu dreptatea în mână. Vom repara tot ce a distrus PSD în materie de Justiție, de la corectarea legilor Justiției și desființarea Secției Speciale la repornirea activității DNA, reincriminarea neglijenței în serviciu și revenirea la vechea definiție a abuzului în serviciu. De asemenea, vom eficientiza și transparentiza actul de justiție prin măsuri precum informatizarea, transmiterea online a ședințelor de judecată, achitarea simplificată a taxei judiciare de timbru, restructurarea circumscripțiilor judecătoriilor, suplimentarea numărului de judecători din sistemul judiciar.

- Fără politică în școală. Desființăm, treptat, inspectoratele școlare și organizăm concursuri pentru directorii de școli, astfel încât să avem manageri performanți la conducerea unităților de învățământ.

- Creăm un Fond Național de Modernizare a Infrastructurii din Sănătate. Este vorba de un program de 1 miliard de euro pentru următorii patru ani, prin care să fie finanțată renovarea sau reconstrucția de spitale.

- Împădurim România și creăm DNA-ul Pădurilor. Simultan cu organizarea unui Parchet dedicat infracțiunilor de mediu, vrem să atragem fonduri europene, private și bugetare pentru atingerea unui ritm de împădurire anual care să permită ca, până în 2050, să acoperim cu păduri aproximativ 40% din suprafața terestră a României.

- Bani europeni în industrii ale viitorului. Vrem să dezvoltăm România prin investiții în tehnologii verzi și energie curată, digital & industrie 4.0, prelucrare cu valoare adăugată înaltă și inovare, ecoturism, industrii creative.

- Internet pentru toți. Oricine, oriunde, să aibă acces la internet de mare viteză pentru că aceasta este autostrada viitorului”.

Ministrul Justiției vrea reformarea Curții Constituționale

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, declară că este de acord cu premierul Ludovic Orban în legătură cu reforma Curții Constituționale a României (CCR), susținând că, uneori, “jurisprudența recentă a CCR îi ultra-activează competențele”. Predoiu precizează pe blogul său că aceasta este o opinie politică. “În optica mea, potrivit Constituției, CCR trebuie să se oprească în marginea controlului constituționalității actelor normative cu rang de lege și a conflictului constituțional. Uneori, jurisprudența CCR a trecut din sfera controlului constituționalității legilor și cea a contenciosului constituțional, în sfera contenciosului administrativ rezervat instanțelor de judecată și chiar a mers până la a sugera și chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia. O astfel de conduită jurisprudențială împinge CCR în jocul politic sau, cel puțin, tinde, chiar și fără intenție, la influențarea jocului politic și nu este în regulă”, a scris ministrul Justiției, sâmbătă, pe blogul său. El subliniază că opiniile politice exprimate în legătură cu funcționarea CCR trebuie dezbătute între politicieni, așa cum opiniile juridice sunt rezervate juriștilor. Ministrul Justiției opinează că președintele CCR “expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică”. “De altfel, critici la adresa CCR se pot citi și în Raportul de țară MCV. La rândul său, dl. președinte al CCR a criticat în 2017 deciziile de condamnare penală a unui fost lider PSD, calificându-le ca fiind greșite și pronunțate prin lentilă politică, ceea ce i-a atras o hotărâre a Plenului CSM care a stabilit că declarațiile președintelui CCR încalcă independența justiției”, a mai scris Predoiu. Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că decizia CCR privind legea care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor i se pare “abracadabrantă” și “o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției”.

S-a stins din viață scriitorul Radu Călin Cristea

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) deplânge dispariția, la 65 de ani, a lui Radu Călin Cristea, personalitate marcantă a vieții culturale din România și membru CNA începând cu anul 2013. CNA amintește activitatea literară și jurnalistică a acestuia: a fost membru al Uniunii Scriitorilor, a fost decorat cu Crucea Casei Regale a României. A obținut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1984) și Marele Premiu “George Călinescu” (1985). Radu Călin Cristea a fost, între iunie 1995 și decembrie 2003, moderatorul “Actualității Românești”, emisiunea cu cea mai mare audiență din istoria Europei Libere, menționează CNA într-un comunicat remis sâmbătă.

Autorul unui accident mortal, găsit a doua zi de polițiști la locul de muncă, cu alcoolemie de 0,91

Un bărbat de 30 de ani din orașul Sângeorz-Băi, identificat de polițiști drept autorul unui accident produs sâmbătă seara pe DN 17D, în urma căruia un biciclist a decedat, a fost găsit a doua zi la locul de muncă, cu o alcoolemie de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat. Accidentul s-a produs sâmbătă, în jurul orei 20,00, iar victima, un bărbat de 52 de ani care se deplasa pe bicicletă pe DN 17D, pe raza localității Ilva Mică, a fost găsită inconștientă pe marginea drumului. La locul accidentului s-au deplasat echipajul de terapie intensivă mobilă și un echipaj de prim ajutor ale SMURD, care au aplicat protocolul de resuscitare, însă bărbatul nu a mai putut fi salvat, fiind declarat decesul la fața locului. Polițiștii au stabilit că biciclistul a fost victima unui accident rutier și au început cercetările pentru identificarea autorului, având în vedere că acesta plecase de la locul faptei. Duminică dimineața, autoturismul implicat în accident a fost găsit la domiciliul unui bărbat de 30 de ani din orașul Sângeorz-Băi, în timp ce suspectul a fost depistat la locul de muncă, la o firmă din localitatea bistrițeană Sărățel. În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar bărbatul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice. Polițiștii urmează să stabilească și cum a ajuns bărbatul de 30 de ani la muncă, a doua zi după producerea accidentului, având în vedere că distanța dintre Sângeorz-Băi și Sărățel este de peste 50 de kilometri.

Băsescu vrea vaccinul rusesc pentru România

Traian Băsescu critică dur, într-o postare pe Facebook, modul în care președintele și premierul au gestionat epidemia de Covid-19 în România, fostul președinte afirmând că “acum s-a ajuns la limită, sistemul sanitar a început să fie depășit”. Băsescu susține că șeful statului a fugit de răspundere, pasând-o la premier, care a plasat-o mai departe către administrațiile locale, motiv pentru care “s-a ajuns la momentul dramatic în care medicii încep să fie obligați să decidă cine trăiește și cine moare, cine are loc la ATI și cine nu”. Fostul președinte propune o listă de măsuri stricte privind limitarea epidemiei de coronavirus, cerând inclusiv importarea vaccinului rusesc, dacă Moscova ne oferă informații pozitive despre acesta. „ Trebuie contactarea Guvernului Federației Ruse pentru a primi informații cu privire la eficiența vaccinului produs în Rusia, iar, în cazul unor concluzii pozitive, importarea de vaccinuri din Rusia dacă există cantități disponibile, până la livrarea vaccinurilor contractate de Comisia Europeană”, spune Băsescu.

Cea mai mare amendă dată vreodată unui șofer din România

Un tânăr de 20 de ani din Suceava este “beneficiarul” celei mai mari amenzi de circulație date vreodată în România - 20.880 de lei. El s-a ales și cu permisul suspendat până în anul 2024, pentru nu mai puțin de 16 nereguli la regimul rutier. Sancțiunile record în România au fost date unui tânăr din orașul Siret, pentru 16 nereguli la regimul rutier, în timp ce era urmărit de polițiștii suceveni pentru că nu a oprit la semnalele lor, conform Ministerului de Interne. „Nu este nici o greșeală, abaterile constând în viteză excesivă (mult peste 100 de km/h în localitate), neoprire la semnal sau deplasare pe contrasens, fiind înregistrate la ore diferite și la indicatori, kilometri diferiți, astfel că au fost cumulate”, au transmis reprezentanții MAI. Ei precizează că o singură înregistrare a radarului privind viteza excesivă înseamnă 90 de zile de suspendare a permisului. Ministerul de Interne a postat pe Facebook și o fotografie cu cei doi polițiști care, alături de colegii lor, au reușit să-l blocheze pe tânăr în trafic


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.