Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Românii, printre ultimii din lume dispuși să se vaccineze anti-Covid

Ziarul de Vrancea
22 oct 2020 941 vizualizări

Rusia este țara cu cel mai mic nivel de acceptare a vaccinului n în țara noastră, oarecum paradoxal, tinerii și vârstnicii sunt cei mai receptivi la vaccin n ieri au fost raportate cifre record de înfectări și decese cauzate de Covid-19

Șase români din zece s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, dacă ar fi un vaccin disponibil, procentaj care plasează România printre ultimele țări cuprinse într-un sondaj Ipsos realizat la nivel mondial, în rândul a 28 de state de pe toate continentele. Media globală de acceptare a vaccinului este de 74%. Românii se tem atât de posibila ineficiență a vaccinului, cât și de posibilele efecte adverse. Chestionarul privind acceptarea vaccinului a fost aplicat unui număr de peste 20.000 de adulți din 28 de țări. Rezultatele arată că, la nivel global, 3 din 4 adulți (74%) s-ar vaccina împotriva COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, 97%. După China, țările care au înregistrat cea mai mare deschidere către vaccinare sunt cele cu o rată mare de infectare (peste 8.000 cazuri la 1 milion de locuitori) și un ritm accelerat de creștere a cazurilor. Este vorba de Brazilia (88% favorabilitate pentru vaccin) și India (87%). India ocupă locul 2 mondial, cu peste 7 milioane de persoane infectate, urmată de Brazilia - cu 5 milioane de cazuri. În topul țărilor cu un interes ridicat de vaccinare apare și Australia (88% intenționează să se vaccineze), țară care nu se confruntă în prezent cu un nivel ridicat al cazurilor de coronavirus, însă este una dintre țările pro-vaccinare în general.

România se află la polul opus, printre țările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID (57% ar vrea să se vaccineze). După țara noastră mai urmează doar trei state, din aceeași parte a continentului: Ungaria, Polonia (56%, fiecare) și Rusia (54%). Rusia, deși este prima țară care a aprobat un vaccin anti-COVID, se confruntă cu cea mai mare reticență față de vaccinare în rândul populației.

Românii, pro și contra vaccinului

Românii au păreri foarte polarizate în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, existând atât un grup de persoane deschise către vaccinare (57%), precum și un grup care se opune vaccinării (43%). Bărbații români sunt mai degrabă pro-vaccinare (68%), față de femei (49%).Studiile pe care Ipsos le-a desfășurat pe parcursul stării de urgență indicau faptul că femeile sunt mult mai alarmate și preocupate în ceea ce privește riscul de infectare, în timp ce bărbații erau mai degrabă sceptici și pragmatici. Cu toate acestea, rezultatele recente confirmă faptul că există o tensiune în modul în care femeile își gestionează anxietatea, astfel încât teama femeilor pare să funcționeze în contradictoriu – „teama de a se îmbolnăvi”, pe de o parte și „teama de a se vaccina”, pe de altă parte, se precizează în comunicatul Ipsos. Pe grupe de vârstă, în mod paradoxal la o prima vedere, tinerii și persoanele mai în vârstă sunt de aceeași parte a baricadei – 66% dintre persoanele tinere (16-24 ani), respectiv 66% dintre persoanele peste 55 ani sunt pro-vaccinare, față de 51% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani. „Această aliniere de păreri între tineri și maturi ne-a surprins inițial, având în vedere că de regulă în studii observăm că atitudinile, valorile și comportamentele între cele două segmente de vârstă se află puternic în opoziție – îl putem numi conflictul dintre generații sau generația Baby Boomers versus generația Z. Deși ne așteptam ca persoanele mai mature să aibă o atitudine pro-vaccinare, având în vedere că sunt în grupul de risc, deschiderea tinerilor spre vaccinare nu este total surprinzătoare și este cel mai probabil generată de dorința lor de a reveni la normalitate, de a scurta astfel perioada pandemiei printr-o imunizare cât mai rapidă. În plus, tinerii sunt o generație mult mai disciplinată social, mai responsabilă ecologic, deci mult mai dispusă să accepte și să urmeze recomandările medicale și restricțiile sociale impuse oficial”, spune Laura Arpad, Healthcare Lead în cadrul Ipsos România.

Românii se tem și de vaccin, și de efecte adverse

Atât în România, cât și în toate țările în care studiul a fost realizat, principalul motiv anti-vaccinare este același - teama de reacții adverse, menționată de 56% dintre respondenți la nivel global și de 66% dintre români, în special de cei peste 55 ani. România se află în topul țărilor care se tem de posibile reacții adverse, alături de Spania (70%), Suedia (68%) și Polonia (65%). Al doilea contra-argument este dat de neîncrederea în eficiența vaccinului, menționată de 29% dintre persoanele intervievate la nivel global. Mai multe mențiuni (peste media globală) sunt înregistrate de Rusia și Polonia (44%), la polul opus fiind China (12%) și Mexic (9%). Românii care nu vor să se vaccineze au menționat în proporție de 33% că nu au încredere în eficiența vaccinului și, din nou, în special persoanele de peste 55 ani sunt neîncrezătoare. În prezent, la nivel mondial, sunt în lucru peste 100 de variante de vaccin anti-COVID. 20 dintre ele au intrat în faze avansate de testare, însă va fi o provocare majoră pentru autoritățile globale și locale să gestioneze pandemia prin vaccinarea masivă, având în vedere lipsa de încredere care planează în rândul populației din multe țări.

Record de noi cazuri

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 4.902 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 - cel mai mare bilanț zilnic de la declanșarea pandemiei - numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 196.004. De asemenea, s-au înregistrat și 98 de decese în ultimele 24 de ore, bilanțul fiind de 6.163. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.354. Dintre acestea, 778 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.961.562 de teste. Dintre acestea, 34.466 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.260 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.206 la cerere.

USR: A existat o înțelegere între PNL și PSD pentru împărțirea funcțiilor la Consiliul Legislativ

Deputatul USR Silviu Dehelean susține că a existat existat o înțelegere între PNL și PSD pentru împărțirea funcțiilor la Consiliul Legislativ, iar Florin Iordache urma să preia șefia CL, iar Augustin Zegrean, șefia secției. Deputatul susține că înțelegerea a fost “stricată” chiar de Augustin Zegrean care nu a acceptat să fie doar șef de secție în subordinea lui Florin Iordache. “PNL l-a propus pe Zegrean pentru ambele funcții, doar că Augustin Zegrean nu a acceptat să fie doar șef de secție, în calitatea lui de fost președinte al CCR, și subordonatul lui Florin Iordache, pe deasupra. Motiv pentru care PNL s-a văzut obligat să invoce o eroare materială pentru retragerea lui Zegrean”, a scris pe Facebook, deputatul Silviu Dehelean.Acesta postează și un document prin care este retrasă candidatura lui Zegrean. “Documentul ne mai spune și o altă poveste: că, și după căderea înțelegerii din cauza opțiunii lui Zegrean, PNL s-a ținut de deal-ul cu PSD. Pentru validarea Președintelui Consiliului Legislativ procedura legală obliga la câte trei candidaturi pentru fiecare funcție. Or, după retragerea lui Augustin Zegrean rămâneau doar 5 candidaturi, iar alegerea președintelui ar fi fost neconformă cu legea. Pentru a duce procedura până la capăt, PNL a inventat, pe loc, al 6-lea candidat, Rodica Penescu, una dintre doamnele din personalul tehnic al Comisiei juridice, consilier parlamentar din 2009. Doamna Penescu a obținut doar 4 voturi, cu toatele, nici măcar PNL nu a votat-o. În schimb, PNL l-a votat pe colegul nostru George Dircă și așa am ajuns să dăm azi explicații. Noi nu am știu de această înțelegere, am luat de bune promisiunile PNL că-și vor aduce parlamentarii la vot, să voteze Zegrean și Dircă”, a mai scris deputatul USR. În finalul postării acesta afirmă: “Nu știu dacă domnul Florin Roman a pus la cale, premeditat, tot acest plan de crimă perfectă pentru a arunca vina pe USR pentru Iordache sau doar i-a ieșit. Nu-i subestimez nici abilitățile de tactician și nici relele intenții, când vine vorba de USR. Dar nu este exclus ca pur și simplu să-i fi ieșit manevra, fără să facă nimic pentru asta, cum s-a mai întâmplat în Parlament în ultimii patru ani, de când sunt deputat”.

Proiect USR prin care votul în plenul reunit să nu mai fie secret

Deputatul USR Claudiu Năsui a anunțat ieri că a depus un proiect de lege prin care votul să nu mai fie secret în plenul reunit al Parlamentului. Acesta precizează că parlamentarii trebuie să dea socoteală votanților pentru alegerile lor. Referitor la votul privind numirea lui Florin Iordache ca președinte al Consiliului Legislativ, Năsui spune că „zilele acestea am asistat la o situație absolut ridicolă în care responsabilitatea este pasată de la un partid la altul, tocmai pentru că nu există dovezi clare”. „Reprezentanții aleși de români în Parlament trebuie să dea socoteală votanților pentru alegerile lor. Haideți să nu ne mai ascundem după voturi secrete și să nu mai facem jocul unor politicieni care se țin cu dinții de scaun și de putere. Zilele acestea am asistat la o situație absolut ridicolă în care responsabilitatea este pasată de la un partid la altul, tocmai pentru că nu există dovezi clare. Votul fiind secret, nu avem cum să arătăm cine ce a votat. Dar votul secret nu trebuie să fie regula. Această reminescență a anilor 90 nu trebuie să mai fie obligatorie, de aceea am depus un proiect pentru modificarea regulamentului”, a scris Claudiu Năsui joi pe Facebook.  El a adăugat că, în cazul în care votul va fi la vedere în plenul reunit nu se va mai crea tevatura din ultimele zile privind cine și ce a votat.  „Astfel, pe viitor, toată tevatura din ultimele zile despre cine ce a votat va putea fi evitată. Toate voturile vor fi deschise și transparente, fix așa cum este și votul pe legi. Proiectul prevede modificarea regulamentului ședințelor comune ale Parlamentului astfel încât să nu mai fie voturi secrete. Ce fac reprezentanții noștri în parlament nu ar trebui să fie niciodată secret pentru că ei trebuie să dea socoteală celor care i-au pus în funcții și care le plătesc remunerațiile enorme prin taxe și impozite”, a conchis Năsui.

CCR nu l-a scăpat pe Tăriceanu de urmărirea penală

Curtea Constituțională a respins ieri, cu majoritate de voturi, sesizarea lui Robert Cazanciuc privind conflictul juridic dintre Senat și Parchetul General în contextul urmăririi penale declanșate împotriva fostului președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Judecătorii CCR au amânat în mai multe rânduri pronunțarea asupra acestui conflict. În dosarul penal, Tăriceanu este acuzat de abuz în serviciu pentru că nu a supus aprobării plenului vacantarea mandatului de senator al social-democratului Cristian Marciu, declarat incompatibil pentru că în 2010 a fost simultan consilier județean și acționar al unei firme de construcții. În martie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului să vacanteze mandatul lui Marciu (PSD) din cauza incompatibilității.

Șerban Nicolae a demisionat din PSD: „Este ca și cum România îl scotea pe Hagi din echipă”

Senatorul Șerban Nicolae a anunțat ieri că și-a dat demisia din PSD.“Am trecut și prin intemperii, și prin seisme, și prin evenimente mai contondente, mereu am fost alături de partid. Am fost izgonit de unii care veniseră ca oaspeți și se descălțau la ușă. Acțiunile mele din actuala legislatură, toată prestația mea publică ca parlamentar ar fi trebuit să fie recompensată, eu tot ce am făcut, am făcut în beneficiul electoratului. Faptul că sunt contestat cu atâta vehemență de adversarii politici asta spune totul. Este ca și cum, la Mondialul din 94, România îl scotea pe Hagi din echipă pentru că așa cereau adversarele”, a declarat Șerban Nicolae. Șerban Nicolae nu se mai regăsește pe listele PSD pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Președintele partidului, Marcel Ciolacu, a declarat că nicio organizație județeană nu l-a propus pe liste.

Bărbatul suspectat de uciderea pădurarului din Maramureș, trimis în judecată

Procurorii Parchetului General au dispus, ieri, trimiterea în judecată a bărbatului suspectat de uciderea pădurarului din Maramureș, care l-a surprins în timp ce sustrăga lemne. Bărbatul este acuzat de “ultraj în modalitatea omorului săvârșit asupra unui funcționar aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, tâlhărie calificată și uz de armă fără drept”.Procurorii precizează că, în data de 16.10.2019, în jurul orei 19.45, “în condiții de noapte, în timp ce se afla în Pădurea Rogozului – Valea Hotarului, situat în raza orașului Târgu Lăpuș – sat Rogoz, județul Maramureș, în scopul sustragerii de material lemnos, în contextul depistării sale în flagrant de către victimă, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, județul Maramureș, pentru a-și asigura scăparea, dar și pentru păstrarea bunului sustras, inculpatul a ucis victima prin împușcare cu arma aflată în acel moment în posesia și dotarea pădurarului”. Pădurarul Liviu Pop din Maramureș, în vârstă de 37 de ani, tatăl a trei copii, a fost împușcat în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori, iar trupul său, care a fost aruncat într-o râpă, prezenta numeroase urme de agresiune fizică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.